Največja hitrost 157 km/h Cena 46.180 (brez upoštevane subvencije) eur
Plusi
 • zmogljiv pogonski sklop
 • možnost hitrega polnjenja (priključek za hitro polnjenje kompatibilen s 100 kW)
 • soliden doseg
 • opremski paket Tekna
 • notranja prostornost
Minusi
 • voznikova ergonomija (sedeži, globinsko nenastavljiv volan)
 • neravno prtljažno dno ob podrti zadnji klopi
 • neudobna zadnja klop
 • slaba resolucija kamer
 • podatek o času polnjenja skrit v meniju potovalnega računalnika
 • odzivnost osrednjega zaslona multimedijske naprave
 • volanski mehanizem
 • cenovna razlika s šibkejšo verzijo

Če je šlo pri prvi generaciji Nissanovega Leafa, ki je privekala na svet pred desetimi leti, še za dokaj nepopisan list papirja, pa pri novi tega nikakor ni več moč trditi. In ne le to! Aktualna verzija, ki se ponaša z večjo baterijo (62 kWh) in močnejšim motorjem (160 kW/217 KM), bi namreč znala že s svojim dosegom in zmogljivostmi prepričati celo kakšnega posameznika, ki mu je električna mobilnost – podobno kot novi virus severnokorejskim znanstvenikom – še vedno tabula rasa.

Kot listja in trave

Ko so pri japonskem Nissanu prvič predstavili model Leaf, ki bi – roko na srce – lahko nagrado Red Dot Design prejelo zgolj in samo v primeru, če bi bili vsi člani komisije povsem slepi, si verjetno niso mislili, da bo v naslednji dekadi postal najbolj množičen velikoserijski električni avtomobil. Na zemeljski obli! Pri tem je največ kupcev našel preko Atlantika, na stari celini pa, razumljivo, na Norveškem, kjer je reden gost njihovih cestišč. Okej, precej je k temu pripomoglo dejstvo, da v tem času neke prave konkurence ni imel, kar pa se sedaj počasi spreminja, saj ga je letos s prvega mesta že zrinil Teslin model 3.

NISSAN LEAF 03A če je prva generacija Nissanovega posebneža še izgledala kot seminarski projekt nadobudnih študentov Fakultete za elektrotehniko, pa je druga, ki so jo predstavili leta 2017, postala precej bolj prijetno in simpatično oblikovana. Še posebno, če je odeta v všečno modro barvo. A da ne bo pomote: 4,5 metra dolgo vozilo, ki se ponaša z dokaj solidnim količnikom zračnega upora (0,27), še vedno izžareva dovolj avantgardnosti, da ga nikakor ne boste zamenjali s kakšnim konvencionalno gnanim predstavnikom segmenta C. Nissanov Leaf tako že od daleč sporoča, da ima rajši TEŠ-ev premog kot pa savdske sodčke.

Električna Almera

NISSAN LEAF 29Nova generacija Nissanovega električnega avtomobila obenem želi dokazati, da je postala dovolj vsestransko uporabna, da bi lahko po njem posegel tudi družinski poglavar. A le, če ni ravno trgovski potnik, obrtnik ali akviziter. Leaf se namreč lahko znotraj pohvali z dovoljšnjo prostornostjo na vseh sedežih, obenem pa lahko spravi v svoj prtljažnik celo več prtljage kot marsikateri konkurent iz kompaktnega razreda (420 litrov oziroma 435, če se odpoveste milozvočnemu ozvočenju Bose). Res pa dokaj grenak priokus pusti precejšnja stopnica, ki nastane ob podrtju zadnje klopi, zaradi česar je precej manj uporaben, kot bi lahko bil.

Podobno se izkaže tudi voznikov prostor, ki se ne more pohvaliti ravno z vzorno ergonomijo, saj boste le stežka našli primeren položaj za volanom (globinsko nenastavljiv volan, kratki sedalni deli). Da o nekaterih daljnevzhodnih posebnostih, ki bi morala oditi počasi na smetišče avtomobilske zgodovine (impulzno steklo le pri vozniku, posamezna neosvetljena stikala, nenavadno pozicioniran položaj stikala za ogrevanje zadnje klopi na naslonu sovoznikovega sedeža, prekratek komolčnik), niti ne govorim!

NISSAN LEAF 13Leaf s svojo notranjo arhitekturo spada med bolj povprečne predstavnike segmenta, pri čemer neprestano ponuja določene asociacije z nekdanjim modelom Almera, ki je svoj čas veljala za pravo »sivo miško« razreda C. Morda bi znal kdo ob tem poreči, da gre za pikolovstvo, a je le potrebno vedeti, da stane najcenejši Leaf (ob upoštevanju vseh možnih subvencij) še vedno okrog 30 tisočakov. Ni ravno malo denarja za avtomobil, ki želi čedalje bolj konkurirati »fosilcem«. In, če sem povsem iskren, novodobni kupci električnih vozil postajajo vse bolj zahtevni, saj ne gre več le za tehnične frike in okoljevarstvene ekshibicioniste, ki jim je prav malo mar, če je armaturna plošča sestavljena iz odpadlih jogurtovih lončkov. Pri Tesli so to že davno doumeli!

Brzovlak

A če Nissanov Leaf pokaže še kar nekaj rezerv pri notranji ureditvi in ergonomiji, pa je precej bolj brezkompromisen pri pogonskem sklopu. Še posebej, če gre za verzijo, ki se ponaša z večjo baterijo (62 kWh), ki pripomore, da avtomobil prevozi z enim polnjenjem realnih 380 kilometrov (kombinacija različnih poti). V tovarni pa obenem še navajajo, da lahko znotraj mestnih obzidij opravi celo več kot 500 kilometrov, česar pa tokrat nisem preverjal.

NISSAN LEAF 11Vsekakor dovolj uporaben doseg, da vam ne bo potrebno skrbeti za vsakodnevno polnjenje 288 celic litij-ionske baterije, ki jo je sicer po novem moč napolniti celo na 100 kW hitrih polnilnicah (priključek ChaDeMo). In kako hitro se napolni na hitri 50 kWh polnilnici? Polnjenje od 20 – 80%, kar je sicer najbolj optimalno za baterijo, traja okrog pol ure, oziroma ravno dovolj, da popijete kavico v bližnjem bifeju ter preberete najnovejše »računske« afere kmetijske ministrice. Kdor bo želel polniti avtomobil doma na hišni vtičnici (10 A), naj računa na kakšnih 32 ur do popolne napolnjenosti (oziroma dobrih 11 ur na 7,4 kW polnilnici ali domačem wallboxu).

Za češnjo na torti poskrbi izjemno suveren pogonski sklop, ki ponuja kar 217 KM največje moči. Kot smo od električnih avtomobilov že vajeni, je podajanje moči hipno in izjemno zvezno (najvišja navorska vrednost je namreč na voljo že takoj po pritisku na plin), pri čemer potrebuje za pospeševanje od 0 do 100 km/h pičlih 6,9 (!) sekund. Ravno dovolj hitro, da zna na semaforju dodobra osmešiti marsikaterega pretirano samozavestnega lastnika kakšne »malo rabljene« bavarske limuzine. A pozornost naj vseeno velja na mokrem cestišču, saj medkolesna elektronika le stežka kroti prednja kolesa.

Da ne bo pomote, najmočnejši Leaf v ponudbi nikakor ne želi biti zeleni nadomestek kakšnim hot-hatch raketam v tem segmentu, saj je med ovinki le preveč okoren. Zaradi nizko postavljenega težišča (baterija) je prečnega nagibanja res manj, kot bi kdo to pričakoval, a je podvozje izjemno mehko nastavljeno. Samo veselje do hitrejše vožnje pa obenem izničuje tudi ne najbolj komunikativen volanski mehanizem ter podatek o porabi električne energije med malce bolj navdahnjenimi manevri. Le-ta namreč kaj hitro preseže mejo 20 kWh že med najvišjo avtocestno hitrostjo.

NISSAN LEAF 23Nissanov Leaf se tako daleč najbolje počuti med defenzivno vožnjo, kjer pride do izraza tudi njegova posebnost v obliki e-pedala, ki omogoča vožnjo zgolj z eno stopalko.  Pri slednjem se namreč ob popuščanju pedala za plin samodejno vklopijo regeneracijske in torne zavore, ki avtomobil tudi popolnoma zaustavijo, kar pa zahteva na začetku nekaj vaje . A če sem povsem iskren, sam omenjene funkcije nisem pretirano uporabljal.Obenem sem se spraševal, zakaj pravzaprav tudi menjalnik omogoča še regenerativno funkcijo B (Brake).

Šelestenje

NISSAN LEAF 33Ko so pri Nissanu prvič predstavili svoj baterijsko električni model, so hkrati omenili, da je njegovo ime sestavljeno iz besedne zveze »Leading, Environmentally friendly, Affordable, Family car« (vodilni, okolju prijazen, cenovno ugoden družinski avto). Če omenjena skovanka kolikor toliko dobro opiše Leaf, se vsaj malce zatakne pri »cenovno ugoden«. Še posebej pri tokratni verziji, ki je opazno dražja od šibkejše (40 kWh), in s svojo ceno že presega tisto mejo, kjer kupci iščejo vse kaj drugega (beri: prestižnejšega). Leaf pač nima prav nobenega modnega predznaka, kakor je to uspelo npr. Tesli, zaradi česar bi vsaj malce lažje požrl dokaj samozavestno postavljeno ceno.

Tako se nekako zdi, da bi bilo morda le bolje pogledovati k šibkejši različici, ki sicer ni tako močna (150 KM) ter zahteva malce pogostejše postanke na polnilnicah. A vendarle, šelest 65-ih evrskih stotakov, kolikor vam jih ob tem ostane v roki, bo verjetno dovolj zaznaven, da boste prezrli omenjene »pomanjkljivosti«.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izjemno suveren električni agregat s precejšnjo zalogo moči, baterija z večjo kapaciteto (62 kWh) pa omogoča skoraj 400-kilometrski doseg.
  10
 • Notranjost
  Skozi prizmo sodobnih predstavnikov avtomobilskega segmenta C je Leaf precej povprečen. Slabša voznikova ergonomija, posamezne nedoslednosti (ločljivost kamere, nedodelana multimedija), a zadovoljiva notranja prostornost.
  6
 • Opremljenost
  Opremski paket Tekna ponuja vse, kar iščemo v tem avtomobilskem segmentu ter obenem dodaja tudi nekaj »sladkorčkov« (Bose ozvočenje, sedežno usnje in alkantara).
  9
 • Vozne lastnosti
  Kdor si želi pri Leafu vsaj malce vozniških užitkov, bo verjetno razočaran. Podvozje je namreč preveč mehko nastavljeno, volanski mehanizem pa ne daje pravih informacij s cestišča.
  6
 • Gospodarnost
  Najmočnejši Leaf v ponudbi se (upoštevajoč subvencijo) prav nesramno približuje meji 40 tisočakov ter s tem pušča odprto vprašanje, če ne bi bilo bolje pogledovati k šibkejši in opazno cenejši verziji.
  5
 • Zmogljivost
  Ob zgolj 6,9-sekundnem pospešku do stotice, kar opravi izjemno odločno in zvezno, bo le malokdo ostal ravnodušen.
  9
 • Sklep
  Najmočnejši Leaf v ponudbi, opremljen z večjo baterijo, je postal zaradi podaljšanega dosega eno najbolj vsakodnevno uporabnih električnih vozil na trgu. Žal pa to vse skupaj prinaša tudi opazno višjo ceno.
  7.5

Tehnični podatki vozila

baterije 62 kWh (Litij ionska - 350 V)
cena osnovnega modela (€) 36.500 (brez upoštevane subvencije)
cena testnega vozila (€) 46.180 (brez upoštevane subvencije)
dolžina × širina × višina (mm) 4.490 x 1.788 x 1.535
dovoljena masa vozila (kg) 2.140
emisija CO2 (g/km) 0
garancija (splošna/prerjavenje) 3 (100.000 km)/5 (baterija)/12
masa praznega vozila (kg) 1.690
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon enostopenjski / spredaj
največja hitrost (km/h) 157
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 160/217 pri 4.600-5.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 500-4.000
obračalni krog (m) 11
osnovna cena vozila (€) 45.500 (brez upoštevane subvencije)
pnevmatike 215/50 R17
poraba električne energije (kWh/100km) 18,7
pospešek 0-100 km/h (s) 6,9
prostornina prtljažnika (l) 420
vrsta motorja električni
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Nepopisan list"


VW-T4
10 meseci 16 dni nazaj

Pa od kje takšne cene tem električarjem? A baterija stane 15-20.000€? Ker avto tega ranga z bencinskim motorjem v top izvedbi, ni vreden več kot 20.000e…

J.McLane
10 meseci 16 dni nazaj

Brezveze gledati ceno v teh testih, poglej si teste bencinskih in dizelskih motorjev pa boš isto na rit padel. Treba je iti od salona do salona in tam barantat kot na baščaršiji, če tega nočeš si pa naroči Teslo, tam točno veš koliko boš plačal in tisti trenutek je cena za vse kupce enaka (Model 3 SR+ za 39k € po subvenciji). 🙂

Sicer pa leto dni nazaj si dobil Leaf N-Connecta z manjšo baterijo (40 kWh) za 28k € po odbiti subvenciji. Trenutno pa Hyundai tala lepe popuste za Kono in IONIQ. V začetku leta si pa dobil e-UP in eGolf za ugodno ceno. V glavnem cene telih električarjev (razen Tesle) so all over the place.

desmodromica
10 meseci 12 dni nazaj

Kdo pa pravi, da moraš kupiti nov avto in barantati po salonih za neka nova, na hitro skup znešena jajčka s poprovim mlinčkom? So rabljeni avti prej bolj zanesljivi in kvalitetnejši, pa še glava te ne boli, ker ne rabiš odplačevati vsak mesec nekaj 100 eur lizinga ali kredita…nove avto kupovati ob takšni ponudbi rabljenih je za moje pojme adijo pamet, pa tudi če imaš Murgelsko plačo. Kolega je kupil 2006 letnik C klaso CDI elegance s 60k km za 5000 eur…avto je kot nov zunaj in znotraj, dela pa kot urca, pelje se čisto spodobno, problem rešen 🙂

xxl
10 meseci 12 dni nazaj

Adijo pamet, kaj ne poveš!?

jack86
10 meseci 16 dni nazaj

Sedeži so podobni, kot v nekem osnovnem BMW-ju, vendar tam to ni problem

mavrica
10 meseci 16 dni nazaj

novinar naj se pozmi zapelje v 100 km oddaljen Maribor, če bo uspel seveda izkoristit vseh teh 46.180 eur!

xxl
10 meseci 13 dni nazaj

Še veliko Drave mora preteč, da bom to kupil in se brezskrbno peljal tam in nazaj.

mrtwelvetrees
10 meseci 16 dni nazaj

Enostavno ne.

 
Zakaj?
Več vsega