Poraba 4,3/10,2/6,1 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 48.800 eur
Plusi
 • zvočno udobje v vožnji
 • vozna dinamika
 • zanesljiva in stabilna lega
 • pogonski sklop
 • svetilnost žarometov (LED)
 • opremljenost
 • učinkovitost masaže prednjih sedežev
 • udobje v vožnji na avtocesti
 • vsesplošna prostornost
Minusi
 • povratna povednost volana
 • maloprodajna cena (za Forda)

V zameno za doplačilo 5.280 evrov vam Ford običajni Mondo pretvori v prestižni izdelek Mondeo Vignale. A kaj točno je tisto, kar naredi avtomobil izdelek višjega kakovostnega razreda? In ali je to sploh mogoče doplačati? Test.

Da se razumemo: prestiž je vsekakor mogoče plačati. Navsezadnje ga vsako leto več miljonarjev in milijarderjev (pre)plača ob nakupu Rolls-Royceov, Bentleyjev, Mercedes-Maybachov in še mnogih drugih pregrešno dragih eksotov. Sam se bolj sprašujem, če je možno občutek prestiža v nekem izdelku doplačati? Je mogoče obstoječ (recimo mu povprečen) izdelek, dodelati tako, da bo postal prestižen? Da bo vreden več, kot če te posebne obdelave ne bi bil deležen?

Zunaj in znotraj

Preden poskusim odgovoriti na to vprašanje, mi dovolite, da se ustavim pri svežem Mondeu Vignale in tistemu, kar naj bi ga dvignilo nad običajni Mondeo. Slednjega so namreč, kakšno presenečenje, dodatno okrasili, oplemenitili in požlahtnili zunaj in znotraj.

Bleščanje kroma zunaj in žlahtnost usnja znotraj

Ford_Mondeo_20TDCi_Vignale_13Zunaj najbolj očitno izstopajo številni v krom ali poliran aluminij odeti okraski, napisi Vignale na obeh bokih in zadku, serijsko primaknjena žarometa LED, spremenjena maska motorja (vključno s spremenjenim satovjem v sredini) in preoblikovan odbijač. Mondeo Vignale je moč odeti v enega od skupno petih, samo za Vignale rezerviranih kovinskih karoserijskih lakov. Tudi pri vstopu v kabino takšen Mondeo na poseben pedigre opozarja z napisoma na letvicah prednjih pragov, dodatno pa še s pozdravnim napisom Vignale, ki se izriše na osrednjem zaslonu večpredstavnostnega sistema. Žlahtnost dodatno poudarjajo usnjene sedežne prevleke z vložki v kontrastni barvi, vrhunec prestiža v kabini pa se odraža v praktično celotni armaturni plošči, oblečeni v usnje.

Nepogrešljivo

Ford_Mondeo_20TDCi_Vignale_12Vsi modeli Vignale naj bi bili v proizvodnji deležni posebnega kakovostnega nadzora v dodatnih 100 točkah. V osnovno ceno avta so vključena še tri nepogrešljiva pranja avtomobila pri Fordu na leto. Ne vem točno ali je to posledica nadgrajene zvočne izolacije ali sistema ANC (Active Noise Cancellation oziroma po slovensko aktivno izničevanje trušča), ki v kombinaciji z nadgrajeno zvočno izolacijo in zvočnimi »protivalovi« iz sistema ozvočenja še dodatno duši trušč v vožnji, a Mondeo Vignale se s stališča zvočnega udobja povsem enakovredno kosa s primerljivo motoriziranimi izdelki prestižne »svete« nemške trojice. Že res, da že osnovni Mondeo ni ravno razgrajač, a vseeno je razliko mogoče zaznati.

Za izjemno zaposlene posameznike

O smiselnosti zgoraj opisanih okraskov Vignale se mi ne zdi smiselno na dolgo in široko razpredati, saj je glavnina podvržena osebnemu okusu opazovalca. Če vas morda zanima, je meni deloval testni Mondeo Vignale na pogled všečno, to je pa tudi vse. Povsem hladen sem do treh že omenjenih »brezplačnih« pranj avta na leto, kot tudi do možnosti doplačila (370 €) za »Premium prevzem na servis Vignale«. Doplačilo zanj je namenjeno izjemno zaposlenim posameznikom, namesto katerih bo Fordov serviser poskrbel za osebni prevzem vozila, kjerkoli v Sloveniji, ter njegovo ponovno vrnitev po izvedbi servisnega posega na pooblaščenem servisu. Ne vem, no, smo res prišli tako daleč, da ne moremo več brez strežbe »od spredaj in zadaj«?

Od 10 do 15 %

Ford_Mondeo_20TDCi_Vignale_21Fordi Vignale naj bi bili namenjeni desetim do petnajstim odstotkom najbolj zahtevnih Fordovih kupcev. Primerno temu so zanje rezervirani motorji z vrha ponudbe. Testni primerek je gnal dvolitrski TDCi s 180 »konji« moči. V kombinaciji s preizkušeno kombinacijo samodejnega menjalnika Powershift se mi je zdel optimalen pogonski sklop za Mondea, ki ga lahko samo toplo priporočim. Ne razumem natančno, zakaj Mondeo Vignale v Sloveniji ni na voljo tudi z dvoturbinsko opcijo dvolitrskega TDCI-ja s preko 200 »konji« moči. Navsezadnje je ta dobavljiva v navadnem Mondeu ter v modelih Vignale na drugih trgih. Je pa po drugi strani res, da resnične potrebe po njem niti ne vidim, saj obstoječi agregat pokriva vse potrebe v tovrstnem avtomobilu.

Znani občutki

Ford_Mondeo_20TDCi_Vignale_02Testni primerek je bil oplemeniten še z doplačljivimi nižjepresečnimi 19-palčnimi kolesi, ki najbrž prispevajo svoje k ne najbolj fantastični ravni udobja v vožnji po slabše vzdrževanih cestah. Že res, da ta nikoli ne postane utrujajoče trda, a pri počasnejši vožnji zmotijo počutje kratke nepravilnosti v cestni podlagi – bolj, kot sem vajen v Mondeih. Na drugi strani je udobje v  vožnji Mondea Vignale pri avtocestnih hitrostnih povprečjih še vedno izvrstno. Pohvalna je tudi (pričakovano) visoka raven vozne dinamike, ki se odraža predvsem v dobri vodljivosti in zanesljivi legi avta.

Primer kruha in opečenca

Je torej v avtomobilu mogoče doplačati za premium občutek? Osebno sem prepričan, da ne. Naj pojasnim na primeru kruha in opečenca. Predstavljajte si sveže pečen kos kruha, namazan s slastnim lešnikovim namazom. Zadeva je, upam, da se vsi strinjate, nadvse dišeča in okusno slastna, pravzaprav tudi sama po sebi, brez namaza. Slednji jasno vse skupaj dvigne na še višjo raven ugodja. Vzemimo zdaj še svež kos opečenca. Tudi ta je namazan z lešnikovim namazom. Obakrat v sami osnovi nedvomno kruh. Toda, ali ju lahko primerjamo s stališča slastnosti? Se mi je kar zdelo. Zdaj pa poskusimo opečenec narediti bolj prestižen in ga oplemenitimo v francoski opečenec z mlekom, jajci in maslom. Po mojem mnenju se tudi tako »oplemeniten« opečenec še vedno težko kosa s slastnostjo svežega kruha.

Zakaj?

Ford_Mondeo_20TDCi_Vignale_06Popolnoma enake vzporednice sam vlečem tudi v avtomobilskem svetu. Ne glede na to, kaj narediš z Dacio Duster, le-ta ne bo nikoli Range Rover. V primeru Mondea sicer res ne govorimo o dveh tako drastično različnih svetovih. Osebno pa vseeno mislim, da se slednji ne bo mogel nikoli povsem enakovredno kosati z Audijem A4, z BMW-jem serije 3, z Jaguarjem XE, z Lexusom IS ali z Mercedes-Benzom razreda C. Sam tega ne dojemam kot nekaj slabega. Je pač tako.

Enako se omenjenim predstavnikom ni treba bati Mondea Vignale. Dvomim namreč, da bo tipičen kupec kateregakoli izmed zgoraj omenjenih izdelkov sploh pomislil na nakup Forda. Po drugi strani pa Mondeo s pribitkom več kot 5.000 evrov že dosega »premium« raven nakupne cene. Ob tem se bo najbrž potencialni kupec, ki je pripravljen odšteti takšno vsoto denarja za avtomobil, upravičeno vprašal, če se je smiselno zadovoljiti s Fordom. Navsezadnje si s tem denarjem lahko kupiš nekaj z žlahtnejšim imenom. Že res, da s »kakšnim« kosom opreme manj, a te malenkosti sosedu pač ni treba zaupati.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dobro preračunan in mehko pretikajoč menjalnik ter prožen in zmogljiv turbodizel. Je sicer res, da z nekaj ožjim območjem zares uporabne prožnosti, ki je najbolj opazna neposredno pri speljevanju z mesta.
  10
 • Notranjost
  Izrazito prostorna povsod. Vgrajeni materiali so na zelo visoki ravni, kar velja tudi za kakovost končne obdelave. V mojih očeh najpomembnejši doprinos nadgradnje Vignale je slišati na področju zvočne zatesnjenosti kabine. Po tej plati se Mondeo Vignale z lahkoto kosa s premium izdelki.
  10
 • Opremljenost
  Ob maloprodajni ceni 48.000 evrov je jasno, da je založenost z opremo popolna. Če bi pri takšnem kupu denarja karkoli manjkalo, bi bilo, milo rečeno, čudno.
  10
 • Vozne lastnosti
  Vignale se, za razliko od Hybrida, pelje, kot sem vajen od Mondeov. Piko sem mu odbil samo zaradi ne najbolj učinkovitega prestrezanja nepravilnosti v cestni podlagi pri počasni vožnji ter, kljub 19-palčni obutvi, podpovpečni povratni povednosti volana.
  9
 • Gospodarnost
  Prestižnost od nekdaj narekuje visoko ceno. Fordovim ambicijam z Mondeom Vignale je primerna tudi končna cena.
  7
 • Zmogljivost
  Kljub sveži dvoturbinski opciji s preko 200 »konji«, tudi enoturbinska s »samo« 180 »konji« in 400 njutnmetri pokrije vse pogonske potrebe.
  9
 • Sklep
  Že res, da je po obdelavi Vignale Mondeo tišji v vožnji, bolj prestižen na pogled in polno založen z opremo. Kot tak jasno sili navzgor, a se ga »velikim« še vedno ni treba bati. Navsezadnje je še vedno vsem dobro znani Ford Mondeo. Sicer bogato opremljen in posledično drag, a pod črto Mondeo.
  9.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 40.810
cena testnega vozila (€) 48.800
dolžina × širina × višina (mm) 4.867 × 1.911 × 1.501
dovoljena masa vozila (kg) 2.330
emisija CO2 (g/km) 130
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,7
masa praznega vozila (kg) 1.526
medosna razdalja (mm) 2.850
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 132 (180) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,5
pnevmatike 235/40 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,3/10,2/6,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,6/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 8,7
prostornina posode za gorivo (l) 62
prostornina prtljažnika (l) 525 – 1.630
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "O prestižu"


noj
5 leta 4 meseci nazaj

Kar se tiče dotičnega mondea, sem ga testiral tudi sam. Kot ljubitelju forda in lastniku prejšnje generacije mondea s skoraj enako opremo, mi je v oči padel spodnji del armature, ki je cenen, čeprav je vse ostalo res na nivoju in da občutek prestiža. Zato plastika in ceneni gumbi na armaturki še bolj bodejo v oči. Motor ni nek presežek, ob priganjanju se mi je zdel zelo glasen, ob normalni vožnji ok. Menjalnik menja odlično in hitro v sam. načinu, obvolanske ročice so brezveze, ker se z njimi prestavlja z veliko zamudo, tako da zgubijo smisel (športna vožnja). Prtljažni prostor je občutno manjši (prevleka po meri za prejšnjo generacijo ima cca.10cm lufta v širino in višino), tudi znotraj je bolj utesnjen od prejšnje generacije. Mene v splošnem ni zelo prepričal.
Je pa dovolj prestižen, da lahko skače v zelje dražji konkurenci. Primer podjetja pri nas, kupili so jih, ker jim ponujajo vse oz. več kot bmw za ISTI denar, hkrati pa ne dajejo zunanjega videza, da so stranko obrali (izjava direktorja). In takšnim je namenjen.
Kar se pa tiče vw in enakih platform. Enako je kot tukaj, vendar da se potrudijo na drugačen način. Golf je po tehniki enak audi a3, vendar so material kakovostnejši. Drugače je le, da je audi povsem drugačnega videza in ima drugo značko, pri mondeu tega pač ni. Drugačna filozofija in drugačni kupci 😉

5 leta 4 meseci nazaj

Hja, s tem delom o nemški trojici in »drugih« (manjvrednih?) konkurentih se strinjam, ampak v navezavi z zadnjim (od)stavkom. Kaj jih torej dela tako posebne? Nič, razen zvenečega imena, ki je sinonim za prestiž. Konkurenti so jim bližje kot kadarkoli prej, če jih niso celo presegli na vseh področjih. Tako Audi, BMW in Mercedes le še spijo na lovorikah zaradi miselnosti iz zadnjega odstavka. In tako kot imaš takšne kupce, ki prestižne nemške avte kupujejo zato, da bo sosed zavisten in druga sploh ne želijo, imaš tudi takšne kupce, ki nikoli ne bi kupili kakšnega avtomobila in ga 2x (ali več) preplačali, zato da bi imeli manj kot pri konkurenci. In zdaj vprašanje; bi Vignale opravičil svojo ceno, če bi imel 4 kroge namesto Fordovega znaka? Mislim, da ni dvoma. Kje je torej zakoreninjena cena? Le v naših glavah.

pleomax
5 leta 4 meseci nazaj

Audi je najbolj precenjena znamka. Zakaj? Ne znajo sestaviti skupaj dizla,ki bi ustrezal standardom,ki jih vsaj približno lahko dosegajo dacie,fiati…v bistvu čisto vsi konkurenti po vrsti razen hišnih v skupini VAG. Že to,da bodo v prihodnosti imeli avtomobile na istih platformah,pove,da preplačaš znamko. A potem boste tudi za audije rekli,da ne more biti prestižen z malo več usnja in kroma od škode,ker sta drugače enaka? Razkorak med taki imenovanimi premium in ljudskimi avtomobili se sunkovito zmanjšuje in celo dogaja se,da dobiš pri ljudski znamki avtomobil z boljšimi materiali in izdelavo(ciljam na novi peugeot 3008,za katerega je ena slovenska revija priznala že to, kar sem napisal),da ne govorim o dizajnu,kjer pri audiju nič ne spremenijo skoraj,kar je spet ugodno z vidika stroškov. V bistvu je mercedes edini Nemec,ki si drzne modele vsaj malo spremeniti,ne pa da voziš novega a4 in starega, pa nihče ne ve ali imaš nov avto ali 5 let starega. Jaz bi pa prav rad raje dal 50.000€ za forda,ker vem,da so se tam bolj potrudili za to ceno.

5 leta 4 meseci nazaj

Audi za faceliftanega A3 z litrsko trivaljno kosilnico in 16 colskimi jeklenimi platišči hoče slabih 25 jurjev. Še električna vzvratna ogledala je treba leta 2017 doplačati. Nevem ampak meni se to zdi rop, sploh če pogledam, kaj za isti denar dobiš pri recimo bratskem seatu…

Tattoo-
5 leta 4 meseci nazaj

SEAT pač nikoli ne bo Audi (pa ne govorim o znački)…pojdi v salon in se vsedi iz enega v drugega, pa boš videl od kje in zakaj razlika! Kdor govori da so Škoda / VW / SEAT / Audi eno in isto ali nima pojma ali pa nikoli ni primerjal istih vozil…

JG2
5 leta 4 meseci nazaj

Kakšen sprehod skozi proizvodnjo ki dela za VAG ti ne bi škodil, saj bi spoznal da je razlika med deli za različne modele znotraj te skupine ali zelo majhna ali pa je sploh ni. Jasno prodajalcu v salonih imajo pa točno izdelane nagovore kaj in kako se razlikujejo, seveda da izpade tako, kot ste naučeni.

5 leta 4 meseci nazaj

Kdo je rekel da je isto? Pravim da za 25k pri seatu dobiš npr. 1.8 tsi + fr opremo + led in še kaj…pri audiju dobiš pa kaj? Tisto litrsko kosilnico za 25k si lahka vtaknejo in der arsch. Pa me prav malo briga za tiste “boljše” materiale v notranjosti in tist kup brezvezne dodatne opreme (ki jo itak preplačaš po dolgem in počez).

maniaxxx
5 leta 4 meseci nazaj

Skratka avto je super, materiali vrhunski, samo značka ni taprava…dokaz kako bolano obsedeni so ( ste ) nekateri z značko, toliko da bi jo preplačali koliko si proizvajalci namislijo

RedBaron
5 leta 4 meseci nazaj

Saj je dober in tudi lep, vendar je cena kar (pre)visoka… PS.: Pri zlaganju leve strani zadnje klopi, ste “pozabili” pas potegnit naprej… BTW.: A vignale ima serijsko zadaj napihljive pasove? No, saj za to ceno bi se spodobilo, da jih ima!

 
Na vse ali nič
Mali voz