Poraba 4,9/11,4/6,9 l/100km Največja hitrost 220 km/h Cena 49.126 eur
Plusi
 • vzdolžen prostor zadaj
 • število in uporabnost odlagalnih prostorov
 • zanesljiva in stabilna lega
 • zvočna izolacija kabine
 • neposrednost volana (progresivni volan
 • prostoren prtljažnik
Minusi
 • prostor za glave zadaj
 • cukanje menjalnika (pri milimetrskem manevriranju)
 • povratna povednost volana
 • nima fizičnega gumba za glasnost in vklop/izklop radijskega sprejemnika

Volkswagen cilja z Arteonom zelo visoko, tja med kupce modelov kot so Audi A5 Sportback, BMW serije 4 GranCoupe in menda celo Mercedes-Benz CLS. S konceptom štirivratnega »kupeja« jim je dokaj podoben, a za moj okus vsaj preizkušena vstopna 110-kilovatna različica Arteona 2.0 TDI nekako ne sodi mednje. Kaj pa z zmogljivim bencinarjem, bi bila moja ocena o Arteonu drugačna? Test.

Arteon je, z izjemo Kitajske, kjer nosi to breme lokalni Phideon, Volkswagnov zastavonoša 21. stoletja. Z njim želijo veljaki v Wolfsburgu doseči, kar jim s Passatom CC in nesrečnim Phaetonom ni uspelo. Prepričati trg, da znajo in zmorejo biti izdelki z značko Volkswagen tudi prestižni, nad povprečjem, nevsakdanji.

Korak v pravo smer

Volkswagen_Arteon_20TDI_150_23Zunaj, se strinjam, jim je z odmikom od kar pregovornega previdnega, zadržanega in umirjenega znamkinega oblikovanja uspel pomemben korak v pravo smer. Ostre poteze, široka in v zadnjem delu avta dodatno poudarjena boka, navidezno preko celotne širine avta segajoče reže maske motorja so stvari, ki jih pri Volkswagnih nismo vajeni. Osebno sem sicer razmeroma hladen do Arteonove zunanje podobe, a da so Nemci z njegovo obliko očitno zadeli v polno, so mi dali vedeti številni mimoidoči z nanj »priklenjenimi« pogledi in mestoma skoraj navdušenim kazanjem s prstom.

Nekaj več? Niti ne!

Volkswagen_Arteon_20TDI_150_09V kabini se sicer trudi biti nekaj več kot Passat, a mu to v mojih očeh, predvidoma zaradi množice »standardnih« elementov iz Passata in drugih manjših Volkswagnov, ne uspeva najbolje. Ja, to je tista manj všečna plat modularne gradnje in z njo povezanega klestenja stroškov. Prestižnost naj bi mu zagotavljal osrednji velik in svetleč zaslon večopravilne enote, ki se po novem zanaša izključno samo še na »božanje«. Drži, Arteon niti za uravnavanje glasnosti ali vklop/izklop radia nima več fizičnega gumba. Naj bodo zasloni, občutljivi na dotik, še tako pametni in zadnji modni krik ter v očeh marsikoga nekaj več kot ostarele tipke in gumbi, sam določene operacije še vedno veliko raje izvedem z mehanskim pritiskom ali vrtenjem gumba kot s »pametnim« božanjem v osnovi sicer lepih, a (pre)pogosto tudi za prstne odtise izredno lepljivih površin.

Volkswagen Superb?

Volkswagen_Arteon_20TDI_150_15Če odmislim kitajski Phideon, je Arteon milimetrsko gledano res največji Volkswagen, a mu v skupini, odštevši Audije in Bentleye, s samo milimetrom zaostanka tesno sledi aktualni Superb. Zanimivo pri tem je, da ima Superb natanko štiri milimetre daljšo medosno razdaljo kot Arteon. Podatek, ki pojasni že skoraj luksuzno odmerjen kolenski prostor za potnike na zadnji klopi. Ta se tako z lahkoto kosa s Superbom in, ko sem že pri tem, tudi z marsikaterim predstavnikom višjega razreda ali dveh. Zatakne se pri višinsko odmerjenem prostoru za glave. Tu 31 milimetrov skromnejša skupna višina strehe Volkswagna in njegova kupejevska silhueta sklestita prostor za glave tako spredaj kot tudi zadaj. Spredaj sem se tako z vrhom glave ravno dotikal stropa, zadaj pa mojih 184 centimetrov pod »kupejevsko« spuščajočo oblogo strehe nisem mogel posedeti povsem vzravnano. V enako s strešnim oknom opremljenem Superbu tovrstnih težav nisem imel, kar je prvi pokazatelj, da enaka tehnika v premium izvedbi Volkswagen ni enaka tisti v »ljudski« Škodi.

Ni »zdravila«

Volkswagen_Arteon_20TDI_150_18Če sem v Superbu prehvalil izvrstno udobje v vožnji, tega pri Arteonu ne morem storiti. Že res, da je imela takratna Škoda dodano prilagodljivo podvozje DCC, Volkswagen pa ne, a vseeno. S trše nastavljenim vzmetenjem in progresivnim volanom (2,1 zavrtljaja od ene do druge skrajen lege) ciljajo na dinamično navdahnjene posameznike, željne grantourerskega nabiranja avtocestnih kilometrov. Avtocestnih zato, ker ga predvsem tam zaznamujejo vsesplošna suverenost, sproščeno goltanje kilometrov, stabilnost ter udobje. Pri mestnih hitrostih bi si sam želel več uglajenosti podvozja, med hitreje odpeljani ovinki pa več povratne povednosti volana. Za prvo bo najbrž treba ostati na »mehkejših« 18-palčnih kolesih in doplačati za nastavljivo vzmetenje DCC, za drugo pa dvomim, da obstaja v Arteonovem naboru dodatkov »zdravilo«.

Nesmiseln

Sprva sem Arteona dojemal kot mersko raztegnjenega Passata s kupejevskimi potezami. Potem sem dojel, kako izrazito mersko podoben je Superbu. Dimenzijsko zunaj in znotraj praktično enako dolg, zaradi »kupejevske« silhuete pa višinsko znotraj občutno skromnejši. Tudi povsem v zadku ima velika Škoda večdesetlitrski naskok nad Volkswagnovo zastavonošo. Glede na mojo rezerviranost do Arteonove podobe tudi to ne more biti argument, da bi ga postavil pred Superba. In potem je tu še cena.

Ne bi mogel

Volkswagen_Arteon_20TDI_150_19Preizkušena Škoda Superb 2.0 TDI 140 kW DSG s paketom opreme Laurin&Klemen in še nekaj bonbončki je stala, v primerjavi z Arteonom, že skoraj diskontnih 41 evrskih tisočakov. Po drugi strani Arteona Elegance z izhodiščnim 110-kilovatnim TDI-jem in menjalnikom DSG cenijo na točno 40.050  evrov. Dotični je bil dopolnjen še s kar nekaj doplačili, a še vedno daleč od tistega, kar je imel takratni Superb. Kljub temu je testni Arteon ovrednoten na skoraj petdeset tisočakov. Ko tako povzamem vse skupaj, ugotovim, da bi me Arteon težko prepričal celo z zmogljivim bencinarjem.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Motorizacija 2.0 TDI z DSG-jem je dobro poznana kombinacija. Nekoliko grobo zaganjanje motorja (start/stop) ni več v vrhu, saj zmorejo nekateri tekmeci to danes početi bolj uglajeno.
  9
 • Notranjost
  Vzdolžno zelo prostoren, višinsko pa zaznavno manj kot Superb. Želi biti nekaj več od Passata, a mene dotični primerek ni prepričal, da dejansko je.
  9
 • Opremljenost
  Navkljub vanj vgrajenim doplačilom v protivrednosti devetih evrskih tisočakov, je bil preizkušeni primerek še kar daleč od celotnega potenciala Arteonovega spiska doplačil.
  8
 • Vozne lastnosti
  Podobno kot Superb tudi Arteonu najbolj »sedejo« avtoceste. Med ovinki sicer prepriča s stabilno in zanesljivo lego, a tudi s slabo povratno komunikacijo volana ter posledično sterilnostjo.
  9
 • Gospodarnost
  Ni najboljši paket opreme, nima vsega, kar zmore njegov seznam doplačil, a je vseeno več tisoč evrov dražji od »top« Superba. Osebno res ne vidim razloga, da bi Arteona postavil pred Superba.
  5
 • Zmogljivost
  Vstopni 2.0 TDI s 110 kilovati povsem zadošča. Seveda bi godilo tudi več, a za ležerno in hitro nabiranje avtocestnih kilometrov res ni potrebe.
  9
 • Sklep
  Sili navzgor, a mislim, da mu to ne uspeva najbolje. Na žalost ima izredno vsesplošno talentiranega tekmeca v lastni hiši. Enako se ga tudi Audiju A5 Sportback, BMW seriji 4 GranCoupe in Mercedes-Benzu CLS ni treba pretirano bati.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 49.126
dolžina × širina × višina (mm) 4.862 × 1.871 × 1.450
dovoljena masa vozila (kg) 2.170
emisija CO2 (g/km) 116
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.643
medosna razdalja (mm) 2.837
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 220
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,9
osnovna cena vozila (€) 40.050
pnevmatike 245/40 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9/11,4/6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4/4,0/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 9,1
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 563 - 1.557
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Hišni rivali"


golfabimu
2 leta 2 meseci nazaj

Zanimivo, da se sam z 194cm nisem dotikal steopa spredaj. Sicer je bil brez panorame, kar nanese kak cm vec headrooma ampak vseeno zanimivo…

chad
2 leta 5 meseci nazaj

V Nemčiji je bilo na razpolago kup novih audijev A6 2.0tdi 190ps aut, za pod 35k eur z vso potrebno opremo za normalno shajanje z avtom, pridobitev v Slovenijo s tem motorjem in ceno ni več kot 300 eur (papirji). Najbrž je že vse prodano.

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

Audi A6 2.0 TDI ultra S tronic.matrix. head up. kamera….40.950 €
Audi A6 2.0 TDI-ULTRA-190KM-MATRIX-HEAD-UP-STR-OKNO-NAVI- 39.885 €

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

Superb JE rival! Za enak denar veliko več glasbe!!!

thunderbolt
2 leta 5 meseci nazaj

Mogoce je tebi rival, ker se ne mores stegnit v premium klaso in ti je zanimiv. Nekomu, ki ima pa za premium, pa tudi povohal ne bo superba, ker tu pa potem svoje odigra ze imidz oz. custva in ne razum na katerega se ti sklicujes.

Locher
2 leta 5 meseci nazaj

Podobno zgodba kot pri Stingerju. Nekaterim ni (in kot kaže tudi ne bo) jasno, da kupci premium izdelkov hočejo dati precej več za image, ugled, znamko (tudi, če s tem ne dobijo nujno boljšega izdelka).

Gosic
2 leta 5 meseci nazaj

Ugled?! Ugledna firma ki izkorišča živali? Res, kapo dol! Kapo dol tudi tistim, ki take firme podpirajo.

Locher
2 leta 5 meseci nazaj

@Gosic: ne jezi se name. Se ne strinjam s sumljivimi praksami nekaterih multinacionalk, ampak to žal ne spremeni zgoraj napisanih dejstev.

jack86
2 leta 5 meseci nazaj

Lepo, vendar zadnji del so v petek ob 14:59 zrisal?

Firediver
2 leta 5 meseci nazaj

Hja, samo z ravnilom ne moreš narediti oblikovalskega čudeža..in to, kar vidiš, je najboljše, kar je uspelo.

jack86
2 leta 5 meseci nazaj

Moram rečt, da je to drugi avto tega koncerna, pri katerem sem rekel, uaau!

Locher
2 leta 5 meseci nazaj

Jaz sem precej zadržan. Mi je pa všeč, da ima, v primerjavi s Passatom, bolj uporaben prtljažnik.

pskoda
2 leta 5 meseci nazaj

Audi, bmw, MB in podobne so veliko boljše od škode, ki NI in ne bo premium. VW je boljši oz bolj dodelan kot škoda kar je logično, da ne bo vw samemu sebi skakal v zelje.
Zdaj če te znamke upravičujejo svojo ceno naj pa vsak pri sebi presodi
ps.: jaz osebno vem, kdor bo kupoval MB E klaso škodo ali kio sploh povohal ne bo kaj šele vsedel vanjo in tudi vem, ker punca ima novega A4 in ko se vsedeš v passata ali superba se takoj opazi razlika v materialih

pleomax
2 leta 5 meseci nazaj

Ne vem zakaj superba tako vztrajno primerjate z arteonom,ker superbu je konkurenca passat. Kdor hoče bolj športen videz,bo kupil arteona. Razlika v ceni je res neopravičena sicer. Razumem, da je vw bolj proznana znamka in je zato več vredna kot škoda,ampak ne toliko več.

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

Superb je rival E Klasi MB in VW sedaj nima nič samo Audi ima A6 in BMW 5 serijo. Poglej motorje in opremo za ceno Superba in ostale osnovne PREMIUM modele. Enako dobra je recimo Epica ali še prej Evanda a naši buhtelni raje kupijo osnovni A6 Ultra za 41.000€ kakor recimo full opremljeno KIA za 29.000€
Poglej cene 1 letnikov ABM in potem ceno Superba po 1 letu ….

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

“MERCEDES BENZ E 200 d AUT. – NOVO VOZILO – DOBAVA TAKOJ.

DODATNA OPREMA:

– 9-st. avtomatski menjalnik – 9G-TRONIC
– pilot za parkiranje z vzvratno kamero in aktivnim parkirnim asistentom s PARKTRONIC – senzorji za parkiranje spredaj in zadaj
– paket za zunanjost AVANTGARDE
– paket za notranjost AVANTGARDE
– Audio 20 USB s predpripravo za navigacijski sistem Garmin MAP PILOT
– visokozmogljivi LED žarometi
– ALU dekorativni elementi v notranjosti
– 66 l posoda za gorivo
– 17-palčna ALU platišča – 5 kraki dvobarvni design
– paket za sedežno udobje
– deljivo naslonjalo zadnje sedežne klopi …
V PRODAJNO CENO JE VKLJUČEN SUPER AKCIJSKI POPUST V VIŠINI: 9.253,00 €.
POLNA MALOPRODAJNA CENA VOZILA PO CENIKU: 54.432,00 €.
Ob kontaktu povejte, da ste oglas videli na http://www.avto.net 45.179 €”

thunderbolt
2 leta 5 meseci nazaj

Ivan spet meša hruške in jabolka. Ti veš, kaj pomeni rival? Tisti, ki razmišlja o nakupu E-klase, ko se bo vsedel v superba, mu bo še bolj jasno zakaj MB. Superb mu ni nobena konkurenca, edino passatu. Tako tudi ta arteon ni konkurenca audiju A5, ker dizajn je mogoče že boljši, notri pa je še vedno “samo” passat. Tudi VW bo to hitro spoznal po prodajnih številkah.

radar
2 leta 5 meseci nazaj

Superb ni konkurenca mb e clasi, a6… Je se kr v passatovem razredu. Lp

 
Podaljšani 3008
Liga prvakov

Več vsebin

Testi

Hišni rivali

Volkswagen Arteon 2.0 TDI 110 kW DSG Elegance