Reportaže

Avto v objektivu – Ravnovesje beline

Ravnovesje beline ali angleško White Balance je določanje svetlobnih pogojev, tako da je bela barva tudi na fotografiji bela (in črna tudi črna).

Digitalni fotoaparat mora upoštevati barvno temperaturo okolice in predmeta, ki ga fotografiramo. Z upoštevanjem te barvne temperature poskrbi, da so topli odtenki bele oziroma hladni odtenki v pravilnem barvnem tonu. Torej da sence niso modre, obraz zelene in sneg rumene barve.

Zakaj spreminjamo ravnovesje beline?

Ravnovesje beline je potrebno spreminjati glede na svetlobni vir. Nepravilna nastavitev beline lahko na fotografiji ustvari modre, oranžne ali zelene tone. Ti napačni ali preveč izraženi toni lahko pokvarijo fotografijo ali jo naredijo celo nerealistično. Zato je pravilna nastavitev beline izredno pomemba.

Napačna nastavitev ravnovesja beline lahko hkrati poskrbi tudi za zanimive barvne odtenke, vendar je potrebno biti pri tem pazljiv. Kaj hitro lahko s pretiravanjem ali napačno izbranim programom sliko pokvarimo do te mere, da preide mejo dobrega okusa.

Kaj to pomeni v praksi?

Danes ima vsak digitalni fotoaparat možnost avtomatske izbire ravnovesja beline ali pa lahko izberemo že vnaprej nastavljene programe. Ker vas večina fotografira v JPEG načinu, je natančna nastavitev ravnovesja beline zelo pomembna. Pri JPEG formatu je spreminjanje ravnovesja beline v postprodukciji zelo težko in nenatančno opravilo. V kolikor pa fotografirate v RAW formatu, lahko ravnovesje beline poljubno izbirate pri naknadni obdelavi.

Ker se avtomatika v fotoaparatu rada zmoti, je priporočljivo nastavljanje ravnovesja beline ročno. Lahko naredite tudi kakšen poskusni posnetek, da ugotovite, kakšna nastavitev beline najbolj ustreza in potem nadaljujete fotografiranje s tem programom. V primeru, da se svetlobni pogoji spremenijo, je potrebno ponovno prilagoditi program ravnovesja beline.

V galerijo sem dodal nekaj fotografij s pravilno nastavljeno belino in nekaj takšnih, pri katerih je ravnovesje porušeno. Prva slika je ta, ki sem jo izbral kot najboljšo, saj sem želel pustiti avto v modri barvi tam, kjer je osvetljen naravno, in dodati malenkost rumenega tona, da se poudarijo rumene stene. Sledijo si različne nastavitve ravnovesja beline: Cloudy, Daylight, Fluorescent, Shade in Tungsten (nastavitev se izpiše spodaj, ko se z miško pomaknete preko slike v odprti galeriji).

Besedilo in foto: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avto v objektivu – Filtri
Obisk Oplovega testnega centra