Poraba 6,6 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 21.070 eur
Plusi
 • prožen agregat
 • preglednost iz vozila
 • konkurenčna cena
 • solidna voznikova ergonomija
Minusi
 • nepraktično odpiranje prtljažnih vrat
 • slaba sedežna bočna opora
 • brez posameznih varnostno-asistenčnih sistemov v ponudbi
 • odzivnost osrednjega zaslona na dotik
 • trdo vzmetenje
 • brez opcije štirikolesnega pogona v trenutni ponudbi

Ker je v zadnjem času neizmerno fino, če je avtomobil okrancljan z avanturističnimi treking dodatki, proizvajalci čedalje bolj lišpajo svoje modele s tovrstnim dekorjem. V vseh segmentih. Tako lahko dandanes uzrete na cestah terenske interpretacije tako malih mestnih avtomobilov, kakor tudi karavanov, limuzin ter celo dostavniških kapelic. A pri Fordu so šli še dlje, saj so njihovo linijo Active po novem namenili celo športno uporabnemu EcoSportu, da bi izgledal še bolj … športno uporabno. Vse jasno?

Aktivni ekološki športnik

Druga generacijska izvedba Fordovega križanca s sila nedomiselnim imenom je sicer že stara znanka naših cest, saj jo poznamo že vse od leta 2014, ko se je prvič pojavila na evropskih tleh. Mali SUV, ki v dolžino meri malenkost več kot 4 metre, je bil sicer prvenstveno namenjen južnoameriškemu trgu, kaj kmalu pa se je razširil tudi po drugih kontinentih. Model EcoSport je tako dandanes moč uzreti celo v »deželi svobodnih in pogumnih«, pri čemer se na prav vseh primerkih tam onkraj nahaja oznaka »Made in India«. Res pa ga v kratkem ne boste več našli v njihovih prodajnih salonih, saj ameriški kupci kažejo čedalje manj zanimanja zanj.

FORD ECOSPORT 02Fordov mestni križanec, ki ga boste dandanes prej srečali sredi São Paula kot pa Monte Carla (ali, če želite, poleg kakšnega ljubljanskega lokala), je tudi pri nas doživel dokaj medel sprejem, saj je že od samega začetka deloval rahlo zastarelo. Nenazadnje tudi zaradi svoje oblike (rezervno kolo na zadku), ki je bila v modi pred dobrimi 20 leti. Posamezne kozmetične prenove so sicer vsaj malce pripomogle k modernizaciji paketa (revitalizirana notranjost, nastavitve podvozja, volanskega mehanizma), a se vseeno zdi, da ne preveč uspešno.

V preteklem letu so Fordovci potegnili še zadnjega asa iz rokava ter malemu EcoSportu namenili modni paket Active za še kanček več pustolovskega duha. Omenjeni paket prinaša črno obarvano streho, posamezne črne elemente (strešni nosilci, obrobe stranskih stekel, obroba maske, ipd.), drugače oblikovana 17-palčna platišča ter dodatne plastične obrobe okrog koles. Tovrstno dekoriranje športno uporabnega križanca sicer ni unikum v svetu avtomobilizma, saj ga poznajo med drugim tudi pri Škodi (npr. Kamiq Scoutline), pa četudi deluje na trenutke malce bizarno. Kot če bi želeli narediti karavana malce bolj karavanskega, kabrioleta pa še za odtenek bolj brezstrešnega.

S Fiestinimi pozdravi

FORD ECOSPORT 21Model EcoSport, ki ga za evropski trg izdelujejo v deželi najbolj znanega vampirja (obrat v Craiovi), je bil ob zadnji medgeneracijski prenovi pred štirimi leti deležen tudi obsežne prenove notranjosti, ki je postala precej bolj (očem) prijetna. Znotraj so se namreč Fordovi inženirji povsem odmaknili od njihove nekdanje oblikovalske filozofije, ki bi jim jo zavidali še izdelovalci frajtonaric (beri: preobilica tipk) ter jo dodobra očistili.

Notranja arhitektura je tako v veliki meri povzeta po novi Fiesti, kar prinaša med drugim že znani sistem Sync 3 z »lebdečim« 8-palčnim zaslonom na dotik, ki pa žal ne spada med tiste najbolj odzivne. Obenem lahko tudi prstne blazinice občutijo precej več mehkih površin kot nekdaj, zaradi česar je vsaj malce izgubil pridih nizkocenovnosti.

FORD ECOSPORT 13Kljub obsežni prenovi pa še vedno ostajajo posamezne pomanjkljivosti iz preteklosti, pri čemer si še največjo kritiko zaslužita sprednja sedeža. Ponašata se namreč z izjemno kratkim sedalnim delom ter katastrofalno slabo bočno oporo, zaradi česar postane vsaka dolgotrajnejša vožnja z EcoSportom skoraj tako mukotrpna kot poslušanje Vizjakovih »zlepljenih« izgovorov. Paket Active obenem prinaša usnjeno oblazinjenje sedežev (ogrevanje le ob doplačilu!), ki pa žal ne doprinese k bistveno boljšemu počutju (drseča sedežna površina). Za sila nepraktično rešitev se izkaže tudi način odpiranja prtljažnika na stran, kar zna biti še kako moteče na kakšnem ozkem parkirnem mestu.

Da gre pri EcoSportu že za rahlo zastarel model, nenazadnje kaže tudi skromna izbira varnostno-asistenčnih sistemov, saj jih kar nekaj ni na voljo (npr. radarski tempomat, asistenca za zadrževanje na voznem pasu ipd.).

Terenec?

Čeprav izgleda mali Fordov predstavnik segmenta B-SUV na zunaj precej terensko, zaradi česar se prenekateremu gozdarju in lovcu dodobra zaiskrijo oči ob pogledu nanj, pa bi znal biti marsikdo precej razočaran, saj ni več na voljo s štirikolesnim pogonom. Omenjeni pripomoček bi si namreč vsekakor zaslužil, saj bi le to predstavljalo enega pomembnejših prodajnih argumentov. Še posebej v tem razredu, kjer primerki z oznako 4×4 postajajo že tako redki kot dizelski agregati v japonskih vozilih.

FORD ECOSPORT 03

Za eno redkih svetlih točk EcoSporta se izkaže dobro znani litrski trivaljnik Ecoboost, ki se ponaša z izjemno prožnim ter elastičnim delovanjem. Mali agregat se zelo dobro počuti že pri 1.500 vrtljajih ter se obenem zelo rad zavrti vse do rdečega območja – res pa mu agresivno siljenje do omejevalnika vrtljajev tudi ni najbolj po volji. Za prenos moči skrbi natančen in hiter 6-stopenjski ročni menjalnik, vseeno pa bi sam raje posegel po avtomatiki. Če bi bila na voljo!

Žal pa se omenjena svetla točka kaj hitro razgubi med ovinki, saj mali Fordov »terenček« ne pokaže enakih vrlin kot njihova ostala vozila (npr. Puma). Volanski mehanizem je namreč preveč anemičen, podvozje pa za odtenek pretrdo nastavljeno (neudobje na slabih cestah) in kljub svoji togosti ne ponuja pretirano dinamičnih doživetij.

Novi triki

FORD ECOSPORT 25V enem najbolj konkurenčnih avtomobilskih razredov model EcoSport (vsaj na naših tleh) že od samega začetka igra vlogo stranskega igralca. Pri Fordu so se v devetih letih, odkar se je druga generacijska verzija prvič pojavila na cestah, poslužili tudi nekaterih preizkušenih trikov, da bi postal vsaj malce bolj greha vreden. Nenazadnje tudi z vselej atraktivnim paketom Active, ki ga vsaj malce ozaljša. Žal pa so se odrekli 4×4 pogonu, s katerim bi lahko (ob nespremenjeni ceni!) vsaj malce konkuriral prodajno precej bolj uspešni Suzukijevi Vitari.

A se vseeno zdi, da bi bila potrebna precej večja čarovnija, da bi se lahko prebil med vidnejše predstavnike svojega razreda.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Litrski trivaljnik Ecoboost spada med najsvetlejše točke malega Fordovega križanca ter navdušuje s prožnostjo ter veseljem do vrtenja. Žal brez opcije 4x4 pogona in avtomatskega menjalnika.
  8
 • Notranjost
  Medgeneracijska prenova je poskrbela za prijetnejše notranje okolje, ki je skorajda identično Fiestinemu. Paket Active prinaša delno usnjeno oblazinjenje, a pod črto sedežno udobje ni med aduti. Nepraktično stransko odpiranje prtljažnih vrat.
  6
 • Opremljenost
  Četudi paket Active prinaša nekaj (prvenstveno dekorativnih) dodatkov, še vedno manjka kar nekaj samoumevnih pripomočkov (radarski tempomat, ipd.).
  7
 • Vozne lastnosti
  Mali Fordov »terenec« je sicer tekom let doživel posamezne modifikacije podvozja ter volanskega mehanizma, a je še vedno daleč od tistih vozno-dinamičnih sfer, ki smo jih sicer vajeni od proizvajalca modrega ovala. Med ovinki je »bratska« Puma opazno prepričljivejša.
  6
 • Gospodarnost
  V teh časih, ko cene malih križancev letijo v nebo, ostaja EcoSportova kolikor toliko prizemljena. Solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  125 turbobencinskih žrebcev dovolj prepričljivo opravlja svoje delo, da ni prav nobene potrebe po močnejši 140-konjski opciji.
  7
 • Sklep
  Da gre pri Fordovemu predstavniku malih križancev za model, ki komaj čaka svojega naslednika, je vidno že od daleč. Pri tem mu ne pomagajo niti modne športno uporabne okrancljave v okviru paketa Active.
  7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.780
cena testnega vozila (€) 21.070
dolžina × širina × višina (mm) 4.096 x 1.765 x 1.653
dovoljena masa vozila (kg) 1.730
emisija CO2 (g/km) 146-159 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 998
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 1.205
medosna razdalja (mm) 2.519
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92/125 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1.400-4.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 19.040
pnevmatike 205/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,5-7,1 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 11,0
prostornina posode za gorivo (l) 52
prostornina prtljažnika (l) 356-1.238
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,9x82
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "A(tra)ktivnejši?"


8 meseci 9 dni nazaj

enostavno nedopustno, da slovenija dovoli, da se v sloveniji prodajajo avti, kateri ne znajo slovensko..

esem
8 meseci 12 dni nazaj

popravi to “dovoljena masa vozila (kg) 1.238”

8 meseci 13 dni nazaj

Ko sem lansko leto kupoval nov avto sem potreboval točno 5 sekund da sem ugotovil da avto ni zame. Že sedeži so čista katastrofa naprej pa se sploh nisem poglabljal.

umilave1
8 meseci 13 dni nazaj

Konkurenčna cena? A gledamo isti avto mogoče? Meni se zdi ta model eden dražjih glede na konkurenco, sploh ob odsotnosti ponekod že povsem samoumevnih asistenc za vožnjo. Malo ironično je, da vsaj v naših koncih je tale avto pri upokojencih kar priljubljen. Zaradi oblike izpade bolj visoko nasajen kot dejansko je. Tole je na šasiji, ki datira v prejšnjo generacijo Fieste.

A ni Ecosport brazilska štorija? Z Indije smo namreč uvažali model Ka+

Skratka, Če Ford, definitivno Puma.

xxl
8 meseci 12 dni nazaj

Prva generacija, 2003 da, podobna je fordu fusion. Ta je druga, iz 2012.

xxl
8 meseci 13 dni nazaj

Indijska škatla predelana za EU.

 
V okviru omejitev
Teorija in praksa