Največja hitrost 185 km/h Cena 30.185 eur
Plusi
 • pojavnost
 • počutje v potniški kabini
 • oblika stikal na osrednji konzoli
 • kreativni digitalni števci
 • dodelanost in pozornost do podrobnosti
 • pametni žarometi LED
 • odlične vozne lastnosti
Minusi
 • preglednost nazaj
 • ločljivost vzvratne kamere
 • upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik
 • ne zna slovensko
 • brez možnosti štirikolesnega pogona

Kar nekaj časa sem moral brskati po spominu, da sem našel primer, kjer je kakšen model z vstopom v novo generacijo doživel tako korenito preobrazbo, kot so jo pri Peugeotu namenili modelu 3008. Izredno prostoren, a nič kaj izstopajoč enoprostorec se je prelevil v dinamičnega križanca, ki je besedo dolgočasnost poslal v večna lovišča.

Čas je, da na prestol stopi levji kralj

Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi EAT6_2Peugeot je novi 3008 vrgel v kotel, kjer se je že vzpostavila hierarhija: tropu srednje velikih terencev v Sloveniji poveljujejo cenovno dostopna Dacia Duster, Hyundai Tucson, Kia Sportage in Nissan Qashqai. Kljub številnim dobro uveljavljenim tekmecem se na prvi pogled zdi, da imajo pri Peugeotu material, ki lahko poseže po vodilnih mestih. Najpomembnejši je seveda zunanji videz. Če je bil prej 3008 všeč le tistim, ki iščejo resnično prostorno potniško kabino, je zdaj poslanstvo 3008, da očara z zunanjim videzom. Morda je nekoliko nerodno le to, da v ponudbi ni štirikolesnega pogona, zato bodo vsi, ki si ga želijo ali ga dejansko potrebujejo, novinca črtali s seznama potencialnih kandidatov.

Nedvomno lahko govorimo o oblikovnem posebnežu, ki bo enim všeč, drugim pač ne. Sam spadam med prve – kljub temu, da sem bil po prvih uradnih fotografijah še precej skeptičen glede tega, kako bo celota delovala v živo. Strah je bil povsem odveč; Peugeot je v mojih očeh ustvaril atraktivno vozilo, ki uspešno nadgrajuje slog terensko naravnanih vozil. Z menoj se je strinjalo kar precejšnje število naključnih mimoidočih, našlo pa se je nekaj posameznikov, ki bi si želelo za odtenek bolj umirjenega videza. A na srečo imamo na trgu več kot zadosti modelov, da kupcem ne bo zmanjkalo možnosti izbire.

60 sekund

Dovolj, da te 3008 očara. Sedeš za volan, pritisneš stikalo za zagon motorja in pred teboj se prižgejo futuristični števci. Jap, je že prevzel pozornost. V nekaj preostalih sekundah v oči padejo še lično oblikovana ter praktična stikala in drugačna ročica menjalnika. Poprimeš za zgoraj in spodaj prirezan volanski obroč in si njegov.

Številne podrobnosti in majhne pozornosti lahko dodobra spoznaš počasi, med uporabo in povem vam – tudi po tednu dni sem prav presenečeno našel še kakšno novost. Predstavljajte si, da bi odpirali božična darila več kot teden dni. Jeeej!

3008 ni 308

Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi EAT6_38Med 308 in 3008 je v resnici veliko več razlik kot le ničla v imenu. Če pustim ob strani videz, kjer je 308 bistveno bolj zadržan kot njegov večji brat, je dovolj zgovoren podatek, da novinec sloni na najnovejši modularni arhitekturi EMP2, ki jo lahko pri PSA raztegujejo in krčijo za potrebe novih modelov. Peugeot 3008 ima tako za 55 milimetrov daljšo medosno razdaljo in je kar 194 milimetrov daljši od Peugeota 308.

Za lažje dojemanje teh dimenzij jih je morda dobro uvrstiti še med konkurenco: 3008 je razmeroma velik za svoj segment, saj je kar za 70 milimetrov večji od Nissana Qashqai in le za 2 milimetra krajši od Renaulta Kadjar – pri Peugeotu so ga postavili v sredino segmenta. Težko bi to rekli za prtljažni prostor, ki s kompletom za popravilo pnevmatik meri 591 litrov, z rezervno pnevmatiko pa je malenkost manjši (520 litrov). Najbolj se mu približa Hyundai Tucson, vsi ostali zgoraj našteti tekmeci pa za njim močno zaostajajo.

i-Cockpit drugič

Podoben učinek kot zunanji videz ima tudi potniška kabina – ali ti je všeč ali ne. Sam sem zopet med prvimi, všeč mi je. Še več, zdi se mi fantastična, kljub temu, da sem potreboval dan ali dva za navajanje na majhen volanski obroč in da ima nekaj manjših pomanjkljivosti.

Nad prvo generacijo i-Cockpita nisem tožil samo jaz, težave so bile pogoste. Pomanjkljivosti so priznali celo Francozi in pošteno pljunili v roke. Ohranili so visoko postavitev števcev in majhen volan, vendar so ga tokrat malce prirezali in hkrati popravili položaj sedenja. Če sem pri 208 in 308 le stežka našel idealen položaj sedenja (oziroma ga sploh nisem), je tokrat drugače. Digitalni števci so nameščeni dovolj visoko, da so bili dobro pregledni, brez da bi moral popolnoma spustiti volanski obroč.

Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi EAT6_15

Do sedaj vse dobro

Peugeot i-Cockpit druge generacije sledi predhodniku tudi pri upravljanju funkcij. Tako na armaturni plošči kraljuje 8-palčni zaslon na dotik. Tudi tu so Francozi priznali napako z neodzivnim zaslonom, ki je bil enostavno neprimeren za odgovorno nalogo. Svoje delo so popravili z odliko, novi zaslon na dotik je neverjetno odziven, hiter in intuitiven. Pri hitrejšem in predvsem bolj varnem rokovanju mu pomagajo domiselna letalska stikala.

Novi i-Cockpit vozniku omogoča prikaz bogatega nabora informacij – navigacije, aktivnih sistemov za pomoč pri vožnji, podatkov o izbranem voznem programu ter potovalnih podatkov. Za doplačilo je na voljo poseben sistem i-Cockpit Amplify, ki deluje na vsa čutila. V praksi to pomeni, da sistem samodejno nastavi jakost ambientalne osvetlitve in barve zaslonov, nastavi prostorske zvoke, vključi večtočkovno masažo sedežev (do pet programov) in po želji odišavi potniški prostor.

Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi EAT6_19Začetno navdušenje in čustven odziv se s časom umirita, predvsem na račun nekaj nedoslednosti. Tako recimo zmoti upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik. Nihče me ne bo prepričal, da je – navkljub še tako odzivnemu zaslonu z velikimi številkami in puščicami – med vožnjo na tak način varneje nastavljati temperaturo kot z vrtenjem stikala, ki ga najdeš z zavezanimi očmi. V primerjavi s predhodnikom deluje sistem bistveno bolje, a je potrebno še vedno preusmeriti pogled s ceste na zaslon, natančno zadeti tipko in jo večkrat pritisniti.

Proizvajalci vozil so me na nek način že kar prisilili, da se neham pritoževati nad preglednostjo zadnjega stekla. Vsi namreč v ospredje raje potisnejo obliko oziroma se uporabnost umika videzu. Enako je tudi v tem primeru, kjer za preglednost nazaj skrbi vzvratna kamera. Škoda le, da je slabše ločljivosti in zaostaja za konkurenčnimi izdelki. Testni primerek je bil opremljen še s 360-stopinjskim sistemom kamer, a bi si tudi tukaj želel boljše vgrajene kamere.

Še zadnji večji minus: Francozi niso največji poligloti, a bi slovenščino že lahko počasi začeli nameščati v svoja vozila.

Lahkoten cestni ples

Zahvaljujoč novi arhitekturi, uporabi aluminija (pokrov motorja in blatnika) ter plastike (dno in pokrov prtljažnega prostora) so Francozi privarčevali okroglih 100 kilogramov. Morda se komu sliši malo, a ima velik vplivPeugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi EAT6_14 na vozne lastnosti. Peugeot 3008 zlahka požira neravnine in različne luknje ter se hkrati zelo dobro znajde med ovinki. Gre za odličen kompromis, primeren za naše ceste.

Kot sem že omenil so se pri Peugeotu odrekli štirikolesnemu pogonu, a če pogledamo z druge perspektive – Peugeot za zmago na slovitem reliju Dakar prav tako ni potreboval štirikolesnega pogona. Saj vem, 3008 DKR in civilni 3008 imata enako le značko in silhueto, vse ostalo pa je prirejeno ekstremnim razmeram.

V preobrazbi iz enoprostorca v križanca je 3008 pridobil atraktiven videz, a izgubil nekaj splošne uporabnosti. Čudovito izdelan in slogovno dovršen avtomobil, s številnimi inovativnimi dodatki ter intuitivno zasnovo armaturne plošče, je Peugeotov zadetek v polno. Povrh vsega se odlično znajde tudi na cesti, kjer se izkaže kot odličen izdelek za vsakdanje potrebe. Kljub 22-centimetrski oddaljenosti od podlage se bolje počuti na asfaltirani cesti, kjer ga bodo lastniki verjetno vozili 99 odstotkov časa.

Besedilo, fotografije in video: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat z 88 kilovati se je že izkazal za enega boljši predstavnikov v dizelski ponudbi. Tudi tokrat ne razočara, saj je dovolj tih in umirjen, da v potniško kabino ne prenaša vibracij. Letalska ročica samodejnega menjalnika ima drugačno oblika a enako funkcionalnost, samodejni 6-stopenjski menjalnik klasične zasnove pa svoje delo opravilo povsem zadovoljivo. Ni najhitrejši, a bo zadovoljil osnovne potrebe po predvidevanju in reakcijah na voznikov pritisk stopalke za plin.
  8
 • Notranjost
  Peugeot je poskrbel, da 3008 izstopa iz povprečja. Notranjost, ki je kot iz prihodnosti, navduši in osupne. Zaslon na dotik je hiter, upravljanje pa sila preprosto. Podrobnosti je ogromno, Francozi pa so se tokrat resnično izkazali in drugo generacijo i-Cockpita prilagodili vsem voznikom.
  10
 • Opremljenost
  Paket Allure prinaša skoraj vse nujne varnostno-asistenčne dodatke, ki jih dopolnijo še doplačilni: i-Cockpit Amplify, prtljažna vrata s prostoročnim upravljanjem, pametni žarometi LED, navigacijska naprava, mestni paket 2 in dodatni varnostni paket. Seveda ne manjkajo niti zaviranje v sili, aktivni tempomat, sistem za nadzor vozil v mrtvem kotu in sistem za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznega pasu.
  10
 • Vozne lastnosti
  Zaradi prehoda na novo arhitekturo je 3008 lažji in bolje vodljiv, V zavojih je natančen in kljub pomanjkanju štirikolesnega pogona s povišano oddaljenostjo od tal prepleza kakšen težje dostopen klanec.
  9
 • Gospodarnost
  Peugeot je modelu 3008 popolnoma spremenil poslanstvo in ga poslal v dirko v najhitreje rastočem segmentu v Evropi. S tako zunanjo obliko in prijetno potniško kabino ter razmeroma normalno ceno je uspeh skoraj zagotovljen. Negativno sem bil presenečen le nad povprečno porabo goriva, ki se je gibala med 6,5 in 7 litri.
  8
 • Zmogljivost
  Dizelski motor bo zadovoljil vse zmerne voznike, ki od vozila pričakujejo običajne zmogljivosti ter se raje vozijo varčno kot športno.
  8
 • Sklep
  Peugeot je šel na vse in nič ter ustvaril resnično dih jemajoče vozilo. Peugeot 3008 osupne z zunanjim videzom in prijetno potniško kabino, vtis pa nadgradi z odlično povezljivostjo in uporabniško izkušnjo.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.390
cena testnega vozila (€) 30.185
dolžina × širina × višina (mm) 4.447 x 1.841 x 1.624
dovoljena masa vozila (kg) 1.990
emisija CO2 (g/km) 108
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/korozija) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.560
masa praznega vozila (kg) 1.390
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 185
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,67
osnovna cena vozila (€) 27.190
pnevmatike 225/55 R18
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/3,9/4,2
pospešek 0-100 km/h (s) 11,6
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 520/1.482
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Na vse ali nič"


chad
3 leta 8 meseci nazaj

Tole je estetsko topshit. Vrečke od konzuma dam jaz vedno zadaj za prvi sedež na tla. Enkrat se odločiš, da se ti pač ne bo mudilo v življenju in živiš lepše.

wildbliw
3 leta 8 meseci nazaj

Zelo dobro napisano, avto res zleze pod kožo in bi se praktično o vsem strinjal z avtorjem. Škoda le to, da je nekoliko prenizek v kabini (strop me boža po glavi). Tako je in so se pač odločili za tak kompromis na račun boljšega izgleda ter lepše lege na cesti. Drugače pa nič od katerega koli navedenega minusa jaz avtu ne zamerim toliko, kot to, da ima na zadnji strani prednjih sedežev trdo plastiko. S to potezo se človek v avtu počuti takoj bolj utesnjenega, efekt je tak, kot da bi za 5 cm skrajšali kabino.

Polo78
3 leta 8 meseci nazaj

Se strinjam s kritiko na račun trde plastike na hrbtni strani prednjih sedežev (čeprav tu pri 3008 je izvedba še kolikor toliko lična). Ta dejansko omeji prostor za kolena oz. udobje – razlika je, če tiščiš kolena v mehek sedež, ki se običajno na tem mestu “udre” še za tistih par cm ali trdo plastiko. Iz tega razloga se npr. sam izredno nerad vozim zadaj v Hyundai ix35, sploh, če je pred mano kak dolgin, ki ima sedež bolj nazaj. Ima pa kar nekaj znamk podobno, vedno pa se najbolj načudim, ko vidim to neugledno plastiko v Audijih in BMW-jih. Še zlasti ker znamki ne slovita po kaki prostornosti na zadnjih sedežih…

xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Nisem ga peljal, ker je zdaj brezpredmetno, prišel je prepozno zame. Vseeno sva si ga ogledala z ženo in če ga primerjam z Kadjarom, sta tukaj nekje po prostornosti, torej, placa več kot dovolj.3008 je nama lepši, tako zunaj kot znotraj. Komu sta oba všeč, bo moral na probno vožnjo

Firediver
3 leta 8 meseci nazaj

Prepozno bi bilo, če bi umrl..je še čas sprobati in nabaviti. Drugače pa se mi ta avto zdi vizuelno zelo svež, ampak kaj, ko je že znana ta utesnjenost kabine in s tem manjša praktičnost, kar v praksi še največ šteje.

xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Naj menjam avto po enem letu? Če ga bom imel vsaj 5 let, me 3008 verjetno ne bo več mikal.

Firediver
3 leta 8 meseci nazaj

Izvedljivo je..nekateri menjajo avto že po pol leta..

3 leta 8 meseci nazaj

Lep tale 3008 vsaj zunanjost, ker znotraj ima malo cudno postavljene merilnike in tudi tipke za ventilacijo na zaslonu so mi malo zgresene, ni ga cez klasicne knofe.

metor
3 leta 8 meseci nazaj

Napaka v besedilu, na EMP2 modularni platformi je tudi 308 in C4P.

 
Modrijan
O prestižu