Testi

Ford Tourneo Connect 1.6 TDCi Titanium – Kapel’ca

Poraba 7,3 l/100km Največja hitrost 165 km/h Cena 24.720 (z upoštevanim rednim popustom) eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • uglajen motor
 • volanska komunikativnost
 • bogat opremski paket Titanium
 • drsna vrata
 • hitro odziven senzor luči (tudi ob dežju)
Minusi
 • cena
 • skrit otroški zaklep na zadnjih drsnih vratih
 • težka prtljažna vrata

Če si boste omislili dostavno vozilo v solarno rumeni barvi, v kakršno je bil odet tokratni testni Ford Tourneo Connect, ga lahko mirne volje preimenujete tudi v »kapel’co«. Saj je s svojo oglatostjo in »sončno fasado« videti kot majhna bogoslužna zgradbica, kakršne je sicer moč opaziti marsikje na slovenskem podeželju. A se bodo vsaj v Fordovi »kapel’ci« bistveno redkeje slišale molitve, saj je v razredu dostavnikov dosegel enega najboljših rezultatov na testiranju Euro NCAP.

Tour … kaj?

Priznam, da sem imel med tokratnim testom Fordovega srednje velikega dostavnika nemalo težav, ko sem poskušal razložiti naključnim »firbcem«, za kakšen model sploh gre. Tako pri Fordu za svoja  gospodarska vozila, katerih sicer na Slovenskem ne vidiš ravno za vsakim ovinkom, ime Tourneo namenjajo potniškim različicam, Transit pa tovornim, medtem ko označba Connect označuje srednje velik model, že pred časom testirani Custom pa večjega.

Kakorkoli že, tokratni testni primerek, ki želi konkurirati potniškim različicam Berlingov, Kangoojev in Partnerjev, s svojo štirioglato obliko pač spada v tisti razred vozil, za katerimi kužki na cesti najraje tečejo – saj razburjeni štirinožni kosmatinci pač mislijo, da jim je nekdo odpeljal njihovo pasjo uto. S svojo kockasto karoserijo, pri kateri je širina vozila skorajda identična njegovi višini, pa bližnji okolici sporočajo, da so bili prvenstveno ustvarjeni prevozu 120 x 80 centimetrov velikih euro palet.

Vendar pa ima model Connect vsaj s sprednje strani dovolj značilnih Fordovih kinetičnih elementov, da ga ni moč zamenjati za kakšno drugo znamko. In vsaj med ostalo falango takšnih in drugačnih dostavnikov definitivno spada med bolj všečno oblikovane izdelke.

Max

Nenazadnje se lahko Fordova »kapel’ca« pohvali tudi z izjemno prijetno notranjo arhitekturo, ki je skorajda identična enoprostorskim modelom iz iste hiše. Pa najsi gre za obliko merilnikov, osrednji večfunkcijski zaslon(ček) ali že poznano plejado tipk avdio sistema. Le mehkobnosti plastičnih mas nikar ne iščite, saj gre še vedno za rang vozil, pri katerih je blagostanje prstnih blazinic ob otipavanju armaturne plošče povsem sekundarnega pomena. Resda pa so ji namenili poseben premaz, ki ponuja rahlo gumiran občutek (podobno kot pri Hyundai-ju i20) in nikakor ne deluje ceneno.

Voznik Tournea Connect bo vseeno navdušen nad spodobno ergonomijo, dobro preglednostjo iz vozila, nič kaj avtobusnim položajem za volanom ter tolikšnim volumnom prtljažnega prostora, kot ga lahko ponudi družinski sedemsedežnik Grand C-Max … s 500-litrskim prtljažnim kovčkom na strehi. Ob precej potniško usmerjeni notranjosti, ki se ponaša s praktičnimi poklopnimi mizicami na naslonih sprednjih sedežev, spodobno odmerjenimi odlagalnimi površinami v kabini, primerno lociranimi 12V vtičnicami ter (pri paketu Titanium serijskim) strešnim oknom, ki še dodatno pripomore k maksimalnemu občutku zračnosti, pa tudi ostali potniki nikdar ne bodo imeli občutka, da se prevažajo v »tovornem vagonu«.

Ford med dostavniki

A Fordov  Tourneo Connect še največje presenečenje ponuja med samo vožnjo. S svojimi voznimi lastnostmi, pri čemer si pohvalo zasluži tako odlična odzivnost volanskega mehanizma, kakor tudi dokajšnja abstinenca dostavniško značilnega prečnega nagibanja karoserije, je bistveno bližje (povprečno voznim) družinskim enoprostorcem, kot pa klasičnim predstavnikom dostavnikov. S svojo prepričljivo voznostjo, pri kateri mu lahko konkurira le Volkswagnov Caddy, pa dokazuje, da lahko tovrstna vozila voziš tudi brez tistega značilnega slabega občutka, da nimaš opravljenega vozniškega izpita D kategorije (beri: za avtobus).

V tokratnem testnem primerku se je vrtel najmočnejši dizelski agregat (1.6 TDCi) v trenutni ponudbi (85 kW), ki pa se je med testom izkazal za dovolj živahnega. Ter se hkrati ponaša s precejšnjo tresljajsko in zvočno vljudnostjo. Ob tem je ponujal precej resno vprašanje, komu Fordovci sploh namenjajo najšibkejši, zgolj 55-kilovatni primerek, ki bi že prazen komajda prehitel Yuga Koral 55 v pospeševanju do 100 km/h.

Tourneu s 115 »konjskim« agregatom pod motornim pokrovom, ki je malenkostno neodziven zgolj v najnižjih vrtljajih (pod 1.500), sapa ne poide niti na daljših avtocestnih klancih. Resda pa na tokratnem testu nisem našel 741 kilogramov dodatnih uteži, da bi preizkusil, kako bi se obnašal ob polni obtežitvi. A je večja čelna površina  uspešno skrbela, da poraba med testom nikakor ni uspela zlesti pod 7 litrov/100 km.

Chanometer

Tourneo Connect je eden izmed (zelo!) redkih predstavnikov dostavnih vozil, katerega bi že zaradi svoje prepričljive voznosti in izvrstne praktičnosti povsem brez težav priporočal mladim družinam, kot dovolj dobro alternativo klasičnim kompaktnim enoprostorcem. A le, če ne bi imel ene »majčkene« pomanjkljivosti! Namreč, kolikor toliko opremljen in spodobno motoriziran Fordov potniški dostavnik sega s svojo (akcijsko!) ceno že v tiste sfere, kjer je moč najti celo kolikor toliko opremljenega in spodobno motoriziranega … S-Maxa!

S svojo dokaj ambiciozno postavljeno ceno je tako Fordov potniški Connect le stežka konkurenčen, saj mu nenazadnje že v imenu manjka (vsaj na Slovenskem) mikavnejša označba, ki bi bila sestavljena iz črk »V« in »W«. Tako pa bo potrebno pred Fordovo »kapel’co« vsaj še malce poklekniti, zmoliti par zdravamarij ter ponižno upati na kakšen dodaten, a konkretnejši popust.

Več o družinskem Connectu pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zelo uglajena in zvočno dobro zadušena dizelska motorizacija preseneča tudi z dovoljšnjo živahnostjo in je trenutno najbolj optimalna v ponudbi. Le pri kakšni polno obteženi Grand verziji bi znala najverjetneje »počepniti«.
  9
 • Notranjost
  Če ne bi imel nad glavo še kakšnih petdeset centimetrov dodatnega prostora, bi bil zaradi ostale notranje arhitekture in ergonomskih rešitev povsem prepričan, da se vozim v enoprostorskemu C-Maxu.
  8
 • Opremljenost
  Za razred družinskih dostavnikov izdatno opremljen. Med doplačilnimi opcijami manjkajo zgolj ksenonski žarometi.
  8
 • Vozne lastnosti
  Fordov Tourneo dokazuje, da se lahko tudi »kapel'ca« pelje izvrstno. S svojo prepričljivo voznostjo pa užene v kozji rog celo marsikaterega (renomiranega) predstavnika družinskih enoprostorcev.
  9
 • Gospodarnost
  Ker se cene osnovnih različic Kangoojev, Partnerjev, Berlingov pričnejo že pod 15 evrskimi tisočaki, je že izhodiščna cena Tournea Connect (19.430 €) nekoliko pretirana.
  6
 • Zmogljivost
  Kljub prepričljivi motorizaciji, kateri delavoljnost ni tuja, pa vseeno ne pričakujte »dirkača« med dostavniki.
  7
 • Sklep
  Fordova »kapel'ca« navdušuje s svojimi prepričljivimi voznimi lastnostmi, malce manj pa s svojo ambiciozno postavljeno ceno.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.720 (z upoštevanim rednim popustom)
dolžina × širina × višina (mm) 4.418 x 1.840 x 1.854
dovoljena masa vozila (kg) 2.270
emisija CO2 (g/km) 130
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.560
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.529
medosna razdalja (mm) 2.660
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 165
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85/115 pri 3.600
največji navor (Nm pri vrt/min) 270 pri 1.750 - 2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,3
osnovna cena vozila (€) 26.330
pnevmatike 205/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,6/4,6/4,9
pospešek 0-100 km/h (s) 13,8
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 1.029-2.410
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 75x88,3
zavore spredaj/zadaj kolutne (300mm)/kolutne (280mm)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Ford Tourneo Connect 1.6 TDCi Titanium – Kapel’ca"


ucmanster
5 leta 2 meseci nazaj

super! samo je pa kar drag… tako na pamet je kar dost dražji od caddy-ja. od drugih pa sploh

 
BMW 220dA Coupe – Otrok in moški
Renault Clio R.S. Monaco GP – Albert