Poraba 8,7 l/100km Največja hitrost 198 km/h Cena 35.380 eur
Plusi
 • prostornost na zadnji klopi
 • prilagodljiv prtljažnik
 • bogat opremski paket Tekna
 • dovolj zmogljiv agregat
Minusi
 • brez opcije 4x4 pogona pri bencinskem agregatu
 • resolucija kamer
 • impulzno stikalo za stekla zgolj pri vozniku
 • položaj stikala za ogrevanje zadnjih sedežev (spredaj na sredinski konzoli)
 • infozabavna enota
 • poraba goriva ob bolj dinamični vožnji

Kdor bi želel v teh časih zamenjati svoj 15 let star družinski športno uporabni terenec, ki ga je kupil še tedaj, ko je bilo skorajda samoumevno, da ga mora poganjati (vsaj) dvolitrski dizel ter se mora od tal odrivati z vsemi štirimi, bi bil verjetno kar malo šokiran. Tako bi zaprepadeno ugotavljal, da sedaj celo v srednje velikih primerkih, kot je Nissan X-Trail, brnijo motorčki, kakršne je v preteklosti videval le v avtomobilih velikosti Clia in Pola, štirikolesni pogon pa postaja prej izjema kot pravilo. Ter skrušeno spoznal, da se je takšno in drugačno krčenje dotaknilo skorajda vsega. Z izjemo cene.

Mlinček

Kdor je zadnja leta prespal dogajanje v avtomobilizmu, je najbrž povsem spregledal, da so proizvajalci v tem času intenzivno zmanjševali delovne prostornine motorjev, ki so postali posledično tudi kompaktnejši in lažji. Na ta način želijo dodobra zmanjšati porabo goriva ter izpuste toplogrednih plinov, pri čemer izpad moči in navora, ki ga prinaša skromnejši motorni volumen, praviloma nadomestijo z vgradnjo turbinskih polnilnikov. Res pa se v praksi tovrstni turbo motorčki, katerim sicer nikakor ne gre očitati lenobnosti, izkažejo pri višjih obremenitvah (a ne tistih laboratorijskih!) za bistveno manj čiste, kot to kažejo uradni tehnični podatki, zaradi česar se velikokrat pojavlja vprašanje o smiselnosti pretiranega krčenja (npr. pri kakšnih dvovaljnih agregatih).

NISSAN X-TRAIL 28Med tovrstnimi motorji, ki jih včasih imenujemo kar mlinčki, so prenekateri doživeli tudi »amputacije« valjev (v dobrobit zmanjševanja gibljivih delov, mase, ipd.). V zadnjih letih so se znašli skoraj v vseh avtomobilskih razredih, pa četudi včasih izpadejo kar malo groteskno. Tako sedaj čakam le še na kakšen delovni 5-metrski poltovornjak z 1,5-litrskim trivaljnikom pod motornim pokrovom.

Ne čudi torej, da so se tudi pri Nissanu (oziroma Renaultu, ki sicer velja za enega izmed začetnikov t.i. downsizinga) odločili, da namestijo v svojega srednje velikega križanca prostorninsko precej majhnen mlinček, kakršnega pred dvema desetletjema ne bi videli niti v kompaktni Almeri. A da ne bo pomote: pri povsem novem 1,3-litrskem bencinskem turbo štirivaljniku, ki so ga pri Renault-Nissanu razvili v sodelovanju z Mercedesom, gre za izjemno sodobno grajeno stvaritev, ki proizvede kar 160 »konjev« največje moči, ki bi morali biti kos celo velikemu X-Trailu. Pa je temu res tako?

Zadovoljiv, a ne izreden

Pri Renaultu pravijo, da se prostorninsko majhen motorček, ki v X-Trailu od letošnjega leta nadomešča podobno krepko motorizacijo 1.6 DIG-T (163 KM, 240 Nm navora), ponaša z variabilno odmično gredjo in pa posebnim premazom ventilov, kar naj bi še dodatno zmanjšalo trenje ter nižalo temperaturo med delovanjem. V primerjavi s predhodnikom doseže višjo navorsko vrednost (270 Nm), ki je na voljo pri nižjih vrtljajih, kar naj bi posledično doprineslo k nižji porabi goriva, česar pa tokratni test ni ravno potrdil.

NISSAN X-TRAIL 27V kombinaciji s 7-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom, ki pri tej motorizaciji edini skrbi za prenos moči, se motorček izkaže kot povsem dovolj živahen ter, zaradi obilice navora pod dvema vrtljajnima tisočakoma, tudi agilen pri pospeševanju. Okej, s tako motoriziranim X-Trailom res ne boste podirali hitrostnih rekordov (11,5-sekundno pospeševanje od 0 do 100 km/h), saj že prazen na tehtnici pokaže okrog tone in pol, a to nikakor ne pomeni, da bi kadarkoli za sabo vlekli živčno kolono. Niti v kakšen resnejši gorski klanec.

Vendar pa se ob malce bolj dinamični vožnji vse skupaj »zatakne« pri menjalniku DSG, saj postane neuglajen ter na trenutke (v načinu Sport) tudi rahlo cukajoč. Obenem malce predolgo drži motor v visokih vrtljajih, zaradi česar kabino napolni bolj rezek zvok, ki pa nekako kar ne spada k umirjeni naravi Nissanove svetovne prodajne uspešnice.

Tako se omenjena pogonska kombinacija daleč najbolj izkaže med defenzivno vožnjo, na kar nakazujejo že njegove vozne lastnosti, saj je bistveno manj brezkompromisen med ovinki kot marsikateri bližnji rival (npr. Mazda CX-5). A se zna vsaj malce odkupiti z udobjem v vožnji (kolikor toliko solidno požiranje neravnin, a še vedno za odtenek preveč prečnega nagibanja), kar pa se pri tako velikih SUV tako ali tako prvenstveno išče. Med umirjeno vožnjo bo razveseljeval tudi z dokaj solidno porabo bencina (za tako velik avto, da ne bo pomote!), kdor pa bo vseeno želel malce bolj redno spuščati na pašo vseh 160 Renaultovih »žrebcev«, naj se vseeno pripravi na pogostejši obisk bencinskih servisov (poraba namreč lahko brez težav naraste na več kot 9 l/100km). Ali pa enostavno poseže po dizlu.

NISSAN X-TRAIL 04K slednjemu morajo obenem pogledovati tudi vsi tisti avanturisti, ki želijo pri X-Trailu na vsak način pomoč v obliki štirikolesnega pogona, saj le-ta ni na voljo v kombinaciji z bencinskim agregatom. Zadnji trendi v avtomobilizmu sicer res kažejo na to, da se omenjeni pripomoček čedalje redkeje pojavlja celo v razredu srednje velikih športno uporabnih »terencev« (poglejte zgolj novo Toyoto RAV4), a se vseeno zdi, da bi moral biti pri Nissanovem predstavniku med obveznimi dodatki. X-Trail namreč še vedno izgleda na zunaj dovolj možato in kleno, da bi deloval v kakšnem snežnem metežu sila bizarno, ko bi se želel zgolj s sprednjim pogonom izkopati iz neprijetnega položaja.

Torej, če že X-Trail, potem vseeno raje malce bolj »old school« različica – dizel ter 4×4 pogon.

V pričakovanju naslednika

Četudi zadnja generacija srednje velikega Nissanovega športnega terenca že počasi čaka svojega naslednika, pa še vedno spada med najbolj prodajane modele na zemeljski obli. Zanimivo! Tako se je v lanskem letu znašel celo 5. mestu (771.145 primerkov), pri čemer je zgolj na ameriških tleh (X-Trailov soimenjak Rogue) našel več kot 400.000 novih kupcev.

Omenjenih kupcev tako po vsej verjetnosti niti malo ne moti rahlo zastarela multimedijska naprava, ki bi si že počasi zaslužila detajlnejšo prenovo. Ali pa kar kompletno zamenjavo. Daleč najbolj na primer razočara z resolucijo 360-stopinjskih kamer, ki se nikakor ne bi smele znajti v tako dragem vozilu (več kot 35 tisočakov brez upoštevanja popustov).

NISSAN X-TRAIL 14Zadnja kozmetična prenova, ki je X-Traila oplazila pred dvema letoma, je poskrbela tudi za  osvežitev notranjosti (npr. nov volanski obroč, nove barvne kombinacije, ipd.), a celotno okolje še vedno deluje za odtenek preveč plastično (npr. spodnji del armaturne plošče, kljuke vrat, ipd.). Sicer je vse skupaj možno vsaj malce ozaljšati (usnjene sedežne oplate), poživiti (oranžno obarvani elementi) ter tehnološko nadgraditi (solidno delujoči varnostno-asistenčni sistemi), a se vseeno zdi, da zna to mlajša konkurenca le bolje.

Nissan X-Trail – še posebej z najnovejšo bencinsko motorizacijo pod motornim pokrovom – tako ne ponuja posebnega presežka, zaradi česar bo (vsaj na naših tleh) ostal še vedno v globoki senci bližnjih rivalov, kot je Škoda Kodiaq. Malce bolj zanimiv bi tako lahko postal zgolj ob kakšni agresivnejši prodajni akciji, ko bi potencialne kupce prvenstveno poskušala nagovarjati s konkretno nižjo ceno.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Mlinček, ki je nastal v skupnem sodelovanju z Daimlerjem in od letos v X-Trailu nadomešča podobno močno motorizacijo 1.6 DIG-T, navdušuje s kultiviranostjo ter dovolj solidno prožnostjo. 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik se izkaže med umirjeno vožnjo, saj pretirane dinamike ne mara. Žal brez 4x4 pogona pri tej motorizaciji.
  8
 • Notranjost
  Če X-Trail na zunaj dovolj dobro skriva svoje starostne gube, pa jih znotraj – navkljub zadnji kozmetični prenovi – nikakor ne more povsem zakriti. A se vsaj malce odkupi s prostornostjo (še posebej na zadnji klopi) ter zadovoljivo (vendar ne vzorno) ergonomijo.
  8
 • Opremljenost
  Pri najbogatejšem opremskem paketu Tekna, ki sicer ponuja tudi električno nastavljive usnjene sedeže, bi se lahko na spisku našel vsaj še radarski tempomat.
  9
 • Vozne lastnosti
  Nissanov srednje veliki križanec med ovinki resda ni tako brezkompromisen kot nekateri njegovi rivali, kar pa tako ali tako ni njegovo poslanstvo. Vseeno bi lahko bilo njegovo podvozje za odtenek bolj uravnoteženo, saj (mehko) vzmetenje že pri malce bolj dinamično odpeljanih ovinkih poskrbi za opazno nihanje karoserije.
  8
 • Gospodarnost
  Četudi naj bi prostorninsko manjši agregati skrbeli za manjšo porabo goriva, pa med višjimi obremenitvami kaj hitro postanejo požrešni. Pri trenutno edinem bencinsko gnanem X-Trailu tako ne bodite presenečeni, če boste že med avtocestnimi vožnjami porabo le stežka držali pod 8 litri in pol.
  7
 • Zmogljivost
  Čeprav tehnični podatki ne kažejo, da bi s tako motoriziranim Nissanom podirali hitrostne rekorde, se v praksi izkaže za presenetljivo agilnega.
  8
 • Sklep
  Eden globalno najbolje prodajanih športno uporabnih križancev se po novem ponaša s tehnično precej zanimivim turbobencinskim agregatom, ki pa bo zadovoljil zgolj tiste voznike, ki ne prevozijo dosti kilometrov.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 31.300
cena testnega vozila (€) 35.380
dolžina × širina × višina (mm) 4.690 x 1.830 x 1.740
dovoljena masa vozila (kg) 1.985
emisija CO2 (g/km) 154
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.332
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.485
medosna razdalja (mm) 2.705
menjalnik/pogon 7-stopenjski DCT menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 198
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 117/160 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 270 pri 1.800 - 3.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 34.700
pnevmatike 225/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,8
pospešek 0-100 km/h (s) 11,5
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 565-1.996
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 81,3
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nisem zanj
Povečane zmožnosti