Reportaže

PRIMA med manjšimi križanci

Obstaja tudi prevelika izbira? Zdi se že tako. Na primer, če se trenutno odločate, da bi kupili enega od številnih manjših križancev. Ponudbe ne manjka, pregovorni hudič pa se včasih skriva v podrobnostih.

S kolegi v velikem primerjalnem testu že četrto leto gledamo prav tja, med številne podrobnosti, ki bi lahko komu olajšale izbiro. PRIMA je obsežen projekt, sploh kadar se lotimo desetih modelov naenkrat, in dejstvo je, da bi ga katerokoli izmed vključenih uredništev težko izpeljalo samo. Ne le zaradi količine dela, pomembno je tudi, da soočimo mnenja in s tem širimo tako lastna kot tudi obzorja naših bralcev.

prima-primary

Prvi vtis

Čeprav gre za vsebinski sklop, ki si ga običajno pustimo za konec, je prvi vtis za kupce v procesu izbire pogosto tudi prvi korak. Še bolj to velja, ko je na voljo petnajst kandidatov, saj si človek načeloma vzame čas le za obisk dveh ali morda treh prodajnih salonov. Dejavniki, ki ga lahko privabijo k modelu ene ali odvrnejo od druge znamke, so različni. Brez da bi se pretirano poglabljali v prodajne pogoje ali lastnosti avtomobilov, na tem mestu govorimo predvsem o všečnosti oblikovanja, prijetnem občutku v notranjosti, prepoznavnosti, zaupanju na podlagi lastnih ali tujih izkušenj ali mnenju, da gre za dober skupek lastnosti.


Zaključek testa PRIMA je potekal na več kot 250 let stari obnovljeni domačiji Dvor Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem, kjer so pod eno streho združeni hotel, gostilna, konferenčni prostori in Akademija Jezeršek.


Izkazalo se je, da bi ekipa PRIMA zgolj na podlagi videza podlegla francoskemu šarmu Peugeota 2008, ki je v obračunu velikih mačk opravil  z najbolj svežo v ponudbi, Fordovo Pumo. Obračali bi se tudi za drugima dvema Francozoma, Capturjem in C3 Aircross ter Nissanovim Jukeom, čeprav se nam je za slednjega zazdelo, da je bil včasih precej bolj izstopajoč. V Pumi, Capturju in Kamiqu smo se najbolje počutili za volanom, kar bi verjetno v slabo voljo spravilo Peugeotove oblikovalce, ki so se tako zelo trudili izpostaviti prednosti iCockpita.

Če bi vrednotili samo prepričljivost celotnega paketa avta, nas je najbolj nagovorila Suzuki Vitara, kar lepo dokazuje, da se včasih splača biti drugačen in leta niso vedno ovira.

graf_5_001V vrhu edinega sklopa, ki v celoti temelji na subjektivnih ocenah in prispeva v končni razvrstitvi približno šestino, smo pred ostale postavili Peugeot 2008, radovednost pa bi nas zagotovo odnesla še vsaj v Fordov in Renaultov salon.

Kaj se skriva v notranjosti?

Pa nadaljujmo po podobni miselni poti, ob obisku salona bi zagotovo sedli v avtomobil. Poskusili bi najti optimalen položaj za volanom in preverili prostornost na zadnjih sedežih. Zložili bi naslone sedežev in s pogledom (ali metrom) premerili prtljažnik.


Pri ocenjevanju potniškega dela četverica sede v avtomobil, voznik si namesti sedež, nato pa zabeležimo opažanja. Pomerimo, koliko prostora ostaja potniku na zadnjem sedežu nad glavo in pred koleni ter preverimo, ali je pod sprednjim stolom dovolj prostora za stopala. Potnika zadaj ocenita splošno udobje klopi ter občutek prostornosti. Podobno prednja potnika ocenita udobje sedežev, z mapo formata A4, denarnico, telefonom, steklenicami pa preverita odlagalna mesta. Izmenjamo mnenja glede ergonomije, nabora materialov in kvalitete obdelave. Za konec na zadnjo klop namestimo dva otroška sedeža, da preverimo enostavnost uporabe sidrišč in prostor, ki ostane med njima. Izmerimo tudi višino, širino odprtine ter širino odpiranja zadnjih vrat.


Med manjšimi križanci se je lepo pokazalo, da praktičnost in uporabnost izstopata pri avtomobilih, za katerimi se verjetno ne bi obrnili na cesti. Med najbolj prostorne, udobne in praktične v potniškem delu tako spadajo koncernski sorodniki T-Cross, Kamiq in Arona ter Crossland X. Izdelki skupine Volkswagen so skupaj s Pumo nekoliko odstopali navzgor tudi pri ergonomiji. Realno kvaliteto izdelave bi lahko primerno ocenili šele po nekaj letih, a bi težko spregledali, da je že zdaj v notranjosti najti nekaj škripajočih stikov plastike – v tem segmentu deluje najbolj prepričljivo Peugeot 2008, občutek kvalitetne izdelave pa dajeta tudi Kamiq in Juke. Če v otroških sedežih prevažate dva mala potnika, ju boste najbolj enostavno namestili v Crossland X, C3 Aircross, Vitaro ali T-Cross, najtežje pa v 2008.

Drugi del točk za uporabnost prinašata praktičnost in prostornost prtljažnika.


Za nalaganje predmetov so pomembni tako višina nakladalnega dna kot tudi širina odprtine in dolžina prtljažnika. Ob uradnih podatkih o litrih še praktično preverimo prtljažnik z zlaganjem različno velikih torb in kovčkov. Pri tem so v določeni prednosti avtomobili, ki imajo pomično zadnjo klop. V zadnjem delu nagrajujemo tudi uporabnost dvojnega dna in sposobnost prevoza daljših predmetov (odprtina v naslonu).


Med našimi križanci so imeli vzdolžno pomično zadnjo klop C3 Aircross (tudi deljiva 40:60), Captur in T-Cross, pri čemer velja poudariti, da povsem naprej pomaknjen položaj onemogoča normalno sedenje. Z dvojnim dnom je bila opremljena večina (izjemi sta Kamiq in Crossland X), a ni pri vseh enako praktično, saj lahko namestitev v najnižjem položaju tvori neravno površino (Arona in T-Cross). S širino odprtine pozitivno izstopajo Arona, Vitara in Kamiq, ki se lahko pohvali še s priročno kljukico za obešanje vrečk. Vitara in Puma sta imeli v prtljažniku tudi vtičnico 12V, slednja pa ob tem še plastičen predal v dnu z odprtino za izliv. Največ torb smo zložili v C3 Aircross, ki ima prtljažnik tudi uporabno visok. Če je širina prtljažnika pri vseh razen Crosslanda X zelo podobna, po dolžini izstopata Captur in C3 Aircross. Najnižji nakladalni rob ima Arona, Pumin je kar 10 cm višji.

Konkretne podatke opravljenih meritev najdete v spodnjih tabelah.PRIMA_B_SUV_meritve_2020_001PRIMA_B_SUV_meritve_2020_002graf_1_001Prvak v izrabi prtljažnega prostora je prepričljivo postal C3 Aircross, medtem ko nas je v potniškem delu najbolj prepričal Kamiq. Ta je odnesel tudi skupno prvo mesto v pomembnem sklopu uporabnosti, ki šteje kar tri desetine vseh točk. Zanimivo pa je, da so si drugo mesto z enakim številom (drugje pridobljenih) točk razdelili trije zelo različni modeli, C3 Aircross, 2008 in T-Cross.

Ste za testno vožnjo?

Še poznate koga, ki kupi avto, brez da bi ga zapeljal kakšen krog? Mi že od prve izvedbe primerjalnega testa ugotavljamo, da je največja prednost v tem, da lahko preizkusimo vse modele enega ob drugem. Šele takrat se namreč bolj očitno pokažejo razlike med njimi.

Idealna lokacija za dinamični preizkus je naša stalnica, AMZS-jev Center varne vožnje na Vranskem, kjer v nadzorovanih pogojih lahko preizkusimo okretnost vozila, njegovo stabilnost pri izogibanju oviram in občutek pri agresivnejšem zaviranju. Morda se bo komu zdelo, da to niso razmere, v katerih se vozi večina lastnikov manjših križancev, a se strinjamo le do določene mere. Tako kot je koristen vsak začetni ali obnovitveni tečaj varne vožnje, na katerem lahko voznik izkusi kritično situacijo ter naslednjič zato morda boljše reagira, je tudi koristno vedeti, kako enostavno ali težko bo obvladati vozilo pri izogibanju oviri ali nenadnem zaviranju. Pri tovrstnih dinamičnih manevrih je bila tokrat najbolj prepričljiva Puma, ne dosti manj pa tudi Arona, Kamiq in 2008.

Ko je govora o udobju v vožnji, kamor spada tudi raven hrupa, je bila najbolj prepričljiva Vitara, ki so ji sledili 2008, C3 Aircross in Puma. Vitara in C3 Aircross sta bila najbolje ocenjena tudi glede preglednosti, med vozila s to odliko pa lahko štejemo še Crossland X, T-Cross, Arono in Kamiq.

Ob voznih lastnostih preverjamo tudi porabo na testnem krogu, ki je tokrat meril skupno 120 km, pri čemer smo na njem opravili režime mestne, avtocestne, varčne in dinamične vožnje. Merjenje porabe je potekalo sočasno z vsemi avtomobili, ob zunanji temperaturi okrog 15 stopinj Celzija po suhi cesti. Avtomobili so imeli seveda nameščene letne pnevmatike. Testna Vitara je imela štirikolesni pogon, 2008 in Captur pa samodejni namesto ročnega menjalnika, zato smo jim z ustreznim koeficientom izenačili porabo z modelom s sprednjim pogonom oziroma ročnim menjalnikom.

Razpon v moči bencinskih agregatov prostornine od 1,0 do 1,4 litra je znašal 14 kW, med tekmeci pa so tudi precejšnje razlike v lastni masi (Arona je 151 kg lažja od Capturja). Vitara in Puma sta opremljeni s sistemom blagega hibrida. Nobeno presenečenje ni, da so vsi porabili znatno več od normne vrednosti v ciklu WLTP, razlike so znašale med pol in enim litrom na prevoženih 100 km.

PRIMA_B_SUV_poraba_2020_001V povprečju sta najmanj goriva v mešanem ciklu porabila Arona in Kamiq, ki jima je sledila Vitara. Najvišjo porabo je imel 2008, ki mu ni posebej ustrezal noben od režimov vožnje. Po mestu se je najbolje odrezala Arona, na avtocesti in v varčni regionalni vožnji Kamiq, na dinamičnem odseku pa Vitara.

Ob upoštevanju vseh elementov je bila vozniško najbolj prepričljiva Ford Puma, dokaj blizu pa so ji prišli Vitara, Kamiq in Arona. Vsebinski sklop je obsegal dobro šestino vseh točk.
graf_2_001Pokaži, kaj znaš

Področje naprednih vozniških pripomočkov, varnostnih pomagal in sistemov povezljivosti je eno najbolj zanimivih, pa tudi nasprotujočih. Ni jih namreč malo, ki menijo, da bi zlahka še naprej vozili brez pomoči bolj ali manj pametnih pomočnikov. Če so bili prvi varnostni sistemi rezultat inovacij proizvajalcev avtomobilov, so v današnjem času spodbujeni tako z zakonskimi zahtevami kot tudi z objavami testov EuroNCAP, ki postavljajo vse višje standarde in silijo proizvajalce v nadgradnje modelov.

Razred manjših križancev načeloma kaže, da so novejši modeli izdatneje opremljeni s pomagali, a ne nujno serijsko. V osnovi nas je zanimalo, kaj je v primerjanih paketih opreme že vključeno in kaj, če sploh, lahko kupec po želji doplača. Samodejno zaviranje AEB je načeloma serijsko, razlike pa se pojavljajo pri delovanju (ali zaznava tudi pešce ali celo kolesarje). Večina modelov ima na voljo opozorilnik ali pa celo pomočnik za ohranjanje pasu, pomočnik za speljevanje v klanec, tempomat.

Razpon velikosti zaslonov infozabavnega sistema sega od 6,5 (Arona, Kamiq) do 8,0 (Puma, Juke, T-Cross) palcev, pred voznikom pa se lahko namesto klasičnih merilnikov najdejo tudi digitalni zasloni s prikazom potovalnih podatkov. Povečini serijska je povezljivost s pametnimi telefoni, pri čemer ima le Kamiq možnost wi-fi povezave brez kabla, večina modelov že nudi vsaj kakšno spletno storitev, aplikacijo. Avdio sisteme načeloma mogoče nadgraditi z boljšim ozvočenjem, zanimivo pa je, da je pri Crosslandu X za sistem DAB še vedno potrebno doplačati.

V srednjem paketu opreme najpogosteje najdemo zadnje parkirne senzorje (T-Cross tudi prednje), včasih zadnjo kamero (Vitara, 2008 kot obvezna oprema za višji popust). Asistenca za mrtve kote je na voljo le kot del paketov ali višjega nivoja opreme. V splošnem ni pravila glede naprednejših asistenčnih sistemov, nekateri modeli niti nimajo možnosti naročila, drugje jih najdemo zgolj v relativno dragih paketih. Zanimivo je, da so precej različno politiko na tem področju ubrali v skupini Volkswagen, kjer T-Cross in Kamiq opazno odstopata od Arone. Žarometi LED, vsaj zasenčeni, so serijski pri Capturju, Pumi, Kamiqu in Jukeu.

V splošnem se je najbolje izkazala Puma, ki ima že v osnovi obširno paleto raznih sistemov in digitalnih vsebin, kar pa se na koncu pozna pri ceni.

graf_3_001Govorimo o denarju

Ko smo že bolj ali manj izbrali favorite, ostane še največja prepreka pred nakupom. Če se kdo želi na obisk salona vnaprej pripraviti, so ceniki oziroma katalogi modelov vseh znamka dostopni na spletu, konfigurator pa ni na voljo pri Suzukiju (dokaj razumljivo, ker razen barve ni opcijskih doplačil) in Fordu.

Pregled cenikov pokaže, da je razpon segmenta precejšen, saj sega okvirno od 14 do 29 tisoč evrov, pri čemer najnižje vstopne cene najdemo pri Capturju in C3 Aircross, najvišje pa (prav tako) Capturju in Pumi. Če ima Captur po ceniku največji razpon in C3 Aircross najmanjši, pa je Puma tista, ki sploh nima paketa pod 21.500 evrov (vse navedbe veljajo za cene pred popusti). Z dodatnimi opcijami tako hitro pridemo do srednje opremljenega avtomobila po ceni med 17 in 20 evrskih tisočakov.

Če govorimo o srednje opremljenem avtomobilu, je to v naši cenovni primerjavi pomenilo vozilo, ki ima osnovne varnostne elemente, po večini dopolnjene z enim ali več enostavnih vozniških pomagal (prepoznava znakov, opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu, opozarjanje na zbranost voznika), večino elementov udobja (el. pomik vseh stekel, el. nastavljiva, preklopljiva, ogrevana zunanja ogledala, samodejna klimatska naprava, zadnja tipala za parkiranje ali kamera …), sistem povezljivosti za napredno uporabo pametnega telefona ter nekaj lepotnih dodatkov (lita platišča, dodatno zatemnjena stekla zadaj). Določene opcije so vsaj pri novejših modelih že del (vstopnih) paketov, druge bi kupci izbrali, ker so praktični, tretje pa pogojujejo trgovci za višji popust.

Razpon med najvišjo (Puma) in najnižjo (C3 Aircross) ceno izbranega paketa s cenika je tokrat znašal skoraj pet evrskih tisočakov, povprečna cena (brez kovinske barve, stroškov transporta/priprave in dodatne opreme ter brez upoštevanja popusta) pa malo manj kot 19.300 evrov. Zanimivo je bila skoraj enaka povprečna cena tudi po upoštevanju vseh naštetih elementov opreme (19.130 evrov), pri čemer je ostal skoraj nespremenjen tudi razpon med najcenejšim in najdražjim avtomobilom. Če poenostavimo, bi lahko rekli, da so popusti namenjeni nakupu z opremo bolj založenih vozil – tokrat so vrednostno segali od malo manj kot 900 evrov do dobrih 2.100 evrov (v povprečju nekaj več kot 1.600 evrov). Zanimiva poteza tržnikov so še brezplačne (atraktivne) kovinske barve, pri 2008 je to oranžna Fusion in pri C3 Aircross oranžna Spicy.

cene SUV B 2020 povzetek_001

Obvezno in kasko zavarovanje smo izračunali s pomočjo spletne aplikacije, upoštevali smo daljšo vozniško dobo voznika (+ 20 let) in dobro škodno zgodovino brez prometnih nesreč. Vključili smo delno in polni kasko z 900 evri soudeležbe pri kasko škodi, 6. tarifni razred, zavarovanje voznika AO-plus in asistenco na cesti, nezgodno zavarovanje, pravno zaščito ter zeleno karto. Do razlik v premijah prihaja predvsem zaradi višine nakupne cene (brez upoštevanja popustov) ter prostornine in moči motorja.

Cena rednega vzdrževanja je tesno povezana z dolžino servisnih intervalov, ki segajo od 15 do 30 tisoč prevoženih kilometrov, pri čemer so se kot dražje izkazale francoske znamke.

graf_4_001Najbolj racionalna opcija med manjšimi križanci je, predvsem na račun nakupne cene, C3 Aircross. Kot ugoden nakup sta se izkazala tudi Crossland X in Arona, ki na tem področju nekoliko prednjači pred Kamiqom in T-Crossom.

Prava formula

Za konec je ostal le še seštevek vseh delov, ki odraža pregled številnih lastnosti primerjanih manjših križancev.

graf_skupaj_001Pri Škodi so s Kamiqom očitno našli pravo ravnovesje med vsemi elementi, kar mu je zagotovilo prvo mesto v primerjani deseterici. Drugi je tokrat Peugeot 2008, ki prepričuje z izrazitim nastopom, a nekoliko zaostaja na drugih področjih. Relativno blizu in tesno drug ob drugem sta se pod vrh uvrstila še Volkswagen T-Cross in Ford Puma.

DSC_7562Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "PRIMA med manjšimi križanci"


umilave1
1 leto 10 dni nazaj

Res kar malo komentarjev. Se pa ta klasa res dobro prodaja, vsaj v naših koncih (UE Cerknica, cca 15.000 preb.) redno vidim 2 Ford Pumi z normalno registrsko + 1 testno, pa kar nekaj Ecosportov. Kie Stonic sem raje nehal štet, so kar navalili; pa še 2 T-crossa in par tanovih 2008. Arona samo 1, pa Vitare tudi opazim. Ni pa nobenega novega Capturja, niti Kamiqa. Je pa precej tastarih Capturjev.

Locher
1 leto 10 dni nazaj

Si upošteval, da v prometu opaziš tiste avtomobile, ki te tako ali drugače zanimajo? Jaz bi prisegel, da “nisem videl” še nobenega izmed teh na cesti kljub temu, da se menda dobro prodajajo.

muc396
1 leto 10 dni nazaj

Presenetljivo malo komentarjev o testu avtomobilov, ki se menda prodajajo kot vroče žemljice… Nam to kaj pove?

Locher
1 leto 10 dni nazaj

Ta segment me bo mogoče zanimal, če bom ostal brez ‘domišljija’.

DX5050
1 leto 10 dni nazaj

To ni razred za avtomobilske navdušence, da bi tukaj komentirali

nejc1
1 leto 12 dni nazaj

Pa še rezultati če ne upoštevamo subjektivnih dejavnikov in stroškov lastništva (če kupuješ vozilo na dolgi rok nima smisla gledati na jurja ali dva gor dol, če ti potem avto ne bo tako všeč in ne boš užival v njem, kot bi mogoče v enem drugem, subjektivne dejavnike pa mora dodati vsak sam po svojem okusu)…

1.) Škoda Kamiq – 915
2.) Vw T-Cross – 855
3.) Ford Puma – 824
4.) Peugeot 2008 – 819
5.) Seat Arona – 785
6.) Renault Captur – 778
7.) Suzuki Vitara – 769
8.) Nissan Juke – 738
9.) Citroen C3 Aircross – 724
10.) Opel Crossland X – 657

tha_man
1 leto 12 dni nazaj

Dober test! S končnim rezultatom se seveda ne strinjam, ampak samo zato, ker imam drugače obtežene kategorije (pa tud moja subjektivna ocena se precej razlikuje od vaših 🙂 Ena ideja, če imate dovolj dobrega web programerja – vrhunsko bi bilo, če bi bil rezultati dinamični, v smislu da bi lahko vsak zase prilagodil uteži posameznih kategorij in dobil lastno razvrstitev.

ironmaiden
1 leto 12 dni nazaj

Vaše besede: (kar se strinjam)
Če bi vrednotili samo prepričljivost celotnega paketa avta, nas je najbolj nagovorila Suzuki Vitara, kar lepo dokazuje, da se včasih splača biti drugačen in leta niso vedno ovira.

Ampak končni rezulat 8/10. Neverjetno 🙂 Celo povišan c3 jo šišne.

Jo je pač pokopala subjektivnost:- -wtf?
Subjektivnost pomeni vrednotiti glede na duhovno stanje, vedenje, doživljanje, čutenje,…

Sem sodelavcu pokazal reportažo. Ima pol leta starega 2008, od tega 3mesece na servisu. Sem mislil, da se mu bo odpelal. Komaj čaka da ga proda.

 
Enak in drugačen
Vse, kar smo izvedeli o PRIMA srednje velikih kombilimuzinah