Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 168 km/h Cena 19.250 eur
Plusi
 • ostaja terenski kralj med sebi podobnimi
 • cenovno dostopen križanec s štirikolesnim pogonom
 • parkirni senzorji zadaj
 • vsako modelno leto prinese uporabniku prijazne izboljšave
 • robusten videz in karakter
Minusi
 • hrup v potniški kabini
 • nerodno pregledovanje potovalnega računalnika ob prižganem tempomatu
 • volan ni nastavljiv po globini
 • kratko prestavno razmerje in posledično visoki obrati ob višjih hitrostih

Dacia je Dusterja pripravila na naslednje leto življenja in ga oborožila z omejenim paketom Urban Explorer, ki prinaša novo zeleno barvo, aluminjasta platišča, paket zaščite ter multimedijsko enoto Media Nav Evolution. Na spisku dodatne opreme je prvič tudi kamera za vzvratno vožnjo, večkrat preizkušeni dizelski agregat pa je prvič v zgodovini znamke opremljen s sistemom stop&start. Ni kaj, Duster odrašča.

Glavna sestavina

Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 110 S&S_10
Prepoznavna silhueta romunskega mišičnjaka.

Duster se vse od leta 2004 na zunaj praktično ni spremenil, saj Romuni že vrsto let stavijo na preverjen recept. V lonec so vrgli nabite boke, visoko oddaljenost od tal, vse skupaj pa začinili z nekaterimi kromiranimi dodatki in posebnimi barvnimi kombinacijami. Recept, ki je očitno pisan na kožo ljudem širom sveta, saj jo jih prodali že več kot 850.000, vmes pa Dusterjevo priljubljenost povečevali s številnimi omejenimi serijami. Še pred prenovo so pripravili atraktivno različico Extreme, meni daleč najljubše, predvsem na račun strešnih daljinskih luči in črno bele barvne kombinacije.

Po šminkerski različici Blackstorm je naposled prišel čas za novo modelno leto. Ker so ljudje vse bolj zahtevni, njihov okus pa sčasom vse bolj prefinjen, so preverjenemu receptu dodali le nekaj začimb. K bolj znanim so tokrat dodali nekaj povsem novih, takšnih, ki jih v končni mešanici nikoli ne bi pričakovali.

Nove sestavine v stari embalaži

Na prvi pogled so najbolj očitne novosti posebna zelena barva, spremenjena aluminijasta platišča in paket zaščite. Novo generacijo večopravilne enote je težko opaziti, saj so spremembe vidne le v periferiji in grafičnem dizajnu ikon. Žal testni primerek ni bil opremljen z vzvratno kamero, ki se je prvič znašla na seznamu opcijske opreme, temveč so pri vzvratni vožnji na pomoč priskočila ”le” parkirna tipala.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 110 S&S_28
Preverjen dizelski agregat je sedaj opremljen s sistemom stop&start.

Tokratni Duster predstavlja korak naprej za Dacio, saj je Renaultov 1,5-litrski štirivaljni dizelski agregat prvič opremljen s sistemom stop&start. Romunski dragulj se je na našem testu znašel že vsaj petkrat, če me spomin ne vara, je bil v nosu motornega prostora vedno nameščen močnejši 81-kilovatni dizelski agregat, ki je moč primarno prenašal na sprednji kolesni par, po potrebi pa se je prenos porazdelil na vsa štiri kolesa.

Ravno zato je težko odkrivati toplo vodo. Zaradi kratkega prestavnega razmerja so namensko nadomestili reduktor, s tem pa se jasno motor pri različici 4WD v vseh prestavah vrti hitreje kot pri zgolj dvokolesno gnanih Dusterjih. Žal niti vstop v novo modelno leto ni zmanjšal trušča v potniški kabini, ki nastane zaradi višjih obratov pri vseh prestavah, obenem pa je višja tudi povprečna poraba goriva.

Še malo

Romunsko-francoska naveza mora v Dusterja vložiti še kakšno sestavino več. Res je, da je z zadnjimi popravki in prenovo proti koncu leta 2013 Duster postal uporabniku bolj prijazen športni terenec. Z vsakim letom pridobi kakšno uporabniku pomembno novost, zato ni več zaželjen le pri lovcih, gozdarjih ali reševalci, temveč se za njim vse večkrat obračajo tudi družine in vozniki, ki od avtomobila pričakujejo zanesljivost, preprostost in terenske sposobnosti.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 110 S&S_15
Manjkata samo še po globini nastavljiv volan in boljša izolacija.

A morajo pri Dacii kljub vsemu popraviti še kakšno malenkost. Največja zamera leti na volanski obroč, ki je nastavljiv samo po višini, zato je težje najti optimalen položaj za volanom – vsaj jaz ga nisem našel. Druga večja stvar, ki me je močno zmotila, je nivo hrupa v potniški kabini. Vem, da gre za nizkocenovno vozilo, ki je v osnovi (dizelski agregat in štirikolesni pogon) bistveno cenejše od konkurence, a sem prepričan, da bi poleg mene še marsikdo drug prav rad doplačal kakšnega stotaka več in dobil izboljšano izolacijo. Pri nižjih hitrostih nekako še gre, na avtocesti pa je hrup res pretiran.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 110 S&S_1
Modelno leto prinaša novo barvo, platišča in paket zaščite

À la Gordon Ramsay

Pometač aka Duster potrebuje še nekaj malenkosti, da bo poleg odličnih terenskih sposobnosti imel vse, kar imajo dražji športni terenci. Z novo generacijo dizelskega agregata, ki prvič deluje s sistemom stop&start, je v povprečju porabil okoli šest litrov, kar je malenkost manj kot ob najinem zadnjem srečanju. Še vedno je cenovni kralj, ki na cesti ni nikakršna redkost, tako opremljen pa bo zlahka našel še kakšnega novega ljubitelja. V prihodnje morajo izdelek popestriti še s katero od zgoraj opisanih sestavin in nad končnim receptom bi bil lahko zadovoljen še vročekrvni Gordon Ramsay.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski 1,5-litrski agregat je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom že dodobra preverjena kombinacija, ki je tokrat opremljena še s sistemom Stop&Start. Kratko prestavno razmerje ustreza predvsem terenski vožnji, manj avtocestni, dizelski agregat pa je poskočen in varčen.
  8
 • Notranjost
  S prehodom v novo modelno leto ostaja Duster zvest svojim predhodnikom. Preprosti in trpežni notranjosti kraljuje trda plastika. Francosko romunski navezi pa pred prehodom v naslednje modelno leto predlagam vsaj dve izboljšavi: po globini nastavljiv volan in boljšo izolacijo potniškega prostora.
  7
 • Opremljenost
  Skromnost je lepa čednost. Poleg običajne opreme, pametne večopravilne enote, tempomata, potovalnega računalnika in seveda vklopljivega štirikolesnega pogona, so zaradi slabše vidljivosti nazaj izredno pomembni še zadnji parkirni senzorji. Je pa na v Dusterju prvič na voljo tudi vzvratna kamera, ki je tokrat ni bilo v testnem avtomobilu.
  7
 • Vozne lastnosti
  Izrazito terensko usmerjeni Duster se, prav ste uganili, najbolje počuti v blatu in na terenu. Medtem ko se po regionalnih cestah še znajde, je avtocesta njegov največji izziv.
  8
 • Gospodarnost
  Vsak ve, da je največja prednost Dusterja njegova privlačna cena. Za manj kot 20 tisoč evrov nudi veliko, a je obenem ravno zato šibek pri varnostnih sistemih.
  9
 • Zmogljivost
  80 kilovatni dizelski agregat je bolj varčen kot zmogljiv, a za peresno lahkega Dusterja je moči povsem dovolj.
  8
 • Sklep
  Dacia je Dusterja v novo modelno leto pospremila z nekaj pomembnimi novostmi. Že tako prepričljivemu paketu so dodali sistem stop&start in vzvratno kamero. Ostaja terensko prepričljiv, trpežen in cenovno dosegljiv. Le še nekaj malenkosti mu manjka in postal bo še bolj resen igralec v kotlu športnih terencev.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 12.790
cena testnega vozila (€) 19.250
dolžina × širina × višina (mm) 4.316 x 1.822 x 1.630
dovoljena masa vozila (kg) 1.875
emisija CO2 (g/km) 123
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,7
masa praznega vozila (kg) 1395
medosna razdalja (mm) 2.671
menjalnik/pogon 6 stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 168
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 80 (110) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
pnevmatike 215/65 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,8/4,7/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 12,4
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 408-1.570
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 76,0 × 80,5
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Izboljšan romunski recept za vsak okus"


spaceone
4 leta 3 meseci nazaj

Kako se pa kaj obnese 1.2 tcei 4×4? Ga je kdo že stestiral?

 
Citroën? DS!
Več kot šminka