Poraba 5,5 l/100km Največja hitrost 176 km/h Cena 23.640 eur
Plusi
 • mojster v prostornosti
 • ostaja zvest svojemu poslanstvu
 • sistem Grip Control je lahko koristen
 • trije ločeni sedeži zadaj
 • dizajn in oblika pokrovov železnih platišč
Minusi
 • med prednjima sedežema manjka konzola
 • glasnost v potniški kabini
 • držalo za pijačo je primerno samo za zaprte steklenice
 • v neposredni bližini voznika ni manjšega odlagalnega mesta za telefon, denarnico

Zanimivo, kako vsi proizvajalci vozil zadnja leta vse svoje upe stavijo na porast prodaje športnih terencev, a iz številne množice izstopa Francoz. Jasno, kdo drug kot Francozi, vedno posebni, vedno drugačni. Citroën svojo priložnost vidi v družinskih vozilih, ki jih z vsako prenovo še bolj pripravi na težavne družinske izlete. Eden izmed najbolj prepoznavnih članov te velike družine je tudi Berlingo, ki je s prenovo pripravljen na nov življenjski cikel.

Familija je na prvem mestu

V zadnjih nekaj letih se, morda tudi zaradi finančne krize, še bolj poudarja pomen družine. V težkih časih je nekaterim ostala samo še družina, ki je stopila skupaj in pomagala po svojih najboljših močeh. Kriza je udarila tudi po francoskih proizvajalcih vozil, ki jim je prodaja novih vozil opazno padla. Nekateri so se zato usmerili v razvoj novih vozil, zavrgli vrednote in tradicijo, a Citroën, kot osamljeni jezdec, sledi svojim zapovedim. Nisem tukaj, da bi sodil ali je to prav ali ne, se mi pa zdi prav, da verjamejo v svoj uspeh in se požvižgajo na splošne smernice. Znamka, ki ima na trgu največ družinskih vozil, nudi v vedno bolj šibkem segmentu številne predstavnike, ki smo jih spoznali tudi na družinski avanturi po Sloveniji.

Berlingo je na ceste zapeljal davnega leta 1996, a se ga večina spomni iz prve oddaje serije Top Gear. Ob zadnjih vragolijah superšportnikov je težko verjeti, ampak prva generacija Berlinga je tlakovala uspešno pot britanske oddaje, v njej pa se je Jeremy Clarkson navduševal nad praktičnostjo francoskega kockastega posebneža.

Zvestoba do groba

Berlingo tudi po prenovi ostaja zvest svojim prednikom. Stavi na praktično uporabnost, prilagodljivost in trpežen značaj.  Z novim prednjim odbijačem, spremenjeno masko vozila in drugačeCitroën Berlingo XTR_9 nameščenimi dnevnimi lučmi v LED tehniki je postal bolj izrazit in samozavesten. Za terenski videz skrbita paket XTR in poseben terenski paket, ki prinaša zaščitno pločevino pod motorjem ter zvišano vzmetenje. V njem bodo uživali predvsem avanturistični uporabniki, ki jim vozilo predstavlja več kot sredstvo za prevoz od točke A do točke B. Zaradi svoje višine je ogromen, 675-litrski prtljažni prostor primeren za kolesa, kajakaško opremo ali pa preprosto več parov gojzarjev, stranski predali pa pridejo prav pri shranjevanju priročnih malenkosti. Poleg mreže za zadrževanje višje prtljage (90 evrov) bi bil logičen dodatek v zadku še gumeno korito, predvsem zaradi lažjega čiščenja blata in umazanije.

Predal v predalu

Citroën Berlingo XTR_31Notranjost odlikuje prijeten in preprost dizajn, navduši pa predvsem množica velikih priročnih odlagalnih površin. Predalom ni videti konca. Najdemo jih na dnu, pod, nad in v armaturni plošči, dva velika se skrivata v vratih, za povrh vsega pa je nad voznikom še velika polica. A na koncu so inženirji popolnoma pozabili na voznika. Ta nima v neposredni bližini niti enega pametnega odlagalnega mesta, kamor bi lahko spravil mobitel in denarnico. Zaradi odsotnosti osrednjega grebena (doplačilo 90 evrov) je tako med sprednjima sedežema zazevala velika luknja, neizkoriščenega prostora je enostavno preveč. Med pomembne prednosti Berlinga sodijo tudi dvojna bočna drsna vrata, ki olajšajo dostop do zadnje klopi, škoda le, da je za njihovo zaprtje potrebno kar veliko moči.

Nova siva tkanina pripomore k bolj uglajenemu videzu potniške kabine, ki je sicer preproste narave, a obenem izdatno prilagodljiva. Največji plus so zagotovo zadnji deljeni individualni sedeži. Njihovo podiranje, zlaganje je preprosto, omogočajo pa skoraj neskončno možnosti. S podrtim centralnim sedežem ustvarimo priročno mizico, lahko pa dvignemo vse tri in povečamo prtljažni prostor na 3.000 litrov prostornine.

Družinski vidik

Ker že celoten test govorim samo o družinski uporabi, moram to besedo vključiti še v vozne lastnosti. Družine se zagotovo ne bodo pritoževale nad udobno vožnjo, ki jo omogoča prisilno polnjen dizelski agregat z 88 kilovati. Motor je izredno tih, a se zaradi slabše izolacije v notranjost prikrade kakšen zvok iz podvozja in motornega prostora. Vrtenje volanskega obroča je otroško lahko, visok položajCitroën Berlingo XTR_23 za volanom pa do sedaj ni še nikogar zmotil. Dizelski agregat povsem ustreza namembnosti vozila, nedvomno pa je močno napredoval 6-stopenjski menjalnik, ki se sedaj lahko primerja s konkurenčnimi avtomobili.

Berlingo, kot daleč najbolj uspešen predstavnik segmenta, ni brez tekmecev. Najbolj mu za ovratnik dihata dva, dvojček Peugeot Partner Tepee in Renault Kangoo. Kljub popolni francoski prevladi pa tekmeci ne počivajo. Volkswagen je ravnokar prenovil svojega Caddyja, Ford ima Turnea, a na koncu je odločitev za nakup odvisna predvsem od končne cene. Tukaj je Citroën zmagovalec – 23 tisočakov sicer ni malo, a malo ni niti dodatne opreme, povrh vsega pa je pod pokrovom motorja nameščen najmočnejši dizelski agregat zadnje generacije.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat BlueHDi se je v preteklosti dokazal kot varčen in izredno umirjen, tokrat pa se je to le še potrdilo. Skupaj s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom tvorita optimalno ravnovesje med varčnostjo, uporabnostjo in zmogljivostjo.
  9
 • Notranjost
  Glavni adut je seveda prostornost v vseh treh koridorjih. Žal še vedno prednjači trda plastika, a je očitno najbolj vzdržljiv material, ki se ga ob družinski uporabi tudi najlažje očisti. Želel bi si le kakšen bolj priročen predal pri vozniku in osrednjo konzolo.
  7
 • Opremljenost
  Paket XTR prinaša ravno pravo mero dodatne opreme, ki jo potrebuje povprečen uporabnik. Za nameček je tukaj še sistem Grip Control, ki zna v oteženih pogojih prevesiti tehtnico na uporabnikovo stran.
  8
 • Vozne lastnosti
  Udobje je na prvem mestu.
  7
 • Gospodarnost
  Res, da je bil večino časa prtljažnik prazen in bi poln koles ter otroške opreme dodal k nekaj višji povprečni porabi, a Berlingo se je zopet dokazal kot varčen multipraktik.
  8
 • Zmogljivost
  Moči bo dovolj za očeta, mamo in otroški vrtec ter prtljažnik ropotije, tudi z avtocestnimi hitrostmi dizelski agregat opravi zlahka.
  9
 • Sklep
  Citroën je poskrbel za manjšo prenovo najbolj priljubljenega družinskega vozila v Sloveniji. Spremembe so manjše, a na pravih področjih in Berlingo bo, tudi s pomočjo posebnega ''terenskega'' paketa, ostal velik adut te znamke.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 23.040
cena testnega vozila (€) 23.640
dolžina × širina × višina (mm) 4.380/1.810/1.862
dovoljena masa vozila (kg) 2.085
emisija CO2 (g/km) 115
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna in mobilna/prerjavenje/lak) 2 leti/12 let/3 leta/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.560
masa praznega vozila (kg) 1.398
medosna razdalja (mm) 2.728
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 176
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,0
pnevmatike 215/55 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/4,2/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 11,4
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 675-1.350
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Oda družinski igrivosti in avanturi"


Firediver
4 leta 9 meseci nazaj

Končno 6-stopenjski menjalnik v Berlingu! Majhen korak za konkurenco, (zgleda da) ogromen za Citroena, pa še to samo v kombinaciji z najmočnejšim dizlom..

 
Superduper
Popravni izpit