Poraba 7,2 (bencin) / 9,2 (plin) l/100km Največja hitrost 177 km/h Cena 15.030 eur
Plusi
 • serijsko vgrajen pogon na avtoplin
 • več kot 1.100-kilometrski doseg (bencin + plin)
 • občutno izboljšane vozne lastnosti napram predhodniku
 • cena
 • simpatično krojena notranjost
 • inovativni strešni nosilci
 • serijski LED žarometi
 • brezžično zrcaljenje aplikacij (Apple CarPlay in Android Auto)
Minusi
 • rahlo cukanje hladnega motorja
 • osnovna različica Sandera brez klimatske naprave (vprašljiva osnovna cena)
 • brez nekaterih sodobnih asistenčnih sistemov (npr. radarski tempomat)
 • stopnica ob podrti zadnji klopi

Pred leti so na nemškem trgu predvajali nekoliko kontroverzen oglas za Dacio, v katerem so znani svetovni revolucionarji (Fidel Castro, Che Guevara, Karl Marx, Ghandi, Lenin …) razpravljali, da bi bil čas za novo radikalno spremembo – v obliki cenovno dostopnega vozila za širše ljudske množice, ki bi si ga lahko prav vsak privoščil. Vendar pa pri romunski znamki sedaj že kar nekaj časa dokazujejo, da ne želijo izdelovati zgolj avtomobilskih simbolov delavskega razreda, v katerih bi si prepevali »Bandiero rosso«, temveč vozila za preudarne in racionalne kupce. Lep primer tega je nova generacija Sandera.

Vive la revolution

Avtomobili za (delovne) množice imajo v Romuniji že dolgo tradicijo. In to že vse od šestdesetih let preteklega stoletja, ko so teorije o socialističnem napredku in komunistični manifest še dodobra vplivali na razvoj prevoznih sredstev. Saj veste – avtomobili, ki si jih lahko privoščijo prav vsi. Vendar pa je znamka Dacia tudi v post-Ceaușescovem obdobju, ko je padla v objem Renaulta, nadaljevala s podobno filozofijo, da ponudijo čim bolj dostopno prevozno sredstvo (Logan za 5 tisočakov). Kasneje je zgodbo nadaljevala z modelom Sandero, čigar ime vsaj rahlo spominja na nekdanje nikaragovske revolucionarne upornike.

DACIA SANDERO 07Kakorkoli že, Renault je z znamko Dacia ustvaril izjemno učinkovit poslovni model, kakršnega bi recimo pričakovali tudi pri Volkswagnovi Škodi, ter ponudil trgu izdelke z enim najboljših razmerij med ceno in uporabno vrednostjo. Avtomobili za proletariat? Niti ne, bolj za vse tiste voznike, ki iščejo kar se da racionalno prevozno sredstvo. In če sem ob tem tudi malce zloben, dandanašnje delovno ljudstvo na naših tleh precej raje pogleduje po pet let starih »plemenitežih«, ki so kot novi stali vsaj štirikratno vrednost solidno opremljenega Sandera, kot pa po novem francoskem Romunu. Če sem povsem iskren, pa je na zahodu takšno razmišljanje že prežvečeno. Zgolj kot zanimivost: model Sandero je bil lani najbolj prodajan model v Španiji.

In če je nad Sanderom v preteklosti marsikdo še vihal nos, bi se vse skupaj znalo drastično spremeniti v aktualni izvedbi. Nenazadnje že zaradi njegove zunanje oblike, ki je postala precej bolj sodobna in se ponaša tudi z nekaterimi dokaj imenitnimi detajli (npr. svetlobni podpis serijskih žarometov LED v obliki črke Y, ki spominja na Lamborghinijevega). Zunanjost novega Sandera vsekakor deluje preprosto, a nikakor ceneno, kar je bil tudi osnovni cilj oblikovalcev. Velika večina kupcev bo sicer posegla k »terensko« nastrojenemu Stepwayu, ki je s svojimi pustolovskimi dodatki še za odtenek bolj simpatičen, pri čemer bo marsikomu prišlo prav tudi višje nastavljeno podvozje (za 4 cm). Nagrado za inovacijo pa si zasluži izjemno uporaben detajl v obliki serijskih strešnih nosilcev, ki omogočata tako vzdolžno kot tudi prečno nastavitev (priložen imbus ključ), s čimer odpade nakup prečnih prtljažnih palic. Bravo!

Renault-vacija

Precejšnjo oblikovno revolucijo je doživela tudi Sanderova notranjost, ki ne ponuja več asociacij na muzej Renaultove polpretekle zgodovine. Tako znotraj ne boste več našli arhaičnih elementov iz zaprašenih Renaultovih polic, temveč precej bolj sodobne in moderne. Še posebej imenitno izgledajo okrogla upravljala avtomatske klimatske naprave, ki so se prvič znašla v novem Dusterju ter kasneje tudi v Cliu in Capturju. Novost v ponudbi je še osrednja 8-palčna »tablica« infozabavne enote, ki je sicer tiste bolj preproste »sorte«, zaslon na dotik pa tudi ni med odzivnejšimi. A slednje ne predstavlja prav nič kritičnega, da ne bo pomote.

DACIA SANDERO 14Resda znotraj še vedno kraljuje trda plastika, ki jo na armaturni plošči vsaj malce poživi dekor iz blaga (!), a od Dacijinih voznikov smo tako ali tako že vajeni, da niso ravno obsedeni z božanjem plastičnih oplat. V primerjavi s predhodnikom so sedeži postali precej bolj hrbtenici in zadnjici prijazni, voznika pa bo obenem razveselil še položaj za volanom (nič več prepoložno nameščen).

Z novo generacijo so v Sanderu našli domovinsko pravico tudi nekateri pripomočki, ki jih konkurenca pozna že vrsto let (dežni senzor, opozorilo na mrtvi kot, DAB …), a še vedno manjkajo nekateri sodobni varnostno-asistenčni pomagači (npr. radarski tempomat, prepoznava prometnih znakov, …). Po drugi strani sem prepričan, da slednjih marsikateri »Sanderist« (beri: voznik Sandera) sploh ne bo pogrešal.

Od bedaka do junaka

Pri Sanderu smo bili od nekdaj vajeni, da gre v osnovi za avto, namenjen prevozu med točko A in točko B, brez da bi vmes iskal še kakšno drugo črko v abecedi. A če je slednje pravilo še dodobra veljalo pri prvih dveh generacijah malega Romuna, ki sta ponujala v vožnji podobno užitkov kot branje navedb socialističnih poudarkov o samoupravljanju v diplomskem delu predsednika vlade, pa se je to vsaj malce spremenilo pri zadnji.

DACIA SANDERO 02Okej, najnovejše izvedbe sicer ne smete primerjati z najbolj vozno orientiranimi predstavniki segmenta B (Fiesta, Polo …), a je vseeno postala precej bolj odrasla med ovinki, kjer ne boste imeli več asociacij na jadrnico v razburkanem morju. Nova generacija namreč bazira na najnovejši Renaultovi modularni platformi CMF in nič več na reliktu iz leta 1998, kar prinaša precej več uravnoteženosti, pri čemer vas zna presenetiti tudi med kakšnim hitreje voženim manevrom med ovinki. Novi volanski mehanizem je resda precej mehak, a ponuja dovolj informacij s cestišča. Vozniki dosedanjih Sanderov bodo vsekakor neizmerno presenečeni nad napredkom.

Več kot solidno se obenem izkaže tudi prisilno polnjeni trivaljnik Eco-G s pogonom na bencin ali utekočinjen naftni plin (LPG). Pogonski sklop z avtoplinom je tovarniško vgrajen, sama posoda za plin, ki je narejena iz odpornega jekla, pa je spravljena na mestu za rezervno kolo. Tovarna navaja, da ima avtomobil med vožnjo na avtoplin v povprečju za 11 odstotkov manjši izpust CO2, s čimer lažje sledijo ciljem EU na področju zmanjševanja izpustov. In to brez tega, da bi morali razvijati drage hibridne pogonske sklope! Voznika pa obenem razveseli podatek, da je ob napolnjenih posodah moč prevoziti povsem realnih (!) 1.100 kilometrov. Odlično! Poraba v običajnih situacijah? Okrog 7 litrov z bencinom ter liter in pol več s plinom na sto cestnih kilometrov.

DACIA SANDERO 32Kakorkoli že, sam preklop (tipka levo od volana) z bencina na plin (ter obratno) je v večini primerov povsem nezaznaven. Le občasno, ko niso izpolnjeni vsi pogoji za vožnjo na avtoplin (npr. pri močnejšem pospeševanju na avtocesti), zna rahlo cukniti ob preklopu s plina nazaj na bencin.

Mali litrski agregat, v katerem skače 100 »žrebcev«, v praksi zadovolji z živahnostjo in delavoljnostjo ter povsem solidnimi zmogljivostmi, pri čemer se zdi, da se še daleč najbolje počuti nad tremi vrtljajnimi tisočaki. In če rokovanje s prestavno ročico pri prejšnjih izvedbah Sandera ni veljalo za nekaj, kar bi človeka razveseljevalo, je to pri novem že preteklost. Prestavljanje je postalo precej bolj mehko in natančno, hodi ročice pa so opazno krajši.

Vsekakor ponuja novi Sandero napredek na vseh področjih. Kar pa – roko na srce – niti ni bilo pretirano težko doseči, saj je bil njegov predhodnik že precej zastarel.

Francoska revolucija

DACIA SANDERO 06Romunska Dacia se z vsakim novim modelom oddaljuje od cenenosti, ki je nekdaj krasila najbolj znanega romunskega proizvajalca, a še vedno ohranja status nizkocenovne znamke. To dokazuje tudi novi Sandero, ki v osnovni konfiguraciji še vedno spada med najcenejše avtomobilske primerke na trgu (8.990 evrov), pri čemer tudi dobro opremljen primerek ohranja dokaj konkurenčno ceno. A je ob tem le potrebno omeniti, da mu zna za ovratnik dihati tudi kakšen bolj renomiran rival z akcijsko ponudbo (npr. Clio, Swift), zaradi česar Sandero ni vedno avtomobil z »neprekosljivo« ceno.

Renaultu je v vseh teh letih nedvomno uspelo prenoviti in reformirati romunsko znamko, s katero dokazuje, da obstaja nezanemarljivo število preudarno gospodarnih kupcev, ki iščejo tovrstna racionalna vozila. Številke o prodaji povedo vse! Prava novodobna francosko-romunska revolucija torej, ki pa bi jo verjetno lahko v prihodnosti še najbolj ogrozili čedalje bolj nevarni kitajski revolucionarji.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Simpatična motorizacija, ki zna prepričati tudi z zadovoljivo živahnostjo; 6-stopenjski ročni menjalnik je svetlobna leta daleč od nekdanjih Renaultovih artefaktov, saj je postal precej bolj natančen in hiter. Hvalevredna opcija tovarniško vgrajenega sistema na LPG plin.
  9
 • Notranjost
  Izjemno prijetno krojena notranjost, ki deluje preprosto in niti malo ceneno. Izboljšano sedežno udobje ter voznikova ergonomija.
  8
 • Opremljenost
  Pri najbogateje opremljeni verziji Stepwaya povprečen voznik Dacije ne bo pogrešal nič bistvenega (morda zgolj kakšen sodoben asistenčni sistem). Serijski LED žarometi, ki poskrbijo za večjo aktivno varnost, ter kar nekaj elementov, ki jih do sedaj ni bilo moč najti pri modelu (dežni senzor, avtomatska klima …).
  8
 • Vozne lastnosti
  Nova koncernska modularna platforma, na kateri nastaja novi Sandero, prinaša opazen napredek pri voznik lastnostih in ne ponuja več asociacij na avtomobilski vsakdan ob koncu prejšnjega stoletja. Opazno bolj uravnoteženo podvozje ter natančnejši in komunikativnejši volan.
  7
 • Gospodarnost
  Sandero ohranja status nizkocenovnega vozila, pa četudi mu zna za ovratnik dihati tudi že prenekateri akcijski model segmenta B. Poraba bencina bi lahko bila za odtenek nižja.
  9
 • Zmogljivost
  100 »konjičev, ki jih ponuja litrski turbo trivaljnik TCe, povsem zadošča za vsakodnevne premike Sandera Stepway.
  7
 • Sklep
  Sandero že kar nekaj časa velja za prodajno uspešnico, po kateri je poseglo nezanemarljivo število racionalnih in gospodarnih voznikov, kar pa bo aktualna izvedba vsekakor še nadgradila. Novi Sandero je obenem dozorel na prav vseh področjih ter s tem napovedal še bolj ogorčen boj z bližnjo konkurenco. Eno lepših avtomobilskih presenečenj letošnjega leta.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 8.990
cena testnega vozila (€) 15.030
dolžina × širina × višina (mm) 4.099 x 1.848 x 1.587
dovoljena masa vozila (kg) 1.618
emisija CO2 (g/km) 105
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3/12/3
gibna prostornina (cm3) 999
masa praznega vozila (kg) 1.154
medosna razdalja (mm) 2.604
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 177
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 74/100 pri 4.600-5.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,39
osnovna cena vozila (€) 13.990
pnevmatike 205/60 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2 (bencin) / 9,2 (plin)
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7
pospešek 0-100 km/h (s) 11,9
prostornina posode za gorivo (l) 50 (bencin) / 40 (plin)
prostornina prtljažnika (l) 328 (78 pod prtljažnim dnom) / 1.108
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja tubobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne / bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Ne le za proletariat"


megane16v
3 dni 15 ur nazaj

“inovacijo” s strešnimi nosilci ima aktualni Kangoo že vsaj 13 let 🙂

desmodromica
20 dni 8 ur nazaj

No no bo še kar za proletariat tole na seznamu, vsaj za dekado.

cashy
22 dni 2 ur nazaj

Kako pa je z zvočno zatesnjenostjo kabine?

21 dni 14 ur nazaj

V primerjavi s cliom slabša, meni se je zdelo, da je še posebej na avtocesti slišati razliko. Je bilo potrebno kar glasneje govoriti, pri običajnih hitrostih se je bolj slišalo šum pnevmatik in vetra.

cashy
21 dni 5 ur nazaj

hvala za odgovor! Zame tišina v kabini pomeni kar pomemben del “udobja” v vožnji, kateremu se nisem pripravljen odreči. Se lažje odrečem asistenčnim sistemom kot tišini med vožnjo 🙂

wildbliw
20 dni 12 ur nazaj

Glej, definitivno je daleč tišji od kakega Nissan Note, letnik 2007. Da ne govorim o kakem Hiunday Poni, letnik 1992.

McLaren
20 dni 12 ur nazaj

In kaj je point te primerjave? Govorimo o novem avtu, za 15.000 eur in ne o Notu za 2200 eurov….

 
Za dinamiko, ne varčevanje
Stoodstotno