Poraba 9,0 l/100km Največja hitrost 220 km/h Cena 28.930 (s popustom 27.180) eur
Plusi
 • atraktiven videz
 • školjkasta sedeža Recaro
 • natančen ročni menjalnik
 • oprijem volanskega obroča
 • pojavnost na cesti
Minusi
 • volan nastavljiv le po višini
 • večopravilna enota ne bere MP3-jev z USB ključka ali s telefona
 • zvok motorja nad 4.000 obratov
 • sprednji del rad izgubi oprijem s cesto

Nissanov oddelek Nismo se je skozi zgodovino dokazal kot eden najbolj odbitih in divjih tovarniških predelovalcev, ki so odgovorni za nastanek nekaterih avtomobilskih legend. Tokrat so pod svoje okrilje vzeli kompaktnega križanca in Juke spremenili v pošast z več kot dvesto konji, nad njegovim videzom pa bi bil navdušen še Darth Vader.

Ura zgodovine

Medtem ko večina ljubiteljev hitrih avtomobilov podznamko Nismo pozna le kot nekaj, kar je dobro izbrati v igrah Need for Speed ali Gran Turismo, ni odveč poudariti, da Nismo spada med najbolj cenjene in priznane originalne predelovalce serijskih športnikov. Pet črk je vzetih iz imen NISsan in MOtorsports, kot je razvidno, pa svoj navdih črpajo iz ljudskih Datsunov in Nissanov ter petdesetletne zgodovine dirkanja.

Lansiranje modela Juke Nismo in ostalih članov Nismo predstavlja nadaljevanje odpadniškega inženiringa, ki se je razvil pred pol stoletja, in inovacij. To je zgodba o strasti do motoršporta, pionirskega duha in o številnih urah, preživetih v delavnici. Zavezanost inženirjev je privedla do modela, ki je postal legenda – Skyline.

Zgodba o uspehu se je pričela leta 1964, ko je lokalno podjetje Prince Motor Company, ki ga je dve leti kasneje prevzel Nissan, ugotovilo, da lahko povečajo prodajo s pomočjo tekmovanja v motošportu. Dvolitrski šestvaljni agregat iz večjega modela Gloria so namestili v manjši Skyline in podaljšali medosno razdaljo. Z bistveno večjo močjo in velikim razmerjem med maso in močjo so se zavedali, da so ustvarili nekaj velikega, Prince Skyline 2000GT. Proizvodnja je stekla in v kratkem časovnem obdobju so morali izdelati 100 primerkov za stranke v skladu s strogimi tekmovalnimi pravili. Vozilo so predstavili 1. maja 1964, dva dni kasneje pa se je prvič udeležil dirke. Grenak priokus je pustila le zmaga Porscheja 904, Skyline se je namreč uvrstil na mesta od 2-6.

Nismo,kot ga poznamo danes, je nastal leta 1984, ko se je Nissan odločil za združitev dveh ločenih divizij, velikoserijske in druge, za zasebne kupce. Zdaj pa v svoji floti poleg legendarnega GT-R ponuja še 370Z, Note in seveda Juke. Je lahko slednji v ponos bogati športni zgodovini?

Godzilla

Nissan Juke Nismo RS_1
Nabiti boki in rdeči barvni dodatki. Darth Vader odobrava!

Ravno zaradi te bogate zgodovine sem si bolj kot vse želel sesti v bombnik s pomenljivim imenom. Nissan Juke Nismo RS, kot je njegovo polno ime, je pravi nastopač, avtomobilski posebnež, ki se od ostalih tekmecev ne razlikuje le po terenski zasnovi, temveč izstopa po svojem videzu. Že takoj bom z vami iskren: Juke v običajni izvedenki se mi ne zdi ravno oblikovalski presežek in mi kot celoten paket nikakor ne “potegne”. Vedno pravim, da imajo vsake oči svojega malarja, zato je k sreči trg preplavljen z raznoliko izbiro in vsakdo najde svoj najljubši model.

No, tokrat sem se ugriznil v jezik. Zunanji paket Nismo, znižano podvozje, velika platišča in rdeči dodatki spremenijo Jukea v Godzillo, ki rjove po cesti, kjer ostale športnike z lahkoto zasenči. Enostavno, tak videz mu pristoji, poudari njegov karakter in mu doda nekaj japonske domišljije. Prst gor!

Hvala bogu za mehansko zaporo diferenciala

Nissan Juke Nismo RS_7
Za boljše vozne lastnosti in oprijem skrbi mehanska zapora diferenciala.

Prisilno polnjeni 1,6-litrski agregat proizvede 160 kilovatov moči in 280 njutnmetrov navora. Inženirji pa so ga, ob večjih ventiliranih diskih, nižjemu podvozju, bolj togi karoseriji, oborožili še z mehansko zaporo diferenciala. Rezultat je izjemno dinamičen avto, ki poskrbi, da se že ob manjšem pritisku na plin voznik trdno oprijema volana, ovitega v usnje in alkantaro.

Ob prehodu magične meje 3.000 vtljajev se mu dobesedno utrga. Pospeševanje je zvezno vse do rdečega polja, najbolj pa se nad vsem dogajanjem pritožujejo prednje pnevmatike. Žal Juke Nismo RS ni najbolj natančno in vodljivo orodje za obiranje zavojev, kljub zapori diferenciala sprednji kolesi preplavi obilica moči in navora. Vodenje skozi ovinke je le delno nadzorovano, Juke se namreč večino časa ukvarja sam s seboj in išče center gravitacije.

Skupaj z natančnim in izredno kvalitetnim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom še vedno nudi veliko cestnih užitkov in za kompaktnega križanca ponuja dobre vozne lastnosti. Zmanjka ga le na koncu, kjer se dela selekcija med najboljšimi in dobrimi, je pa ravno zaradi te svoje nemirnost toliko bolj zabaven, le mace rezerve in znanja je potrebno pri brezkompromisni vožnji.

Nissan Juke Nismo RS_32
1,6-litrski bencinski agregat DIG-T s 160 kilovati.

Spet bom pogreval staro zgodbo o turbinskih konjih, ki enostavno niso enaki atmosferskim. Kljub temu, da se Juke Nismo RS rad zavrti do rdečega polja in pri tem skozi izpušno cev spušča privlačne zvoke, občutek še vedno ni čisto pravi. Seveda, prednosti prisilno polnjenega motorja so očitne (večja moč, več navora, vsakodneva uporabnost), toda zvok, ki ga okoli 4.000 obratov začne producirati najmočnejša izvedenka 1,6-litrskega agregata DIG-T ni za nikamor. Namesto povečanega rohnenja se v potniško kabino prikrade težko opisljivo cviljenje, ki celotno izkušnjo za volanom zniža za stopničko ali dve.

V pričakovanju nove generacije

Nissan Juke Nismo RS_14
Školjkasta Recaro sedeža sta naravnost odlična.

Zgodbo v notranjosti je najlažje razložiti z naslednjimi besedami: manj je več. Središče sta dva školjkasta Recaro sedeža, ki svojo nalogo opravita vrhunsko in sta res odlična. Zaradi svoje terenske osnove je vstopanje in izstopanje v globoka sedeža lažje, trtica vam bo zagotovo hvaležna. Razen kontrastnih rdečih šivov, kombinacije usnja in alkantare in posebnih merilnikov je potniška kabina v grobem enaka običajnim različicam. Največji minus je še vedno prenizko postavljena večopravilna enota, ki se povrhu še ni želela povezati z mojim androidnim mobilnikom. Medtem, ko mu pozicijo zaslona še oprostim, pa nikakor ne morem oprostiti nenastavljivosti volanskega obroča po globini. V tem primeru je sedenje zgolj kompromis, ki si ga pač sprejel, da si nameščen vsaj približno udobno in varno.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najmočnejši agregat v ponudbi je v prostem teku kultiviran in ne obremenjuje voznika po nepotrebnem. Krivulja navora pravi, da se ga največ sprosti šele pri 3.600 vrtljajih, a Juke Nismo RS vleče že od ''nule'', odnese pa ga ravno tam nekje, kjer kolesa ne sledijo več moči in navoru.
  8
 • Notranjost
  Razen res fenomenalnih školjkastih sedežev Recaro in kombinacije usnja ter alkantare je potniška kabina enaka serijski. Osrednji zaslon na dotik potrebuje osvežitev, ne prepozna povezanega androidnega telefona in je postavljen prenizko, še najbolj pa zmoti nastavljivost volana samo po višini in ne po globini.
  7
 • Opremljenost
  Juke Nismo RS je bil poleg športnih dodatkov (sedeži, usnje+alkantara, rdeči šivi) opremljen še z varnostnim paketom, ki vključuje sistem kamer za parkiranje, sistem za opozorilo pred nenamerno menjavo voznega pasu in sistem za opozorilo približujočega se objekta pri vzvratni vožnji.
  8
 • Vozne lastnosti
  K sreči je Juke Nismo RS opremljen z mehansko zaporo diferenciala, ki bistveno izboljša vozne lastnosti, a zaradi njegove narave in pogona na sprednji kolesni par med zavoji ni tako hiter kot nekateri tekmeci. Kolesa se vse preveč rada zavrtijo v prazno in nos beži iz idealne linije.
  8
 • Gospodarnost
  S ceno malce nad 27 tisočaki je že nekaj tisoč evrov dražji kot najbližji tekmeci, lovi pa tudi Renault Megana RS, Ford Focusa ST in Seat Leona Cupro. A v primerjavi z ostalimi konkurenti ponuja najbolj izstopajočo pojavnost na cesti.
  7
 • Zmogljivost
  Za mali kompaktni križanec je 160 kilovatov več kot dovolj za športne užitke in kurjenje adrenalina.
  10
 • Sklep
  Nissan Juke Nismo RS je pravi divjak, ki buri domišljijo vseh udeležencev v prometu. Nekateri so oznako Nismo videli le v dirkaških igrah ali na legendarnem modelu GT-R, tokrat pa ta strah zbujajoča značka krasi malega kompaktnega križanca, ki z brnenjem motorja in odličnimi sedeži Recaro daje prednost športnemu pedigreju ter v ozadje potiska terenske ambicije.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.280
cena testnega vozila (€) 28.930 (s popustom 27.180)
dolžina × širina × višina (mm) 4.165 x 1.765 x 1.565
dovoljena masa vozila (kg) 1.760
emisija CO2 (g/km) 165
garancija (splošna/lak/korozija) 3/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.618
masa praznega vozila (kg) 1.315
medosna razdalja (mm) 2.530
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 220
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 160 (218) pri 6.000
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 280 pri 3.600-4.800
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,6/5,7/7,2
pospešek 0-100 km/h (s) 7,0
prostornina posode za gorivo (l) 46
prostornina prtljažnika (l) 354/797
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Avtomobilski posebnež z bogato zgodovino"


Ivan36
4 leta 5 meseci nazaj

Pa tole je smrt na kolesih! Nepregleden v vse smeri, prekratek menjalnik vsaj v 1.5DCi ( Vransko) sem jih vozil vse modele in tole je sploh samo modna MUHA!!!

Firediver
4 leta 6 meseci nazaj

Se pravi, da so “navit” bencinski motor dali v “križanca” (ne mi utrujat, da je to cestni dirkalnik, ker je previsok) s samo prednjim pogonom. Ufff, tukaj so trije nesmisli v enem stavku.

 
Davčna oaza
Šarmanten na izi!