Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 192 km/h Cena 24.230 eur
Plusi
 • prostorna notranjost
 • tih in miren agregat
 • simpatično krojen notranji interier
 • možnost individualizacije merilnikov
 • asistenčni sistemi
Minusi
 • nezanesljivo delovanje avdio-navigacijskega sistema
 • za odtenek pretrdo podvozje
 • brez opcije štirikolesnega pogona pri bencinski različici

Pri Renaultu vstopajo s svojimi najnovejšimi modeli v novo obdobje, pri čemer želijo vsaj malce osvežiti znamko, ki je nekdaj veljala za precej avantgardno in futuristično. Lahko med te novodobne Renaultove »Voitures à Vivre«, oziroma »avtomobile za življenje« uvrstimo tudi športno uporabnega vse-vremenskega Kadjarja? Oziroma ali ga je moč označiti za enega izmed renovatorjev francoske znamke?

Končno!

Marsikomu se zdi prav neverjetno, kako v teh letih, ko se kompaktni mehki terenci prodajajo kot marihuana v Koloradu, pri proizvajalcu Renaultove velikosti niso zmogli/znali ponuditi trgu kakšnega zanimivejšega športno uporabnega produkta. Pri čemer so v vsem tem času svoje SUV-jevske projekte ustvarjali precej na silo – pa najsi je šlo za štirikolesno gnano verzijo enoprostorskega Scenica (RX4), na katerega so terenskemu izgledu na ljubo nalepili par plastičnih oplat, ali pa za Samsungovega Koleosa, ki je bil med najbližjo SUV konkurenco videti bolj kot cenena kitajska kopija.

Tokrat so se pri razvoju svojega najnovejšega kompaktnega SUV-a dodobra potrudili ter (končno!) vzeli v obzir partnerski Nissan Qashqai, s katerim so v francosko-japonskem koncernu že pred leti zadeli zlato prodajno žilo. Tako so povsem v skladu z japonskim »bratrancem« izbrali podobno čudno ime, ki takisto poskrbi za lomljenje jezikov (fonetično: »kadžar«) ter uporabili isto platformo (CMF), na kateri bosta nastala tudi prihajajoča Renaultova modela Megane in Scenic.

Kljub precejšnji podrobnosti z manjšim Capturjem, večji Kadjar deluje za odtenek mikavneje od »bratskega« Qashqaija ter deluje s svojimi napihnjenimi oblinami bistveno večji, kot je v resnici. Ter je s svojim ogromnim Renaultovim znakom na nosu, ki postaja nekakšen prepoznavni znak novodobnih »Voitures à Vivre« (Clio, Captur, Espace), vsaj s sprednje strani na moč podoben prototipnim modelom, kakršne sicer videvamo na avtomobilskih salonih. A kakorkoli že, s Kadjarjem se lahko sedaj pri Renaultu sploh prvič spopadajo z najbližjo športno terensko konkurenco (Tiguan, Sportage in kompanija), brez da bi jim kdo očital, da je videti kot … polizdelek!

フランス語 – Japonais*

Rahel japonski vpliv (beri: Nissanov) je opazen tudi v notranjosti pri nekaterih detajlih – kot na primer pri pomiku stranskih stekel, ki je avtomatiziran zgolj pri vozniku, kar je svojstvena značilnost vozil iz dežele vzhajajočega sonca. Na »bratski« Qashqai spominjajo še stikala za nastavitev ogledal ter prtljažna arhitektura z dvema praktičnima policama, ki prekrivata dvojno dno in s pomočjo katerih je ob pokončni postavitvi možno razdeliti 472 litrski prtljažni prostor.

Rahla esenca pregovorne Renaultove avantgardnosti se kaže v 7-palčnem zaslonu TFT, ki nadomešča klasične merilnike, pri čemer vozniku dopušča izbor kar dvajsetih (!) različnih grafik števca vrtljajev in hitrosti. Vendar pa je vsa omenjena avantgardnost kaj hitro izpuhtela ob 790 evrov vrednem (sicer serijskem pri opremi Bose Edition) avdio-navigacijskem sistemu R-Link, ki se je med tokratnim testom »izkazal« s tolikanj stabilnim delovanjem kot jedrski reaktor v Fukušimi. Tako je omenjeni sistem velikokrat popolnoma zamrznil, pri čemer je pomagalo k ponovni obuditvi le ugašanje avtomobila, navigacijski sistem je imel precejšnje težave z izgubljanjem satelitske povezave, radijski sistem pa velikokrat ni zmogel odkriti alternativnih radijskih frekvenc (AF). Ob tem sem bil precej vesel le tega, da Renaultovci tokrat niso bili podobno avantgardni, kot sosedje pri PSA, da bi na osrednji (nestabilen) zaslon tlačili še upravljala klimatske naprave!

A kdor ne potrebuje nujno omenjenega sistema R-Link, oziroma lahko počaka na detajlno softwarsko nadgradnjo, bo vseeno užival v družinsko prostorni notranjosti, ki se lahko pohvali z dobro izkoriščenostjo kolenskega prostora na zadnji klopi, ter ob spodobnem naboru asistenčnih sistemov, serijskih od opreme Xmod dalje (prepoznava znakov za omejitev hitrosti, opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu).

Terenski mehkužec

Mehki terenec, ki prihaja s proizvodnih trakov v Palenciji na severu Španije, kaže svojo modno »mehkost« že s tem, da je štirikolesni pogon na voljo zgolj pri najmočnejši turbodizelski motorizaciji (96 kW). Tako imajo sovražniki traktorskega zvena ter smrdljivih ročic za tankanje goriva na voljo zgolj 1,2-litrski turbobencinar, ki poganja sprednji kolesni par. Resda je ob tem potrebno priznati, da velika večina novodobnih kupcev v tem (cenovnem) razredu pogleduje k tovrstnim dvokolesno gnanim opcijam, pri čemer zgolj in samo višji odmik od tal (19-centimetrski v primeru Kadjarja) povsem zadovoljuje njihove najosnovnejše »terenske« ambicije (beri: plezanje na pločnik).

Delček najosnovnejših terenskih zakonitosti sicer zagotavlja sistem Extended Grip, poznan že iz modela Scenic Xmod, pri čemer omenjeni pripomoček preko sistema ESP nadzira oprijem pogonskih koles (trije načini: »Cesta«, »Mehka podlaga« in »Ekspert«). A bo omenjeni sistem kaj hitro pokazal svoje meje, ko se boste s tovrstnim Kadjarjem, obutim sicer v celoletne pnevmatike (Goodyear Vector 4seasons), zapodili v pravkar zasnežen klanček.

Tako bo voznik še najbolj zadovoljen na asfaltnih cestiščih, kjer ga bo navduševal dovolj prožen bencinski agregat, ki sicer nima ravno pretirano težkega dela ob premikanju zgolj 1.320 kilogramov težkega vozila. Pomanjkanje navora se malenkostno občuti v nižjih vrtljajih, na avtocesti pa je velikokrat potrebno pretakniti tudi v četrto prestavo. Hkrati navdušuje s precej tihim in mirnim tekom (med najvišjo avtocestno hitrostjo se vrti s 3.000 vrtljaji), malce manj pa s porabo goriva, ki se je na tokratnem testu le stežka ustavila pod 8 litri.

Voznik bo hkrati še najbolj srečen, če mu s Kadjarjem ne bo potrebno prepogosto pohajkovati po makadamskih cestiščih, saj njegovo podvozje težko prebavlja kratke neravnine, zadnjice potnikov pa se ob tem sprašujejo, če so Renaultovci vgradili vse elemente vzmetenja. Volanski mehanizem sicer ne kaže znakov sintetičnosti, a v tem razredu poznamo tudi boljše.

Chanometer

Kljub nekaterim toplo-hladnim občutkom med tokratnim testom je vseeno potrebno priznati, da je najnovejši Kadjar pravi prenovitelj med dosedanjimi Renaultovimi športno uporabnimi vse-vremenskimi vozili. In bo definitivno vnesel precej nemira med bližnjo konkurenco, nenazadnje tudi s svojo precej konkurenčno ceno.

Ali bo novi Kad (»quad« – štirikolesnik) Jar (»agile«, »jaillir« – agilnost, pojavnost) postal tudi renovator znamke Renault, oziroma eden izmed najbolj pomembnih členov v Renaultovi modelni verigi, pa bo moral pokazati šele čas oziroma prodajne številke.

Tekst in foto: Chan

* francosko-japonsko (jap., fr.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Prožen bencinski agregat, ki je sparjen z dovolj natančnim šeststopenjskim menjalnikom, sicer nima ravno pretirano težkega dela ob premikanju zgolj 1.320 kilogramov težkega vozila. Pomanjkanje navora se malenkostno občuti v nižjih vrtljajih, kar se izkaže kot negativna lastnost pri kakšnem počasnem »pol-terenskem« manevriranju. Žal pri bencinski motorizaciji brez AWD opcije.
  7
 • Notranjost
  Rahel japonski vpliv je opazen pri nekaterih detajlih, a se hkrati ponaša z rahlo esenco pregovorne Renaultove avantgardnosti. Izjemno simpatična in urejena.
  9
 • Opremljenost
  Predzadnji paket opreme Xmod ponuja tudi nekatere asistenčne sisteme, žal pa med dodatno opremo pogrešam paket LED (ali vsaj ksenonskih) žarometov, ki so sicer na voljo zgolj pri najbogatejšem, 2.000 evrov dražjem paketu.
  8
 • Vozne lastnosti
  Podvozje slabše prebavlja kratke neravnine na luknjastih cestiščih, prečnega nagibanja pa je malo. Volanski mehanizem sicer ne kaže znakov sintetičnosti, a v tem razredu poznamo tudi boljše.
  7
 • Gospodarnost
  Kadjar predstavlja enega ugodnejših predstavnikov kompaktnih SUV, kateremu za vrat še najbolj diha »bratski« Qashqai. Poraba goriva bi lahko bila za odtenek nižja.
  8
 • Zmogljivost
  Športno uporabno vozilo, ki je prvenstveno uporabno in manj športno.
  7
 • Sklep
  Najnovejši Kadjar predstavlja pravega prenovitelja med dosedanjimi Renaultovimi športno uporabnimi vse-vremenskimi vozili in bo vnesel precej nemira med bližnjo SUV-jevsko konkurenco.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.230
dolžina × širina × višina (mm) 4.449 x 1.836 x 1.607
dovoljena masa vozila (kg) 1.866
emisija CO2 (g/km) 130
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.197
masa praznega vozila (kg) 1.320
medosna razdalja (mm) 2.646
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 192
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 205 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 10,72
osnovna cena vozila (€) 22.100
pnevmatike 215/60 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,0/5,1/5,8
pospešek 0-100 km/h (s) 10,1
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 472 - 1.478
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbo-bencinski
vrtina × gib (mm) 72,2x73,1
zavore spredaj/zadaj kolutne (296x26)/kolutne (290x13)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Renault Kadjar Energy TCe 130 Xmo – Renault-vator"


dzuro.na.izi
8 leta 4 meseci nazaj

Nč posebnega ne v tehniki ne v obliki…cena sploh ne privabi. bolj me mika novi Espace

mrtwelvetrees
8 leta 4 meseci nazaj

prtljažnik je zelo majhen, polge tega določe kombinacije opreme niso možne, recimo Xmod + LED ki je samo v BOSE, poleg tega je treba doplačati v BOSE: 4×4 dci max oprema pride čez 31.000 kar pa definitivni ni vreden.

 
EMŠO
Preobražanje