Reportaže

Veselje med ovinki

Prva vožnja z Mercedes-AMG A 35 4Matic

Čeprav smo prvo vožnjo vstopnega modela v svet AMG opravili na turistični Mallorci, kamor se popotniki običajno odpravijo z družino ali veselo družbo, je španski otok poln izjemnih cest, ki se vzpenjajo in spuščajo v neštetih zavojih. Zato so kot nalašč za dva: voznika in vozilo.

Roke na volan

Mercedes-AMG A35 (9)Od nekdaj sem mnenja, da je najboljše mesto v avtomobilu rezervirano za voznika, vse ostalo so slabi približki. Slednje se še toliko bolj izkaže, ko se je treba malo bolj igrivo zapoditi med ovinke. Sama sem med tistimi, ki jim na sovoznikovem mestu (ali, bognedaj, na zadnji klopi) lahko postane slabo. Pomaga popolna koncentracija, pogled naprej, malo več svežega zraka, a pod črto vem, da bi bila kot sovoznica na reliju precej nekoristna, ker bi verjetno zdržala le nekje do desetega ovinka.

Slabost je zoprna reč, a stisk volanskega obroča AMG A35 preverjeno deluje zdravilno. In glede na prve komentarje ter zadovoljne obraze voznikov bi rekla, da nam je s prvo vožnjo v idealnih razmerah dal še celo bistveno več, kot smo od njega pričakovali.

Prvi v vrsti

Mercedes-AMG A35 (2)Razred A je z nastopom četrte generacije v paleti znamke Mercedes dobil pomembno vlogo, saj so v njem uvedli kar nekaj sodobnih novosti. Že od prejšnje generacije (W176 2013-2018) ima izpostavljeno tudi dinamično komponento, ki jo je konec koncev na prvi pogled napovedovala drastično drugačna oblikovalska zasnova.

Mercedes-AMG A 35 4Matic na cesti konkretno izstopa z videzom maske z dvema kromiranima linijama, izrazitimi režami za zajem zraka ter dvema zaključkoma izpušnega sistema na zadku, v primeru omejene serije Edition 1 pa še s konkretnim strešnim spojlerjem in ekskluzivno barvno kombinacijo.

Mercedes-AMG A35 (27)In kako bi pri Mercedesu lahko bolj jasno povedali, da gre za zmogljiv model, kot z oznako AMG? Z novim A 35 so zaljubljencem v nemško prestižno znamko iz Stuttgarta ponudili še ugodnejši vstop v svet športnih avtomobilov. Za odlično vozno izkušnjo poskrbijo pod pokrov motorja nameščen nov dvolitrski turbobencinski agregat (najvišja moč 225 kW/306 KM pri 5.800-6.100 vrt./min, najvišji navor 400 Nm pri 3.000-4.000 vrt./min), optimizirano podvozje, ojačitve za povečanje togosti, prilagodljiv štirikolesni pogon AMG Performance 4Matic, dvosklopkovni menjalnik AMG Speedshift DCT 7G, pet prednastavljenih voznih programov (Slippery, Comfort, Sport, Sport+ in Individual) ter nešteto drobnih prilagoditev, zaradi katerih je najmanjši AMG-jev model lahko hkrati ukročen družinski avto ali talentiran nabiralec hitreje odpeljanih kilometrov po razgibanih cestah.

Mercedes-AMG A35 (10)Kljub temu, da v prihodnjih mesecih lahko pričakujemo še zmogljivejši A 45, ki naj bi po napovedih medijev* v različici S premogel celo več kot 420 “konjev”, si najmanjša Mercedesova športnika verjetno ne bosta prevelika tekmeca. Novi A 35 je namreč prvi model AMG pod magično mejo 50 evrskih tisočakov (cena na nemškem trgu znaša 47.528,60 evrov, pri nas bo po napovedih zastopnika znana februarja), hkrati pa si bo spreten voznik lahko po razgibani cesti privoščil podobne radosti kot v močnejšem A 45. Le na ravnini bo v programu Race Start, ki vozniku spodbudi srčni utrip s tremi konkretnimi sunki v trebuh, novi A35 s 4,7 sekundami do hitrosti 100 km/h nekoliko zaostal. Končna hitrost obeh pa bo tako ali tako omejena na 250 km/h.

Po prvih nekaj urah za volanom se zdi, da je pravi čar in prednost Mercedes-AMG A 35 4Matic v njegovi uglajenosti, ki spremlja dobro premišljene športne prilagoditve. Glede na trenutno razpoloženje voznika ali število potnikov v vozilu namreč lahko dodobra spremeni svoj nastop, kar pomeni, da z nakupom enega avtomobila uporabnik pravzaprav dobi kar dva 😉

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*Na podlagi podatkov za spletni izračun nemške zavarovalnice HUK24.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Veselje med ovinki"


pskoda
1 leto 4 meseci nazaj

Jaz sem si ga mislil kupit samo bi moral 1 leto čakat pa po videu iz youtube mi ne potegne zadnji del in tudi pri prejšnem modelu mi ni všeč zadaj. Spredaj je pa top

xxl
1 leto 4 meseci nazaj

Super, samo še dovolj bogat moram bit.

chad
1 leto 4 meseci nazaj

Ni treba, najd si eno 25 – 35 letno sponzorko, same zgarane podjetnice. Če slučajno ne bo imela fleta v situli, jo glej postrani že od začetka.

INFINITI
1 leto 4 meseci nazaj

Hahaha top odgovor 🙂

Bucko99
1 leto 4 meseci nazaj

LOL… to mu pa je rešitev 😀

 
Vision E je v Ljubljano pripeljal pogled v Škodino elektrificirano in digitalno prihodnost
Brez superšportnikov ni pravega salona