Testi

Ford B-MAX Titanium 1.6 TDCi – Stvar inovacij

Poraba 6,0 l/100km Največja hitrost 173 km/h Cena 17.130 eur
Plusi
 • Dostop do zadnje klopi
 • Vozne lastnosti
 • Drsna vrata
Minusi
 • Samo 5-stopenjski menjalnik
 • Odlagalne površine
 • Multimedijska enota
 • Prenizek položaj varnostnega pasu

Zjutraj mi zazvoni budilka in kar malce žalosten odprem oči. Glasno piskanje me je namreč zmotilo med vožnjo z mojim novim rdečim Ferrarijem. Še vedno vidno potrt se v miru oblečem, pojem zajtrk in se odpravim proti avtu. Ha! Tudi mene na dvorišču čaka rdeč ”Ferrari” – ne tako hiter, vendar tisočkrat bolj uporaben. Seveda govorim o Fordovem B-MAXu, ki s pomočjo drsnih vrat omogoča odličen dostop do zadnje klopi in je praktična rešitev predvsem za družinsko uporabo.

Samo za družine?

Nikakor ne. Že s splošno znanimi voznimi lastnostmi, ki odlikujejo Fordova vozila, se odlično znajde tudi na zavitih cestah. Zato na svoj račun pridejo celo tisti očetje, ki se radi zapeljejo bolj športno. Kljub svoji višini je bočnega nagiba presenetljivo malo in mali avto ne razočara niti tistih z nočnimi sanjami o Ferrarijih. A ravno zaradi te športne plati in krajše medosne razdalje, je vožnja malenkost bolj neudobna, še posebej se to pozna pri prehodih čez ležeče policaje in grbine. V dobrobit športnosti je bolj ”trdo” nastavljen tudi volan. Njegov agilen značaj pride prav pri športni vožnji, le malce več moči je potrebno pri počasnem vijuganju ali obračanju. Ravno zaradi svoje majhnosti in okretnosti pa se odlično počuti tudi v urbanih središčih. S svojim igrivim značajem se zlije v mestni vrvež in njegove pisane podobe.

Odprava električnega pastirja?

Naša Urška vedno tarna nad nepazljivostjo drugih udeležencev v prometu in njihovim malomarnim odpiranjem vrat. ”Električnega pastirja bi napeljala okrog svojega avta,” nam pravi vsakič, ko se na vozilu pojavi nova udrtina. Toda Fordovi inženirji so se tokrat spomnili boljše rešitve. B-MAXa so ustvarili brez B stebrička, kar v praksi pomeni drsno odpiranje vrat in manj butanja parkiranih sosednjih vozil. Ob odprtih vratih se pred nami pojavi meter in pol velika luknja, kar pomeni precej olajšano vstopanje/izstopanje na zadnjo klop. Urški zato zaenkrat priporočam, da naslednjič parkira ob kakšnem B-MAXu.

Pripenjanje otrok v otroški sedež je z inovativnimi vrati postalo mačji kašelj. Morda pa bi še več odobravanja B-MAX utegnil pridobiti pri veseli družbi prijateljev s pivskimi trebuhi, ki jih “dodatek” končno ne bi niti malo motil pri vstopanju na zadnje sedeže.

Poskočen in varčen

Urban je že pred časom v testu opisal občutke z bencinskim EcoBoost motorjem, tokrat pa smo na test dobili še dizelsko gnanega B-MAXa. Le ta je precej poskočen kljub samo 70 kilovatom in brez večjih naporov zmore tudi avtocestne hitrosti. Nad hitrostjo 100 km/h postane le precej glasen, zato je potrebno zvišati glasnost tudi na radijskem sprejemniku. Kljub začetnim pomislekom glede podhranjenosti me je prepričal s povsem zadovoljivo močjo za vsakodnevnega uporabnika. Obenem nagovarja tudi s svojo varčnostjo, saj sem se brez najmanjših problemov vozil pod petimi litri povprečne porabe.

Ostaja pa večna dilema – izbrati dizelski agregat, ki je dražji, vendar ponuja več navora in nižjo moč, ali večkrat nagrajeni EcoBoost bencinski motor. Z nobenim ne boste zgrešili, izbira je na koncu odvisna predvsem od vaših želja in potreb. Dizelski motor postreže s poskočnostjo in nižjo porabo, a obenem poskrbi za višjo glasnost in nižjo uglajenostjo v vožnji.

Oh, ta Sony

Zelo rad bi spoznal brihtne glave, ki so pri Sonyju odgovorne za izdelavo multimedijske enote. V današnjih časih, ko je na trgu toliko kvalitetnih rešitev, je prava umetnost narediti tako zapleteno enoto. Zaslon je premajhen in zdi se, da prihaja iz časov Nokie 3310. V tem primeru nam ni koristila niti kamera za vzvratno vožnjo, kajti skozi resolucijsko slab zaslon se je videlo bore malo. Kljub temu je notranjost prijetna in prostorna. Želel bi si le malce več odlagalnih površin, navsezadnje je to le družinski avto, kjer so takšni in drugačni predalčki vedno dobrodošli.

Za volanom sem zlahka našel udoben položaj. Tudi voznikov sedež nudi dovolj bočne opore, zmoti le nizek položaj varnostnega pasu. Le ta je fiksno pritrjen na voznikov sedež in ob višjem sedenju poskrbi za moteč pritisk na levo ramo. Zaradi svojih zunanjih mer je največjega varčevanja deležen prtljažni prostor. S 320 litri je med manjšimi v razredu in je praktično nemogoče, da bi bil lahko zadosti prostoren za običajno družinsko odpravo na morje. A navsezadnje govorimo o mestnem avtomobilčku in mu manjšega prtljažnika ne moremo očitati.

Fordov B-MAX se kljub svojemu enoprostorskemu pedigreju odlično znajde tako v mestu kot tudi drugje. Z dizelskim agregatom je varčen in še vedno dovolj poskočen. Velik plus vsekakor predstavljajo drsna vrata, ki so B-MAXov glavni favorit. Odličen vtis pokvarijo le malenkosti, kot so zapletena multimedijska enota, majhen prtljažni prostor in premalo odlagalnih površin. Prepriča s svojim zabavnim podvozjem in igrivostjo v mestu.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat je povsem dovolj močan in poskočen za vožnjo po mestu in po avtocesti. Pogrešal sem 6- stopenjski menjalnik, kajti ob višjih hitrostih je vožnja hitro neudobna in preglasna.
  7
 • Notranjost
  Prostorna spredaj, malce manj zadaj. Zaradi drsnih vrat je dostop do zadnje klopi otročje lahek. Manjka odlagalnih površin, multimedijska enota pa ima preveč gumbov in premajhen ekran.
  7
 • Opremljenost
  Testi primerek je imel vso opremo, ki jo potrebuje običajen voznik (parkirni senzorji, kamera zadaj, avtomatska klima, senzor za dež...).
  9
 • Vozne lastnosti
  Kljub svojemu enoprostorskemu značaju se pelje odlično. Skozi zavoje drvi kot pravi športnik in kljub višji višini je malo bočnega nagiba.
  9
 • Gospodarnost
  Dizelski agregat je varčen in ga lahko s previdno vožnjo držimo tudi pod 5 litri na prevoženih 100 kilometrov. Nakupna cena je stvar osebnega stališča, zame bi bila lahko kakšnega tisočaka nižja.
  8
 • Zmogljivost
  Povsem dovolj močan dizelski motor za vsakodnevno vožnjo po mestnih središčih in avtocestah.
  8
 • Sklep
  Manjši enoprostorec, ki svoje kupce išče z inovativnimi vrati. Dostop do zadnje klopi je močno olajšan in pripenjanje otrok v sedež je povsem enostavno. Z dovolj opreme in varčnim dizelskih motorjem je primeren za vse, ki si želijo udobne in mirne vožnje. Splačalo bi se ozreti za 6-stopenjskim menjalnikom in malce boljšo multimedijsko enoto.
  8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 17.130
dolžina × širina × višina (mm) 4.077 x 1.751 x 1.604
dovoljena masa vozila (kg) 1.780
emisija CO2 (g/km) 104
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.560
masa praznega vozila (kg) 1.310
medosna razdalja (mm) 2.489
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 173
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 70/95 pri 3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 215 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom Brez napak.
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 15.330
pnevmatike 195/55 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/3,6/4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 13,9
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 320–1.385
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja Turbodizelski
zavore spredaj/zadaj Prisilno hlajene kolutne/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ford B-MAX Titanium 1.6 TDCi – Stvar inovacij"


gasolinedream
6 leta 7 meseci nazaj

Fusion je bil tudi meni zelo všeč (pri nas smo imeli enega), mogoče bo celo moj naslednji avto. Je pa b-max čisto nekaj drugega. Fusion je bil pač drvarnica, b-max pa je bolj civilen: ) Sicer pa si nista podobna praktično v ničemer, razen v tem kje se nahajata med fordovimi modeli.

ucmanster
6 leta 7 meseci nazaj

Men je bil fusion bolj všeč

 
Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI (120 kW) 4×4 – Trendovska
Renault Clio R.S. 200 EDC – Divja stran