Reportaže

Omogočanje boljše mobilnosti za vse

Dan mobilnosti invalidov

Partnerstvo Toyote Slovenija, AMZS ter podjetja Pesjak kot izdelovalca ročice BDF prinaša pozitivno sporočilo in odpira nove, sprejemljivejše možnosti za voznike invalide.

Za manj ovir

Mobilnost za vse (3)Ne gre za novo zgodbo. Razen ob redkih priložnostih, tudi ne dovolj izpostavljeno. V Sloveniji je po navedbah Daneta Kastelica, predsednika Zveze paraplegikov Slovenije, približno 1.050 oseb z invalidnostjo, ki so preko regijskih društev vključene v njihovo krovno organizacijo. Približno polovica med njimi je voznikov, v avtomobilu dnevno premagujejo različne razdalje in so za volanom prav tako mobilni kot tisti, ki imamo privilegij, da nismo gibalno ovirani.

Za volanom so sicer mobilni, je pa njihova pot do tovrstne svobode zagotovo veliko daljša in bolj naporna kot za ostale. Ovire, s katerimi se soočajo na tej poti, so med drugim tudi oteženi pogoji za opravljanje vozniškega izpita, nujna izbira pomagal, ki omogočajo potrebne prilagoditve avtomobilov njihovim individualnim potrebam ter nenazadnje birokracija, ki zapleta in podaljšuje pridobivanje povračil stroškov za tehnične predelave.

Čudežna ročica

Mobilnost za vse (2)Ročico BDF izdeluje podjetje Pesjak iz Tržiča, medtem ko za njeno trženje skrbi Dominik Grbec iz podjetja Brend7. Gre za izdelek, ki je nastal s pomočjo voznika paraplegika, ki na trgu ni našel dovolj kakovostnega izdelka za ročno kontrolo svojega vozila. V procesu zasnove so z njo želeli odpraviti vse pomanjkljivosti obstoječih izdelkov, med katerimi so bile tudi napake materialov, zato so se na primer odločili, da jo izdelajo s čim manj varjenja. Idejo so zaščitili, ročica pa ima tudi vsa potrebna dovoljenja za uporabo, tehnično dokumentacijo za pridobitev homologacije ter pet let garancije ob vgradnji pri pooblaščenem partnerju.

Uporabljajo jo lahko paraplegiki, lažje gibalno ovirani tetraplegiki, osebe nižje rasti, ljudje brez nog, bolniki s cerebralno paralizo ali multiplo sklerozo in drugi vozniki, ki ne morejo ali težje uporabljajo noge pri vožnji avtomobila. Med pomembnimi prednostmi ročice je ta, da jo je mogoče vgraditi v avtomobil brez trajnih posegov in jo, ob menjavi avtomobila, tudi relativno enostavno odstraniti. V času delovanja ročice ostajajo stopalke avtomobila v uporabi, kar pomeni, da lahko osebni avtomobil uporabljajo tudi drugi vozniki brez omejitev gibalnih sposobnosti.

BDF

Dobra ideja najde pravo pot

V podjetju Toyota Slovenija ponovno dokazujejo svojo družbeno odgovornost, kot so to med drugim storili tudi pred zaključkom lanskega leta v projektu Heroji furajo v pižamah s podporo iniciativi Zavoda Vozim za zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola. Tam smo v Toyotinih vozilih pravzaprav tudi prvič videli vgrajeno ročico BDF, ki je voznikom invalidom omogočila, da so mladostnikom ponudili brezplačne varne prevoze z zabav.

Mobilnost za vse (1)Toyotina prizadevanja so tudi na globalni ravni usmerjena v omogočanje boljše mobilnosti in enakih možnosti za vse, znamka je med drugim globalni partner Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja v kategoriji mobilnosti. Na lokalni ravni so sodelovanje sklenili z OK Slovenije – Združenjem športnih zvez ter Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem.

Primož Tiringar, direktor podjetja Toyota Slovenija, je pojasnil, da v svojem delovanju želijo pomagati tudi pri vsaj približnem izenačevanju možnosti in odpravljanju nepotrebnih ovir za voznike invalide. Omogočajo jim enako storitev kot vsem ostalim strankam – da imajo pred odločitvijo o nakupu možnost preizkusa vozila, zato kot prva znamka na slovenskem trgu omogočajo preizkus njihovih hibridnih vozil z vgrajeno ročico BDF – za začetek na petih lokacijah v pooblaščeni mreži: v AC FRI – Mobil v Celju, AH Furman na Ptuju, Centru Jereb v Izoli,  poslovni enoti A-Cosmos v Novi Gorici in Toyota Centru Ljubljana (BTC).

Spoj Toyotinega hibridnega sklopa z neskončnostopenjskim menjalnikom CVT in vgrajene ročice BDF se je po dosedanjih izkušnjah uporabnikov izkazal kot idealna kombinacija. Sicer pa so v podjetju Toyota Slovenija z novim pristopom k demokratizaciji mobilnosti pionirji tudi širše, v regiji Adria in Evropi, o izkušnjah v usklajevanju zahtev, želja in potreb vseh vpletenih partnerjev v procesu pa jih zdaj sprašujejo celo iz Bruslja.

Varno v prometu

Strokovno vgradnjo ročice BDF v vozila izvaja AMZS, po zagotovilih direktorice Lucije Sajevec pa je ena njihovih nalog tudi prizadevanje pri uveljavljanju varnostnih standardov na področju vgradnje tovrstne opreme. Kakovostna in tehnično brezhibna oprema vozil je namreč eden od predpogojev zagotavljanja varnosti voznika in drugih udeležencev v prometu.

Mobilnost za vse (4)Center varne vožnje na Vranskem omogoča voznikom invalidom izkušnjo v smislu nadgradnje in treninga vozniških spretnosti, s simulatorjem pa ponujajo tudi usposabljanje za pravilno uporabo opreme. Novost predstavlja prva šola vožnje, kjer bodo invalidom zagotovili avtomobil z ročico BDF, kar bo nedvomno olajšalo učenje vožnje ter skrajšalo čas do opravljanja vozniškega izpita.

Za začetek pa so včeraj na Vranskem po zaključku okrogle mize s tematiko »Izzivi paraplegije – Mobilnost za vse« udeležencem ponudili možnost preizkusa vozniških sposobnosti za volanom lastnih (prilagojenih) vozil ali s hibridnimi vozili Toyota z ročico BDF.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: BDF, Urška Radolović.

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Še en praznik za ljubitelje Porschejev
Hyundai, ki grize