Poraba B: 7,4 P: 9,0 l/100km Največja hitrost 174 km/h Cena 12.080 eur
Plusi
 • enostavna uporaba avtoplinskega sistema
 • tovarniška garancija na celotni sklop
 • ogret motor takoj po zagonu preklopi na plin
 • lično vgrajen sistem avtoplina
 • nezaznavnost preklopov med gorivi (v obe smeri)
 • ni potrebe po dodatku za ščitenje sedežev ventilov motorja
 • serijsko priložen komplet za krpanje predrtih pnevmatik
 • motorna prožnost
Minusi
 • bobnenje motorja pod 1.500 vrt/min
 • terenska šminka Stepway poveča porabo goriva
 • zunanji ogledali nista širokokotni
 • funkcija potovalnega računalnika ni združljiva s sistemom avtoplina

Pred dobrimi petimi leti sem imel priložnost preizkusiti Sandero, nadgrajen z instalacijo za pogon na utekočinjen naftni plin. Imel sem razmeroma malo resnih zamer, a so se našle. V paketu aktualnega Sandera Stepway sem imel ponovno priložnost preveriti, katerim mojim pripombam so prisluhnili. Test.

Na kratko povzeto bi lahko rekel, da je v Dacii Sandero 1.0 TCe 100 Eco-G Stepway Prestige preprosto več vsega. Začenši z najbolj očitnim elementom, pogonskim motorjem.

Z valjem manj

Dacia_Sandero_10_TCe_100_Eco-G_Stepway_Prestige_16Ta je v aktualni različici litrski trivaljni bencinar. Že res, da ima novi Sandero dejansko valj in dva decilitra delovne prostornine manj kot Sandero 1.2 16V LPG izpred petih let, a je tudi res, da ima zato primaknjeno turbopuhalo, kar prinaša bistveno več navora in moči kot prej. Konkretno se pogovarjamo o 58 odstotkov več navora (170 namesto 107 Nm) in ravno tako konkretnih 40 odstotkov večji nazivni moči (74 kW namesto 53). Menjalnik je še naprej petstopenjski ročni, zanimivo pa je, da navkljub bistveno večji zalogi moči in navora ta ni bistveno bolj na dolgo preračunan. To se najlepše vidi v peti prestavi, kjer se glavna gred motorja pri hitrosti 130 km/h po števcu vrti še vedno na kar visokih 3.000 vrt/min. Upoštevaje to in dejstvo, da neugodnega bobnenja pri tej niti pri kakšni drugi (višji ali nižji hitrosti) ni, da misliti, da je motorček 1.0 TCe ali bolj kultiviran od štirivaljnika 1.2 16V SCe ali pa so v teh časih Romuni izboljšali tudi zvočno izolacijo avtomobila.

Zanimivost in dodatna potrditev iz leta 2003

Dacia_Sandero_10_TCe_100_Eco-G_Stepway_Prestige_18Boljši oziroma bolj dodelan pa je tudi avtoplinski sistem. Posoda za plin je sicer še vedno enaka kot prej, saj se še naprej ponaša z bruto kapaciteto 40 litrov ter neto uporabno prostornino približno 32 litrov. Tudi njena namestitev pod dno prtljažnika je ostala nespremenjena. Vse, ki jih moti, da Sandero Eco-G nima rezervnega kolesa, poskušajo Romuni pomiriti s serijsko primaknjenim paketom za zasilno krpanje pnevmatik. Sam k temu dodajam, da so predrte pnevmatike, če se vozite po urejenih cestah, postale takšna redkost, da postavljajo resnično velik vprašaj nad smiselnostjo petih koles v sodobnih avtomobilih. Kot zanimivost in v dodatno potrditev temu dovolite, da na tem mestu dodam zanimivost. Domači avtomobil je letnik izdelave 2003, prevoženih ima preko 340.000 kilometrov, v dnu prtljažnika pa počiva na nedotaknjenem originalnem platišču nameščena čisto nova in ravno tako nedotaknjena pnevmatika z letnico izdelave 2003.

Eco-G

Dacia_Sandero_10_TCe_100_Eco-G_Stepway_Prestige_15Avtoplinski sistem, ki so mu po novem namenili tržno ime Eco-G, je v svoji tehnični osnovi zelo dobro poznan, tvorijo pa ga ob trivaljnik primaknjen uparjalnik plina, krmilna enota in tri dodatne vbrizgovalne šobe plina. V primerjavi s sistemom izpred peti, je tudi ta sistem vseeno boljši. Pol desetletja nazaj je sistem vsak zagon motorja, četudi je bil ta že ogret na delovno temperaturo, pospremil najprej z vsaj nekajsekundnim delovanjem na bencin. Šele po uvodnem ciklu je sistem samodejno preklopil na plinsko gorivo. Dodatno so bili preklopi med gorivi tudi praviloma občutni v obe smeri.

No, danes zna turbotrivaljnik z dodatkom sistema Eco-G pri zagonu ogretega motorja takoj preklopiti na plin. Dodatno je sposoben delovanja na plin že pri zelo nizkih temperaturah motorja. V poletnem času in pri zunanjih temperaturah okoli 16 stopinj Celzija je namreč s hladnim motorjem preklopil na plin že po približno 500 prevoženih metrih. Ker je takrat motor še daleč od delovne temperature in je posledično toplote za zanesljivo delovanje uparjalnika pri večji potrebi po plinu premalo, sistem ob močnejšem pospeševanju v teh uvodnih metrih hitro in nezaznavno preklopi nazaj na bencin.

Dobro je, da Sandero 1.0 TCe Eco-G, ob zgoraj opisanih pogojih okolice, rabi za ponovni in dokončni preklop na plin prevoziti le okoli dva kilometra. Jasno je, da bo ta ogrevalna pot v zimskem času, zaradi bistveno nižjih temperatur daljša, a mislim, da bi moral biti sistem tudi v primeru najnižjih zunanjih temperatur sposoben preklopiti na plin najkasneje po približno petih prevoženih kilometrih poti. Še ena omembe vredna izboljšava v primerjavi z avtoplinskim sistemom v Sanderu 1.2 16V, so preklopi med gorivi. Tudi ti so namreč v obeh smereh bencin-plin in tudi plin-bencin po novem tako dobro usklajeni, da jih sam, pa sem kar se tovrstnih zadev tiče kar občutljiv, lahko označim za praktično nezaznavne.

Brez potrebe po mazanju rok

Dacia_Sandero_10_TCe_100_Eco-G_Stepway_Prestige_17Do uporabnika kar se da preprost sistem zaznamuje tudi leta 2020 praktično nespremenjen uporabniški vmesnik. Tega pod črto zaznamujeta pred prestavno ročico nameščeno okroglo stikalo s kontrolnimi LED-icami ter ob točilno mesto bencina dodan polnilni čep za avtoplin. Enako kot pri prvem Sanderu je še danes ta čep že primeren za točilne ročke, ki so v uporabi v Sloveniji in torej ne velevajo nikakršnega dodatnega vijačenja polnilnih adapterjev in s tem povezanega mazanja rok. Še ena v vrsti pozitivnih lastnosti 1.0 TCe agregata je, da ne potrebuje ločenega sistema za mazanje sedežev ventilov v glavi motorja.

Še vedno veliko skeptikov

Dacia_Sandero_10_TCe_100_Eco-G_Stepway_Prestige_20Zdi se, da je preprost in nenaporen avtomobil, poleg cenovne dostopnosti, dolgoletna rdeča nit Dacie. Obe lastnosti se mi zdita tudi bistveni, če hoče Dacia z opcijo pogona Eco-G resneje prodreti do potencialnih kupcev na trgu. Sam ocenjujem, da je med uporabniki še vedno mnogo skeptikov, ki vidijo v avtoplinu več težav kot prednosti. No, sam vsekakor ne spadam mednje. V dokaz temu pričajo tudi z avtoplinom in v privatnih avtomobilih prevoženih približno 300.000 kilometrov. Bistvena razlika glede na novo Dacio Eco-G pri tem je, da se je šlo pri mojih vozilih vedno za predelavo starega avtomobila na plin. To pomeni, da predelave niso bile podprte s kakšno resnejšo garancijo proizvajalca avta.

Nekoč in danes

Dacia_Sandero_10_TCe_100_Eco-G_Stepway_Prestige_30No, v primeru nakupa pogonskega sistema Eco-G, pa naj si bo to v kombinaciji s Sanderom, Dusterjem ali katerimkoli drugim modelom Dacia, ki bo to pogonsko alternativo še pridobil, je tovarniška garancija enaka kot za vse druge nove Dacie. Garancija, preprostost uporabe in zanesljivost delovanja ter nenazadnje tudi stroškovni prihranek, ki prihaja iz naslova vožnje na cenovno bistveno cenejši avtoplin, so po mojem dovolj tehtni argumenti, ki bi morali tudi največje skeptike nad avtoplinom prepričati, da mu dajo priložnost vsaj za eno testno vožnjo. Leta nazaj sem bil skeptik do plina tudi sam, a sem po prvem preizkusu avtoplina v prijateljevem avtomobilu hitro spremenil mnenje, tako da sem danes njegov velik zagovornik.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Menjalnik je samo petstopenjski, a bistveno bolj na dolgo preračunan kot v modelu 1.2 16V pred leti. Godi dobra prožnost turbotrivaljnika, četudi je res, da ga pesti nekaj težav s kultiviranostjo teka, kar se kaže predvsem v tresenju v prostem teku in bobnenju v najnižjem območju motornih vrtljajev. Vsem, ki razmišljate o opciji pogona Eco-G, jo lahko samo toplo priporočim.
  8
 • Notranjost
  Dodatna posoda za avtoplin ne vpliva na prostornost in uporabnost osnovnega prtljažnika Sandera. Zna pa koga zmotiti, da je v zameno za dodaten vir pogonske energije ostal brez rezervnega kolesa.
  6
 • Opremljenost
  Navkljub imenu najbogatejši paket opreme Stepway Prestige v Sanderu ne uspe vzbuditi občutka prestižnosti.
  7
 • Vozne lastnosti
  V nobeni kategoriji posebno izstopajoč – niti v plus niti v minus.
  6
 • Gospodarnost
  Davek, ki ga aerodinamično manj »gladek« tretma Stepway pusti na gospodarnosti Sandera, lahko v veliki meri kompenzira uporaba cenovno ugodnejšega avtoplina. Enako opremljena dizelska pogonska alternativa Sandera 1.5 dCi stane konkretnih 2.300 evrov več kot Eco-G. V mojih očeh ni dvoma, kateri je smotrnejši nakup.
  9
 • Zmogljivost
  Prožen motor se izkaže za zelo dobrega in zanesljivega partnerja tako med vsakodnevnimi potmi kot tudi na daljših izletih.
  6
 • Sklep
  Simpatičen in do uporabnika preprost ter nenaporen paket malega avta so Romuni nadgradili z enako nenapornim in preprostim sistemom alternativnega pogona na avtoplin. Upoštevajoč doplačilo za dizelsko motorizacijo ni nobenega dvoma, kateri je, vsaj zame, bolj smiseln nakup. Tudi če bi nameraval delati z avtomobilom daljše poti.
  7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 12.080
dolžina × širina × višina (mm) 4.069 × 1.733 × 1.618
dovoljena masa vozila (kg) 1.550
emisija CO2 (g/km) 115
gibna prostornina (cm3) 998
kompresija (1:) 9,5
masa praznega vozila (kg) 1090
medosna razdalja (mm) 2.589
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 174
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 74 (101) pri 5.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,5
osnovna cena vozila (€) 11.700
pnevmatike 205/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) B: 7,4 P: 9,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) B: 7,7; P: ni podatka
pospešek 0-100 km/h (s) B: 11,6 P: ni podatka
prostornina posode za gorivo (l) B: 50; P: 40/32 (bruto/neto)
prostornina prtljažnika (l) 320-1.200
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 × 81,3
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

39 komentarjev za "Več vsega"


svetilnik
4 meseci 6 dni nazaj

To je totalno nevozen avto, težko ga je voziti.

Ivan36
4 meseci 5 dni nazaj

To ti pa res verjamem, ker vsaj 60% novopečenih voznikov ne zna voziti analognih vozil! Zakaj misliš, da imamo doma Espace? Zato, ker ima vse na izi Avtomatska ročna zavora , dnevne luči, avtoamtske brisalce, brezkontakni vstop / zagon vozila in še dovolj moči pa prostora …. Je pa delala žena izpit na Golfu 7.5 letnik 2019 z vso opremo ročni menjalnik! Analogni avto ji ne diši za voziti!

tha_man
4 meseci 9 dni nazaj

Luštkan avto, edino notranjost zgleda zastarela. Je za počakat da pride nov Sandero, če bo napredek vsaj tak kot je bil pri Dusterju, bo več kot kompeten konkurent. Vsaj če mehka plastika ni no.1 prioriteta.

Ivan36
4 meseci 9 dni nazaj

Tegale Stepway,Tce 900 ccm 90KM, imamo v širši žlahti NOV od lani Junij, razen visoke porabe goriva 8l /100km je čist normalen avto! NIč ne šrkipa ali menjalnik ne dela tekoče? Vozil sem ga novega z 500km prevoženimi in sem bil zadovljen tudi z odzivnostjo tega mlinčka! Je lepo potegnil do 80kmh in 4 osebe v vozilu ne prav peresno lahke, klima vključena …. Razen res visoke porabe goriva je meni deloval brezhibno.

MORDOR
4 meseci 6 dni nazaj

Tale na testu ima novi 1.0 motor s 100 KM. Podobna trovaljna zadeva. Novi ima več navora,stari 130 novi 170 Nm. Sem vozil oba sicer v cliu pa mi je zanimivo stari motor boljši. Novi je sicer bolj uglajen stari pa kljub manj navora bolj potegne oz se bolj veselo zavrti. Ampak to so samo občutki mogoče tudi ker sem novega preiskusil v cliu 5.

Ivan36
4 meseci 6 dni nazaj

Clio 5 ima več kil “masa praznega vozila: 1225  kg, Sandero zgoraj 1090 kg enak motor! Tore varnost se računa v KG!

Polo78
4 meseci 9 dni nazaj

Sandero je cenovno ugoden in soliden avto za najbolj nezahtevne voznike, ki potrebujejo vozilo zgolj za prevoz od točke A do točke B. Tu se pa vsa romantika tudi konča. Glede na nekatere navijaške komentarje tule gor me zanima, koliko vas je dejansko vozilo ta avto ali se vsaj z njim peljalo? Jaz sem vozil relativno nov primerek z 8k prevoženimi (sicer dci motor) in občutek je bil, da se vozim z avtom izpred 20 let. Obupen in škrtajoč menjalnik, škripajoč sedež in voznikova vrata, že omenjena slaba izolacija, zelo osiromašen infotainment oz. malo podatkov na armaturki in še bi lahko našteval, o voznih lastnostih pa raje sploh ne bi… Skratka en velik “meeeh” in avto v katerem nimaš kaj dosti veselja do vožnje. Kot rečeno za najbolj nezahtevne. Cenena plastika, ki jo v vozilu tega ranga itak pričakuješ, je še najmanjši problem…

desmodromica
4 meseci 10 dni nazaj

Uff…12 k za tole? Sodelavci imajo službeno Dokker novo: – sedež v enem letu menjali 9x!! Nihče pretirano navdušen…sam sem vozil Sandero in Duster ter se sprašujem, kako imajo kupci lahko zanimanje za novo Dacio? Takšna cenena plastika in crap materiali me kar živčnega delajo v avtomobilu, poleg fantastičnega bobnenja…premalo avtomobila za takšno ceno. Definitivno rabljen avto…

Cefizelj
4 meseci 9 dni nazaj

Če se sedež menja 1x ali 2x – proizvajalec. Če se menja 9x – bi se pa šef moral vprašati koga zaposluje.

VW-T4
4 meseci 10 dni nazaj

Kaj pa je bilo narobe s sedežem, da se ga je 9x menjalo?
Plastika…jo imaš v vw za 20.000e kolikor jo hočeš, pa se tam tega ne sme omenit…
Sicer pa sandero je smiseln nakup v srednji verziji, ki nanese na okoli 10.000e. Ja ok, lahko kupiš tudi 10 let starega audija za to ceno, da bodo sosedi zadovolni…

desmodromica
4 meseci 9 dni nazaj

Zanimive izgovore imate…vas Dacia plačuje? Sodelavec je dejal, da bi ta avtomobil morali prepovedati prodajati… očitno ga dobro pozna, če se vsak dan vozi v njem, kajne? Verjetno je kvaliteta materialov prenizka za vsakdanjo službeno uporabo…sedaj ne vem, mene konstantni hrup v kabini( +avtorju za kredibilnost) in razne resonance izjemno motijo, sploh po 300 km AC plus tresenje, rukanje, bobnenje…ali s temi avtomobili ciljajo na starejše generacije, katerih lastnikov ni malo in imajo pač otopela čutila? Pa sam občutek v takšnem nizkocenovniku je bizaren…zame so ti časi Daewoojev in prvih modelov KIA preživeti…s takšno Dacio se pa vrneš prav tja ali vsaj v RO…saj veste: “eat the money”. Kupiš raje avto za 500€ s klimo in je isto. Kje pa si našel audija in vw kot rabljeno alternativo? A samo do tja seže razgledanost v Slo? Ne bi o nizkocenovnih novih Škodah, v kateri sem po 50 km kot sovoznik skoraj bruhal…ma kako lahko prodajajo in
kupujejo takšne polizdelke? No kolegica ima Dusterja, ki je napol spodoben, samo je pa plačala 20 k. Nekaj občutka pa morate imeti, saj ste avtomobilisti.

Firediver
4 meseci 8 dni nazaj

Veliko – in še več jih bo – bolj ali manj aktivnih starostnikov, ki jim je “zastarela” oblika bolj všeč od futurističnih touchscreenov, pa še cenovno gledano dobijo nov avto za mali denar, kar lepo igra na strune njihovi skromnosti (ali škrtosti, v ekstremih). To, da avto ni ravno krik zadnje tehnike, sploh ni problem, saj so taki starostniki zadnjih 20 let vozili še bolj vintage avto (ki je končno izdihnil, sicer ga ne bi menjali) in je kljub temu še vedno korak naprej glede tehnike, varnosti, udobja in vsega ostalega.

Dejmo posplošit: To niso mokre sanje za mlade, je pa best buy za penziče. Ostali pa, ki ga “morajo” uporabljati – recimo kot kot službeno vozilo – naj si dobijo nekaj za uteho, da ne bodo preveč trpeli.

VW-T4
4 meseci 9 dni nazaj

Živjo, vseeno mi je za dacio, tudi si jo ne lastim… še vedno pa me zanima, kaj je bilo s sedežom 9x narobe… No jaz tega avta ne bi priporočil nikomur, ki se misli furat dnevno po AC. Ampak, za neko mestno vožnjo, za skočit na njivo po krompir itd, nov avto za 10.000e, meni se zdi super. Dam recimo primer naše matere; vozi clio storia že 15 let, rabi se za v trgovino, po mestu, na njivo, s prikolico po drva, gnoj itd…ko bo ta clio dokončno “poklenknu”, s čim naj ga zamenja? Jaz vidim edini smiseln nakup sandero…avto brez opreme, ki jo mati ne bi znala uporabljat, dovolj “grob” da te ni strah it v njivo, pa še vedno je bolj “fin” kot stari storia… So pa občutki v avtu za vsakogar različni…zame je megane avion, za kolega pa je audi a6 zadovoljiv, pa se vozi cca 5km na dan z njim…

desmodromica
4 meseci 9 dni nazaj

Sedež so menjali 10x, sem ga zdaj vprašal…ali nosilci ali pena, vsakič pove, da to sploh ni avto…
V redu, če bo Clio odpovedal(upam, da ne), zakaj ne bi enakega kupil potem za 1,5k, če je do sedaj dobro služil…od kakšnega upokojenca, redno vzdrževanega, novejši letnik? Ali rabljen MB A od starostnikov;- jih imajo po garažah(kvaliteta je presenetljivo dobra) veliko, pa cene nimajo, zanesljivih možnosti je veliko, pred nakupom novega avtomobila. Vozil sem ogromno novih avtomobilov in me je minilo, da bi še kdaj novega kupil…sosed je bivši dekan DIFa, vozi se v A6 1.9 tdi 02′, na Gorenjskem pa hišo dela…mene prepriča samo novi avto za 50k, kateri mi je malo stopil v glavo, v to pa ne bi šel, bom počakal, če bo še želja takrat :=) Sploh pa novi avto za 20k in tisti 1.0 ali 1.2 turbo mlinček, ne vem komu je to v veselje voziti…malo so nas pomehkužili, kajne? Megana pa poznam samo RS…moraš preizkusit! 5 let nazaj sem očetu zrihtal Muranota 3.5 V6, dal ga je na LPG, sedeži so foteljski, placa za izvoz, moči še preveč…in 5 let je izjemno zadovoljen, kaj je že popravil, se pa pelje na čisto drugem nivoju, kot če bi takrat kupil nek mlinček za 20k,…cestnina je pač 450e, pa saj ne pije niti ne kadi.

xxl
4 meseci 9 dni nazaj

Soseda se vsak dan pelje 280 km na delo z Dacio lodgy, pred njo z Loganom MCV 1.6 bencin (ima čez 300k km). Njej očitno ustreza.

 
Nepopisan list
Ogrožena vrsta