Reportaže

Še en praznik za ljubitelje Porschejev

Porsche Driving Experience 2018

Pripeljali so jih iz Istanbula, iz Slovenije jih je čakala pot naprej na Madžarsko. V treh dneh pri nas pa je karavana zmogljivih avtomobilov Porsche ponovno pokazala različen karakter modelne palete z enako gensko zasnovo.

Najboljša služba

Znamkina poklicna voznika Tobias in Jonathan zase pravita, da imata najboljšo službo na svetu, saj potujeta po svetu s karavano izbranih avtomobilov Porsche. Sanjske lokacije, najlepše ceste in konjenica, da jo težko zbereš skupaj.

Porsche Driving Experience 2018 (15)Pred začetkom vožnje, ki smo se je pravzaprav vsi veselili bolj kot smo želeli pokazati, nas je nagovoril Vasja Potočnik, vodja prodaje vozil Porsche. Za ekipo Porsche center Ljubljana sta že bila dva dneva druženja z obstoječimi in bodočimi lastniki ter večnimi ljubitelji modelov znamke, kar je brez dvoma najboljši način za, kot se običajno izrazi sam, širjenje virusa Porsche.

Šele ko se na cesti presedaš iz enega v drug model namreč najbolje zaznaš razlike med njimi in si pozoren na podrobnosti, zaradi katerih so si, kljub enaki športni zasnovi, med seboj zelo različni.

Za volan

Porsche Driving Experience 2018 (18)V uvodu smo se s Tobiasom ponovno posvetili še eni pomembni stvari: pravilni namestitvi za volan. Če ponovimo na hitro: sam si sedež namesti v najnižji položaj, rame so naslonjene na naslon sedeža, ki je odmaknjen ravno prav, da pri morebitnem močnem zaviranju noge še vedno ostanejo dovolj skrčene za učinkovit stisk stopalke zavore. Volan je odmaknjen, da roke ostanejo skrčene pod približno 90-stopinjskim kotom, če jih povsem iztegne na vrh volana, pa se ga dotika z zapestji. Optimalen položaj rok na volanu je na urnih pozicijah 9 in 3, tako zaradi optimalne uporabe volanskih in obvolanskih stikal, kot tudi zaradi varnosti ob morebitnem proženju zračne blazine.

Spet sreča z 911 Turbo S

Očitno me na dogodkih znamke spremlja sreča, saj sem bila ponovno del skupine, ki je med drugim vozila tudi strupeni 911 Turbo S v lava oranžni barvi. Malce taktiziranja kdo bi sedel kam, da bi se lahko čim večkrat peljal z ikono športnih avtomobilov, je pač del doživetja, sama sem ga vozila po delu slikovite poti čez Tuhinjsko dolino, drugič pa po avtocesti, tako da je bila izkušnja vsekakor prijetna. Največja težava ga je prepustiti v druge roke …

Sveži Cayenne

Porsche Driving Experience 2018 (19)Ob 911 Turbo S, Panameri 4S in in Macanu Turbo, ki so sestavljali naš izbor, smo se pred začetkom vožnje še nekoliko ustavili ob novem Cayenneu, kjer je Jonathan preusmeril našo pozornost na aktivni strešni spojler (pri višjih hitrostih skrbi za stabilnost zadka, pri naglem zaviranju pa z navpičnim položajem deluje kot zračna zavora) in zavorne kolute PSCB – Porsche’s Surface Coated Brakes) s površinsko prevleko iz volframovega karbida. O lastnostih nove generacije športno terenskega modela smo vam sicer več napisali že ob razkritju, o cenah na našem trgu pa ob slovenski predstavitvi.

Največ je bila tokrat vredna prav izkušnja vožnje s tretjo generacijo znamkine prodajne uspešnice, saj se zdi, kot da se je sicer odrasel športni terenec znamke v smislu obvladovanja na cesti kar nekoliko zmanjšal. Drugače zapisano: človek nima več občutka, da je avto tako velik, v njem kljub višjem položaju sedenja ni pretiranega nagibanja in v splošnem daje zelo pozitiven prvi vtis. Za SUV, jasno.

Ostalo je krasna izkušnja

Fotoaparat je tudi tokrat po začetku voženj ostal na varnem v torbi. Sem ter tja sem ob menjavah naredila kakšen hiter posnetek s pametnim telefonom, sicer pa v polni meri uživala v izkušnji vožnje, ki so jo pripravili pri znamki. Popolno izkoriščena vsaka vložena minuta. In verjetno si lahko mislite, kakšen je bil moj odgovor, ko so me vprašali, katerega Porscheja bi odpeljala domov 🙂

Besedilo in foto: Urška Radolović.

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kateri mali mestni avtomobili so PRIMA?
Omogočanje boljše mobilnosti za vse