Poraba 14 kWh/100 km Največja hitrost 135 km/h Cena 24.620 eur
Plusi
 • pospeški in odzivnost motorja
 • izkoristek prostora v notranjosti
 • okretnost
 • opremljenost
Minusi
 • nastavitev vzmetenja in posledično neudobna vožnja
 • zmogljivost baterije
 • delovanje klimatske naprave in ogrevanja
 • zatikanje prestavne ročice

Šli smo po svoje, a tokrat v okviru manjših dimenzij in na elektriko. Pa v mejah zmogljivosti baterije in razpoložljivosti polnilnih postaj. Renault Twingo, ki je od leta 1992 sinonim majhnega mestnega avtomobila, v tretji generaciji ponuja tudi povsem električni pogon.

 

Za po mestu in okoli

Renault Twingo E-Tech prinaša nov veter v ponudbi osvežene tretje generacije tega modela in naj bi bil prvenstveno namenjen mestni vožnji. Kljub temu baterija kapacitete 22,9 kWh ob skrbnem načrtovanju in z obveznimi postanki za polnjenje omogoča tudi kakšno daljšo pot – res pa je, da sem ob upadanju odstotka napolnjenosti in kilometrov dosega na izvenmestnih relacijah včasih že z zaskrbljenostjo tiho štel elektrone in upal, da jih bo dovolj do najbližje delujoče in proste polnilnice.

Lep na pogled, a manj udoben

Renault Twingo E-Tech Electric (26)Testni avtomobil je imel na seznamu dodatne opreme poleg polnilnika s kablom za priklop na domače omrežje še navigacijo in vzvratno kamero, za videz pa so poskrbela doplačilna troslojna biserna barva in paket Look, ki dodaja 16-palčna platišča, zatemnjena stekla in meglenki. Vsekakor všečen na pogled znotraj in zunaj, a 16-palčna kolesa z nizkopresečnimi pnevmatikami dimenzije 205/45/16 v kombinaciji z dokaj trdimi nastavitvami vzmetenja terjajo svoj davek pri udobju. Čeprav so pri Renaultu poskrbeli za ličen paketek funkcionalnih ter lepotnih dodatkov v notranjosti, pa sem na sredinski konzoli pogrešal priročnejši prostor, kamor bi lahko varno odložil telefon.

Suveren električni pogon

Čeprav se 60 kW (82 KM) na papirju ne zdi veliko, v kombinaciji s 160 Nm navora električni pogonski sklop poskrbi za hitro in zvezno pospeševanje, ki po občutku verjetno hitro preseže tudi najbolj nabrito različico tega modela z bencinskim motorjem. Res pa je, da dinamična vožnja z izkoriščanjem vseh potencialov pogonskega sklopa terja svoj davek pri porabi električne energije in bolj pogosto ustavljanje na polnilnih postajah. Zmernejšo porabo se da doseči ob vklopu varčevalnega načina “eco”, ki spremeni krivuljo odzivnosti pedala za plin, omeji najvišjo hitrost na 106 km/h in zmanjša moč ostalih porabnikov na najnižjo raven, še zadostno za normalno vožnjo. V tem primeru avtomobil sicer izgubi nekaj iskrivosti, a je kljub temu več kot dovolj odziven za vožnjo in zaradi njega ne bomo zadnji, ko se na semaforju prižge zelena luč.

Renault Twingo E-Tech Electric (30)Ob “normalni” vožnji v okviru omejitev, kot smo je vajeni pri bencinskih ali dizelskih avtomobilih, je poraba (ob nastavitvi regulatorja hitrosti med 120 in 130 km/h in vklopljenemu ogrevanju) pri avtocestni vožnji hitro presegla 20 kWh/100 km, kar pomeni dobrih sto prevoženih kilometrov dosega z enim polnjenjem, v primeru najvišje hitrosti načina “eco” (106 km/h) pa se je gibala nekje okrog 14 kWh/100 km, odvisno od konfiguracije cest, kar pomeni približno 150 km vožnje do ponovnega priklopa na polnilno postajo. Skupna bilanca porabe prevoženih 550 km je bila 14 kWh/100 km pri mešanih režimih vožnje, kar je vključevalo približno 100 km avtocestne vožnje pri hitrosti med 120 in 130 km/h, okrog 300 km avtocestne vožnje pri najvišji hitrosti eco načina (106 km/h), približno 80 km vožnje po regionalnih cestah, preostanek pa je bila vožnja po mestu.

Precej trda prestavna ročica poleg standardnega voznega načina ponuja možnost preklopa v način rekuperacije, kjer v odvisnosti od potreb lahko izbiramo med tremi stopnjami (B1, B2, B3). Sam sem pretežno uporabljal način maksimalne rekuperacije, ki ob preudarni vožnji že skoraj omogoča vožnjo z enim pedalom, saj je v tem primeru zaviranje potrebno le v nujnih primerih in za popolno zaustavitev. Preklop med različnimi stopnjami regeneracije energije se dobro obnese tudi pri vožnji po klancu navzdol, saj z rekuperacijo močno zmanjšamo potrebo po dodatnem zaviranju.

Če se toplo oblečeš, gre dlje

Ja, ogrevanje ali hlajenje lahko pri električnih avtomobilih hitro postane eden od dejavnikov podaljševanja dosega. Testni Twingo je imel samodejno klimatsko napravo, ki pa se vsaj pri zunanjih temperaturah okrog 10 stopinj Celzija ni pretirano uspešno obnesla, saj mi v tednu dni uporabe ni uspelo najti prave nastavitve in s tem ogrevati avtomobila po lastnih željah oziroma potrebah. Res je, da sem v primeru nizkega stanja napolnjenosti baterije ogrevanje za vsak slučaj raje izključil, vendar je tudi ob normalni nastavitvi na 22 stopinj le redko doseglo željeni učinek, zato raje ne razmišljam o tem, kako se zadeva obnese pri nižjih temperaturah, ko je treba dodatno ogrevati še baterije. Verjetno takrat kapa in rokavice ne bodo odveč. Zamera gre še neučinkovitosti ogrevanja na mestu med polnjenjem, saj kaj več od pihanja mlačnega zraka kljub najvišji nastavitvi temperature ni bilo moč doseči.

Povezan, a z zastarelo kartografijo

Renault Twingo E-Tech Electric (19)Testni Twingo je imel na doplačilnem seznamu navigacijo, ki je s pomočjo TomTom kartografije in storitve Renault Connect sicer redno opozarjala na aktualna (pa tudi na neobstoječa) dela na cesti. Prikaz prometnih znakov, vezan na navigacijo, je ustrezno letnici različice kart (2019) še vedno prikazoval omejitve na mestih pred leti odstranjenih cestninskih postaj na našem avtocestnem križu. Glede na to, da je podobna težava opažena pri različnih znamkah, je verjetno v ozadju tudi majhnost našega trga in posledična nezainteresiranost ponudnikov za pripravo ustreznih posodobitev, saj ob poskusu osvežitve vmesnik na informacijsko-multimedijskem sistemu zatrjuje, da so zemljevidi našega področja z različico iz leta 2019 najsodobnejši, ki so na razpolago. Po pričakovanjih povezava s telefonom preko povezave bluetooth deluje brezhibno, za uporabo sistema Android Auto pa je potrebno poseči po kablu, ki pametni telefon poveže preko USB vhoda. Zelo dobro se je izkazal zvočniški sistem, ki me je pozitivno presenetil s kvalitetnim zvokom ob predvajanju glasbe z USB medija ali pa radia, kjer je opazna občutna razlika v kvaliteti ob poslušanju digitalnih radijskih postaj (DAB) ali pa preko običajnih analognih frekvenc.

Udobje: je in ni

Od mestnega avtomobila sicer ne pričakujemo salonske vožnje, a ob precej trdih sedežih v kombinaciji s tršimi nastavitvami vzmetenja, na katere verjetno vpliva tudi dodatna teža baterij, občutimo večino nepravilnosti na cesti. Res pa je verjetno prav ta trdota eden od dejavnikov solidne lege na cesti, saj tudi pri hitrejši vožnji čez ovinke ni pretiranega nagibanja in pri bolj dinamični vožnji nisem dobil občutka, da je avtomobil kadarkoli izgubil stik s cesto. Kar se položaja sedenja in namestitve za volanom tiče, sicer nimam prevelikih pripomb, saj po začetnih nastavitvah ni bilo potrebe po njihovem prilagajanju. Ob nastavitvi, primerni mojim meram, je za voznikovim sedežem ostalo dovolj prostora le za manjšega otroka, kar pa je pri avtomobilu teh zunanjih mer povsem pričakovano. Kljub temu preseneti z določenimi rešitvami, ki povečajo uporabnost majhnega kabinskega prostora – od z mrežico zaprtih predelov pod zadnjimi sedeži do zložljivega naslona sovoznikovega sedeža, ki omogoča prevoz kakšnega daljšega predmeta.

Renault Twingo E-Tech Electric (13)Prostornino prtljažnika (210 litrov) zmanjšajo kabli, ki so del obvezne opreme električnega avtomobila  – lahko bi jim namenili prostor pod sprednjim pokrovom, kjer se nahaja 12-voltni akumulator in rezervoarji tekočin, potrebnih za delovanje avtomobila. Res pa je, da pri tako neposrečenem načinu odpiranja sprednjega pokrova, kot so si ga zamislili pri tem avtomobilu, to verjetno ne bi bila uporabna rešitev. Kljub kablom v prtljažniku ostaja prostor za nekaj malega prtljage, ki se ga da še malenkost povečati s spremembo naklona zadnjih naslonjal, če se seveda tisti na zadnji klopi sprijazni z bolj pokončnim sedenjem. V primeru potovanja le dveh oseb pa prostor lahko pridobimo tudi z zlaganjem zadnje klopi.

Kljub omejitvam vsestransko uporaben

Čeprav je električni Twingo v vseh pogledih namenjen predvsem vožnji po mestnih ulicah, kar dokazuje tudi s svojo okretnostjo, mu ne bo odveč tudi kakšen občasni skok izven mesta – seveda z nekaj načrtovanja in upoštevanjem dodatnega časa, potrebnega za polnjenje.

Besedilo in foto: Matjaž Zupančič.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Električni pogonski sklop v smislu zmogljivosti povsem ustreza in celo presega potrebe avtomobila tega razreda, seveda ob upoštevanju omejitev, ki jih postavlja kapaciteta baterijskega paketa.
  9
 • Notranjost
  Všečna zasnova z dobrim prostorskim izkoristkom relativno majhne kabine in estetskimi dodatki, pri katerih nekoliko zmoti predvsem uporaba trde plastike in za moj občutek pretrdi sedeži.
  7
 • Opremljenost
  Električni Twingo že v osnovi ponuja vrsto dodatkov, ki presegajo opremljenost tega segmenta vozil, doplačilni seznam opreme testnega avtomobila pa poleg izboljšave videza še dodatno olajša delo vozniku.
  9
 • Vozne lastnosti
  Trša nastavitev podvozja in porazdelitev mase omogoča tudi več dinamike v vožnji, vendar predvsem na račun udobja.
  8
 • Gospodarnost
  Razpon porabe električnega motorja je odvisen od načina vožnje, pa tudi drugih dejavnikov, s katerimi doseg lahko občutno zmanjšamo ali povečamo. Ob možnosti polnjenja na domači vtičnici nam nudi zelo ugodno ceno prevoženega kilometra. Čeprav se električni Twingo s ceno uvršča med cenejša električna vozila, pa za normalne smrtnike še vedno krepko presega pričakovan proračun običajnega mestnega avtomobila.
  5
 • Zmogljivost
  Čeprav majhen, nudi vse prednosti in slabosti električnega pogona in omogoča hitra in suverena pospeševanja ali pa umirjeno vožnjo v varčevalnem načinu.
  9
 • Sklep
  Električni Twingo, ki ga v novomeškem Revozu izdelujejo za vsa svetovna tržišča, se v svojem razredu lahko enakovredno postavlja ob bok tekmecem. Njegovo uporabnost vidim predvsem kot drugi ali morda celo tretji avtomobil pri hiši, kar pa mogoče ni najbolj v skladu z njegovo ceno.
  7.8

Tehnični podatki vozila

baterije litij-ionska 21,3 kWh neto kapacitete
cena osnovnega modela (€) 11.390
cena testnega vozila (€) 24.620
dolžina × širina × višina (mm) 3.595 x 1.647 x 1.557
dovoljena masa vozila (kg) 1.518
elektromotor sinhroni z rotorskim navitjem
emisija CO2 (g/km) 0
masa praznega vozila (kg) 1.227
medosna razdalja (mm) 2.492
menjalnik/pogon Samodejni prenos moči z reduktorjem - brezstopenjski prenos / zadaj
največja hitrost (km/h) 135
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 60 / 82
največji navor (Nm pri vrt/min) 160
namestitev motorja zadaj
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 8,75
osnovna cena vozila (€) 21.390
pnevmatike 205/45/16
poraba električne energije (kWh/100km) 16,3
poraba goriva na testu (l/100 km) 14 kWh/100 km
pospešek 0-100 km/h (s) 12,6
zavore spredaj/zadaj kolutne/boben
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "V okviru omejitev"


Ivan36
4 meseci 10 dni nazaj

Vidim, da se že brez municije ostala…. EV lahko vozijo po BUS linijah povsod v razvitem EV svetu v 80% tudi zato, ker so POČASNI ! Enako Ringi okrog mest!

mihaing
4 meseci 11 dni nazaj

Da mi je videti junaka…v salonih pa verjetno 2m stran Dacia spring za ceno 10k€ manj. Mi se lahko javi kdo od uvoznika in razloži to kmečko pamet?

xxl
4 meseci 10 dni nazaj

Osnovni E brez subvencij in popustov je 22 890 (najnižja na a.net 14 552), Spring pa 16 890 (13192), torej, razlika je 6000 evra, ali celo 1360 evra. odvisno kako gledaš.. Primerjat je težko, Twingo je, recimo, skoraj duplo močnejši. Za nekoga, ključno.

4 meseci 12 dni nazaj

Uf 24.000€ za zelo neuporaben, nezmogljiv in neudoben avto, pa ceprav bi bil tekoci strosek 0€/100km je to vec kot se enkrat predrag, tam do 10000 max.

srcnik
4 meseci 12 dni nazaj

Kaj jim je uspelo še ta mali jajc podražit… a ni bil pred pol leta v akciji za okrog 12k€ + subvencija?

xxl
4 meseci 12 dni nazaj

Glede na doseg, 10000 € je max. za tole. Skratka, pogojno uporabno.

 
Baby S
A(tra)ktivnejši?