Poraba 5,1/11,2/6,8 l/100km Največja hitrost 220 km/h Cena 42.750 eur
Plusi
 • motorne zmogljivosti (nad 2.000 vrt/min)
 • opremljenost
 • prostornost spredaj
 • pozornost do detajlov
 • stabilna in zanesljiva lega
 • ravno dno skupnega prtljažnika
Minusi
 • udobje vožnje na kratkih neravninah (pod 100 km/h)
 • motorna prožnost do 1.500 vrt/min
 • prostor za glave zadaj
 • podpovprečno prostoren osnovni prtljažnik
 • povratna povednost volana

V dobrih starih časih je Citroënov legendarni DS močno štrlel iz povprečja. Pravijo, da je prišel čas obuditve stare slave, zaradi česar so s kratice DS obrisali prah. A DS po novem ni samo še en Citroën. Ne, ne, Francozi se trudijo narediti iz njega nekaj več. Test.

Absolutno se strinjam, da je danes neprimerno težje štrleti iz povprečja kot kakšnega pol stoletja nazaj. Avtomobilskih znamk je zdaj sicer približno toliko kot takrat, a producirajo skoraj nepregledno število modelov, različic in podmodelov. Tržniki nas sicer prepričujejo, da so le ti zelo raznoliki, a se s tem ne strinjam povsem. Njihova, v prospektih obljubljena, raznolikost je namreč na cesti pogosto komaj zaznavna.

Na podoben način ločujem avtomobile tudi samo na dobre in zelo dobre. Pri tem so ločnice med njimi v resnici zanemarljivo majhne, po večini pa je celo tako, da izhajajo pravzaprav iz različnih osebnih preferenc kupcev. Kar je nekomu všeč, drugemu morda ni – in obratno.

Kar je nekomu všeč, drugemu morda ni in obratno.

Misija nemogoče

Ravno tej nadpovprečni povprečnosti avtomobilov je treba pripisati, da proizvajalci vse težje zasnujejo avto, ki bi resnično izstopal iz sivine. Zato se mi zdi ponovitev originalnosti legendarnega DS-a v 21. stoletju prava misija nemogoče. A so pri PSA prepričani v nasprotno.

Tržnikom so namreč delegirali jasno nalogo: “Naredite iz povprečnih Citroënov premium DS-e.” Najprej so iz enega legendarnega avtomobila naredili samostojno znamko avtomobilov. Naslednji korak je vplesti avtomobilsko ikono iz leta 1955 v marketinško kampanjo modelov 21. stoletja. In tako je danes tu med nami DS 5. Novi Citro….., khm, oprostite, DS-ov zastavonoša.

Naredite iz povprečnih Citroënov premium DS-e.

5 ni enako 5

DS_DS5_BlueHDi_180_12Zanimivo je, da največji DS, kljub številki 5 v imenu, v resnici nima kaj dosti skupnega z največjim Citroënom, C5. Največji DS je namreč postavljen na PSA-jevo platformo PF2, ki si jo deli s Peugeotom 3008, Citroënoma C4 in prejšnjo generacijo C4 Picasso. Deli si jo celo z manjšim bratom DS 4.

Dodatno je največji DS tudi občutno krajši od največjega Citroëna, saj ju loči več kot četrt metra dolžine. A to samozavestnih Francozov ni odvrnilo, da ga ne bi suvereno poslali v naskok na višjeleteče kupce. Z njim, tako PSA, nagovarjajo kupce, ki naj bi sicer omahovali za Volkswagnovim CC-jem, pa Fordovim Mondeom in celo BMW-jevo serijo 3 ter Audijem A4.

S povodcev spuščeni oblikovalci

DS_DS5_BlueHDi_180_18Kot je občutno krajši od sorodnega C5, je jasno podobno krajši tudi od omenjenih samooklicanih konkurentov. Je pa res, da kar mu manjka na centimetrih, vsekakor nadoknadi s pozornostjo do detajlov. Tako zunaj kot tudi znotraj. Zanjo se ima zahvaliti predvsem šefom.

Ti so namreč na široko razprli razvojni mošnjiček in s povodcev spustili oblikovalce. Dizajnersko odštekanost umetnikov so tako držale nazaj samo omejitve razpoložljivega stanja PSA-jeve tehnike. In s tem sem prišel do elementa, ki DS-ovi petici ne bo ravno olajšala prodajne poti. Opažam namreč, da stanje PSA-jeve tehnike ne dosega ravni zgoraj omenjenih tekmecev na čisto vseh področjih.

Logično

Da se zadnjim potnikom v velikem DS-u ne bo godilo tako kot v nekaterih tekmecih, je glede na skromnejše zunanje mere avta logično. Manj logično pa je, da je prostora za glave tako malo, da bodo tam našli dovolj prostora samo odrasli do največ 1,7 metra telesne višine. Zatika se namreč pri v ostrešje vdelanem panoramskem oknu, katerega obloge odžirajo dragocene višinske centimetre.

Obliž na rano podpovprečno prostornega osnovnega prtljažnika s samo 468 litri je povsem ravno dno skupnega prtljažnika.

Citroënovski

Pri avtocestnih hitrostnih povprečjih se DS 5 zelo lepo pelje. Pravzaprav – večja kot je hitrost, bolj suvereno in nenaporno se zdi njegovo goltanje kilometrov. Žal vožnja pri hitrostih pod približno 100 km/h kaže na še eno capljanje PSA-jeve tehnike za konkurenco.

Kadar prevozi DS 5 reže, razpoke, luknje, slabo poravnane kanale v cestišču z manjšimi hitrostmi, se namreč, skupaj z njegovo vsebino, neprijetno strese. Po tej plati pravzaprav spominja na obnašanje plebejskih Citroënov. Čeprav tržniki obljubljajo, da je DS5 na cesti grantourer v pravem pomenu besede, pa zgoraj opisana neprepričljivost pri počasnejši vožnji te obljube deloma demantira.

Po tej plati pravzaprav spominja na obnašanje plebejskih Citroënov.

DS_DS5_BlueHDi_180_13Šest klasičnih samodejnih prestav menjalnika, 400 Nm in kar 181 »konjev« deluje na papirju nadvse všečno. Jasno, saj teče beseda o vrhuncu dizelske ponudbe v največjem DS-u. Žal se tudi tu rahlo zatakne. Njegova združitev z omenjeno klasično samodejnostjo v menjalniku namreč na cesti ne deluje tako prepričljivo, kot se od takšnega avta pričakuje. Motorju tako do 1.500 vrt/min manjka sape in odzivnosti, nad 2.000 vrt/min pa se mu, predvsem v nižjih prestavah dobesedno »odpelje«.

DS_DS5_BlueHDi_180_15Dodatno k neprepričljivosti pogonskega sklopa prispeva svoje še zmedenost samodejnosti šeststopenjskega menjalnika. Tendenca zgodnjega prestavljati navzgor je posledica želje njegovih stvarnikov po čim varčnejši vožnji. S tem v osnovi sicer ni nič narobe, a kaj ko potem že zmeren pritisk na stopalko za plin sproži pretikanje prestave ali celo dveh navzdol. S pripadajočim dvigom motornih vrtljajev se nenadno poveča tudi prožnost motorja, kar se odrazi v sunku v hrbet.

Na tem mestu menim, da bi se moral pogonski sklop bolj zanašati na motorno prožnost, še posebej, ko se nahaja v ugodnem območju motornih vrtljajev. To, da za skoraj vsako malenkost prestavlja navzdol, ima za posledico neenakomerno in sunkovito vožnjo, ki začenja s časom motiti voznika, kaj šele sopotnike. Zadevo se da sicer nekoliko omiliti s preklopom na ročni režim izbiranja prestav, a potem ne vem, zakaj odšteti denar za avtomatiko. Glede na preizkušeno menim, da bi se velikemu DS-u bolje podal srednje močan HDi v kombinaciji z ročnim menjalnikom.

Cilj: izzivati

DS_DS5_BlueHDi_180_10Prepričan sem, da so Francozi v rojstvo novodobnega velikega DS-a vložili neizmerno energijo, obilo volje in nenazadnje tudi razvojnega denarja. Zastavili so si izredno visok cilj. Odločili so se izzivati z namenom izstopiti iz povprečja.

Tako izzivajo z bogatim in všečnim oblikovanjem. Izzivajo z neznačilno, kompaktno zasnovo petvratne kombilimuzine. Skupaj se odražata v samosvoji pojavi avta, ki prilepi nase prenekateri pogled mimoidočih. Z izjemo centimetrske in litrske siromašnosti v zadnjem delu avta, mislim, da z izbranim konceptom avta niso udarili mimo. Še kar nekaj dela pa čaka njihove inženirje pri uglaševanju podvozja.

Pod črto me je DS 5 BlueHDi180 pustil hladnega. V nasprotju s podobo na cesti, me celoten paket avta žal ni uspel prepričati. Bojim se tudi, da moja rezerviranost do njega ni izjema. Za resnejšo spreobrnitev potrebuje njegova oblikovna in konceptualna samosvojost bolj izpopolnjeno tehniko. Brez nje bodo namreč potencialni kupci še naprej rajši zavili v prodajne salone tekmecev.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobno grajen, a za vrh dizelske ponudbe razočara. V začetku neprožen in neodziven, nad 2.000 vrt/min že skoraj brutalen. Tudi menjalnik bi se lahko bolj zanašal na motorno prožnost.
  8
 • Notranjost
  Predvsem v zadnjem delu avta bolj utesnjena kot pri tekmecih. Sicer pa oplemenitena z obilico oblikovalskih detajlov in nadgrajena s kakovostnimi materiali.
  8
 • Opremljenost
  Moti me vezanost najmočnejše motorizacije izključno na najbogatejši paket opreme. Je pa jasno, da ta ne pušča odprtih želja.
  10
 • Vozne lastnosti
  Ob neprepričljivem najboljšem pogonskem sklopu največji trn v peti DS 5. Podpovprečno udobje vožnje pri manjših hitrostih. Zadeva se občutno izboljša pri večjih hitrostih, a človek žal ne more vedno »nizko leteti«.
  7
 • Gospodarnost
  Nekoč v prihodnosti se bo morda izkazalo, da za DS-a 42 evrskih tisočakov ni utopično visoka cena. Žal se DS 5 danes na cesti obnaša kot povprečni Citroën - in 42.000 € za Citroëna je pač preveč.
  6
 • Zmogljivost
  Za 181-»konjev« in 400 »njutnov« najmočnejšega HDi-ja v ponudbi pač ne morem reči, da so podhranjeni. Je pa res, da potrebujejo vsaj 2.000 vrt/min.
  9
 • Sklep
  Na parkirišču močno privlači s svojo drugačnostjo in samosvojostjo. Žal to privlačnost na cesti odplakne povprečno usklajen pogonski sklop in citroënovsko nastavljeno podvozje.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 40.390
cena testnega vozila (€) 42.750
dolžina × širina × višina (mm) 4.530 × 1.871 × 1.505
dovoljena masa vozila (kg) 2.125
emisija CO2 (g/km) 114
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 leti/12 let/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.540
medosna razdalja (mm) 2.727
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 220
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 133 (181) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 235/45 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1/11,2/6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4/3,8/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 9,2
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 468
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dobrodošli v kraljestvu leva
Izboljšan romunski recept za vsak okus