Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 56.449 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • obvolanska prestavna ročica
 • inteligentni sistem luči LED
 • zunanja oblika
 • vozne lastnosti
 • štirikolesni pogon
 • opcijska možnost zračnega vzmetenja
 • notranji materiali (končna obdelava)
Minusi
 • panično delovanje sistema za opozorilo pred naletom
 • ergonomija osrednje drsne ploščice
 • dislocirano stikalo za vklop štirih utripalk
 • preglednost nazaj

Najnovejši Mercedes-Benzov produkt v razredu športno uporabnih terencev, ki jih v Stuttgartu po novem označujejo s poenoteno signaturo GL*, bi znal postati eden izmed najbolj zaželenih štirikolesnikov, na katerih se blešči trikraka zvezda. Novi GLC namreč spada med tiste – ravno prav velike – primerke čedalje popularnejših novodobnih »cestnih bojevnikov« oziroma »urbanih asfaltnih gladiatorjev«, ki znajo v vozniku vzbuditi občutek neomajne samozavesti, da se lahko spopade s prav vsako nevarnostjo, ki nanj vsakodnevno preži na cestiščih. Morituri te salutant!**

Napihnjen’C

MERCEDES-BENZ GLC (4)Marsikateri novodobni voznik si dandanes želi, da bi imel čim bolj praktično družinsko vozilo, ki ponuja doživetje aktivnega življenjskega sloga, sofisticirane individualnosti, neomejene svobode in – kar je najvažnejše – v katerem je videti kul.  Zatorej ne čudi, da se v zadnjem času takšna in drugačna športno uporabna vozila, ki ponujajo vse omenjene atribute, na trgu množijo kot gremlini v vodi.

Pri najstarejši avtomobilski znamki na zemeljski obli imajo sicer s tovrstnimi športno uporabnimi »bojnimi vozovi« obilo izkušenj. A vendarle se zdi, da v najbolj popularnem razredu srednje velikih SUV niso nikdar tako uspešno posegali k zvezdam, kot pri njihovi najbližji konkurenci (Audi Q5, BMW X3). Štirioglati GLK je bil morda malce preveč specifično oblikovan in je s svojimi konzervativnimi linijami znal navdušiti bolj ali manj le tiste kupce, ki so bili v povprečju okvirne starosti kot delavci ob upokojitvi na Slovenskem***.

Zatorej je moral Limbušan Lešnik pri ustvarjanju njegove generacijske nadaljevanke, ki so jo, skladno z zadnjim repozicioniranjem Mercedes-Benzove modelne palete, preimenovali v GLC, dodobra zavihati rokave ter narisati dovolj mikaven avtomobil, v katerem bi se tudi mlajši vozniki počutili primerno kul. Tako se je pri oblikovanju novega GLC-ja dodobra odmaknil od filozofije predhodnika ter ustvaril avto s precej bolj aerodinamičnimi linijami (koeficient zračnega upora 0,31).

MERCEDES-BENZ GLC (6)Resda novi GLC deluje ob prvem ogledu, kot rahlo napihnjena karavanska različica razreda C (na čigar platformi tudi sloni), zaradi česar bi znal marsikdo njegove linije označiti za generične. A vseeno deluje kot celota izjemno všečno in mladostno – a le, če ga dodatno okrancljamo vsaj z dodatki 1.199 evrov vrednega paketa Exclusive, ki prinaša simpatične vložke v srebrni barvi ter 18-palčna lahka lita platišča. Ob serijskih »sedemnajstkah« in oskubljeni karoseriji je namreč videti kot Pahor brez gela za lase, saj mu enostavno nekaj manjka.

Teren’C

Novi GLC je hkrati postal konkretno večji od svojega kockastega predhodnika (12 cm v dolžino in 5 cm v širino), kar bodo še posebej občutila kolena zadaj sedečih potnikov (11,8 cm daljše medosje) ter kovčki v prtljažniku (80 litrov večji prtljažni prostor). Sicer pa gre pri GLC-jevi notranji arhitekturi za popolno preslikavo razreda C, edina razlika je v sredinsko nameščeni analogni uri, ki je ne najdemo v terenski različici.

MERCEDES-BENZ GLC (11)Vse ostalo je tako že poznano iz limuzinske verzije, pri čemer je z »magna cum laude«**** moč oceniti izvrstno voznikovo ergonomijo, končno obdelavo notranjih materialov (všečni leseni vstavki) ter izjemno pripravno in intuitivno obvolansko prestavno ročico, zaradi katere sem kasneje v drugem avtomobilu povsem podzavestno vklapljal brisalce, želeč premakniti avtomatski menjalnik v položaj »D«.

Malce manj hvale in slave pa je še vedno deležno dislocirano stikalo vseh štirih utripalk, ki sem ga med avtocestnim zastojem (po testu limuzinskega C že drugič) panično iskal po armaturni plošči, ter ergonomija osrednje drsne ploščice s 155 evrov vredno drsno ploščico, ki med vožnjo prevečkrat odvrača pozornost.

Osnovni

Velika večina potencialnih kupcev novega GLC se bo najverjetneje zadovoljila že s povsem osnovno***** različico, ki se nahaja na začetku cenika in jo cenijo na 46.600 evrov, saj – malce v nasprotju s pričakovanji pri premijskih znamkah – niti pod razno ni tako oskubljena kot kosovski proračun. Nenazadnje se že ponaša s serijskim štirikolesnim pogonom 4Matic, kakor tudi izvrstno delujočo devetstopenjsko menjalno avtomatiko 9G-Tronic.

MERCEDES-BENZ GLC (30)Že poznani 2,2-litrski štirivaljni turbodizel lahke gradnje (OM 651), ki je sicer pred leti imel težave z injektorji goriva ter puščanjem olja v bližini napenjala verige, se lahko pohvali z dovoljšnjo zalogo moči in navora, da voznika ne bo spravljal v zadrego na kakšnem avtocestnem klancu. A za razliko od njegovega predhodnika (GLK), za prenos moči tokrat skrbi novejša (ter varčnejša) menjalna avtomatika, ki se ponaša s kar devetimi stopnjami in za katere znamkini inženirji trdijo, da naj bi jim zaenkrat povsem zadoščale. V praksi se novi menjalnik izkaže z izjemno intuitivnostjo ter bistveno bolj odzivnim delovanjem, kot pri konkurenčnem Land Roverjevem skupku menjalnih zobnikov, a je še vedno za odtenek manj bliskovit od BMW-jevega osemstopenjskega Steptronica.

Vendar pa najnovejši Mercedesov »cestni gladiator« še najbolj blesti v tistem elementu, ki je daleč najbolj cenjen med kupci avtomobilov, na katerih se blešči trikraka zvezda –  v čim udobnejšem prevažanju žive vsebine! In kljub temu, da se tokratni testni primerek ni ponašal z doplačilnim zračnim vzmetenjem (omenjeno opcijo sploh prvič ponujajo v tem avtomobilskem razredu!), pa je navduševal z izjemno uravnoteženimi voznimi lastnostmi ter vrhunskim požiranjem neravnin na slabših podlagah. Dodaten plus si je hkrati zaslužil tudi z vrhunskim delovanjem štirikolesnega pogona (tretja generacija sistema 4Matic), ki dodobra izboljša trakcijo na spolzkih podlagah, pri čemer privede do nadzorovanega prekrmarjenja zgolj grobo pretiravanje.

Okej, resda sicer poznamo v tem razredu kar nekaj bolj športno navdahnjenih športnih terencev (BMW X3, Porsche Macan). A so povprečnemu kupcu Mercedes-Benzovega avtomobila (izjeme pač pogledujejo k primerkom z AMG označbo) omenjene lastnosti vsaj toliko pomembne, kot Zoranu KPK-jevo poročilo.

Chanometer

MERCEDES-BENZ GLC (31)Že od nekdaj je znano, da vedno, ko pri stuttgartskem Mercedes-Benzu predstavijo nov model, inženirji v Münchnu in Ingolstadtu brž dobijo ošpice. Tako jih je verjetno tudi sedaj vsaj malce stisnilo pri srcu, saj so jim z novim GLC-jem dodobra vrgli rokavico v obraz, česar jim – roko na srce – ni uspelo v enaki meri z njegovim oglatim predhodnikom.

Obenem je moč ugotoviti, da je najnovejši Mercedesov GLC eden od boljših in prepričljivejših produktov, ki so v zadnjem času zapustili njihove »kovačnice«, pri čemer tudi sam ne bi imel prav nič proti, če bi kdaj postal tudi … »Urbanov GL-adiator«.

Tekst in foto: Urban Acman.

 

* Geländewagen – terensko vozilo (nem.)

** Umirajoči te pozdravljajo! (lat. – izsek iz znanega pozdrava gladiatorjev, s katerim so nagovorili rimske cesarje pred gladiatorskimi igrami: »Ave Imperator, morituri te salutant«)

*** Povprečna starost slovenskega kupca modela GLK je 57 let

**** Z največjo pohvalo (lat.)

***** Kasneje bo na voljo še dvokolesno gnana verzija 200 CDI z 1.6-litrskim turbodizlom pod motornim pokrovom

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že osnovna pogonska kombinacija na ceniku je povsem optimalna in bo zadovoljila veliko večino voznikov srednje velikega Mercedes-Benzovega polterenca.
  10
 • Notranjost
  Četudi gre za popolno in detajlno preslikavo limuzinskega razreda C (W205), ji ni moč očitati nič resnejšega. Zaradi dobrodušneje odmerjenih centimetrov ter litrov je celo bolj družinsko praktična od cenovno podobno pozicionirane karavanske verzije T.
  10
 • Opremljenost
  Pri 56-evrskih tisočakov vrednem vozilu je manjkalo še kar nekaj samoumevnih kosov opreme (navigacija, radarski tempomat, zadenjska kamera), zaradi česar je testno vozilo izgubilo delček pridiha premijskosti.
  7
 • Vozne lastnosti
  Tradicionalni vozniki vozil s trikrako zvezdo na nosu bodo navdušeni nad vozno uravnoteženostjo ter odlično komunikativnim volanom, zaradi česar bi znali po GLC-ju posegati tudi dosedanji kupci karavanskih različic C in E.
  9
 • Gospodarnost
  Cena vozila je povsem v povprečju bližnje konkurence, katero pa znajo v zadnjem času oplemenititi precej radodarni popusti.
  8
 • Zmogljivost
  Povsem spodobne performanse, ki bodo novodobne »cestne križarje« navdajale s tistim prepoznavnim občutkom samozavesti, da se lahko spopadejo z vsako nevšečnostjo.
  9
 • Sklep
  Najnovejši Mercedes-Benzov produkt v razredu športno uporabnih terencev predstavlja enega najbolj simpatičnih novodobnih modelov s trikrako zvezdo na nosu in bi znal dodobra znižati starostno strukturo kupcev v tem razredu.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 46.600
cena testnega vozila (€) 56.449
dolžina × širina × višina (mm) 4.656 x 1.890 x 1.639
dovoljena masa vozila (kg) 2.500
emisija CO2 (g/km) 143
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 2.143
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.845
medosna razdalja (mm) 2.873
menjalnik/pogon 9-stopenjski avtomatski/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 125/170 pri 3.000-4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.400-2.800
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,80
pnevmatike 235/60 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3/5,1/5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 8,3
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 550
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 83x99
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Urbani GLadiator"


pinny
4 leta 2 meseci nazaj

Urban vidim da si večkrat u šoštanju … drugič pa le prej povej, bi še js kj potestiru 😀

 
Korak v pravo smer
Športni karavan, ki ljubi tek na dolge proge