Poraba 5,1/11,8/7,8 l/100km Največja hitrost 219 km/h Cena 35.982 eur
Plusi
 • »terenske« zmogljivosti (za karavana)
 • prostorna kabina
 • prostoren prtljažnik
 • opremljenost
 • ergonomija sedenja
Minusi
 • dolžina zasenčenega snopa žarometov
 • cukanje menjalnika (pri milimetrskem pomikanju)
 • občasno sunkovito menjavanje prestav (DSG)
 • povratna povednost volana
 • cene doplačil
 • učinkovitost splakovanja/brisanja prednje šipe pri višjih hitrostih
 • omejevanje kombinacij motorjev in menjalnikov

Volkswagen loči med šminkanjem in nadgradnjo avta v »terenec«. Prvim primakne oznako Cross, drugim pa Alltrack. Golf je najnovejši znamkin model, ki se je pridružil naraščajoči družini Alltrackov. Test.

Poleg za karavane preoblečene v terence obveznih obrob blatnikov in pragov iz črne nelakirane plastike, se Alltrack dodatno optično razlikuje od Varianta še po v srebrnino odetih spodnjih delih obeh odbijačev ter nekaterih drugih karoserijskih elementih avta.

Po bližnjici

Alltrackovo terensko pojavo dodatno potencira tudi, glede na Golfa Varianta, za skupno dva centimetra povečan odmik trebuha od tal. Kot zanimivost naj na tem mestu zapišem, da ima Alltrack od Varianta tudi večja kolesa, saj so njegove pnevmatike za pet odstotkov večjega preseka (225/45 R 18 proti 225/40 R 18). To pomeni, da so se inženirji za podvozje, kot pri Passatu Alltrack, tudi tu poslužili bližnjice za povečanje skupnega odmika avta, saj le ta pade deloma na predelavo podvozja, deloma pa na večji polmer koles.

Z lahkoto

Volkswagen_Golf_Alltrack_20_TD_16V primerjavi z Variantom je glavna tehnična nadgradnja Alltracka jasno serijsko primaknjen štirikolesni pogon 4Motion. Ta je podprt z zadnjo generacijo sklopke Haldex, dodatno pa nad prehitro vrtečimi kolesi spredaj in zadaj bdita še elektronski različici diferencialnih zapor XDS. Čeprav je Golf Alltrack še vedno samo v terenca preoblečen Golf Variant in ne razpolaga z nikakršnim reduktorjem ali resnimi mehanskimi zaporami diferencialov, pa njegova tehnika v praksi deluje zelo prepričljivo.

Čeprav je Golf Alltrack še vedno samo v terenca preoblečen Golf Variant, pa njegova tehnika v praksi deluje zelo prepričljivo.

Pravzaprav zmore celo več kot si mu bo povprečen kupec oziroma lastnik kadarkoli drznil vreči pod kolesa. Po tej plati so torej Nemci naredili svoje delo, kot se mora. Pohvalno pri vsem skupaj je tudi, da se Alltrack na utrjenih cestah pelje praktično identično kot običajen Golf. Podvozje postreže z dobrim ravnovesjem med udobjem in togostjo vzmetenja, četudi se na cestah slabe kakovosti izkaže, da je vendarle nastavljeno nekoliko bolj togo, kot smo vajeni.

Ustaljena praksa omejevanja ponudbe

Kot velja za praktično vse tovrstne avtomobile, so tudi za Golfa Alltrack rezervirani močnejši motorji. Dodatno moti pri Alltracku še njegova omejujoče zastavljena ponudba. Ta je namreč oklestena tudi samo na določene kombinacije pogonskih sklopov.

Volkswagen_Golf_Alltrack_20_TD_14Golf Alltrack je tako na voljo samo z enim bencinarjem (1.8 TSI s 180 KM) ali enim od treh TDI-jev (110, 150 in 184 KM). Dodatno sta šibkejša TDI-ja na voljo samo z ročnim menjalnikom, bencinar in najmočnejši TDI pa izključno z dvosklopkovnim samodejnim DSG-jem. Da gre pri tem za igranje tržnikov v Wolfsburgu, razkriva tudi dejstvo, da je najmočnejšega TDI-ja pravzaprav daroval našpičeni Golf GTD, ki si ga je moč omisliti tudi z ročnim menjalnikom. Je pa po drugi strani GTD gnan izključno spredaj.

Identičen

Volkswagen_Golf_Alltrack_20_TD_05Glavna gred najmočnejšega TDI-ja se je vrtela tudi v testnem Alltracku, s čimer je bil njegov pogonski sklop tudi identičen tistemu, ki je služil pogonu »moje« najdražje Škode vseh časov – Octavie Scout 2.0 TDI 135kW.

Nič čudnega torej, da sem še enkrat potrdil, da povečana masa avtomobila v kombinaciji s samodejnim menjalnikom odigra pomembno vlogo pri suverenosti motorizacije avta. Kolikor me je dobrih 180 »konj« v Golfu GTD fasciniralo, sem izstopil iz Alltracka, in tudi nekaj mesecev nazaj iz Scouta, manj navdušen.

Ne razumite me narobe: Alltrack nastopa na cesti še vedno zelo suvereno in z obilico moči ter navora, a tistega sunka, energičnosti, eksplozivnosti, ki ju premore enak motor v manjšim in lažjem GTD-ju, tu preprosto ni občutiti. Osebno bi si, če bi izbiral tovrstni avto, raje prihranil kar lep kupček denarja in posegel po 150-»konjskem« 2.0 TDI. Mislim, da bi ta »manko« navora nadoknadil z ročnostjo menjalnika.

Približno 3.200 €

Ko sem že ravno pri ekonomiki nakupa Alltracka … ta je od primerljivo motoriziranega Varianta dražji za približno 3.200 €. Poudarek pri tem je na »primerljivo motoriziran«. Oba, Variant in Alltrack, sta lahko identično motorizirana samo v primeru 110-»konjskega« 1.6 TDI in 150 »konjskega« 2.0 TDI. Bencinar 1.8 TSI ter 184-»konjski 2.0 TDI sta v povezavi s štirikolesnim pogonom na voljo izključno samo v Alltracku.

Raketa in vžigalnik

Ni kaj, Volkswagen Golf Alltrack je nedvomno več kot samo nališpan Golf Variant. Poleg obvezne terenske šminke je namreč tudi tehnično nadgrajen s serijsko primaknjenim štirikolesnim pogonom 4Motion in elektronsko »zaporo« prednjega in zadnjega diferenciala, ki mu skupaj zagotavljajo nadpovprečne vozne sposobnosti za premagovanje tudi malo bolj zahtevnih kolovozov ali neutrjenih gozdnih poti.

Če potepanj po tovrstnih poteh ne nameravate izvajati ravno pogosto ali celo nikdar, potem res ne vidim smisla po zapravljanju okoli 3.200 evrov več kot za primerljivo motoriziran Golf Variant. Ker sam res nimam tovrstnih pustolovskih nagnjenj, o Alltracku, ali kakršnemkoli podobnem »terenskem« izdelku, res ne razmišljam.

Pravite, da mora biti Golf z velikim prtljažnikom? V redu, pa naj bo Golf Variant. Pravite, da mora iti kot raketa in žreti kot vžigalnik? No, potem ni drugega kot Golf Variant GTD. Osebno preživim tudi to, da se njegovih dobrih 180 »konjev« prenaša samo skozi prednji kolesni par.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Teoretično kombinacija pogonskega sklopa, ki mu ni kaj dosti očitati. V praksi se v določenih okoliščinah pokažejo nekatere omejitve zasnove menjalnika z dvema sklopkama.
  10
 • Notranjost
  V osnovi še vedno čistokrvni Golf Variant, ki je z obilico litrov in centimetrov v kabini in zadku kot naročen tudi za veččlansko družino.
  10
 • Opremljenost
  Od skupno 4.730 evrov vrednih doplačil bi sam izbral samo biksenonska žarometa. Vse ostalo je zame osebno bolj ali manj potrata denarja.
  10
 • Vozne lastnosti
  Na neutrjenih podlagah za karavana presenetljivo zmogljiv, na cesti pa bi si sam želel rahlo manj togo nastavljeno vzmetenje. Kljub dobrim 180 »konjem« vijuganje skozi ovinke z Alltrackom ni v posebno zadovoljstvo.
  8
 • Gospodarnost
  Bogato založen paket avta, s primerno ceno. Tudi poraba goriva v zimskem času ni bila prav TDI-jevsko skromna. Nizke temperature, pogonski »konji«, povečana masa avta, menjalnik DSG in štirikolesni pogon pač pustijo svoj pečat.
  6
 • Zmogljivost
  Elementi, ki vplivajo na povečano porabo goriva vplivajo tudi na iskrivost vrancev pod prednjim pokrovom. Zadeva sicer še zdaleč ni podhranjena, a eksplozivna kot v Golf-u GTD-ju tudi ne.
  9
 • Sklep
  Ja, Alltrack nedvomno je več kot Cross, a ga res ne morem priporočati tistemu, ki ne bo zares izrabljal njegove »terenskosti«. Denar, potreben za nadgradnjo Alltrack, raje prihranite ali pa ga, če vas res tišči, vtaknite v model z več opreme in/ali zmogljivejši motor.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 31.122
cena testnega vozila (€) 35.982
dolžina × širina × višina (mm) 4.578 x 1.799 x 1.515
dovoljena masa vozila (kg) 2.080
emisija CO2 (g/km) 132
garancija (splošna/lak/prerjavenje/mobilna) 4 leta/12 let/3 leta/3 leta/neomejeno ob rednem servisiranju na pooblaščenem servisu
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 15,8
masa praznega vozila (kg) 1.584
medosna razdalja (mm) 2.630
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 219
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135 (184) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,9
pnevmatike 225/45 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1/11,8/7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7/4,6/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 7,8
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 605 – 1.620
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (prisilno hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Več kot šminka"


vinci
4 leta 5 meseci nazaj

Misliš C razred avtomobilov. Vse avtomobile ,ki spadajo v ta razred.

emozul
4 leta 5 meseci nazaj

Vinci, me pa res zanima kateri avto imaš ti v mislih?
Zakaj že rečejo “golfov” razred?

vinci
4 leta 5 meseci nazaj

Upam da bo čim več ljudi prebralo tvoj odgovor.

pskoda
4 leta 5 meseci nazaj

Ta “šminka” gre men na kozlaje

 
Izboljšan romunski recept za vsak okus
Posipanje s pepelom