Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 232 km/h Cena 92.536 eur
Plusi
 • vrhunski samodejni menjalnik
 • sistem vzvratnih kamer
 • pametni ključ in dolga napolnjenost baterije
 • kombinacija udobja in dinamike vožnje
 • prilagodljivo podvozje
 • vodljivost
 • vsebina paketa
 • svetilnost žarometov
Minusi
 • pomanjkanje odlagalnih površin
 • delovanje sistema za kretnje
 • glasen dizelski agregat
 • v primerjavi z 530d ni bistveno bolj varčen
 • cena

Sedma generacija BMW-jevega najbolje prodajanega modela sodi v samo jedro znamke. Model s kodnim imenom G30 na prvi pogled na ponuja bistvenih novosti, toda že po nekaj sekundah ti hitro razkrije svoje glavne prednosti – je lažji, udobnejši, zna kar nekaj samodejnih trikov in je poleg tega obogaten s številnimi elementi, ki smo jih pred tem lahko videli le v najprestižnejši seriji 7.

Enaka ključa, podobna oprema in drugačna oblika

BMW 520d 9Zgodilo se je najboljše, saj sem iz serije 5 Touring presedel neposredno v limuzinsko serijo 5. Na prvi pogled sta se med seboj razlikovala le po nekaterih optičnih dodatkih, a že pogled na oznako na zadku razkriva, da sem iz močnejšega 530d prešel v šibkejši 520d. Oziroma drugače, iz enega boljših dizelskih šestvaljnikov v avtomobil z motorjem, ki je predvidoma najpogostejša izbira slovenskih kupcev. Oba agregata sta seveda sodelovala z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki je navor prenašal na vsa štiri kolesa.

Kljub temu, da serija 5 nima vgrajene osnove iz ogljikovih vlaken kot serija 7, je zaradi mešanice aluminija, magnezija in jekla z veliko trdnostjo ter prehoda na novo arhitekturo postala vozniško primerna za širši krog kupcev. Predvsem je postala nekoliko manj športno usmerjena, a veliko bolj udobna ter tišja.

BMW 520d 28K sreči lahko prilagodi svoj značaj s pritiskom na stikalo ob prestavni ročici. Kot sem že spoznal, je v EcoPro učinkovita in do popolnosti izkorišča jadranje, v načinu Comfort stavi na udobje in se v temu načinu približuje Mercedesu razreda E, v načinu Sport pa pokaže svojo temno plat. S pomočjo prilagodljivega vzmetenja se kot kameleon spremeni in zlije s potrebami voznika. Kljub petim metrom dolžine se ta limuzina poigrava z ovinki, igro pa nenehno nadzoruje voznik. Trud strokovnjakov pri nastavitvah podvozja je zaznan že pri umirjeni vožnji, kjer sta do izraza prišla odlično blaženje in lahkotnost, na lestvici prioritet pa je bila očitno v ospredju večja odzivnost volana. Krmiljenju je namreč dodano nekaj pozitivnega odpora, vzmetenje pa s povečanjem čvrstosti priganja k hitri vožnji.

Evolucija

BMW 520d 4Za trenutek se vračam k zunanjemu videzu. Kot smo spoznali ob predstavitvi, prinaša nova generacija zgolj manjše spremembe. Proporci so ostali podobni, prav tako ostali oblikovni elementi. Njen videz poudarijo svetlejši odtenki, še posebej je bilo to izpostavljeno na testnem avtomobilu, kjer se je lepo videla nekoliko spremenjena strešna linija. Nekoliko so jo prirezali ter ustvarili kupejevske poteze, a hkrati ohranili prostornost za glave potnikov. Celoten skupek majhnih sprememb je usmerjen k boljši aerodinamiki, serija 5 se pohvali z (za znamko) rekordno nizkim količnikom zračnega upora 0,22. Meni je všeč tale ”prirezan” videz, ne deluje tako napihnjeno, a moram še vedno priznati, da so oblikovne razlike resnično majh in jih bodo na cesti prepoznali le največji ljubitelji znamke.

Razlike so

Morda nekoliko razvajen s strani 530d sem sedel v 520d in, še preden sem pritisnil na stopalko za plin, ugotovil, da je manjši in šibkejši štirivaljnik nekoliko bolj glasen. Kasneje sem sicer prišel do spoznanja, da dvolitrski dizelski agregat ni občutno glasnejši, vendar ima nekoliko bolj prepoznaven dizelski zvok, medtem kot šestvaljnik celo v prostem teku prede kot speči tiger.

BMW 520d 36Tudi ob pritisku na stopalko za plin se pozna, da ima štirivaljnik skoraj 50 kilovatov manj in se nekoliko počasneje odziva na pritisk na stopalko za plin. Največja razlika med motorjema se je seveda pokazala v programu Sport, kjer 520 enostavno ni zmogel slediti odzivnosti in poskočnosti šestvaljnika, manjše razlike pa so bile v programu EcoPro, kjer je zaradi obilice jadranja razliko v dodatnih valjih in slabših zmogljivostih komaj zaznati.

Ob koncu, ko sem že nekoliko pozabil, kako me je navdušil šestvaljnik in sem se navadil na zmanjšano odzivnost, sem s 520d prav lepo shajal. Zmogljivejši 530d je sicer osupljiv, a nenazadnje ob nakupu tudi 12 evrskih tisočakov dražji, z dražjim vzdrževanjem in na koncu tudi z nekoliko višjo povprečno porabo goriva.

Moj napotek je zato sila preprost: če imate denar, brez oklevanja kupite 530d, če pa želite uživati v razvajanju serije 5 ob nekoliko nižjih finančnih vlaganjih, izberite šibkejši agregat. Nič manj ne boste zadovoljni, le pred tem ne pojdite na testno vožnjo s 530d – po tem vam ni več pomoči.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski štirivaljni agregat bo postal ljubljenec občinstva. Z dovolj moči in navora je zasidran v zlato sredino, vendar je za moj okus nekoliko preglasen.
  8
 • Notranjost
  Izredno dodelana potniška kabina, z odlično ergonomijo in položajem sedenja za volanom. Klavirska plastika in svetleč lakirani las so pravi magnet za prah in prstne odtise.
  8
 • Opremljenost
  Testni primerek je bil opremljen s praktično vsem, kar ponuja BMW za serijo 5. Poleg popolnega nabora varnostnih elementov je bil 520d opremljen še s pametnim ključem, digitalnim voznikovim zaslonom in prilagodljivimi žarometu.
  10
 • Vozne lastnosti
  Prilagodljivo vzmetenje je v primerjavi s predhodnikom bistveno bolj udobno, a k sreči dovolj športno, da je vožnja primerna slovesu znamke.
  9
 • Gospodarnost
  Nedvomno cenejša izbira v primerjavi s 530d, vendar je povprečna poraba le malenkost nižja glede na močnejši šestvaljnik. Tudi tukaj se cena približuje stotim tisočakom.
  6
 • Zmogljivost
  Štirivaljnik bo zadovoljil potrebe večine kupcev, ki si želijo uporabnega vozila in hkrati uživati v odličnih voznih lastnostih. Za najbolj zahtevne ostaja 530d.
  8
 • Sklep
  BMW je zadel v polno tudi z limuzinsko serijo 5. Res je, da je prtljažnik nekoliko težje dostopen in glede na zunanje dimenzije nima najbolj prostorne potniške kabine, a ga njegove vozne lastnosti in tehnološka naprednost izstrelijo v sam vrh segmenta.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 92.536
dolžina × širina × višina (mm) 4.936 × 1.868 × 1.479
dovoljena masa vozila (kg) 2.325
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.695
medosna razdalja (mm) 2.975
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 232
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140/190 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,1
osnovna cena vozila (€) 52.750
pnevmatike S: 245/35 R 20; Z: 275/30 R 20
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4-5,1/4,6-4,2/4,9-4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 7,6
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 530
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 90,0/84,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "V svetu limuzinskega udobja"


robertos_664
1 leto 29 dni nazaj

kam smo prišli, da za en povprečen avto daš vrednost ene normalne hiške..

chad
1 leto 29 dni nazaj

Dvolitrski štirivaljnik ni luksuzni pogon, to je ekonomičen motor za rajo. Zato se tudi novih volvov na cesti ne vidi pogosto.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Vse, razen cene, je super. Pri 100 jurjev bi doplačal za šestaka.

cashy
1 leto 1 mesec nazaj

Lušten avto. Kako pa je z uporabnostjo prtljažnega prostora? Prtljažnik se mi zdi zelo ozek…

 
Gospod, ki zna očarati
Velika uspešnica