Testi

Renault Clio R.S. 200 EDC – Divja stran

Poraba 9,9 l/100km Največja hitrost 225 km/h Cena 23.090 eur
Plusi
 • Položaj za volanom
 • Splošna uporabnost
 • Zadnja vrata
 • Prestavljanje preko F1 ročic
 • Podvozje Cup
Minusi
 • Menjalnik
 • Nerodno postavljene F1 ročice
 • Športni sedeži
 • Brez parkirnih senzorjev

Ne zgodi se mi pogosto, da napišem test s tako lahkoto in brez večjih zatikanj. Mogoče je v meni ostal spomin s športnega dne, kjer sva se s Cliom R.S. družila na dirkališču. Tam se spoznal njegov divji karakter, ki ga v vsakdanjem prometu težko pokaže in mu očital predvsem njegovo pomanjkanje športnosti. Očitki še vedno ostajajo, vendar določene spremembe po daljšem druženju sedaj lažje razumem.

Divja stran

Vsak v sebi skriva nekaj divjega, drugačnega in skrivnostnega. Nekateri močna čustva, lahko tudi željo po hitrosti, adrenalinu ali celo po bistveno drugačnem zunanjem videzu. Omejitve, ki nam jih narekuje družba in okolje, nas zavirajo in omejujejo. Svojo divjo stran skrbno skriva tudi Clio R.S.. S pomočjo medle zunanjosti ostalim udeležencem ne sporoča, da je športnik. Le tisti najbolj pozorni bodo opazili manjše karoserijske spremembe v obliki dodatnih R.S. oznak spredaj in zadaj, drugačnega položaja dnevnih luči in večjih platišč. S tipično oblikovano masko ga zlahka zamenjaš za serijskega Clia ali celo večjega Megana. Vsekakor bi si pri zunanjem videzu želel malce več drznosti .

Dobrodošle spremembe?

Pri Renaultu Sport so skozi leta poskrbeli, da je postal Clio R.S. ikona malih športnih vozil. Tako je bil tudi novi RS eden najbolj pričakovanih avtov v letu 2013. S petimi vrati, turbinsko gnanim  motorjem in avtomatskim menjalnikom je sprememb ogromno.

Pri Renaultu so nam zatrdili, da so časi divjih in brezkompromisnih malih športnikov minili. V 80% si kupci želijo splošno uporabno vozilo, ki bo kos vsakdanjim opravilom. Vsak, ki je vsaj enkrat sedel v školjkaste Recaro sedeže, ki so bili vgrajeni Clia R.S. prejšnje generacija, ve, da je bila vsakodnevna vožnjo po slovenskih cestah naporna. V iskanju kompromisa med športnostjo in splošno uporabnostjo so pri Renaultu zadeli v polno.

Ob pritisku na gumb za zagon motorja v kabini presenetljivo ne zagrmi, kot bi marsikdo pričakoval. Tudi v osnovnem programu Comfort samodejni menjalnik prestavi hitro in brez pretiranih naporov ustvarja vtis običajnega vozila. Lahko rečem, da je R.S. v osnovnem programu pravzaprav idiličen družinski avto. Kljub podvozju Cup je še vedno sprejemljivo udoben in uporaben.

A se k sreči stvari hitro spremenijo ob pritisku na majhen srebrn gumb ob ročni zavori. Vklopi se program Sport in avto v trenutku postane bolj glasen. Servo volan postane trši in bolj vodljiv, dvignejo se obrati v prostem teku, stopalka za plin pa postane mnogo bolj odzivna. Uf, šele zdaj Clio R.S. postane avto bolj po mojem okusu.

Preklop v zadnji športni program je malenkost drugačen. Samodejni menjalnik je potrebno prestaviti v ročni način in za nekaj trenutkov zadržati gumb Sport. Končno sem našel program, ki mi je pisan na kožo. Izklop asistenčnega sistema ESP in ročno prestavljanje preko F1 ročic sta zagotovo edini pravi način za vožnjo s Cliom R.S.. Izkušnja je tukaj najbolj pristna in uživaška. Sam sem večino časa prevozil kar v programu Race in ob tem užival.

Adijo Recaro!

Pri Renaultu so se odločili, da namesto odličnih Recaro sedežev v Clia R.S. namestijo manj športno oblikovane sedeže. Še ena točka za uporabnost, saj sedeži nudijo dovolj bočne opore za vsakodnevno vožnjo in so izredno udobni, vendar se slabše izkažejo pri dinamični vožnji. Vozniku nudijo premalo oprijema in samozavesti med agresivnejšo vožnjo skozi zavoje. Vrhunec v notranjosti zagotovo predstavljata aluminijasti F1 prestavni ročici, ki sta fiksno postavljeni na volansko konzolo. Po nekaj dneh uporabe sem se privadil na njuno nerodno namestitev in kasneje mi je prestavljanje preko ročic postalo samoumevno. Za poudarke v notranjosti skrbijo rdeči dodatki in klavirska plastika, ki jo je zopet enostavno preveč.

Dvoličnež

Največji problem mi predstavlja dvoličnost Clia R.S.. Po eni strani je precej običajen in povprečen, vendar vse nadomesti s programom Race in športno vožnjo skozi zavoje. Z novim turbinsko gnanim motorjem, samodejnim menjalnikom in izpopolnjenim ESP sistemom je vsekakor hitrejši, bolj uporaben in varčen. Razlike se kažejo predvsem z občutki med športno vožnjo, ki niso več tako prvinski kot prej. Marsikateremu uporabniku bo to povsem dovolj, a me neprestano preganja vprašanje, kaj naj stori tistih 20% na katere Renault ne računa? Upanje umira zadnje, zato smo vsi v pričakovanju še bolj brutalne verzije Clia R.S., ki bo poskrbela tudi za puriste.

Več na uradni strani.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kljub downsizingu je bencinski motor izrazito športno naravnan. V kombinaciji s samodejnim menjalnikom EDC se obnese dobro, vendar na trenutke tudi zmedeno.
  8
 • Notranjost
  Voznikov prostor je prostoren in z dobrim položajem sedenja, ki sem ga našel brez težav. Sedeži so le približek športnim in ne navdušijo, kot v prejšnji generaciji. Rdeča plastika izgleda ceneno in nič kaj športno, prav tako je s kvaliteto, ki na nekaterih mestih šepa. Velik plus so zadnja vrata, ki so dobrodošla za ljudi z družino.
  7
 • Opremljenost
  Stopnja opreme R.S. postreže z marsičem in popolnoma zadovolji uporabnika. Pogrešal sem le zadnje parkirne senzorje.
  9
 • Vozne lastnosti
  Primerne statusu vozila - izrazito športne. Kljub podvozju Cup je vsakodnevna vožnja še vedno sprejemljiva in dovolj udobna. A ravno zato trpi po športni plati, kjer je enostavno premehak v vožnji skozi hitro odpeljane zavoje.
  8
 • Gospodarnost
  Poraba se je gibala okrog 10 litrov, vendar bi jo ob pazljivi vožnji uporabnik lahko znižal za kakšen liter. Ste pripravljeni odšteti več kot 20 tisočakov za športnega Clia?
  7
 • Zmogljivost
  Kot se spodobi, Clio R.S. ne skopari z močjo. S 147 kilovati je pravi športnik, ki poskrbi za precejšno dozo adrenalina.
  9
 • Sklep
  V primerjavi s prejšno generacijo je pridobil dodaten par vrat ter turbino in izgubil na svoji brutalnosti. Pogrešam ta njegov čar, ki ga je krasil skozi vsa leta. Zagotovo je bolj vsesplošno uporaben, vendar s precej plastično notranjostjo, slabšimi sedeži in samodejnim menjalnikom odvrne puriste.
  8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 23.090
dolžina × širina × višina (mm) 4.063 x 1.732 x 1.448
dovoljena masa vozila (kg) 1.711
emisija CO2 (g/km) 144
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.618
masa praznega vozila (kg) 1.204
medosna razdalja (mm) 2.589
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 225
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 147 (200) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 240 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom Brez napak.
obračalni krog (m) 10,9
osnovna cena vozila (€) 22.290
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 8,1/5,1/6,3
pospešek 0-100 km/h (s) 6,7
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 300 - 1146
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford B-MAX Titanium 1.6 TDCi – Stvar inovacij
Mazda3 G120 Revolution – Za vzorec