Reportaže

Nakup je šele začetek

Verjetno je smiselno in logično, da si kot ponosni lastniki novega avtomobila želimo, da bi se z njim čim bolj redko znašli na servisu. Po drugi strani je človek bolj miren, če ve, da ga tam čaka rešitev za zadrege v vsakem obdobju življenjske dobe avtomobila. Pod črto običajno niti ni tako pomembno, kje bomo avtomobil kupili, bolj to, kje, kako in za koliko ga bomo vzdrževali.

Dolgo prijateljstvo

Nakup avtomobila je v idealnih razmerah le začetek dolgega prijateljstva med znamko in uporabnikom avtomobila. V idealnih razmerah napišem zato, ker se vsake toliko časa pač kaj zalomi in se odločimo, da jo bomo zamenjali. Ali vsaj pooblaščenega partnerja. Kar pa pri velikem delu ljudi, ki jih poznam, ni prav pogosto. Očitno se radi zadržujemo na varnem, v udobju modelov, ki jih poznamo in so nam v preteklosti primerno služili – na veliko veselje tržnikov smo v tem primeru predvidljivo zvesti znamki.

Seveda obstaja del lastnikov avtomobilov, ki so poznavalci ter imajo znanje, čas in voljo, da nakupujejo storitve in izdelke strogo racionalno, torej tam, kjer je nakup v vsakem trenutku po njihovem mnenju najbolj ekonomsko smiseln. Vsake toliko morda celo kaj naredijo sami, dokler se še da. Na vsakega od njih pa nas je cel kup, ki smo bolj ležerni, radi opravimo zadeve na enem mestu, čim hitreje in za razumno, čeprav morda ne najnižjo ceno.


Renault v času lastništva uporabnikom ponuja različne možnosti stroškovno predvidljivega vzdrževanja, ki je odvisno od starosti in znamke avtomobila:

  • podaljšano jamstvo je namenjeno lastnikom vozil do enega leta, v skladu s pogoji zagotavlja kritje nadomestnih delov in stroškov dela v primeru mehanske, električne ali elektronske okvare vozila do 6 let oziroma 200.000 km od dneva prve registracije;
  • pogodba o vzdrževanju je primerna za vse, ki si želijo predvidljivih stroškov lastništva – kupci (pogosto tudi pravne osebe v okviru poslovnega najema) se zanjo lahko odločijo ob nakupu novega vozila ali do starosti enega leta (pred prvim rednim servisom) ter za različne cene izberejo želen nivo vključenih storitev (Full Service, Zen ali My Revision) v trajanju od 36 do 72 mesecev; pogosto je povezana tudi z Renault financiranjem;
  • paketna ponudba s fiksnimi cenami je zanimiva za lastnike starejših vozil, saj po vnaprej določenih cenah vključuje vgradnjo originalnih nadomestnih delov ter delo oziroma servisne storitve Renault oziroma cenovno sprejemljivejšo vgradnjo nadomestnih delov Motrio;
  • vzdrževanje rabljenih vozil Renault Selection različnih znamk omogoča nakup podaljšanega jamstva za obdobje do 24 mesecev v dogovorjenem obsegu vzdrževanja z nadomestnimi deli Motrio (Basic ali Premium) ter v povezavi z Renault financiranjem;
  •  program Zvesto na cesto je namenjen lastnikom vozil, starejših od pet let, članstvo pa v zameno za letno članarino prinaša ugodnost v obliki 10-odstotnega popusta na operacije vzdrževanja ter Renault Pomoč. 

Hitro in predvidljivo

Vsake toliko slišim, da je internet vse uničil. Potem se najprej zasmejim, ker se s tem ne morem strinjati, sem pa vseeno mnenja, da je veliko stvari povsem precej spremenil. Digitalizacija, ki se je previdno začela z informacijami o cenah in modelih na spletu, se je že pred časom preselila tudi v salone avtomobilov, pri Renaultu pa ji dosti pozornosti že posvečajo tudi na področju vzdrževanja avtomobilov. Tako lahko že sedaj njihovi kupci pridobijo spletno ponudbo o okvirnih stroških obiska servisa, ki je povezan s starostjo in prevoženimi kilometri njihovega vozila.spletna ponudba


Kako deluje »Spletna ponudba«? 

  1. Voznik izbere med servisnimi posegi, ki jih želi opraviti.
  2. Vpiše identifikacijsko številko svojega vozila, datum prve registracije in število prevoženih kilometrov.
  3. Pridobi neobvezujočo ponudbo, z izračunom stroškov servisnih storitev.
  4. Če se s ponudbo strinja, lahko preko spleta rezervira termin za obisk izbrane pooblaščene servisne delavnice (veljavnost ponudbe je 30 dni). 

Renault poprodaja-6Zdi se jim pomembno, da je informacija za njihove kupce lahko dostopna, enostavno razumljiva in čim bolj transparentna, da bi se lažje pripravili na dogovorjeni obisk izbrane delavnice. Že proti koncu letošnjega leta pa napovedujejo, da naj bi lastnike vozil Renault v pooblaščenih servisih pričakali svetovalci s tabličnim računalnikom, na katerem bodo v besedi in sliki zabeležili želje, morebitne poškodbe vozila in druge dogovore z lastnikom. S predvidenim postopkom predaje v servis želijo skrajšati in olajšati proces, se izogniti morebitnim nesporazumom in nenazadnje zmanjšati količino papirja v poslovanju.

Motrio za skoraj vse znamke vozil

Če ste kdaj vozili starejše vozilo, so vas v servisu zagotovo tu in tam vprašali, če res želite vgradnjo originalnega nadomestnega dela znamke. “Originalno” si človek v glavi hitro prevede v “dražje” in v večini primerov se ne zmoti kaj dosti. Ker načeloma sicer radi kaj prihranimo, a nas po drugi strani nič ne mika vgradnja nadomestnih delov dvomljive kvalitete, so avtomobilski proizvajalci že nekaj časa korak pred nami.

Renault poprodaja-4Motrio je znamka, s katero skupina Renault voznikom starejših avtomobilov omogoča vzdrževanje v pooblaščeni mreži po standardiziranih postopkih z vgradnjo nadomestnih delov zajamčene kakovosti. Od prvih začetkov v Franciji konec osemdesetih let, ko so kupcem ponudili rezervne dele in potrošni material za vozila Renault in Dacia, so poslovanje ob prelomu tisočletja razširili na dele za francoski znamki Peugeot in Citroën, kasneje pa še na številne druge znane avtomobilske znamke – trenutno imajo v ponudbi dele za 25 znamk in 270 različnih modelov avtomobilov.


Motrio ponudba vsebuje preko 7.000 kataloških številk iz 46 različnih skupin izdelkov: motorna olja, hladilne tekočine, akumulatorje, gume, metlice brisalcev, žarnice, zavorne diske in ploščice, filtre, jermene, tekočine za vetrobransko steklo, amortizerje, vodne črpalke, hladilnike, sklopke … 


Delujejo v 26 državah z več kot 1.600 servisi v pooblaščeni servisni mreži; na slovenskem trgu so prisotni od leta 2014, mrežo 15 servisnih delavnic pa želijo do konca leta razširiti na 19 partnerskih lokacij. Ponudbo nameravajo v kratkem razširiti tudi s storitvijo brezplačne vleke do najbližjega servisa Motrio, ki bo na voljo njihovim strankam v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.

Pozor, ponaredek!

Ne glede na to ali imate osebno tak ali drugačen odnos do ponaredkov, so pri Renaultu neizprosni ter aktivno bdijo nad znakom ter industrijskim oblikovanjem modelov znamk Renault in Dacia. To v naši regiji med drugim pomeni, da skrbijo za redno izobraževanje carinskih uslužbencev in izvajalcev tržnega nadzora, da bi lahko učinkovito prepoznavali ponaredke na terenu. Največ tovrstnih delov naj bi v naše kraje prihajalo z ladjami s Kitajske in Tajvana ter s tovornjaki iz Turčije, BiH in Srbije, najpogosteje pa naj bi med ponaredki odkrili neoriginalne ključe, karoserijske dele, zavorne ploščice ter oblačila.


Na seznamu pogosto odkritih ponaredkov so tudi škatle z nadomestnimi deli, ki jih označuje nalepka z napisom imena vozila (Clio, Megane, Scenic, Duster), kar je najboljši znak, da imate opravka z neskladnimi deli. Na originalni Renaultovi škatli namreč nikoli ni nalepke z oznako, kateremu modelu je namenjen nadomestni del. Obstajajo rjave ali bele škatle, vsaka ima prepoznavne nalepke z zlato-rjavo variabilno barvo in kodo.  Renault poprodaja-8


Renault poprodaja-5Prav poseben del zgodbe o ponaredkih so karoserijski deli, za katere pri zastopniku znamke, ob prej omenjeni nedovoljeni rabi industrijskega oblikovanja in znaka, dodatno opozarjajo na vprašljivo kakovost – tako v smislu uporabljenih materialov, kot tudi njihove obdelave in elementov. Interne raziskave Renaultovega tehničnega centra v Franciji, v katerih so primerjali različne originalne in neoriginalne pokrove motorja, vetrobranska stekla in odbijače, so na neoriginalnih delih zabeležile znake korozije, nestandardne oblike, neustrezno maso delov in ostale pomanjkljivosti, ki lahko med drugim vplivajo tudi na varnost voznika in potnikov ob trčenju.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najprej je bila iskrica
Kdo je bil mož z imenom Sergio Marchionne?