Poraba 5,0 l/100km Največja hitrost 175 km/h Cena 20.810 eur
Plusi
 • varčen dizelski agregat
 • delovanje vmesnika za klimatsko napravo
 • s svojim videzom izstopa
 • okreten in zabaven
Minusi
 • prostornost na zadnji klopi
 • velikost prtljažnega prostora
 • nenastavljiv volan po globini
 • ločljivost vzvratne kamere

To, kar je leta 2010 Nissan ustvaril z Jukeom, je spremenilo podobo avtomobilskega sveta. Pri Nissanu so ustvarili melodijo, ki je šla v ušesa številnih kupcev. Ker se je v sedmih letih v najhitreje rastočem segmentu v Evropi nabralo precejšnje število tekmecev, so se morali Japonci seveda zganiti. Čakanje na novo generacijo je dolgo, zato so po vmesni osvežitvi zdaj pripravili še privlačen opremski paket, s katerim nagovarjajo še zadnje kupce pred prihodom naslednika.

Drugo generacijo majhnega križanca z nenavadnim videzom smo potihem pričakovali že letos. Od njegove predstavitve mineva že sedmo leto, toda kljub temu bodo pri Nissanu upokojitev aktualne generacije prestavili za nekaj mesecev. Po prvih neuradnih podatkih bo večji, nižji in širši Juke prišel z zamudo in bo zasnovan na najnovejši koncernski arhitekturi CMF-B, zato lahko pričakujemo odpravo težav, ki pestijo japonskega starčka.

Nissan Juke 1.5 dCi N-Tec_4

Kam se uvršča N-Tec?

Pri Nissanu smo v zadnjih letih navajeni, da pri svojih modelih ponudbo bogatijo s številnimi različnimi, tudi časovno oziroma količinsko omejenimi paketi. Tokrat se je na konec njegovega imena prikradla oznaka N-Tec. Priznam, da sem moral tudi sam pred testom pokukati na uradno stran in preveriti, kam se na lestvici modelov uvršča tako opremljeni Juke.

Nissan Juke 1.5 dCi N-Tec_15Ne gre za bistveno noviteto, kot bi lahko to morda razbrali iz njegovega imena. Je dobro opremljen paket, ki pa ni tako bogato založen kot najdražji 360⁰ Premium. Po hitrem pregledu seznama dodatne opreme sem uvidel, da gre za vse nujno potrebne pripomočke za sodobnega voznika, ki ne potrebuje usnjenih sedežev in nekaterih kosov dodatne opreme. Morda še najbolj zmoti manko štirih kamer v paketu Nissan Safety Shield.

Zamere ostajajo

Pred novo generacijo Jukea je težko delo, saj mora ohraniti svoje posebnosti ter hkrati odpraviti nekajNissan Juke 1.5 dCi N-Tec_28 perečih težav. O njih smo se razpisali v številnih testih, po večini pa smo se strinjali, da je Juke v potniški kabini preveč utesnjen. Na zadnji klopi ponuja premalo prostora in ima premajhen prtljažnik, kljub dvojnemu dnu, ki težavo vsaj nekoliko omili. Sam sem na seznam minusov dodal nenastavljivost volana po globini in slabšo resolucijo slike vzvratne kamere. Ravno zaradi teh lastnosti je bil prva izbira starejših kupcev, ki že imajo odrasle otroke in sta jim povšeči visoko sedenje ter mladostniški videz njihovega avtomobila.

Nissan Juke 1.5 dCi N-Tec_19Če sem izpostavil njegove slabosti, je edino prav, da izpostavim tudi njegove glavne prednosti. Osebno bi na sam vrh umestil dizelski agregat – 1,5-litrski dizelski agregat dCi z 81 kilovati moči je pravi dragulj, ki se je v preteklosti že pokazal kot odlična izbira. Na drugo mesto bom postavil njegov videz, kljub temu, da meni pravzaprav ni všeč. Trudil sem se videti njegov čar, a je za moj okus na tako majhen vozilu nametanih preveč stvari. A ker smo si k sreči ljudje različni, je Juke nekaterim izredno všeč, kar potrjuje tudi njegova prisotnost na naših cestah. Bronasto medaljo si zasluži njegov premeteni način upravljanja klimatske naprave in načina vožnje.

Zakaj sem na prvo mesto postavil ravno dizelski agregat, ko pa imajo pri Nissanu v ponudbi odličen Nissan Juke 1.5 dCi N-Tec_35štirivaljni 1,2-litrski bencinski agregat, bom razložil v spodnjih vrsticah. Je izredno varčen, na testu je porabil pet litrov goriva na sto kilometrov, a bi lahko povprečno porabo goriva s preudarno vožnjo znižal še za kakšnega pol litra. Inženirji so šesti generaciji namenili turbopuhalo s spremenljivo geometrijo vodilnih lopatic ter s tem izboljšali odzivnost motorja. Izpopolnili so sistem stop&start ter namestili temperaturno krmiljeno oljno črpalko s spremenljivo delovno prostornino. Malce sem tarnal le ned neodzivnostjo stopalke za plin do okoli 1.700 vrtljajev na minuto. Morda neenakomernosti v pospeševanju ne bi niti opazil, a nad to mejo motor enostavno ”brcne” in s tem potencira lenobo v nižjih vrtljajih.

V pričakovanju

Nissan Juke 1.5 dCi N-Tec_5Nissan je z Jukeom pretresel svet, vendar zdaj res že vsi nestrpno pričakujemo njegovega naslednika. Tekmeci so priljubljenega odpadnika začeli prehitevati iz vseh smeri. Niso le bolj prostorni, temveč so tehnološko bistveno bolj napredni, kljub temu, da ima Nissan že od svojih začetkov kar velik nabor varnostno-asistenčnih dodatkov. Skupaj z dizelskim agregatom je dražji kot bencinska izbira, a nedvomno nudi več zadovoljstva v vožnji, predvsem na račun ugodne porabe in višjega navora.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odličen dizelski agregat je varčen in se odlično ujame s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Edina manjša zamera leti na njegovo lenobo do približno 1.600 vrtljajev.
  9
 • Notranjost
  Žal je največje razočaranje ravno potniška kabina, kjer najbolj razočarata odmerjen prostor na zadnji klopi in majhen prtljažni prostor.
  7
 • Opremljenost
  N-Tec paket prinaša vse nujne pripomočke, a je lahko seznam dodatne opreme še občutno daljši.
  7
 • Vozne lastnosti
  Okreten križanec, ki pa s togo nastavitvijo vzmetenja ne nudi najbolj udobne vožnje.
  8
 • Gospodarnost
  Končna cena je nekje na nivoju tekmecev, a bi lahko bila po mojem mnenju nekoliko nižja. Juke le ni več med najmlajšimi, prav tako pa ni bil polno založen z dodatno opremo.
  8
 • Zmogljivost
  Moč 81 kilovatov je povsem ustrezna za velikost in namembnost vozila, kjer sta v ospredju varčna in umirjena vožnja.
  8
 • Sklep
  Juke, predvsem zaradi svojega videza, ostaja ena izmed priljubljenih izbir, toda poznajo se mu leta in številni bodoči ali aktualni lastniki težko pričakujejo prihod nove generacije. Paket z dizelskim agregatom in paketom opreme N-Tec se je pokazal kot varčna in uglajena izbira.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 15.570
cena testnega vozila (€) 20.810
dolžina × širina × višina (mm) 4.135 x 1.765 x 1.565
dovoljena masa vozila (kg) 1.770
emisija CO2 (g/km) 104
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.305
medosna razdalja (mm) 2.530
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 175
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81 (110) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,4/3,8/4,1
pospešek 0-100 km/h (s) 11,2
prostornina posode za gorivo (l) 46
prostornina prtljažnika (l) 345-797
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 76x80,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Zadnji napad"


4 leta 4 meseci nazaj

Že takoj ko je prišel na ceste je razdvojil okuse, nekaterim je bil super, drugim je bil grd in tako je še vedno. Meni je všeč, tudi pelje se dobro tako z 1.2dig motorjem , kot 1.5 dizlom in tudi ločljivost kamere sploh ni tako slaba , da bi bila moteča, se vse lepo vidi, razen v dežju, takrat pa je tako na vseh kamerah vidljivost bolj slaba.Upam , da bo novi JUKE spet posebnež in lepo , da bo večji in širši, edinot to mi ni všeč , da bo nižji, kot mi tudi ni bilo pri qashqaiju, ki bi po moje izgledal še bolje, če bi ohranil višino prejšnjega modela, končno so to suvi in ne vem zakaj ji znižujejo pod prejšnjo višino.

 
Generacija X
Mestni jager