Testi

Hyundai ix35 2.0 CRDi Style Aut. – European Style*

Poraba 9,4 l/100km Največja hitrost 182 km/h Cena 30.720 eur
Plusi
 • oprema paketa Style
 • izboljšane vozne lastnosti
 • avtomatski menjalnik
 • ergonomija
 • ogrevanje zadnjih sedežev
 • preglednost iz vozila
Minusi
 • testna poraba
 • cena avtomatskega menjalnika (višji DMV)
 • določeni podpovprečni materiali v notranjosti
 • zgolj povprečna oddaljenost vozila od tal (17 cm)
 • avtomatsko stikalo zgolj pri voznikovem steklu

Če se ob taktih korejske popularne glasbe še malce posmehljivo nasmihamo, pa se ob korejskih avtomobilih že davno ne več. Ob najnovejšem kozmetično prenovljenem Hyundajevem modelu ix35, ki se je dodobra nalezel »evropskega stila«, pa bi znali pri marsikateremu konkurenčnemu proizvajalcu tudi malce zajokati.

Gangnam Style** SUV

Korejski proizvajalci so pred dobrim desetletjem ravno s svojimi SUV modeli začeli precej uspešno prepričevati slovenske kupce, da znajo v salonih prodajati še kaj zanimivejšega od dišečih smrečic ter kompleta za prvo pomoč. Z nekaterimi produkti (Hyundai Santa Fe, Kia Sorento) so uspešno pokazali, da so pravi čas prisluhnili trgu ter hkrati z Japonci celo soustvarjali pri razvoju trenda tovrstnih športno uporabnih vozil. Če seveda povsem odmislim tedanje Ssangyongove ekscesne »mojstrovine«, ki so bile očitno izrisane pod rahlim vplivom slikarske smeri geometrijske abstrakcije.

Ker pa je marsikateri fanatični germanofil še vedno naivno razmišljal, da so kljub mikavni zunanji obliki, »Gangnam SUV-ji« še vedno le cenen substitut »pravim« avtomobilom, so pričeli Korejci svoje modele dodatno evropeizirati. S tajno operacijo »Hyundajevo kočijo na vsako domačijo« so se tako že pred desetimi leti infiltrirali v samo osrčje nemške pokrajine Hessen, v Rüsselsheimu odprli lastni razvojni oddelek ter dve leti kasneje medse sprejeli priznanega oblikovalca Thomasa Bürkla, ki je pred tem risal sladostrastne linije bavarskih avtomobilov z ledvičkami na nosu. Neimenovani viri sicer znajo povedati, da so pri tem Hyundajevci uporabili prav posebno hipnotično metodo, pri kateri so obesek z modro-belim propelerjem toliko časa vrteli pred očmi Bürkla, da je pričel videvati zgolj še stilizirano črko H v elipsi.

»Hipnotiziranemu« Bürklu je tako že leta 2009 uspelo ustvariti nekaj povsem neverjetnega, česar pri korejskih avtomobilih nismo videli pogosto. Če sploh! Z novo generacijo predstavnika kompaktnih SUV-jev, modelom Tuscon (z oznako »ix35« je poimenovan le na evropskih trgih) je namreč ustvaril tolikanj všečno oblikovan avto, da je imel pri letošnji kozmetični prenovi izjemne težave, kaj sploh spremeniti! Tako sem tudi sam šele s pomočjo prav posebne tehnike večurnega nepremičnega opazovanja testnega avtomobila, katere so me naučili pri lokalnem ornitološkem društvu, končno opazil in uzrl, da ima faceliftan primerek zgolj rahlo spremenjene luči z LED diodami ter za odtenek drugačna kolesna platišča.

PSY*** SUV

Z nalogo prepoznavanja razlik sem nadaljeval v notranjosti faceliftanega ix35, a je bila tovrstna misija skorajda podobno težavna kot iskanje razlik v diplomskih nalogah študentov Fakultete za neuporabne študije. Ne, pri tokratni kozmetični prenovi notranjosti se niso poslužili drastične rekonstrukcije v stilu »Urške Čepin«, temveč so uporabili le rahel in precej naraven »make-up«, ki na pravih mestih poudarja modnost in svežino ter ustvari avto mladostnejši. Kar se še najbolj opazi pri malenkostno spremenjenem (in modnejšem) radijskem sprejemniku ter pri nekaterih novotarijah v opremi (česar pa, razen pri ksenonskih žarometih, ni bil deležen tokratni testni primerek).

Tokratnemu »make-upu« pa se ni bilo potrebno dotakniti solidne ergonomije, ki je bila že pred prenovo dovolj vzorna, kakor tudi ne odlične preglednosti iz vozila, zadovoljive prostornosti ter udobnih sprednjih sedežev. A lahko bi se dotaknil osrednjih merilnikov, saj so nekateri podatki v njih preveč skriti (zunanja temperatura), enosmernosti potovalnega računalnika, avtomatizacije treh četrtin stikal za odpiranje stekel, nekaterih trdih in na otip še vedno cenenih plastičnih oplat na armaturni plošči, ki nekako niso primerne vozilu, vrednemu dobrih 30 tisočakov (za vzor bi si lahko vzeli že manjšega in cenejšega i30) ter »usnjenih« sedežnih obrob, saj le te delujejo, kot da so jih ukradli iz Dacijinega skladišča v romunskem Mioveniju.

European Style SUV

Kmalu pred letošnjo prenovo modela so si korejski inženirji, preoblečeni v nemške turiste, ogledali BMW-jevo tovarno, Volkswagnov muzej in münchenski Legoland. Ter se brž potem odločili, da morajo nujno dodelati podvozje, volanski mehanizem in se vsaj malce več zabavati. Z manj togim vpetjem MacPhersonove vzmetne noge ter odzivnejšim volanskim mehanizmom so tako dosegli, da novi ix35 po prenovi za odtenek bolje požira neravnine (še posebej navduši na makadamu), je vodljivejši in komunikativnejši (a še vedno za odtenek manj kot npr. VW Tiguan) ter je med ovinki bolj zabaven. Tako je tokratni »make-up« še največji pečat pustil pri voznih lastnostih, saj so opazno boljše od predhodnika, vozniku novega Hyundai-ja ix35 pa ni potrebno nikakor skrbeti, da se pelje kaj slabše od soseda v novi Toyoti RAV4.

Hyundajeva štirikolesnost (njegov sistem TOD je sicer drugačen kot pri sestrski Kii Sportage, ki uporablja Dynamax proizvajalca Magna), ki avtomatsko razporeja navor med sprednjo in zadnjo osjo, moč pa ga je tudi zakleniti v razmerju 50-50, poskrbi še za boljšo trakcijo na spolzkem. Resda pa je potrebno priznati, da velika večina kupcev posega po dvokolesno gnanem modelu (v letošnjem letu je v Nemčiji zgolj 28% prodanih ix35 štirikolesno gnanih****).

Tokratna prenova modela je poskrbela, da je sedaj moč spariti skupaj šibkejši turbodizel s šeststopenjsko menjalniško avtomatiko (pred prenovo zgolj z močnejšim, 184 konjskim CRDi). Avtomatski menjalnik v večini voznih pogojev preseneča, saj navdušuje z neopaznim in dovolj intuitivnim delovanjem, za odtenek prepočasen pa je zgolj med hitrejšo in športnejšo vožnjo. Ampak, bodimo realni, kdo pa bo divjal s Hyundajem ix35, razen sinčkov, ki so si avto sposodili od svojih staršev?

Motorne zmogljivosti 136-“konjskega” motorja so sicer ravno še zadovoljive, vendar pa je med testom vseskozi delovalo, da mu avtomatika odvzame še tisti malček »žmohta«, da pričneš resno razmišljati o 1.400 evrskem doplačilu za močnejši motor. Zaradi nemoralnega doplačila za avtomatiko, ki zaradi pohlepnosti države (beri: višje stopnje DMV-ja) pomeni kar 3.200 evrsko doplačilo, ter dokaj visoke porabe, ki se tudi ob najnežnejših relacijskih poteh nikakor ni spustila pod 8 litri, pa se že začneš s cmokom v grlu tolažiti, da je menda »pravi dec« le tisti, ki »ročno šalta«.

Chanometer

Prenovljenemu Hyundai-ju ix35, ki se je v tem času dodobra nalezel »evropskega stila«, se ni potrebno sramovati pred nobenim konkurentom. Nenasilna evropeizacija modela je to pot prinesla suverenejše vozne lastnosti, ki so tako čislane med predstavniki bele kavkazijske rase ter Volkswagnovo facelift filozofijo, pri kateri kupci starejših modelov niso razočarani, da imajo že po prvi prenovi modela zastarel avto. Skupaj s paketom Style ponuja najverjetneje najbolj ptimalen izbor opreme, ki bo zadovoljila najširši spekter kupcev, saj so se že davno sprijaznili s tem, da »Gangnam SUV-ji« niso le ceneni substituti.

In če se ob taktih korejske popularne glasbe še vedno malce posmehljivo nasmihamo, pa bi se že zaradi najnovejšega, kozmetično prenovljenega Hyundajevega modela ix35 lahko takisto nasmihali marsikateremu konkurenčnemu in »renomiranemu« proizvajalcu, saj ob višji ceni ne ponujajo ničesar konkretno boljšega!

Več o prenovljenem Hyundai-ju ix35 na uradni strani.

Testi ix35 pred prenovo: 2.0 CRDi Aut. 4WD; <a href="/testi/hyundai-ix35-1-6-gdi-2wd-style-skromnost-je-lepa-cednost/12-05-2011/"; 1.7 CRDi 2WD

Tekst in foto: Chan

* Evropski stil (angl.)
**Gangnam Style je sicer korejski neologizem za trendovski način življenja ljudi iz Gangnama (distrikt v Seulu), katere zaznamuje razkošen življenjski stil.
***Practical Sports Youthful (praktično športno mladostni – angl.)
**** AUTOStraßenverkehr (št. 25/2013)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Na avtocesti bi turbodizelskemu agregatu dodal kakšen kilovat, med preganjanji po gorskih serpentinah bi avtomatskemu menjalniku dodal kakšno stotinko sekunde hitrejšo odzivnost … ali pa bi preprosto dodal kakšnih 15 evrskih tisočakov za športno prepričljivejši BMW X1 2.0d Steptronic.
  8
 • Notranjost
  Tokratni »make-up« Hyundajevega ix35 se je kot nežen poletni vetrič malce dotaknil notranjosti, a mu hkrati ni uspelo konkretneje prepihati in odpihniti nekaj starih zamer (preveč trde plastike, neosvetljena stikala za nastavitev ogledal, enosmernost potovalnega računalnika).
  8
 • Opremljenost
  Oprema Style ponuja najverjetneje vse tisto, kar povprečen slovenski voznik »nujno« potrebuje, brez da bi mu karkoli manjkalo (navigacijo pa bo vsaj v Sloveniji toliko pogrešal, kot tečaj Gangnam Style plesa) ter dodaja še kakšen nadstandarden sladkorček (gretje zadnjih sedežev).
  9
 • Vozne lastnosti
  Kljub rahlemu SUV-jevskemu nagibanju v ovinkih ter zgolj povprečno solidni komunikativnosti volanskega mehanizma, se novemu ix35 ni potrebno skrivati v bližnjem grmovju pred konkurentu.
  9
 • Gospodarnost
  Zaradi brutalnega doplačila za avtomatski menjalnik se je tokrat od žalosti tudi testni primerek »opijal« s prekomernimi količinami »ta temnega«.
  7
 • Zmogljivost
  Komur je za slabo sekundo boljši pospešek do 100 km/h važnejši od življenja, bo pogledoval k opciji z ročnim menjalnikom.
  8
 • Sklep
  Ob najnovejšem kozmetično prenovljenem Hyundajevemu modelu ix35 bi se znali marsikateremu konkurenčnemu »renomiranemu« proizvajalcu že malce posmehljivo nasmihati, saj ob (večinoma) višji ceni ne ponujajo nič bistveno boljšega!
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 30.720
dolžina × širina × višina (mm) 4.410 x 1.820 x 1.670
dovoljena masa vozila (kg) 2.140
emisija CO2 (g/km) 179
garancija (splošna/prerjavenje) 5/12
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 16
masa praznega vozila (kg) 1.676
medosna razdalja (mm) 2.640
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 182
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 100/136 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 373 pri 1.800-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
osnovna cena vozila (€) 27.090
pnevmatike 225/60 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 8,6/5,8/6,8
pospešek 0-100 km/h (s) 12,1
prostornina posode za gorivo (l) 58
prostornina prtljažnika (l) 591-1.436
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 84,0 x 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Hyundai ix35 2.0 CRDi Style Aut. – European Style*"


mrtwelvetrees
3 leta 11 meseci nazaj

Hyundai je malo zaspal, “star” motor, ni 4×4 pri motorju 1,7crdi,… škoda.

 
Kia Pro_ceed 1.6 CRDi LX Vision – Jackpot?
Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance – Škodin Golf

Več vsebin

Testi

Hyundai ix35 2.0 CRDi Style Aut. – European Style*

Testi

Izpopolnjen in suveren

Hyundai Tucson 1.7 CRDi HP 7DCT Impression
Novice

Hyundai uvaja nov model na vodikov pogon

Novice

Strategija pogonskih sklopov skupine Hyundai-Kia

Testi

Časi se spreminjajo

Kia Sportage 1.7 CRDi DCT City
Predstavitve

Hyundai ix35: slovenska predstavitev

Predstavitve

Drzne pojave in zmogljive narave

Hyundai Kona: slovenska predstavitev
Novice

Hyundai z i30N in i30 Fastback nad evropske tekmece