Poraba 6,2 l/100km Največja hitrost 222 km/h Cena 64.974 eur
Plusi
 • pogonski paket je neverjeten
 • videz in atraktivnost s paketom M
 • položaj za volanom
 • vozne lastnosti
 • pametni žarometi LED
 • zvočni sistem za sladokusce
Minusi
 • preglednost nazaj
 • končna cena z vsemi opcijami
 • zadaj udobno le za dva potnika
 • neudoben na slabih cestah
 • muhavost aktivnega tempomata
 • zakaj prostoročni zagon motorja, če moraš obvezno odklepati/zaklepati avto s ključem?
 • sem že omenil končno ceno?

V zadnjih nekaj letih so nemške prenove postale tako minorne, da razlike pred in po stežka opazijo tudi najbolj zagreti oboževalci posamezne znamke. Podobno je tudi v primeru serije 3, ki pa na srečo, zaradi že prej odličnih voznih lastnosti in vrhunskega pogonskega sklopa, velike prenove niti ni potrebovala. Opremljena s pregrešno zapeljivim paketom M pa je ta karavanska serija 3 postala ultimativno orožje za športne očete, ki potrebujejo dodaten prostor. Le debelo denarnico morajo imeti.

Začelo se je leta 1984

Reisbock-1
Max Reisböck med izdelavo svoje kreacije. Vir: BMW

Max Reisböck je bil preprost človek s preprostim načrtom. Pri BMW-ju je bil zaposlen kot inženir in je bil povsem običajen družinski človek, ki je želel s svojo družino odpotovati na počitnice. Ker je bila v osemdesetih letih njegova limuzinska serija 3 premajhna za vse družinske člane, se je odločil, da bo zadevo rešil kar sam.

Reisböck je kupil razbito serijo 3 in v prijateljevi garaži začel, brez kakršnihkoli načrtov, sestavljati karavansko različico. Po šestih mesecih dela in 11.000 evrih stroškov, je bil novi BMW nared.

Preden je vozilo lahko postavil na cesto, ga je moral pokazati svojim šefom, ki jim je bila karavanska serija 3 v trenutku všeč. Tri leta kasneje je E30 Touring vstopil v proizvodnjo, v primerjavi s prvim prototipom pa so bile vidne le manjše spremembe.

To je zgodba o nastanku karavanske serije tri, ki se je 25 let kasneje, močno izboljšana, a z istimi nameni, znašla v mojih rokah.

Kje je meja?

BMW 320d Touring xDrive_22
Preverjen pogonski sklop ne razočara.

Testni primerek karavanske serije 3 je bil opremljen s po mojem mnenju največkrat preizkušeno kombinacijo. Pod pokrovom motorja se je skrival dvolitrski dizelski štirivaljni agregat s 140 kilovati, pri katerem se moč preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika Steptronic prenaša na vsa štiri kolesa s pomočjo sistema xDrive. Že pred časom prenovljen agregat, s kodnim imenom B47, svoje delo opravlja vrhunsko. Seveda obstajajo tudi močnejše različice, ki nudijo večjo mero vznemirjenja, a je gledano s strani potrošnika to zlata sredina, ki za svoj denar ponudi največ. Še posebej, če dizelski agregat kombiniramo z ZF-ovim nezmotljivim menjalnikom in prepričljivim štirikolesnim pogonom.

Zunanji videz lahko marsikoga preslepi. Športni geni so pri seriji 3 zapisani kar v DNA, z zunanjim paketom M pa so pričakovanja še toliko večja. Ravno zato je testni primerek dajal prednost dinamični vožnji, udobje pa je pustil nekje zadaj. K temu bistveno pripomore še dodatno športno podvozje, ki celotno vozno izkušnjo še bolj utrdi. S tem se bo še bolj zameril večnim romantikom, ki od karavana pričakujejo udobnost. Na račun trdega podvozja presenetljivo zaniha na daljših neravninah, mogoče kdo tega niti ne bo opazil, a mene je to zibanje zmotilo že drugič. Pri zelo podobno opremljenem Active Tourerju je bilo to še precej bolj izrazito kot tukaj.

O tem, kako se vozi, ne bom izgubljal besed. Gre natančno tako, kot se to od njega pričakuje, skupaj s štirikolesnim pogonom in že prej omenjenim športnim podvozjem pa gre skozi zavoje kot po tirnicah. Zadek lahko spravimo iz ravnotežja, a veselja z drsenjem tukaj ne bo. Bolje se počuti v seriji hitro odpeljanih zavojev, kjer bo bolj agilen kot marsikateri bolj športno naravnani tekmec.

V središču pozornosti

BMW 320d Touring xDrive_7
Ergonomija in položaj za volanom sta več kot odlična.

Voznik je tukaj car. Saj pri drugih BMW-jih ni nič drugače, a je v tako opremljenem primerku to še bolj izraženo. Položaj za volanom brezhiben, vsi pomembni elementi na dosegu roke in – kar je najbolj pomembno – počutje voznika je brezkompromisno. Kasneje sem sicer sedel v slabše opremljeni karavanski različici Audija A4, ki ponuja več prostora na zadnji klopi in je bolj prijazna družinski uporabi, a ni niti približno tako osredotočena na voznika kot serija 3 Touring. Bližje pride Mercedes-Benz razred C model T, ki ima svoje prednosti, a takšne predanosti vozniku nima nihče.

Zato pa trpijo potniki na zadnji klopi. Zaradi izbočenega srednjega sedalnega dela je klop primerna bolj za dva potnika, ki morata imeti kratke noge. Prostora ni na pretek, daleč od tega. Med testom sem velikokrat razmišljal ali je dotični primerek dejansko primeren za družino z dvema otrokoma. Komaj.

Umetna pamet 

Pri ceni 65 tisočakov je jasno, da mora biti seznam opreme skoraj neskončen. Res je dolg in na njem se znajde marsikateri bonbonček. Od vrhunskega sistema zvočnikov Harman Kardon do modro črne kombinacije oblazinjenja, prenovljene navigacijske naprave, aktivnega tempomata in prilagodljivih žarometov LED. Ravno zadnji dve opciji najbolj izstopata iz povprečja. Prva s svojim neposrečenim delovanjem, druga deluje po sistemu toplo hladno.

BMW 320d Touring xDrive_4
Vozniško je odličen.

Naj začnem pri aktivnem tempomatu, ki je postal že stalnica v svetu avtomobilizma. Njegovo delovanje je vse prej kot prepričljivo – težavo bom najlažje opisal s primerom s ceste. V naselju voziš za vozilom in voznik se odloči, da bo zavil v levo. Do sedaj vse lepo in prav, dokler sistem v testnem vozilu ne začne premočno zavirati in še vedno zavira, kljub temu, da je vozilo spredaj že zdavnaj zapustilo vozni pas. Mine kar nekaj sekund, preden tempomat zazna prosto pot in začne pospeševati do željene hitrosti. Nič kaj bolje mu ne gre zaznavanje kolesarjev. Ob vklopljenem tempomatu se normalno voziš in dohitevaš kolesarja. Senzorji ga dolgo časa ne zaznajo, dokler ne prideš res blizu. Tako blizu, da boš ravnokar začel z obvozom kolesarja, takrat pa sistem na polno zavira. Nevarno za potnike, zadaj vozeče avtomobile in nenazadnje tudi za kolesarja.

Druga tehnološka rešitev, ki sem jo spoznaval že v M550d, so pametni žarometi LED. Kot plesalci premikajo snop levo in desno ter skrbijo za optimalno osvetlitev ceste ter predmete ob cesti. Njegovo delovanje me je že drugič očaralo, lahko bi le hitreje prižgal dolge luči, ko vozilo zapusti vidno polje.

Brez meja

BMW 320d Touring xDrive_2
Prtljažni prostor ima 495 litrov prostornine.

Pred pisanjem testa sem kolebal ali bi moje tarnanje glede končne cene zapisal na sam začetek testa ali naj raje pustim to temo za konec. Kot vidite sem se odločil, da jo pustim za konec. Priznati moram, da gre pri tako opremljenem in gnanem BMW-ju serije 3 za eno najboljših kombinacij, ki je lahko za vzgled ostalim konkurentom. A vsaka dobra stvar se nekje konča. Tukaj je konec pri nakupni ceni. Tako opremljena serija 3 Touring stane neverjetnih 65 tisočakov. Pri nekaterih tekmecih dobiš zelo podobno opremljen avto za pol manj denarja, res pa je, da nimajo oznake ”premium”.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Prenovljeni dvolitrski agregat deluje že z dobro poznanim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom xDrive. Paket za obliznit prste.
  10
 • Notranjost
  Športna, utesnjena, kvalitetna in privlačna. Po svoji namembnosti primerna le za manjše družine ali ljudi, ki potrebujejo večji prtljažnik.
  8
 • Opremljenost
  Testni primerek je bil opremljen s športnim paketom M, ki prinaša privlačen športen videz, povrh vsega pa bila ''Trojkica'' opremljena še z zvrhano mero dodatkov.
  9
 • Vozne lastnosti
  Primerne pedigreju znamke in videzu avtomobila. Ultimativni vozniško usmerjeni karavan, ki pa zna biti za koga pretrd - a to je cena za odlične vozne lastnosti.
  9
 • Gospodarnost
  Dvolitrski agregat je resnično varčen, na testu se je končna poraba ustalila pri 6,2 litrih na sto kilometrov, spustila pa se je tudi pod šest litrov. Največja ovira je končna cena paketa, ki se ustavi pri skoraj neverjetnih 64 tisočakih.
  5
 • Zmogljivost
  140 kilovatov in 400 njutnmetrov je dovolj za še tako zahtevnega uporabnika. Tudi ob polnem prtljažniku je vožnja lahkotna, zlahka pa se sooča z avtocestnimi hitrostmi.
  8
 • Sklep
  BMW je serijo 3 s prenovo dvignil na nov nivo. Nov, malenkost močnejši dizelski agregat je vrhunski, skupaj s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom pa predstavlja izvrsten paket. V notranjosti je utesnjen, zadaj bosta sedeli udobno le dve osebi, a njegovo nedružinsko naravnanost sporoča že športni paket M. Škoda, da je cena astronomska.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 42.700
cena testnega vozila (€) 64.974
dolžina × širina × višina (mm) 4.633 x 1.811 x 1.429
dovoljena masa vozila (kg) 2.180
emisija CO2 (g/km) 129 – 119
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 2/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.995
masa praznega vozila (kg) 1.680
medosna razdalja (mm) 2.810
menjalnik/pogon samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 222
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140 (190) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.750–2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
pnevmatike 225/45 /R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,8–5,4/4,4–4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 7,6
prostornina posode za gorivo (l) 57
prostornina prtljažnika (l) 495/1.500
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 90,0/84,0
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Športni karavan, ki ljubi tek na dolge proge"


emozul
4 leta 5 meseci nazaj

Sej, mene potem še naslov zelo čudi.Ljubitelj na dolge proge, kako, če je res tako trd.
Potem se je nemogoče peljat udobno, ali se pač motim?

nejc1
4 leta 5 meseci nazaj

Lahko se pelješ udobno, ne v sloveniji, ampak v državah kjer imajo ceste kot se spodobi 😛

pskoda
4 leta 5 meseci nazaj

Haha kakšne imate eni

JG2
4 leta 5 meseci nazaj

Sem peljal takle BMW (sicer limuzino) zadnjic proti Pokljuki. M optik plus runflat gume ter slaba cesta je botrovala da sem avto zapustil in naslednjih nekaj kilometrov prepešačil. Nisem mogel verjeti kako lahko tak avto ponudi tako grozen občutek pri vožnji, če malo karikiram idealen voz če kdo želi izgubiti plombe v zobeh.

Sonny
4 leta 5 meseci nazaj

(pre)Trdo neudobno podvozje nima veze s športnostjo, če nisi ravno na nivoju formule 1. Se da skombinirat podvozje, ki je prijetno za vožnjo in lepo blaži nepravilnosti na cesti in še zmerom ohrani športnost na visokem nivoju. Popolnoma nepotrebno mučenje.

 
Urbani GLadiator
Stranska vloga