Reportaže

Skupina Emil Frey pozitivno gleda v prihodnost

Čeprav so se takšne in drugačne krize dodobra zarezale v avtomobilski svet, kar še kako občutimo potrošniki z višanjem cen, pa v skupini Emil Frey zelo optimistično zrejo v prihodnost. Skupina, ki v Sloveniji zajema avtomobilske znamke Citroën, DS, Alfa Romeo, Fiat, Abarth, Peugeot, Jeep, Mercedes-Benz, Mitsubishi in Honda ter pri gospodarskih Mercedes-Benz Trucks, Mercedes-Benz Buses, Setra in FUSO, je na tiskovni konferenci predstavila dosežene rezultate in bodoče načrte.

Vse znamke v skupini Emil Frey so na slovenskem trgu v prvih enajstim mesecih prodale 10.348 vozil, kar predstavlja 20,49 odstotka vseh v Sloveniji prodanih osebnih in lahkih gospodarskih vozil. In čeprav se je slovenski trg v letošnjem letu zmanjšal za 16,51 odstotka, so v skupini povečali svoj tržni delež za 1,52 odstotne točke. Pri tem imajo na trgu električnih vozil 11,87-odstotni tržni delež, medtem ko na trgu priključnih hibridov predstavljajo kar 32,10-odstotni tržni delež.

Med tovornimi vozili dosega znamka Mercedes-Benz izjemne rezultate, saj s 370 prodanimi vozili dosega tretje mesto. Prav tako je dosegla vrhunski rezultat v kategoriji avtobusov – M3, kjer je s prodajo 56 avtobusov do vključno novembra 2022 na prvem mestu z 42,4- odstotnim tržnim deležem.

Skupina Emil Frey šteje med večje investicije v letošnjem letu prenovo avtomatske avtopralnice v Ljubljani, gradnjo novega klicnega centra in prostorov za srečanje zaposlenih, prenovo kongresnega centra, gradnjo novih polnilnic za električna vozila v Ljubljani, Mariboru in Celju ter zamenjavo razsvetljave za bolj varčno in okolju prijazno. V letu 2023 bodo nadaljevali z investicijami v sanacijo streh in postavitve sončnih elektrarn na strehi v Ljubljani, gradnjo novega Mercedes-Benz centra, prenovo hlajenja in prezračevanja delavnic tako v Ljubljani kot v Celju.

In kako kaže z njihovimi avtomobilskimi znamkami v prihodnjem letu na slovenskem trgu?

Citroën je v letošnjem letu uspešno lansiral nov model C5 X in C5 X Hybrid, drugo leto pa prihaja model AMI ter povsem novi C4 X.

DS je v začetku leta predstavil že četrti novi model DS 4, leto 2023 pa bo v znamenju novosti, saj prihajata prenovljena modela DS 7 in DS 3.

Peugeot je v letošnjem letu na slovenske ceste pripeljal novi 308, kateremu je sledila še karavanska različica SW. Leto 2023 bo za znamko Peugeot z vidika novih modelov precej bogato, saj pričakujejo novi 408, kateremu sledijo oblikovne prenove (modeli 2008, 208, 508). Ponudba 100-odstotno električnih vozil znamke Peugeot se bo leta 2023 dodatno razširila s prihodom novih modelov e-308 in e-308 SW.

Alfa Romeo je letos predstavila Tonale, ki dobi naslednje leto priključno hibridno verzijo. Prenove bosta deležna modela Giulia in Stelvio.

Jeep za prihodnje leto napoveduje prihod novega, popolnoma električnega modela Avenger, posebne serije modelov Renegade in Compass (Red), ter novi Jeep Grand Cherokee.

Abarth bo v letu 2023 predstavil nov, popolnoma električni model 595e.

Mercedes-Benz je v letu 2022 predstavil razkošno električno limuzino EQS, ki se ponaša z nazivom »Najbolj varna električna limuzina na svetu« in najbolj dinamičnega športnega terenca GLC, ki tudi v novi generaciji navdušuje z odličnimi terenskimi lastnostmi. Med lahkimi dostavnimi vozili je izstopal družinsko naravnani razred T. Prihodnje leto bo pri Mercedes-Benzu v znamenju predstavitve prenovljenih modelov kompaktnega razreda, med katerimi izstopata razred A ter B in predstavitev povsem novega modela CLE. Znamka Mercedes-EQ širi paleto premijskih električnih vozil z limuzino nove dobe, EQE, in terenskima različicama EQE SUV in EQS SUV. Poslovni uporabniki pa se zagotovo najbolj veselijo pomladi in predstavitve novega razreda E, ki je že vse od leta 1936 najbolje prodajan model v zgodovini znamke Mercedes-Benz.

Honda je v letu 2022 predstavila težko pričakovani Civic, ki praznuje zavidljivih 50 let modela in je še vedno v vrhu najbolj prodajanih modelov na svetu. V prihodnjem letu pričakujejo pri Hondi kar 3 tri nove modele in sicer Hondo ZR-V, novo Hondo CR-V in popolnoma električni Hondin SUV.

Mitsubishi je v letu 2022 predstavil novi Eclipse Cross PHEV, v letu 2023 pa pričakujejo dva nova modela in sicer Mitsubishi ASX in Colt s popolnoma spremenjeno zasnovo in podobo.

Tekst: Urban Acman. Foto: Skupina Emil Frey

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
PRIMA kompaktni križanci so vse manj dostopni
Verniki in skeptiki: izkušnja elektromobilnosti je lahko zelo različna