Poraba 7,3 l/100km Največja hitrost 192 km/h Cena 21.140 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • bogata oprema (paket Revolution)
 • upravljanje info-zabavnega sistema
 • všečna oblika
 • vodljivost in okretnost
Minusi
 • trdo podvozje
 • utesnjenost na zadnji klopi
 • brez opcije sprednjega sredinskega naslona za roke
 • kratek sedežni sedalni del
 • nerodno zapenjanje zadnjega varnostnega pasu (otroški sedež)

Verjetno ni niti najmanjše potrebe, da bi risali astrološke koledarje, mešali tarot karte ter brali iz kavnih usedlin, da bi ugotovili, da so zvezde v zadnjem času naklonjene križancem in manjšim športno uporabnim vozilom. Ali pa zapravljali 1,99 evra na minuto za poglobljeno telefonsko razpravo z vedeževalko, da bi dognali, da postaja ravno Mazdin »mali voz« ena najsvetlejših zvezd tega avtomobilskega segmenta!

Učna ura oblikovanja

Pri proizvajalcu iz japonskega mesta, ki je 6. avgusta 1945 doživelo eno najstrašnejših usod v človeški zgodovini, so se vstopa v razred čedalje bolj popularnih malih križancev lotili precej premišljeno. Ugotovili so, da kupci tovrstnih vozilc iščejo prvenstveno »fletno« oblikovan avto, ki s svojim mačističnim stasom izraža športnost, samozavest in avanturizem. Ter da je – kar je morda še najvažnejše – na cesti videti bistveno bolj frajersko kot podobno cenjen Golf in podobni …

Tako pri japonskem proizvajalcu niso iskali polovičnih rešitev (kot recimo pri Fordu) ali kaj predolgo fantazirali (kot npr. pri Volkswagnu, kjer je tovrstno vozilo šele v prototipni fazi), ter so ustvarili izjemno všečnega križanca, kateremu sedaj niti najbolj bolestni Mazdini »hejterji« (če le ti sploh obstajajo) ne morejo očitati kakšne oblikovne neskladnosti.

MAZDA CX-3 04In ne zgolj to! Mazdina novodobna oblikovalska filozofija Kodo, ki se je dotaknila tudi novega CX-3, namreč že nekaj časa predstavlja odmik od (nekdaj tradicionalne) japonske konfekcijske sterilnosti in dolgočasnosti. Njihovi najnovejši modeli pa postajajo celo tolikanj simpatično privlačni, da bi se lahko od njihovih oblikovalcev učili tudi pri marsikaterem evropskem proizvajalcu. Pri čemer mi še najbolj na misel prihaja konkurent iz premijskih vrst, ki sliši na ime Q2.

V množici manjših »mešančkov« (Suzuki Vitara, Renault Captur, ipd) tako CX-3 predstavlja eno prijetnejših osvežitev segmenta, pri čemer zna biti še najbolj izstopajoč, če je odet v prepoznavno Mazdino »duhovno« rdečo barvo. Slednje so spoznali tudi prefrigani tržniki, saj je omenjeni karoserijski odtenek najdražji na ceniku oziroma 150 evrov dražji od ostalih karoserijskih barv. Prebrisano, ni kaj!

Japan Airlines

MAZDA CX-3 27

A vse to ima tudi svojo ceno! Tako navkljub dokaj dobrodušnim zunanjim meram za ta razred (10 cm daljša karoserija kot pri Suzukijevi Vitari), kupejevsko krojena karoserija precej zmanjšuje notranjo prostornost. Zaradi česar se znajo že povsem povprečno raščeni potniki kavkazijske rase (še posebej tisti zadaj sedeči) v CX-3 počutiti, kot beloruski metalec krogle v tokijski garsonjeri. Rahlo utesnjeno …

Nenazadnje se niti sedežna garnitura ne more pohvaliti z dovolj dolgim sedalnim delom, kar lahko povzroči na daljši poti  – podobno kot na medcelinskih letih z japonskimi letalskimi družbami – prekomeren pritisk na zadnjo plat ter bolečine v nogah. In že zaradi tega modela CX-3 ne moremo označiti s predpono »družinski«, še posebej ob dokaj skopo odmerjenemu prtljažnemu prostoru (skoraj enako velik Suzuki S-Cross ima recimo za kar 80 litrov večji prtljažnik). A pri Mazdi poznajo rešitev tudi za to težavo, ki sliši na ime »CX-5«.

MAZDA CX-3 25Vsa ostala notranja arhitektura je sicer poznana že iz najmanjšega Mazdinega modela na naših tleh (Mazda2), kar pomeni obilo izjemno simpatičnih oblikovalskih rešitev, združenih z nekaterimi tradicionalno zakoreninjenimi japonskimi pogledi na ergonomijo (skrite tipke levo od volana, nekatera neosvetljena upravljala, impulzno stikalo za stekla zgolj pri vozniku, ipd, …). A bodite brez skrbi – naštete pomanjkljivosti nikakor ne morejo pokvariti izjemno igrivega vtisa, ki ga pušča znotraj.

Bestseller

V zadnjem času opažam, da postajam eden redkih poslednjih Mohikancev, ki trdi, da se mora tudi najbolj šminkersko športno uporabno vozilce ponašati s štirikolesnim pogonom. A tovrstno »old school« razmišljanje očitno postaja precej preživeto, saj se omenjeni dodatek čedalje redkeje pojavlja na seznamu želja kupcev tovrstnih avtomobilov.

Tako je bil tudi tokratni testni primerek oropan Mazdinega sistema i-ACTIV AWD, ki sicer ni na voljo pri najšibkejšem bencinskem agregatu. Pri čemer naj bi ravno slednji »atmosferec« že poznanih Mazdinih SkyActiv manir (visoko kompresijsko razmerje, sistem i-stop, sistem za regeneracijo energije pri zaviranju) predstavljal daleč najbolj zaželeno verzijo. In ni težko razumeti, zakaj!

MAZDA CX-3 29

Najšibkejši bencinski agregat v ponudbi je namreč kljub odsotnosti turbinskega polnilnika povsem dovolj prožen, motorni navor pa je na voljo v precej širokem območju vrtljajev, da bo povsem zadovoljil dinamične apetite velike večine potencialnih kupcev tovrstnega vozila. Malce zaspan zna biti sicer zgolj pri nizkih vrtljajih, lastnik vozila pa se mora hkrati še zavedati, da se bo usnje na prestavni ročici (sicer precej natančnega) šeststopenskega ročnega menjalnika malce prej obrabilo, kot pri navorsko bogatejšem dizlu. Ter da se bo s porabo goriva zgolj na nežno voženih relacijah lahko približal prej omenjenemu »smrdljivcu«.

Resda si mali Mazdin križanec deli platformo z manjšo dvojko, a je bila le-ta deležna dodatnih predelav (vzmetenje, zavore, ipd.). Ob tem je potrebno brž priznati, da je podvozje še vedno malce preveč togo nastavljeno za avtomobil tega segmenta, ki naj bi se občasno spogledoval tudi s kakšno makadamsko stezico (k čemur dodatno pripomorejo tudi 18-palčni »valjarji«).

Chanometer

Razred malih križancev oziroma malih športno uporabnih vozilc postaja čedalje bolj vroč, saj se čedalje več kupcev, ki so pred tem pogledovali k primerkom segmenta C, odloča za podobne alternative. Pa četudi marsikdo še vedno meni, da vozniki tovrstna vozila potrebujejo toliko kot stoletnik prihajajočo pokojninsko reformo. A občutek svobode ter gizdalinski zunanji izgled, ki ju ponujajo sodobne interpretacije legendarnega Willysa MB (a ob tem ne zahtevajo gore cekinov), dandanes predstavljata čedalje bolj resna argumenta pri nakupu novega vozila. Pa če vam je to všeč ali ne!

MAZDA CX-3 02

Tovrstne oblikovne atribute izjemno dobro pooseblja tudi najmanjši Mazdin križanec v ponudbi, za katerega se zdi , da je resnično rojen pod srečno zvezdo. Zaradi česar bi lahko, navkljub precejšnji gneči v tem segmentu, v katerem ima skorajda že vsak avtomobilski proizvajalec svojega malega »mešančka«, brez težav postal celo prvi zvezdnik svojega razreda. Ter morda postal celo najbolj zaželen štirikolesnik japonskega proizvajalca, poimenovanega po božanstvu luči (Ahura-Mazda).

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Atmosferski bencinski agregat navdušuje s prožnostjo ter navorom, ki je na voljo v širokem vrtljajnem območju, šeststopenjski ročni menjalnik pa z natančnostjo in hitrostjo.
  9
 • Notranjost
  Identična notranja arhitektura kot pri manjši Mazdi2, ki prvenstveno navdušuje z občutkom za slog. Oceno znižuje utesnjenost zadnje klopi, kratki sedežni sedalni deli ter zgolj podpovprečno voluminozen prtljažnik.
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket Revolution vsebuje tudi kakšen precej nadstandarden kos (projicirni zaslon), žal pa še vedno manjka tudi kakšen samoumeven element (sredinski naslon za roko, samozatemnitveno ogledalo).
  9
 • Vozne lastnosti
  Precej togo nastavljeno podvozje, ki dokaj na trdo požira cestne neravnine, bo povšeči zgolj najbolj dinamično nastrojenim voznikom, malce manj pa starejšim uporabnikom. Odličen volanski mehanizem!
  8
 • Gospodarnost
  Cena vozila povsem v razrednem povprečju, kjer Mazdi še največjo nevarnost predstavljajo tradicionalne akcijske cene konkurenčnih proizvajalcev.
  8
 • Zmogljivost
  Resda je 120 »žrebcev« povsem dovolj svobodoželjnih, a je za kaj konkretnejšega le bolje pogledovati k 30 »konjev« močnejši verziji.
  8
 • Sklep
  Pri Mazdi so se do potankosti držali navodil, kako ustvariti prodajno uspešnico v razredu malih križancev, ter kupcem ponudili enega najbolj frajerskih predstavnikov tega segmenta.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.090
cena testnega vozila (€) 21.140
dolžina × širina × višina (mm) 4.275 x 1.765 x 1.535
dovoljena masa vozila (kg) 1.690
emisija CO2 (g/km) 137
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 5 (150.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.998
kompresija (1:) 14
masa praznega vozila (kg) 1.230
medosna razdalja (mm) 2.570
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 192
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 204 pri 2.800
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,38
pnevmatike 215/50 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,4/4,9/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,0
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 350
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 83,5 x 91,2
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Mali voz"


miapan
5 leta 8 meseci nazaj

Večina vas ima probleme z naslonom za roke. Da se ga dobiti kot dodatno opremo
http://www.ebay.com/itm/Genuine-Mazda-CX-3-Centre-Arm-Rest-DB2WV0630-/281761629783

Drugače so pa mazdini bencin motorji drugačni kakor večina novih mlinčkov in mislim, da bodo tudi dalje držali.

pskoda
5 leta 8 meseci nazaj

2.0 motor za 120hp bedarija. V današnjih časih je manj kot 1000ccm dovolj

5 leta 8 meseci nazaj

Glede na razmere na cesti res 🙂 Odvisno za katere namene uporabljaš avto. Če si večino na avtocesti, potem ti mlinčki trošijo obupno več kot pa močnejši bratje. Imel sem priliko vozit CX-5 2.0 bencin par 1000 km in sem bil res presenečen glede porabe, bil sem vedno prepričan, da mora bit za to diesel, pa sem takrat spremenil svoje mnenje, ker ne vem, če razlika v doplačilu za diesla odtehta razliko v ceni goriva. Pri normalni vožnji je 2.0 trošil isto kot kolegov mlinček v novem Cliotu in je kar nekaj šal padlo na ta račun takrat 🙂 Mislim, da bodo v prihodnje proizvajalci povečali prostornino motorjev, saj ni neke razlike v porabah, kot nas zavajajo.
Pa še za razmislek: pri manjših turbo bencinarjih je veliko več občutljivih delov in zaradi tega predvidevam, da obstaja večja možnost okvare, kot pri navadnem atmosfercu. Zaradi navora pri nižjih obratih pa ne ženeš motorja v velike obrate, če to ni potrebno.

RedBaron
5 leta 8 meseci nazaj

Ja, 120 KM res ni veliko za 2.0 atmosferca, ampak saj imajo tudi 150 KM verzijo, tako da tole je marketinška omejitev, ne tehnična. Je pa navor dokaj velik in pri nizkih obratih (za atmosferca), pa tudi podatek o pospešku ne daje vtisa, da je avto podhranjen.

nejc1
5 leta 8 meseci nazaj

Več kot je kubikov boljše je, pa če bi bil 3.0 120hp to ne bi bila bedarija, edino cestnine bi dosti plačeval zaradi butastih razredov…

pskoda
5 leta 8 meseci nazaj

+ visoka kompresija je občutljiva na slab bencin

4momo
5 leta 8 meseci nazaj

Vozil 2.0 4X4
+ motor in lega oprema
– sedalni del je usnje ni možno “alcantara” , ni možnosti izbiranja opreme ( imel bi majnša kolesa ne pa 18col in brez usnja pa ni možno) , ni mogoče dokupiti parkirnih senzorjev spredaj, trdo podvozje in drage gume 18col, cena…… servisi in rezervni deli zelo dragi.

RedBaron
5 leta 8 meseci nazaj

Ja, to je “slabost” vseh japoncev. Oprema je razdeljena na pakete in to je to. Pri doplačilih je nabor zelo omejen. Evropski (predvsem Nemški) proizvajalci so precej bolj fleksibilni pri tem…

5 leta 8 meseci nazaj

To mene tudi zmoti, je pa prednost tega cenejše zavarovanje 🙂 Če ne verjameš, preveri…

mrtwelvetrees
5 leta 8 meseci nazaj

Sem ga vozil ja, tudi mene je motilo, da nima naslona za roke na sredini, in pa še to, če bi kdaj rabil, bencinarja ne moreš predelat na plin ker nima rezervne gume, ni nikjer prostora za namestitev rezervarja za plin, tudi spodaj pod avtom ne. (govorim za 4×4 2.0)

cashy
5 leta 8 meseci nazaj

“Zaleti se z mano”??? Kaj so želeli povedati s tem sloganom? Zdi se mi precej neposrečen.
Btw, Urban, kako je s preglednostjo nazaj? Kakšni občutki so glede tega v primerjavi s konkurenco?

 
O prestižu
Na dobrih temeljih