Poraba 8,4 l/100km Največja hitrost 196 km/h Cena 40.980 eur
Plusi
 • notranja prostornost
 • udobne vozne lastnosti
 • bogata oprema (paket Tekna)
 • prilagodljiva zadnja klop
Minusi
 • zastarela info-zabavna enota
 • slaba resolucija kamer
 • impulzno stikalo za stekla zgolj pri vozniku
 • brez kljukic (za vrečke) v prtljažnem prostoru
 • brez opcije radarskega tempomata
 • položaj stikala za vklop gretja zadnje sedežne klopi (med sprednjima sedežema)

Nekako smo se že kar navadili, da ko pri Nissanu predstavijo novega športno uporabnega križanca, v avtomobilskem svetu dodobra završi, bližnja konkurenca pa doživi manjše napade panike. Japonski proizvajalec namreč v zadnjih letih prav z vsakim tovrstnim avtomobilskim modelom ustvari izjemen prodajni hit, ki se prodaja skorajda tako uspešno kot pirotehnični izdelki med ruskimi nogometnimi navijači. A najuspešnejši predstavnik Nissanovih športno uporabnih prvokategornikov vseeno ni Qashqai, kakor bi to marsikdo pričakoval, temveč večji X-Trail, ki je v letu 2016 postal celo najbolj prodajan SUV na zemeljski obli!*

Svetovni prvak

Priznati moram, da sem bil tokrat dodobra presenečen, ko sem ugotovil, da omenjeni Nissanov model velja za najbolj priljubljeno športno uporabno vozilo na svetu. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker gre za avtomobil, ki ga v naših logih ne vidimo ravno pogosto, kar pokaže že statistika prvič registriranih vozil v letu 2017, ko se jih je na cesti pojavilo zgolj za odtenek več (170) od na primer precej dražje BMW-jeve serije X4 (164).

Vendar pa je ob tem le potrebno priznati, da sta primarna trga japonske prodajne uspešnice na drugi strani Atlantika in na Kitajskem, kjer so srednje veliki križanci precej bolj popularni kot na stari celini, saj tu novodobna avtomobilska moda čedalje bolj zapoveduje manjše modele. Kar pa nikakor ne pomeni, da bi bil tovrsten avtomobilski (med)segment pri nas povsem zapostavljen! Spomnite se zgolj na konkurenčnega Kodiaqa, ki je med našim življem skorajda že tako zaželen kot Ronaldova linija spodnjic CR7 med metroseksualci.

NISSAN X-TRAIL 03

Srednje veliki križanci sicer ponujajo precej bolj modno družinsko alternativo podobno prostornim (a večinoma dolgočasnejšim) enoprostorcem in karavanom, kar so spoznali tudi pri Nissanu, ko so pred štirimi leti predstavili novo generacijo modela X-Trail. Tako so se pri novi izvedenki dodobra odmaknili od svojih škatlastih predhodnikov, ki so navduševali zgolj največje ljubitelje linearnih oblik, ter ustvarili precej bolj všečno vozilo.

In da bi njihov športno uporabni prvokategornik vsaj še nekaj let ohranjal vrhunsko formo, so ga v lanskem letu dodobra osvežili ter ga svetovni javnost prvič pokazali (kako prikladno!) ravno pred finalno tekmo nogometne Lige prvakov v valižanskem Cardiffu.

Po poteh manjšega brata

Nissanovi »frizerji« so imeli tokrat precej lahko delo. Tako je bil največji znamkin križanec, ki ga je moč dobiti v naših salonih, deležen podobnega pomlajevalnega tretmaja kot manjši Qashqai, kar se na zunaj opazi po markantnejši maski ter nekaterih nebistvenih malenkostih (drugačna odbijača z več kroma, nova platišča, ipd.). Prenovljenega »odpadnika«**, ki se je po kozmetični osvežitvi dodatno raztegnil za 50 milimetrov, pa boste prepoznali še po novih karoserijskih opleskih, med katerimi verjetno še najbolj pade v oči biserno oranžen, ki bo še kako povšeči cestnim ekshibicionistom in najbolj gorečim navijačem holandskih tulipanov.

NISSAN X-TRAIL 09

Manjše osvežitve je bila hkrati deležna tudi njegova notranjost, ki pa deluje malce bolj imenitno kot do sedaj, pri čemer si še največjo pohvalo zasluži dodobra olepšan volanski obroč (nova upravljala) s funkcijo ogrevanja ter bolj izbrane barvne kombinacije. Že prej pa se je X-Trail ponašal s precej prilagodljivo potniško kabino s pomično zadnjo klopjo ter družinsko uporabnim prtljažnikom, kamor je moč stlačiti (ob zgolj 300-evrskem doplačilu) še dodatna dva sedeža.

NISSAN X-TRAIL 17

Žal se tudi prenovljeni X-Trail še vedno ponaša z dokaj zastarelim in prav nič ergonomskim info-zabavnim elementom, ki nekako ne spada v tako drago vozilo. Konkurenca namreč ponuja precej bolj izpopolnjene naprave – če seveda pri tem povsem odmislim koncernskega tehničnega dvojčka, Renault Koleos. Zanimivo, da so v tem elementu ravno proizvajalci iz dežele vzhajajočega sonca, kjer je zabavna elektronika doma, daleč najšibkejši. Pri čemer bi se lahko potrudili vsaj pri resoluciji zunanjih kamer, kakršne v teh časih ne bi privoščil niti Dacijinim avtomobilom.

Brez travm

Vseeno Japonci le ne morejo iz svoje kože, saj je v prenovljenem X-Trailu moč najti kar nekaj najsodobnejših elektronskih »gizmotov«, ki so jih uporabili pri njihovi novi tehnologiji delno avtonomne vožnje ProPilot. A žal slednje tokratni testni primerek ni bil deležen, saj bo na voljo šele kasneje letos. Omenjeni sistem bo tako omogočal dokaj samodejno premikanje v koloni in na avtocesti, s čimer bo postala vožnja z Nissanovim križancem precej manj stresna. Pohvalno!

NISSAN X-TRAIL 27Pa saj se X-Trail – četudi brez omenjenega pripomočka – že sedaj lahko pohvali z nič kaj travmatičnimi občutki v vožnji, za kar poskrbi dovolj radoživa in prepričljiva pogonska kombinacija. Dvolitrski Renaultov turbodizel, v katerem rezgeta 177 »konjičev« in je sparjen z Nissanovim neskončnostopenjskim menjalnikom CVT, ki simulira sedem prednastavljenih stopenj, je sicer že stari znanec (tudi iz Renaultovega dvojnika). Omenjeni pogonski klop tako ponuja dovolj pozitivnih občutkov, da ga je moč označiti za najbolj optimalnega v (trenutni) ponudbi, saj šibkejši 1,6-litrski turbodizelski alternativi še kako manjka iskrivosti. Malenkostno negodovanje si zasluži zgolj delovanje menjalnika, ki bi lahko bil malce manj obotavljajoč med speljevanji, obenem pa bi lahko bila tudi poraba goriva malce bolj gorenjski duši primerna.

A potniki bodo navdušeni nad udobnim podvozjem, ki je tokrat ponujalo manj pretresljivih občutkov kot njegova tehnična »žlahta« iz Renaultovega hleva. Voznik pa ob dovolj solidnih voznih lastnostih (komunikativen volanski mehanizem), pa četudi je (bližnja) konkurenca v tem elementu le prepričljivejša.

Slovenski drugoligaš?

Nekaj časa se je že zdelo, da so malce večjim križancem, ki niso prikladno kompaktnih mer, na naših tleh počasi šteti dnevi – a le tistim, katerih ime se ne prične na črke »Q«, »X« in »GL«. Saj so nekateri modeli, ki so v preteklosti veljali za prodajne uspešnice (npr. Kia Sorento), našli v zadnjih časih zgolj toliko kupcev na letni ravni, kot je v povprečju gledalcev na nogometni tekmi slovenske druge lige.

NISSAN X-TRAIL 02Vendarle pa se vsake toliko časa še vedno najde kakšen tovrsten srednje velik športno uporaben model, ki dodobra razburka slovensko javnost (že prej omenjeni Škodin Kodiaq). Kupci, ki trumoma drvijo v Škodine salone, pa naj se vseeno ustavijo še za trenutek pri japonski konkurenci, da bi ugotovili, zakaj je prav X-Trail najbolj prodajan SUV na zemeljski obli. Morda bodo presenečeni tudi nad tem, da je lahko slednji kar precej cenejši od trenutne slovenske uspešnice tega segmenta …

Tekst in foto: Urban Acman.

* Nissan je leta 2016 prodal 412.729 enot modela X-Trail ter 373.436 enot modela Rouge, ki je sicer X-Trailov ameriški dvojček. Skupno število obeh modelov je tako 786.165, vendar jih pri Nissanu – zanimivo – vseeno štejejo posebej. Honda je na drugem mestu z modelom CR-V (752.670), na tretjem pa Toyota RAV4 (723,988). Na sedmem mestu je drugi Nissanov model Qashqai s prodanimi 449.520 avtomobili. Vir: Focus2move.

** Rouge (angl.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani Renaultov turbodizel, ki je sparjen z neskončnostopenjsko menjalno avtomatiko CVT, velja za najbolj optimalno kombinacijo v X-Trailovi ponudbi. Hvalevredna možnost izklopa štirikolesnega pogona.
  8
 • Notranjost
  Dovolj prostoren in prilagodljiv, da tudi povprečno številčne družine ne bodo imele zadreg pred odhodom na dopust. Ugaja prilagodljiva zadnja klop ter bogastvo opremskega paketa Tekna, malce manj pa zastarelost info-zabavnega elementa.
  9
 • Opremljenost
  Navkljub precej bogatemu paketu opreme ter ceni, ki je presegla mejo 40 tisočakov, je vozilu manjkal vsaj še (za ta avtomobilski segment skorajda že samoumeven) radarski tempomat.
  9
 • Vozne lastnosti
  X-Trail bo navdušil tiste kupce, ki pri tovrstnih vozilih prvenstveno iščejo udobje in jim je malo mar, če ni tako brezkompromisen med ovinki kot enako velika (bolj ali manj premijska) konkurenca.
  8
 • Gospodarnost
  Četudi je cena testnega primerka dokaj visoka, pa je povsem v rangu podobno motoriziranih in opremljenih rivalov – tudi tistih s korejskega polotoka. Ter je celo nižja kot pri nekaterih prodajnih uspešnicah (npr. Škodin Kodiaq). Poraba goriva bi lahko bila za odtenek nižja.
  7
 • Zmogljivost
  177 turbodizelskih konjev sicer obljublja več, kot to kasneje pokažejo v praksi, a nikakor niso podhranjeni.
  8
 • Sklep
  Najpopularnejše športno uporabno vozilo na zemeljski obli resda ne spada med prvokategornike na našem trgu, a bi bila vseeno škoda, če bi kupci tovrstnih modelov, ki sicer dandanes množično brzijo v Škodine salone, povsem pozabili na Nissanovo alternativo.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.900
cena testnega vozila (€) 40.980
dolžina × širina × višina (mm) 4.690 x 1.820 x 1.740
dovoljena masa vozila (kg) 2.240
emisija CO2 (g/km) 158
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavenje) 3 (100.000 km)/12
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 15,6
masa praznega vozila (kg) 1.675
medosna razdalja (mm) 2.705
menjalnik/pogon neskončnostopenjski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 196
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130/177 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 40.300
pnevmatike 225/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6/5,6/6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,0
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 565
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 84,0 x 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hišni rivali
Presenetljiva