Reportaže

Kdo je bil mož z imenom Sergio Marchionne?

V nekaj dnevih se je z bliskovito hitrostjo odvila zgodba vodje FCA-ja, Sergia Marchionneja. Kdo je bil in kaj je tisto, kar ga je naredilo tako slavnega, da mu danes ves strokovni svet piše hvalospeve in ga kuje v zvezde?

Sergio Marchionne je bil v Italiji rojen sin matere iz hrvaške Istre ter italijanskega očeta. Pri starosti 13 let je celotna družina migrirala v Toronto v Kanadi k sorodnikom, zaradi česar je imel Sergio dve državljanstvi, italijansko in kanadsko..

Tekoče je obvladal tri svetovne jezike, italijanščino, francoščino in angleščino. Šolal se je na številih področjih, od računovodstva, filozofije do poslovnih ved, diplomiral pa je tudi iz prava.

Njegova pot uvodoma ni imela ničesar opraviti z avtomobilskim svetom, saj je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in prvih nekaj let 21. stoletja opravljal zelo različne funkcije v številnih podjetjih onkraj Atlantika in tudi v Evropi. Leta 2003 je bil imenovan za neodvisnega člana v odbor direktorjev Fiata. Samo leto dni kasneje je postal vodja Fiatovega upravnega odbora.

V tej vlogi se je na svoj, na videz grob, odločen in neomajen način lotil reševanja obubožanega in posledično zelo ranljivega Fiata, vključujoč njegove znamke. Konkretno je prečistil tudi vodstvo v Fiatu in zamenjal vse, ki niso sledili njegovemu zgledu in trdemu ter nepopustljivemu delu oziroma z njim ni bil kompatibilen.

Kolikor se nam morda zdi, da s (pre)številnimi različicami Fiata 500 pri proizvajalcu pretiravajo, je ravno Fiat 500 model, ki je Italijanom zagotovil prepotreben zagonski veter, da so se pobrali in vzpostavili trajen dotok svežega denarja. Marchionne se je spopadel tudi s slabo kakovostjo italijanskih izdelkov in jo dvignil na bistveno višjo raven, kot je bila ob prevzemu njegove vladavine.

Leta 2009 je Marchionne preračunano poslovno tvegal ter izkoristil bankrot Chryslerja tako, da je Fiat kupil 20-odstotkov njegovih delnic. Z zelo uspešnim prestrukturiranjem ameriških znamk, še posebej Jeepa in RAM-a z Michaelom Manleyem na njunem čelu, so lahko poplačali dolgove ameriški in kanadski vladi.

S tem je Fiat julija 2011 postal 53,5-odstotni lastnik Chryslerja. Septembra istega leta je bil Marchionne imenovan za vodjo upravnega odbora pri Chryslerju. Obe znamki sta se 1. avgusta 2014 tudi uradno združili pod eno streho in skupnim imenom Fiat Chrysler Automobiles ali na kratko FCA. Marchionne je jasno prevzel vodstvene vajeti novoustanovljenega holdinga.

Ves ta čas se je ukvarjal tudi s preporodom Alfe Romeo in Maseratija. Prvo čaka danes za povrnitev na pota stare slave sicer še dolga in trnova pot, a je strategija za prihodnost začrtana. Drugi se je v zadnjih letih s popolno prenovo ponudbe modelov in njeno razširitvijo na področje cestnih terencev že uspel uveljaviti kot prestižni izdelovalec športnih vozil.

Marchionne je od skupine poslovno odcepil Ferrari, ki praktično že ves čas posluje odlično. Onkraj Atlantika je Jeepu in RAM-u od leta 2009 uspelo vzpostaviti poseben imidž, oba pa sta od takrat do danes uspela več kot početveriti letno prodajo.

Marchione je že nekaj mesecev nazaj napovedal, da bo aprila 2019 odstopil z mesta vodje FCA in se upokojil. Letos je v enem svojih zadnjih nastopov razgrnil tudi poslovni načrt skupine FCA za naslednja štiri leta, ki napoveduje vložek 45 milijard dolarjev. Sredstva bodo amenjena za širitev in posodobitev prodajne palete, ki bo FCA omogočila nadaljevanje uspešnega poslovanja in nadaljnjo rast.

Žal ga je, mnogo prezgodaj, bolezen okradla možnosti, da bi opazoval sadove svojega dela tudi kot upokojenec.

Sergio, počivaj v miru.

Avtomobilizem.com (Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Kdo je bil mož z imenom Sergio Marchionne?"


3 leta 5 meseci nazaj

Ja jaz pa trdim, da je šlo za enega največjega strokovnjaka v avtomobilizmu. Spomnimo se fca pred njegovim prevzemom tam pa res ni bilo nobene prihodnosti. Z njegovim prihodom se je prevzel chraysler kar so se eni smejali, vendar se je po vzponih in padcih zadeva začela spreminjati na zelene številke prodaja jeepa se je povečala 4x dal je iz linije produkte ki niso bili za nikamor. Lancia je ugasnil, ker toliko znamk pod enim fca ne morejo preživeti po analizah se je odločil obdržati Alfo za mene osebo ljubezen na prvi pogled😀( imam giulio in giulietto). Pod njegovim vodstvo so produkti dobili neko celoto avti so kvaliteti primerljivi z nemškimi z giulio in stelvio pa so jih veliko kje prehiteli. Nagnal Je Luca di montezemolo od ferrarija, ki je živel še samo na starih lovorikah schumaherja. Prodaja ferrarija je porasta iz 10.000 na 15.000 Maserati je dobil SUV Levante, platforma Giorgio za Alfo in Maserati pod Robertom feddelijem in hibridna vozila za prihodnost pod tehničnim vodstvo slednjega. Ferrar v F1 se zopet bori za naslov svetovnega prvaka. Alfa je spravil v F1 LA tudi maseratija bi z haasom. Sedež fca je umaknil iz Italije na Nizozemsko davki…… itd . Lahko bi še našteval, vendar možakar je imel vizijo, znanje in predvsem jajce kar je rekel je držalo. ZATO TAKE POHVALE TISTIH, KI DELAJO V AVTOINDUSTRIJI F1.
Bojim pa se da bo fca, če ne bo držale njegovih začrtanih ciljev zašel zopet na pota stare salve rdeče številke .
RIP SERGIO MARCHIONNE
.

xxl
3 leta 5 meseci nazaj

Ni mi všeč kaj je naredil iz palete Fiatovih vozil, tudi Alfa še ne kaže bistvenega napredka, Lancio je praktično ugasnil, ampak, šteje samo bančno stanje lastnikov koncerna. Rip Sergio, vsaj nekaj let počitka v penziji bi si zaslužil.

 
Nakup je šele začetek
Atraktivni Američan v Parizu