Poraba 4,6/8,7/6,7 l/100km Največja hitrost 160 km/h Cena 14.791 eur
Plusi
 • všečnost oblikovanja
 • kultiviranost motorja
 • prostornost spredaj
 • poraba goriva (ob umirjeni vožnji)
 • delovanje elektrifikacije strešnega platna tudi med vožnjo
Minusi
 • nima sistema start/stop
 • sodobnost gradnje pogonskega sklopa
 • število in velikost odlagalnih prostorov
 • prostorska zasilnost sedenja zadaj
 • sovoznikov predal je samo polička (ni zaprt)
 • USB vmesnik ne bere glasbe z vsakega USB nosilca
 • volanski obroč nastavljiv samo po višini

Ne vem, ali je »kriv« samo moj EMŠO, da sem zadovoljen z vsega skupaj 51 kilovati atmosferskega 1,2-litrskega štirivaljnika, ali je še kaj drugega – v Fiatu 500C sem z natančno takšno konjenico več kot izvrstno shajal. Test.

Pogled v niti ne tako zelo oddaljeno preteklost mi je razkril, da sem takrat štel samo motorne »konje« in »njutne« ter bil mnenja, da motor z manj kot šestimi valji ali tremi litri prostornine pač ni resen motor. Po drugi strani sem danes, v razmeroma kratkem časovnem obdobju, naletel na kar dve situaciji, ko sem s skromno konjenico pravzaprav zelo dobro shajal in (skoraj) nisem prišel v razmere, ko bi si želel več motorne moči ali navora.

Druga plat Fiata 500

Beseda »skoraj« se je znašla v zgornjem stavku zato, ker na avtocestah in pri kakšnem prehitevanju »konjev« pač nikoli ni dovolj, še manj pa preveč, a to so tudi okoliščine, ki se Fiatu 500C ne podajo najbolje. 500C se namreč daleč najbolje počuti tekom umirjene in nenapadalne mestne ter primestne vožnje, ko pride njegovo bistvo tudi najbolje do izraza. To bistvo je, jasno, med vzdolžna strešna loka razpeto zložljivo strešno platno, ki z odprtjem razkrije povsem drugačno plat uživanja v vožnji z njim.

500C se namreč daleč najbolje počuti tekom umirjene in nenapadalne mestne ter primestne vožnje, ko pride njegovo bistvo tudi najbolje do izraza.

Divjanje mu preprosto ne pristaja

Ne razumite me napak, kljub moji odraslosti se nad »viškom« motorne moči nikoli ne pritožujem, a izkaže se, da Fiat 500C med divjo vožnjo vožnjo zgoraj brez, ko hitrosti presegajo mejo 100 km/h, ne ponuja tistega pravega užitka. Takrat je, kljub vetrni mreži v prednjem delu odprtine strehe, bobnenja vetra preprosto preveč, zadnjim potnikom pa bi zaradi nevzdržnega prepiha lahko »razneslo« glavo. Če se pospravi platno do skrajne lege – torej tako, da se zloži navzdol tudi predel z zadnjim steklom – so za zadnje potnike še znosne hitrosti omejene samo na strogo mestna hitrostna povprečja.

Dodaten razlog, zakaj Fiatu 500C divjanje in preganjanje skozi ovinke ne pristaja prav dobro, je zmanjšana vzvojna togost karoserije kot posledica med vzdolžnima strešnima lokoma odrezane pločevine. Karoserija 500C se tako med vožnjo bolj stresa in vzvojno zvija, tudi prečnega nagibanja karoserije je, kljub razmeroma togi nastavitvi vzmetenja, razmeroma veliko, da o slabi povratni povednosti volana in izraziti podvrženosti avta podkrmarjenju sploh ne govorim.

Dodaten razlog, zakaj Fiatu 500C divjanje in preganjanje skozi ovinke ne pristaja prav dobro, je zmanjšana vzvojna togost karoserije

Ne, Fiat 500C ni za dirkanje. Fiat 500C je uživaški avtomobilček, namenjen sproščujoči, umirjeni vožnji zgoraj brez.

Šteje veliko »pomladi«

Četudi 1,2-litrski štirivaljnik že dolgo ni kakšen biser tehnike, saj s samo dvoventilsko tehniko v motorni glavi, motornim blokom iz težke sive liltine in posrednim vbrizgom goriva šteje že kar nekaj »pomladi«, pa v 500C svoje delo opravlja povsem zadovoljivo.

Njegov tek je kultiviran, od moči ga, kot sem že namignil, ne razganja, enako je s prožnostjo, a se zmore zato ob zmerni in nenapadalni vožnji izkazati z razmeroma ugodno porabo goriva. Naprednosti motorne tehnike primerna je tudi založenost ročnega menjalnika s samo petimi prestavami, a mu tega ne štejem v minus, saj njegovi skromni konjenici tudi deset prestav ne bi kaj dosti pomagalo. Za Fiate značilna je tudi do voznikove desne roke prijazna sinhronska drobovina menjalnika, ki dopušča mehke in natančne ter po potrebi tudi hitre gibe prestavne ročice.

Tudi hitreje kot do 60 km/h

Zanimivo je, da Fiat zagotavlja delujočo elektrifikacijo platna samo do hitrosti 60 km/h, ko ga je moč v resnici premikati naprej-nazaj tudi pri hitrostih do 106 km/h. No, do te hitrosti je aktiven samo za premike v vrhnjem, »vodoravnem« delu strehe. Izjema je le zlaganje strehe do skrajnosti, ko se umakne navzdol tudi zadnje ogrevano steklo, saj v sistem vgrajena varovalka ta gib dopušča samo do hitrosti 85 km/h.

Poda se mu

K mojemu prijetnemu druženju s Fiatom 500C 1.2 je svoje seveda prispeval tudi moj EMŠO, a sem prepričan tudi, da samo zrelost in odraslost še zdaleč ne bi zadoščali za shajanje s sicer anemičnimi 69 »konji« in 102 njutenmetri.

Odločilni dejavnik pri Fiat 500C prinese med vzdolžna strešna loka razpeto strešno platno.

Odločilni dejavnik pri Fiat 500C, kot pred časom tudi pri Renaultu Twingo Sce70 Dynamique, prinese med vzdolžna strešna loka razpeto strešno platno. Glede na nekatere omejitve, ki jih prinese s sabo zasnova Fiata 500C, se mi zdi, da se umirjen motorni značaj 1,2-litrskega mlinčka celo dopolnjuje z ravno tako umirjenim, a zelo uživaškim značajem kabrio Fiata 500C.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Motor je po sodobnosti gradnje že kar v letih in tudi menjalnik ima le povprečnih pet prestav, a se kljub temu lepo poda umirjenemu značaju kabrioleta.
  6
 • Notranjost
  Zares uporaben samo za dva. Materiali niso ravno vrhunski, a je njihova povprečnost zapakirana v všečno in razgibano oblikovanje. Na račun višje cene bi mu lahko namenili tudi po dosegu nastavljiv volanski obroč.
  7
 • Opremljenost
  V bistvu nisem v njem pogrešil nič, a seznam doplačil še zdaleč ni bil v celoti »pokljukan«.
  7
 • Vozne lastnosti
  Fiat 500C 1.2 seveda ne zmore postreči z neko izrazito vozno dinamiko, a to ne pomeni, da vožnja z njim ne more biti v užitek - ravno nasprotno.
  7
 • Gospodarnost
  Če že nakup Fiata 500C ne sodi med racionalnejše nakupe, je dobro vedeti, da bo ob lahki desni nogi vsaj poraba goriva ugodna.
  7
 • Zmogljivost
  Od 69 »konj« in 102 »njutnov« jasno ne gre pričakovati velike poskočnosti in je tudi ni.
  6
 • Sklep
  Zasnova avta, v katerem tudi vstopna stopnička v podobi anemičnega atmosferskega bencinarja predstavlja ravno pravšnjo motorizacijo.
  6.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 14.791
dolžina × širina × višina (mm) 3.585 × 1.672 × 1.488
dovoljena masa vozila (kg) 1.320
emisija CO2 (g/km) 117
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 let ali 120.000 km/12 let/neomejeno
gibna prostornina (cm3) 1.242
kompresija (1:) 11,1
masa praznega vozila (kg) 980
medosna razdalja (mm) 2.300
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 160
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 51 (69) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 102 pri 3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 9,3
osnovna cena vozila (€) 13.500
pnevmatike 195/45 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,6/8,7/6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4/4,3/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 12,9
prostornina posode za gorivo (l) 35
prostornina prtljažnika (l) 185-610
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 70,8 × 78,9
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "EMŠO"


pskoda
4 leta 9 meseci nazaj

Oooo mudi mudi, ko ti sonce nabija in domov prideš ves rdeč v glavo bog ne daj, da imaš še majico brez rokavov

tr00per
4 leta 9 meseci nazaj

sem pred časom vozil 500c ampak s tamalim (1.3?) multijet dizl mlinčkom. Se štejem med voznike, ki gredo rajši 10-15 km/h čez omejitev, kot pa 5 pod, ampak se popolnoma strinjam s piscem tega članka: ko daš pri tem avtu streho dol, začneš uživat tudi pri nizkih hitrostih, kar naenkrat dvomestno število konjenice pod havbo popolnoma zadostuje in nikamor se več ne mudi 🙂

xxl
4 leta 9 meseci nazaj

Zakaj,saj imajo dovolj svojih podobnih motorjev na lageru?! Dvocilindrična turbo 85 in 105 KM in kopico 1.4 od 100 do 180 KM. Tudi 6 stopenjske menjalnike imajo 😉

mrtwelvetrees
4 leta 9 meseci nazaj

manjka mu fordov 1.0 eco boost 125KM motor in 6 prestav, to bi bilo noro…. sej vem da je nemogoče, ampak vseeeno.

bostjannn
3 leta 11 meseci nazaj

Saj obstaja 500c abarth..

 
Ambiciozna Japonka
Renault Kadjar Energy TCe 130 Xmo – Renault-vator