Reportaže

Enak in drugačen

Deljenje mehanskih sestavnih delov med posameznimi modeli iste znamke je že vrsto let nekaj povsem normalnega. Po drugi strani je bilo deljenje s prostim očesom vidnih sestavnih elementov med modeli še leto ali dve nazaj manj izrazito, pa tudi ta opcija omejevanja razvojnih in proizvodnih stroškov pridobiva na pomembnosti.

Peugeot_2008_12_PureTech_130_03Ko vzamem pod drobnogled čisto sveža Peugeot 208 in 2008, delujeta na videz sicer oblikovno očitno različna. A kljub merskim in oblikovnim razlikam med njima sam nisem povsem prepričan, da kakšna zunanja komponenta vendarle ni skupna obema. Pri tem mislim na »svetlobna zoba« pod žarometoma, ki opravljata nalogo dnevnih svetilk. Priznam, nisem šel preverjati kataloških številk pri obeh modelih, a verjetnost, da gre v resnici za isti artikel, se mi zdi precej velika. Ne glede na to ali moja predpostavka v tem primeru drži, hkrati vem, da je deljenje svetlobne opreme med različnimi modeli iste znamke že poznano. Za primer: prednja žarometa v BMW-ju X5 sta identična tistima v modelu X6, enako pa velja tudi za X3 in X4.

In če na zunanjosti Peugeota 208 in 2008 še obstaja nekaj dvoma o deljenju zunanjih elementov, pa o tem ni nikakršnega dvoma v kokpitu. Večinoma avtomobilski proizvajalci selijo iz modela v model »samo« določene manjše elemente in podsklope kokpita, recimo večopravilno enoto, stikala klimatske naprave, merilnike ipd. Francozi pa so v primeru 208 in 2008 razmišljali bolj na veliko in prenesli kar celotno armaturno ploščo, vključno s sredinskim zaslonom, 3D računalniško narisanimi merilniki in še vsaj oblikovna podaljška armaturne plošče v zgornji del prednjih vratnih oblog. A razlike med obema so navkljub oblikovni podobnosti bistveno večje, kot sem si sam mislil.

Peugeot 208 in 2008

Za začetek so očitne razlike vezane na v višino nekoliko bolj razpotegnjeno gradnjo 2008, a končni učinek ni tako velik, kot se je izkazal v drugi vrsti in čisto v zadku avta. V manjšem bratu sem vihal nos nad skromno odmerjenim prostorom za kolena v drugi vrsti, deloma pa sem ta manko pripisoval mojemu bolj nazaj pomaknjenemu sedežu kot običajno. Zaradi splošnega pomanjkanja vzdolžnega prostora zadaj niti nisem posebej izpostavljal mejne zadostnosti višinskih centimetrov za mojo glavo (1,84 metra telesne višine). No, v športno-terenskem 2008 je slika v drugi vrsti čisto drugačna. Tam tudi za meni najbolj primerno nameščenem prednjem sedežu ni nikakršne stiske s kolenskim prostorom, za glavo pa sem imel v njem tudi celo nekaj malega centimetrov prostora. Tudi čisto v zadku je v 2008 vsega bistveno več kot v 208.

Peugeot_2008_12_PureTech_130_24V prtljažnik večjega brata se že v osnovi da naložiti za kar 169 litrov več prtljage kot v 208. Dodatno je tu še v testnem primerku Peugeota 2008 primaknjena trda polica, ki jo je moč namestiti v dva položaja in ki s tem uporabnost in prilagodljivost prostora dvigne na bistveno višjo raven, kot jo premore manjši brat.

Motorček je naslednja omembe vredna razlika: 1,2-litrski turbotrivaljnik PureTech je moč v obeh dobiti v dveh izpeljankah moči, s 100 in 130 KM. Prvi se je v 208 izkazal za optimalno opcijo, v 2008 pa se je, navkljub njegovi izdatnejši merski in masni zajetnosti, drugi izkazal za še malo bolj suvereno in prijetno opcijo. Objektivno obema težko kaj zamerim, razen Peugeotovega čudnega pogojevanja 130-»konjske« različice v 208 samo s samodejnim menjalnikom, medtem ko je v 2008 dobavljiv tako z ročnim kot tudi s samodejnim menjalnikom. Samo pogojevanje sicer ne bi bilo tako problematično, če Francozi ne bi s tem po nepotrebnem avtomatično podražili modela 208 PureTech 130 za 1.800 evrov.

Upoštevaje zgornji zapis je jasno, da je navkljub v osnovi enaki tehnični osnovi in deljenju mnogih sestavnih delov Peugeot 2008 preprosto bolj dovršena opcija. Za to se ima seveda zahvaliti tudi merskemu prirastku v vse smeri, dobro pa je vedeti, da ti niso spet tako zelo veliki, da bi avto zaradi njih postal neuporabno velik za potepe po mestu.

Peugeot_2008_12_PureTech_130_19Je pa treba upoštevati, da so Francozi na paket z imenom Peugeot 2008 primaknili omembe vreden finančni davek. Primerjanje podobno motoriziranih in opremsko založenih modelov 208 in 2008 namreč razkrije razhajanja, ki so na ravni približno 2.700 evrov ali celo 3.100 evrov. Upoštevajoč osnovne cene obeh je jasno, da govorimo o pribitku okoli petnajstih odstotkov, kar je veliko. Kdor torej ne potrebuje zadnje klopi in prtljažnika dostojne velikosti, lahko ostane kar pri Peugeotu 208 in denar prihrani za kaj drugega (ali ga nameni razvajanju z dodatno opremo). V primeru, da je notranja uporabnost in prostornost razmeroma visoko na listi prioritet, pa ni dvoma: Peugeot 2008 je sicer res kar občutno dražja izbira med dvojico, a je istočasno v vseh relevantnih pogledih tudi občutno boljša izbira.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dan pojutrišnjem
PRIMA med manjšimi križanci