Reportaže

Vision E je v Ljubljano pripeljal pogled v Škodino elektrificirano in digitalno prihodnost

Škodina študija Vision E v salonu Porsche Inter Auto na Verovškovi

Za slovenski nastop Škodinega električnega koncepta Vision E se zdi, da ima predvsem simboličen pomen – bližnja prihodnost češke znamke bo nedvomno v duhu obsežne elektrifikacije. Ob tem pri zastopniku upajo, da jim bo v skupini Volkswagen pripadla vloga znamke, ki bo z dostopnimi cenami demokratizirala uporabo električnih modelov.

Tako pri znamki Škoda kot tudi v koncernu Volkswagen so vse bolj jasni v izjavah, da je pred njimi prihodnost z obširno elektrifikacijo modelne palete. Škoda je tako že spomladi, ob pregledu prodajnih rezultatov leta 2017, med drugim napovedala za leto 2019 priključno-hibridno različico Superba in električni Citigo, le leto kasneje naj bi se paleti pridružila tudi serijska različica študije Vision E  na koncernski platformi MEB, hkrati pa pričakujemo v podobnem časovnem okvirju še serijski model na podlagi koncepta Vision X, ki so ga so pokazali na letošnjem ženevskem salonu. Pri Škodi so za prelomno leto 2025 napovedali kar deset elektrificiranih oziroma pet izključno električnih modelov.


Škoda Vision E PIA Verovškova (1)

Študija Vision E je zasnovana na platformi MEB ter ponuja 4.668 mm dolžine, 1.924 mm širine in 1.591 mm višine, hkrati pa potnikom na račun relativno kratkih previsov z 2.851 mm medosne razdalje zagotavlja prostorno notranjost, do katere lažje dostopajo zaradi posebne oblike vrat, manjkajočega stebrička B ter sistema vrtenja sedežev ob vstopanju in izstopanju.

Osnovo pogonskega sklopa predstavljajo dva elektromotorja s sistemsko močjo 225 kilovatov, litij-ionska baterija in štirikolesni pogon. Vision E naj bi bil z omenjeno konfiguracijo z enim polnjenjem sposoben prevoziti do 500 kilometrov, najvišja hitrost pa je omejena na 180 km/h. Opremljen je s sistemom avtonomne vožnje (3.stopnje) v mestih in na avtocestah; s pomočjo senzorjev, kamer in računalnikov lahko samodejno prehiteva vozila, sledi vozilom ali poišče prazno parkirno mesto ter vanj parkira (Car Park Autopilot), pri čemer si lahko zapomni in poišče najljubše uporabnikove parkirne položaje. Ob tem vozilo lahko komunicira z drugimi udeleženci v prometu, drugimi vozili in infrastrukturo. Med ostalimi pomembnejšimi značilnostmi so še zmožnost upravljanja z gestami in glasovno upravljanje, opremljen pa je tudi s funkcijo za sledenje očem (Eye Tracking) ter sistemom, ki lahko zaznava morebitno utrujenost voznika (Driver Alert).


Škoda Vision E PIA Verovškova (4)Podobne zaveze znamke je v nagovoru medijem predstavil tudi Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji, ki ima v nekajdnevnem gostovanju koncepta Vision E prepričljivo podlago tako za komunikacijo s trgovsko mrežo kot tudi s širšo javnostjo. Vsem je sicer bolj ali manj jasno, da prehod s klasičnih motorjev z notranjim zgorevanjem na različne oblike elektrificiranih pa tudi izključno električnih modelov v Sloveniji ne bo niti hiter niti brez obsežnejših vlaganj v infrastrukturo ter nenazadnje znanje. Naloga zastopnika znamke pa je med drugim tudi to, da na prihajajoče obdobje primerno pripravi svoje partnerje. Do leta 2025 namreč napovedujejo globalno kar četrtinski delež elektrificiranih modelov znamke v skupni prodaji novih avtomobilov.

Škoda Vision E PIA Verovškova (12)Drugi, nič manj pomemben korak v prihodnost, predstavlja obsežna digitalizacija modelov ter z njo v veliki meri povezano razširjena ponudba storitev mobilnosti prihodnosti. Študija Vision E je v tem pogledu seveda še nekoliko slogovno futurističen, a nič manj verjeten prikaz delovanja in povezovanja različnih sistemov v vozilu s pametnimi mobilnimi napravami njihovih uporabnikov. V kolikšni meri se bodo ideje iz koncepta prenesle v serijski model, pa bo jasno že v dobrem letu.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
PRIMA izbira med srednje velikimi prestižnimi križanci
Veselje med ovinki