Reportaže

Avto v objektivu – Filtri

Vse, kar morate vedeti o treh najpomembnejših filtrih v fotografiji.


Večina objektivov ima na prednji strani, pred prednjo lečo, možnost privitja navojnega filtra. Naj bo to UV, ND ali polarizacijski filter, vsak ima svoj namen in se ga uporablja za specifične namene. Problem se pojavi pri objektivih z veliko svetlobno močjo, ki imajo ogromne premere prednjih navojnih filtrov. Večja, kot je velikost filtra, višja je cena. V nekaterih primerih pa lahko cena filtrov priznanih proizvajalcev hitro preseže sto evrov.

UV filter

UV filter zadrži UV žarke in zato nekoliko poveča kontrastnost fotografij v sončnem vremenu. Ker je vpliv na prepustnost vidne svetlobe zanemarljiv, ga imamo lahko stalno na objektivu. UV filtri se uporabljajo predvsem za zaščito prednje leče na objektivu.

ND filter ali sivinski filter

ND filter uporabimo takrat, ko želimo podaljšati čas osvetlitve, saj ga v normalnih pogojih zaradi presvetle okolice ne moremo. Sivinski filter poskrbi, da na tipalo pride manj svetlobe, s čimer lahko podaljšamo čas osvetlitve. So nevtralnih barv in na fotografiji ne povzročijo barvnega toniranja. Poznamo različno temne ND filtre – ND2x zmanjša vpadno svetlobo za eno zaslonko, ND4x za dve zaslonki, ND8x za tri zaslonke …

Polarizacijski filter

CPL filter nam služi za prepuščanje samo polarizirane svetlobe. Filter je sestavljen iz dveh stekel, v notranjem delu obeh pa je poseben film, ki ima nanos za polarizacijo svetlobe. Prednje steklo in s tem film vrtimo in s tem spreminjamo valovanje svetlobe ter dosegamo določene učinke. Je tudi eden najpomembnejših filtrov pri avtoobilski fotografiji, saj z njim izločimo odbito svetlobo, ki se pojavi pri odboju od šip ali kovine. Tako lahko s pomočjo polarizacijskega filtra vidimo voznika skozi prednje steklo. Potrebno je biti pazljiv, da ob nakupu kupimo cirkularni polarizacijski filter in ne linearnega polarizacijskega filtra. Ob nakupu linearnega filtra bi naš DSLR s težavo ostril in manj natančno izmeril svetlobne pogoje.

Vsakemu fotografu priporočam namestitev UV filtra, ki poskrbi za zaščito leče. Polarizacijski in sivinski filter pa nista nujno potreba v vaši fotografski torbi. V kolikor vidite potrebo po enem izmed filtrov, si ga privoščite, kajti z njimi ste lahko bolj kreativni in iztisnete iz fotoaparata še kvalitetnejše fotografije. Toplo priporočam, da ne kupujete poceni filtrov. V večini primerov so slabše kvalitete in poskrbijo za izgubo ostrine in kontrasta. Pojavijo se lahko tudi razni artefakti oziroma barvni odboji. Vedno si pravim: ”Nisem tako bogat, da bi kupoval dvakrat,” in enako priporočam ob nakupu fitrov. Priznani proizvajalci so Hoya, B&W, Marumi, Tiffen, ki so tudi dokaj cenovno dostopni.

Besedilo: Gašper Pirman. Fotografije: Gašper Pirman, nikonusa.com

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Iz ozadja: obnova volanov
Avto v objektivu – Ravnovesje beline