Poraba 5,9 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 20.910 eur
Plusi
 • garancijski pogoji
 • oblikovni paket GT Line
 • prostornost zadaj
 • voznikova ergonomija
Minusi
 • varnostno-asistenčni sistemi zgolj ob doplačilu
 • vidnost zaslona potovalnega računalnika
 • ročna zavora je nameščena preblizu voznikovemu sedežu
 • trdo podvozje

Z modelom Cee’d, ki velja že od samega začetka za eno prijetnejših osvežitev »Golfovega razreda«, so pri Kii skozi dve generacijski nadaljevanki dokončno dokazali, da so lahko povsem konkurenčni tudi v enem najbolj množičnih avtomobilskih segmentov. In ne le to! Z njim namreč že osem let precej uspešno lovijo kupce, ki pred tem niti pod razno niso pogledovali h korejskim produktom.

Cedevita

V nižjem srednjem avtomobilskem razredu se na evropskem trgu že od nekdaj bije hud boj. V omenjeno bitko, v kateri sicer že vrsto let zmaguje z najboljšim tržnim deležem Volkswagnov Golf, pa se je koncem leta 2006 malce bolj resno – če seveda povsem odmislimo njihove precej jalove poizkuse v preteklosti (beri: Sephia, Cerato) – vključila tudi korejska Kia s svojim Cee’dom. Po zaslugi dobrodušnih garancijskih pogojev ter »nepremagljive« cene, pri kateri se je marsikateri lastnik povsem nove Dacie pričel povsem nehote spraševati, zakaj za vraga ima tako drag avto, je brž doživel izjemno topel sprejem med kupci.

In če je pri prvi generaciji znal kakšen zloben jezik še pripomniti, da ponuja »korejski Golf« v primerjavi z ostalimi tekmeci še vedno preveč instant umetnih občutkov (beri: komunikativnost volana, nastavitev podvozja), pa tovrstnih kritik ni bilo več moč (bolj množično) zaslediti pri njegovem nasledniku. Cee’d druge generacije je tako postal v vseh segmentih povsem enakovreden ostalim konkurentom, kar pa se je (žal) odrazilo tudi v bolj samozavestno nastavljeni ceni.

KIA CEE'D 02Ker pa je od predstavitve novega Cee’da minilo že (za avtomobilizem dolga) štiri leta, bližnji tekmeci pa so vmes ponudili še bolj osvežujoče in poživljajoče produkte, so morali tudi pri Kii nujno osvežiti svojo prodajno uspešnico. A glede na to, da so Korejci v preteklosti pojem »Facelift« velikokrat enačili z »Extreme Makeover«*, bo marsikdo presenečen nad tokratnim rezultatom, ki je precej »volkswagnovsko« nevsiljiva. Pri čemer bodo zgolj najbolj pozorni uzrli rahlo spremenjena odbijača in novo obliko platišč ter v notranjosti nekaj več kroma, izdatnejšo osvetlitev upravljal in rahlo posodobljen info-zabavni sistem z navigacijsko napravo, ki ji je življenje vdahnil holandski TomTom.

Tako deluje novi Cee’d še daleč najbolj sveže, če se kupec odloči za oblikovni paket »GT-Line«, ki je bil v preteklosti namenjen zgolj 204-»konjski« različici GT (športni sprednji in zadnji odbijač, dinamična stranska pragova, dvojne izpušne cevi, 17-palčna platišča, sedežno oblazinjenje GT-Line, kovinske stopalke ter izjemno zanimive dnevne luči LED v obliki – tako pravijo pri Kii – ledenih kock). Pri tem lahko določeno stopnjo svežine zagotavlja celo opcijska »uranovo rumena« karoserijska barva, ki menda – po pričanju psihologov – osvobaja pred strahovi, aktivira ter, jasno, poživlja.

Manjši popravki

KIA CEE'D 10Pa saj Cee’d druge generacije niti ni potreboval kakšne podrobnejše prenove! Kiina prodajna uspešnica je namreč že ob predstavitvi leta 2012 prepričala s spodobno voznostjo, Evropejcem namenjeno ergonomijo voznikovega delovnega prostora, solidnim izborom notranjih materialov ter nekaterimi dokaj nadstandardnimi dodatki za ta razred (npr. osvetlitev zunanjih kljuk ob približevanju vozilu z brezstičnim ključem). Še najbolj je šepal na področju sodobnih varnostno-asistenčnih sistemov, ki pa jih je končno prinesla tokratna prenova. Žal je za omenjene (v teh časih skorajda že samoumevne) pripomočke potrebno tudi pri najdražjem paketu še vedno dodatno seči v denarnico (npr. 600 evrov za zaznavanje vozil v mrtvem kotu in opozorilnik prečno vozečih vozil pri vzvratni vožnji), zaradi česar se zna zgoditi, da bodo med potencialnimi kupci dodobra spregledani. Nenazadnje sem omenjene dodatke tudi sam zaman iskal pri testnem primerku …

Pri najstarejšem avtomobilskem proizvajalcu na korejskem polotoku se znajo hkrati pohvaliti, da je bil Cee’d s prenovo deležen izboljšav podvozja in krmilnega mehanizma, inženirji pa naj bi mu namenili tudi več zvočno izolativnih materialov. A je že krajša vožnja po malce bolj zavitem cestišču kaj hitro pokazala, da podvozje dokaj slabo požira neravnine, pri čemer se zna ob kakšni kombinaciji zaporednih prečnih neravnin zatresti kot mlada srnica, ko pride na jaso. Komunikativnost volanskega sistema, kljub prilagodljivi nastavitvi (Sport, Normal, Comfort), še vedno ni na stopnji kakšnega Fordovega Focusa, a vseeno ponuja boljši občutek na volanu kot npr. novi Megane. Dodatna zvočna izolacija pa je očitno dovolj izdatna, da je dizelski hrup že poznanega 1,6-litrskega agregata CRDi v kabini skoraj povsem nemoteč.

Najmočnejše izbire med turbodizli s svojimi 136 »konji« sicer ne razganja ravno od dinamičnosti in eksplozivnosti, a zaradi uporabnejšega navora pri nizkih vrtljajih (najvišja vrednost se nesramežljivo prikaže že pri 1.750 vrtljajih) deluje v praksi bolj prepričljivo, kot 128-»konjska« verzija, ki je bila v ponudbi pred kozmetično osvežitvijo. S porabo, ki se je vrtela okrog vrednosti šestih litrov, pa hkrati tudi ne bo osvojil naslova največjega šparovčka segmenta C.

Chanometer

KIA CEE'D 03Korejska Kia je s precej nevsiljivo osvežitvijo svoje evropske prodajne uspešnice pokazala, da ji je že pred štirimi leti uspelo ustvariti izjemno solidno prevozno sredstvo, brez da bi ga morali sedaj obsežneje prenoviti. Pohvalno! Tako še vedno predstavlja enega bolj simpatičnih predstavnikov svojega razreda, četudi kupcev ne nagovarja več s tako nizko ceno kot nekoč.

In ne zgolj to! Ko bodo Kiini razvojniki v Rüsselsheimu še dodatno dodelali njegove vozne lastnosti ter ponudili večji izbor motorjev, Cee’d ne bo več zgolj Golfov lovec, temveč se lahko kaj hitro dogodi, da bo postal celo njegov … plen.

Tekst in foto: Urban Acman.

* popolna preobrazba (angl.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Povsem spodobna motorizacija za predstavnika segmenta C, ki pa je ne razganja ravno od dinamičnosti. Soliden 6-stopenjski menjalnik precej natančnih manir bo povšeči tudi nežnim rokam.
  8
 • Notranjost
  Solidna ergonomija voznikovega prostora, zadovoljiva prostornost (tudi v prtljažnem prostoru) ter dovolj mehkejših plastičnih oblog.
  8
 • Opremljenost
  Glede na to, da so se avtomobili korejskih proizvajalcev lahko vedno pohvalili s precej izdatno serijsko opremo, deluje kar malce presenetljivo, da je potrebno za varnostno-asistenčne sisteme doplačati tudi pri najdražjem paketu.
  8
 • Vozne lastnosti
  Ko bodo Korejci poskrbeli še za resnejšo dodelavo podvozja ter volanskega mehanizma, bodo hodili gledati Cee'da celo iz Fordovega in Volkswagnovega salona.
  7
 • Gospodarnost
  Kljub temu, da se »korejski Golf« ne more več pohvaliti s cenami, ki so bile nedosegljive celo predstavnikom nižjega avtomobilskega segmenta, še vedno velja za enega ugodnejših nakupov v svojem razredu (upoštevajoč opremljenost).
  8
 • Zmogljivost
  136 »konjev« ne zmore ravno delati čudežev, a povsem spodobno premika 1.357 kg težko vozilo pri vsakdanjih opravkih.
  7
 • Sklep
  Da se Kiin model Cee'd ne bi izgubil v množici bolj svežih konkurentov, so ga morali tudi Korejci vsaj malce posodobiti svojega, da bi ohranili položaj na čedalje bolj tekmovalnem avtomobilskem trgu.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.490
cena testnega vozila (€) 20.910
dolžina × širina × višina (mm) 4.310 x 1.780 x 1.430
dovoljena masa vozila (kg) 1.920
emisija CO2 (g/km) 115
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavenje) 7 (150.000 km)/7
gibna prostornina (cm3) 1.582
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.354
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 100 (136) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/3,6/4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 9,8
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 380-1.318
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 77,2 x 84,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

33 komentarjev za "Lovec"


chad
3 leta 7 meseci nazaj

No če si je kdo prebral spodaj obrazložitev nekoga s Kie, avto (pričakovano) sploh ni drag. To je osnovna cena testenga vozila s paketom z že skoraj vso opremo, vendar mu manjkata še dve malenkosti do vsega. In to je za novinarja “osnovna cena”. Res zelo pameten opis cene, kajne?

Zato moram tudi jaz povedat, da je izraz “cena osnovnega modela” tukaj konfuzen, v resnici pa tudi napačen. “Osnovni model” je vstopni model, ki je z najšibkejšim motorjem in najmanj opreme. To namreč pomeni osnova. Tako tudi pri ostalih testih napišejo, tudi na youtube razni avtotesti širom sveta. Bolj pregledno bi bilo napisati osnovno ceno res osnovnega vozila po ceniku, potem pa še ceno testnega vozila z opremo in motorjem, ki jo ima.

Če pa je res potrebno komplicirat in pisati o osnovi ceni vozila z dna spiska po ceniku, ker mu manjka še kakšna malenkost do res “full optional”, potem bi bilo smiselno napisati “osnovna cena vozila s paketom opreme”, tako bo vsak takoj vedel za kaj točno gre. Ampak to je res konfuzno, ne vem zakaj je to potrebno. Tako se avtu lahko še škodo naredi, saj jih večina na prvo žogo razume, da je avto res drag. Pa v resnici ni. Samo novinar je to tako zapisal, konfuzno.

Pa spet, marsikateri avto ni full optional samo v eni izvedbi. Na primer bmw ima lahko poleg vsega športne sedeže, pa za nekoga to ne bo full optional, ker je za njega boljši sedež komfortni, ki je nastavljiv v vse sploh možne smeri, kar pa športni ni. Sta pa oba doplačljiva. Tako da iz tega se da še celo kuhno naredit.

Stefi
3 leta 7 meseci nazaj

Iz polemike o cenah osnovnega in testnega modela lahko razberem, da ni jasnih kriterijev, kaj katera cena pomeni. Po mojem mnenju bi bilo najbolj logično, da se navaja osnovno ceno vozila (kar v praksi pomeni najnižji oz. osnovni nivo opreme) glede na izbrani motor ter nato ceno testiranega vozila (seveda z enakim motorjem) z navedbo opremskega nivoja in morebitnih ostalih dodatkov. Cenovna primerjava npr. najcenejšega motorja z osnovno opremo in najmočnejšega motorja z maksimalno opremo je verjetno nesmiselna.

maniaxxx
3 leta 7 meseci nazaj

Avta ne bom komentiral ( je korekten ) ampak, da nekdo, ki se ima za uradnega KIA Pr predstavnika piše takšne nebuloze oziroma kar laži o konkurenci je kretensko in meče slabo luč na znamko. Oziroma kakršni zaposleni takšen avto kot kaže

3 leta 7 meseci nazaj

Zunanjost je kar zanimiva, notranjost pa že na slikah izgleda plastična in 10 let za konkurenco. Cena pa je zelo optimistična…

 
Leti kot metulj, piči kot škorpijon
Ameriške sanje na dosegu rok