Poraba 5,3/11,9/7,0 l/100km Največja hitrost 208 km/h Cena 42.058 (39.165 s financiranjem Peugeot) eur
Plusi
 • opremljenost
 • udobna sedeža
 • prilagodljivost in uporabnost prtljažnika
 • učinkovit sistem izpiranja prednjega stekla (tudi pri avtocestnih hitrostih)
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • udobje v vožnji (posebej pri počasnejši vožnji)
 • prostor za glave v drugi vrsti (strešno okno)
 • premajhno zanašanje menjalnika na motorno prožnost

Če sta bila Peugeota 3008 in 5008 prve generacije še navidezno različna avta – eden tako imenovani križanec, drugi limuzinski kombi – zdaj oba nagovarjata kupce podobnih želja. Glede na vsesplošni vzpon križancev, tudi ni presenetljivo, da je po novem 5008 pravzaprav podaljšani 3008. Test.

V zadnjem času je sklenilo svojo pot že nekaj enoprostorcev. Glede na to, da se je za prav vsakega od njih našla različica cestnega terenca v bolj ali manj terensko pripravljeni izvedbi, pritrjuje opažanju, da jih izpodrinjajo prav slednji. Avtomobilski proizvajalci večinoma sledijo principu, da dobi športni terenec svoje lastno ime, naziv enoprostorca pa se umakne v avtomobilsko zgodovino.

Najdejo pa se primeri, kjer si je enoprostorec v času več generacij obsegajoče prodajne poti ustvaril posebno ime. Ime, ki je avtomobilskemu proizvajalcu tako pomembno, da se ga je odločil zadržati in uporabiti v modelu drugačnega koncepta oziroma podobe. V mojih očeh najbolj očiten primerek tovrstnega ravnanja predstavlja Renault Espace. Avto, ki je svojo več generacij in desetletij trajajočo zgodovino začel kot pionir enoprostorcev v Evropi, so Francozi v zadnji generaciji pretvorili v križanca. Če bi rekel, da je razlog za Peugeotovo uporabo imena 5008 enak, bi se zlagal. Razlog zanj se namreč skriva veliko bolj v Peugeotovem sistemu poimenovanja modelov, kot v zgodovini modela. A dovolj filozofiranja, dovolite mi, da se posvetim razlogu za tokratni zapis.

Od B stebrička naprej

Peugeot_5008_GT_27Kot sem omenil že v uvodu, se 5008 po novem jasno opira na izredno uspešnega in večkrat nagrajenega brata 3008. Zunanja podoba avta tako do stebrička B zvesto sledi oblikovalski temi manjšega družinskega člana, pri čemer sem sam ob neposredeni primerjavi obeh opazil samo minimalno preoblikovan prednji odbijač. Za stebričkom B najdemo občutno daljša druga vrata, ki so posledica 165 mm daljšega medosja. Peugeot 5008 je v skupno dolžino daljši od 3008 za 191 milimetrov, kar pomeni, da je tudi previs preko zadnje osi dobre tri centimetre večji. V iskanju potrebnih centimetrov za tretjo vrsto sedežev je zaključek avtomobila oblikovan bolj pokončno, vključno z bolj pokončno nameščenim zadnjim steklom.

Brez sedežev, a z varnostnima pasovoma zanju

Peugeot_5008_GT_25Testni 5008 GT ni imel vgrajenega šestega in sedmega sedeža, zato žal ne morem soditi o prostorskem stanju okoli obeh. Glede na zunanje dimenzije vozila pa obstaja velika verjetnost, da je prostora v najboljšem primeru dovolj samo za dva otroka. Glede na to, da sedežev ni bilo v zadku, sem bil toliko bolj presenečen, da sta bila tam vseeno šesti in sedmi varnostni pas. Deluje, kot da si lahko kupec, če si bi morda kasneje premislil in zaželel dodatnih dveh sedežev, zanju preprosto samo doplačal kot za nadomestni del in ju namestil v zanju predvideni globoki vdolbini pod osnovnim prtljažnikom.

Kraljevski prostor za kolena in stiska za glavo

Peugeot_5008_GT_21Zaradi opcije tretje vrste sedežev imajo sedeži v drugi vrsti možnost izdatne, več kot 15-centimetrske vzdolžne nastavljivosti, kar njegovi notranjosti zagotavlja še nekaj več prilagodljivosti in uporabnosti. Upoštevajte samo, da ob povsem naprej potisnjenih sedežih ne ostane prav veliko vzdolženga prostora za kolena potnikov. Potisnjeni povsem nazaj zagotavljajo skoraj kraljevsko odmerjen prostor za kolena, a se zato na žalost zatakne pri višinskem prostoru.

Kot sem že zapisal pri aktualnem modelu 3008, tudi v 5008 mehanizem panoramskega strešnega okna (doplačilo 1.050 evrov) odžre dragocene višinske centrimetre v drugi vrsti. Za razliko od 3008 pa je bil vrh moje glave v 5008 spredaj vedno dovolj odmaknjen, kar je najbrž posledica dobra 22 milimetrov večje skupne višine in temu zelo verjetno nekoliko prilagojene strešne linije avta. Ne zamerite mi, prosim, če se na tem mestu ne bom posebej ustavljal pri všečno oblikovanemu delovnemu mestu i-Cockpit, ki se izrazito opira na osrednji zaslon na dotik, saj je ta resnično identičen tistemu v 3008. Se mi pa zdi smiselno omeniti preklopljiv naslon sovoznikovega sedeža, ki v zloženem položaju dovoljuje prevoz do 3,2 metra dolgih predmetov.

Močan motor in “pretrašen” menjalnik

Peugeot_5008_GT_15Ob poudarjeni uporabnosti in prilagodljivosti notranjosti pa Peugeot 5008 žal ostaja s stališča dinamike na cesti identičen Peugeotu 3008. Tudi tokrat sem dobil v roke izpeljanko GT, torej najmočnejšo dizelsko motorizacijo z avtomatikom in 19-palčnimi kolesi. Kot v DS5 BlueHDi 180 in Peugeotu 3008 GT se tudi tu šestostopenjski klasični samodejni menjalnik za moj okus premalo zanaša na energičen navor (400 Nm) 180-»konjskega« dvolitrskega dizla. Posledica so (pre)pogosta samodejna menjavanja prestav ter z njimi povezana nihanja v vlečni sili motorja. Vozniku za blaženje njihovega vpliva na enakomernost vožnje tako ne ostane drugega, kot da jih uravnava s plinom, ali pa, kot sem večinoma počel jaz, preklop menjalnika v ročni način z namenom izbrati in obdržati vsaki vozni okoliščini najbolj primerno prestavo.

Preprosto pretrd

Peugeot_5008_GT_004Omenil sem tudi na paket opreme GT vezana 19-palčna kolesa. Razlog za to je tudi tokrat v udobju med vožnjo. Francozi so, enako kot manjšega brata, tudi večjega postavili na razmeroma togo nastavljeno vzmetenje. Ja, seveda tudi zaradi njega med ovinki nastopa z izredno suverenostjo in stabilnostjo, a močno dvomim, da bom na cesti videl prav veliko Peugeotov 5008 »žvižgajočih« skozi ovinke. Peugeot, prosim poskusite razumeti, da kupci športno uporabnih vozil, enoprostorcev ali mešanic obeh ne kupujejo dirkalnikov, bolidov ali gokartov. V družinskem avtu iščejo uporabnost, prostornost in prilagodljivost notranjosti, med vožnjo pa spokojnost in vsesplošno udobje.

Prvih treh premore Peugeot 5008 v izobilju, zadnja dva pa deloma uspešno zagotavlja samo pri večjih hitrostih na avtocestah. Ta slika o družinskem avtu se tudi v primeru želje po najzmogljivejšem motorju ne spremeni prav bistveno. Zato bi bilo boljše, če bi pri znamki poskrbeli za doplačljivo ali brezplačno opcijo udobnejše nastavitve vzmetenja. Peugeot 5008 je resnično izredno kompetenten in nadarjen avto, ko bi bil le še udobnejši.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zdaj že večkrat opisana združitev zmogljivega turbodizla in premalo na njegov zajeten navor zanašajočega se samodejnega menjalnika.
  8
 • Notranjost
  Nadpovprečno oblikovanje notranjosti je dopolnjeno s kakovostnimi materiali. Ureditev voznikovega delovnega prostora z merilniki nad (manjšim) volanskim obročem rabi nekaj več privajanja. Navdušuje z enoprostorcem lastno prilagodljivostjo in uporabnostjo notranjosti.
  10
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme je nadgrajen s kar nekaj postavkami s seznama doplačil. Sam bi, če bi bilo to možno, izbral kolesa z manjšimi platišči.
  10
 • Vozne lastnosti
  Deloma tudi zaradi poudarjeno toge nastavitve podvozja je suveren in stabilen med ovinki, a zato nič bolj dinamično navdahnjen in interaktiven kot zavajajoče obljubljajo Francozi. Kot manjši brat, ostaja tudi 5008 brez možnosti štirikolesnega pogona.
  7
 • Gospodarnost
  Naj po motornih zmogljivostih. Naj po serijski založenosti z opremo in doplačili, kar potisne ceno v višave.
  6
 • Zmogljivost
  S to zalogo moči in navora vsekakor spodobno motoriziran. Ko bi le bil še bencinske narave ...
  9
 • Sklep
  Izredno suveren izdelek, ki prepriča s številnimi odlikami. Ob vseh dobrih lastnostih, ostajata dve zameri: skromen višinski prostor pod doplačilnim strešnim oknom ter togo vzmetenje, ki mu 19-palčna obutev paketa GT v bistvu ne pomaga.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 42.058 (39.165 s financiranjem Peugeot)
dolžina × širina × višina (mm) 4.641 × 1.844 × 1.646
dovoljena masa vozila (kg) 2.280
emisija CO2 (g/km) 124
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.530
medosna razdalja (mm) 2.840
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 208
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 133 (181) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 37.588
pnevmatike 235/50 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,3/11,9/7,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,4/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 9,1
prostornina posode za gorivo (l) 56
prostornina prtljažnika (l) 780 - 1.940
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Podaljšani 3008"


3 leta 4 meseci nazaj

Tudi jaz pogrešam dober bencinski motor, ki bi imel okoli 150 KM. Jaz sem sicer kupil 3008 2.0 hdi.
Lp

frgo
3 leta 4 meseci nazaj

Imaš 165km bencinarja, kar je dovolj blizu (če je dober pojma nimam). 2.0 hdi 150km se mi sicer zdi najbolj optimalen za tak voz, ampak so se brihtne buče pri psa žal odločile, da avtomatik pa to nikakor ne bo.

3 leta 4 meseci nazaj

Se strinjam da bi avtomatika najbolj pasala temu motorju. Motor je res dober in predvsem zelo tih. Bolj forsirajo 1.2 motorje kot 1.6 pa cena je tudi višja kot pri 2.0 hdi.Ni logike
Lp

drugmirko
3 leta 4 meseci nazaj

ne vem frgo… je pri hiši, ravno s 120 konjskim dizlom… in se mi ne zdi pretrd, pa tudi “motorja ” je čist zadost. če bi ga blo več se ne bi nič pritoževal ampak kakšnih resnih pripomb vseeno nimam

frgo
3 leta 4 meseci nazaj

Namesto, da vsakič beremo kako je pretrd, raje testirajte kako ljudsko različico v stilu 120 konjskega dizla. Po oglasih sodeč je ta motor vse kar nameravajo prodati.

Pa še vprašanje: glede na to, da sta 6. in 7. varnostni pas vgrajena – a je možna naknadna vgradnja 6 in 7 sedeža?

 
Pravzaprav vse
Hišni rivali

Več vsebin

Testi

So bolj temeljiti

Citroën C5 Aircross 2.0 BlueHDi EAT8 Shine