Poraba 8,1 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 22.900 eur
Plusi
 • bogat paket opreme S
 • zmogljiv štirikolesni pogon
 • motor in menjalnik
 • cena vozila
 • solidna notranja prostornost
 • poraba goriva
Minusi
 • brez opcije sredinskega naslona za roke
 • arhaično upravljanje potovalnega računalnika
 • preobčutljivo delovanje sistema za opozarjanje pred naletom
 • upravljanje info-zabavnega sistema zgolj preko zaslona na dotik

Če je znala Suzukijeva Vitara v preteklosti v največji meri navduševati člane lovskih družin, zaradi česar si jo lahko pogosto uzrl v bližnji hosti in pred vaško gostilno, pa je njena zadnja generacijska izvedenka dodobra razširila svoj »lovski rajon«. Še posebej proti mestnim področjem. A pozor! To nikakor ne pomeni, da bi lahko bila po novem prekomerno razmnožena divjad povsem brez skrbi pred njo.

Nič več le »kišta za na jago«

V zadnjih časih smo se kar nekako navadili, da postajajo novodobne interpretacije nekdaj klenih terencev čedalje bolj poženščene in pozerske. Takšne so pač sodobne modne smernice v avtomobilskem svetu. Tako je tudi najnovejša Suzukijeva Vitara, ki je luč sveta ugledala v lanskem letu, dodobra izgubila pridih terenskosti, ki je bil nekdaj njen zaščitni znak. Pa nič zato!

Japonci so tako novo generacijo Vitare dodobra pomehkužili (ni več reduktorja in terensko nastrojenega podvozja) ter jo dodobra približali križancem. Saj so končno ugotovili, da bodo s to potezo precej razširili krog Vitarinih kupcev, ki je bil še do nedavnega omejen na hribovske kmetovalce, kravje osemenjevalce ter že prej omenjene jagre. Pa čeprav bo – roko na srce – nova Vitara povsem zadovoljila tudi potrebe slednjih.

SUZUKI VITARA 32

V duhu novodobnega Suzukijevega oblikovanja, pri katerem je v njihovih avtomobilih mogoče uzreti linije nekaterih že poznanih modelov (npr. Minijeve pri Swiftu in Qashqaijeve pri S-Crossu), tako nekateri vidijo pri novi Vitari tudi esenco Evoqueovih. Kar sicer ni nič slabega, da ne bo pomote! Ob tem deluje v živo tudi precej bolj všečno in bolj skladno kot »bratski« S-Cross, kI mu, podobno kot pri Kim Kardashian, niti kozmetični posegi ne pomagajo kaj dosti. Le pri zadku je Suzukijevim risarjem verjetno zmanjkalo časa, saj deluje nekoliko nedokončano.

Rdeča nit

Četudi je nova Vitara kar 13 centimetrov krajša od tehnično identičnega S-Crossa (zaradi česar naj si menda ne bi pretirano skakala v zelje) pa znotraj začuda ni prav opazno manj prostorna. Tako se je v praksi izkazala s podobno dobrodušno odmerjenim prostorom za noge na zadnji klopi ter podobno prostornim prtljažnikom. Pa četudi številke pravijo drugače (430 l pri S-Crossu ter 375 l pri Vitari).

Tokratni testni primerek se je ponašal s precej bogatim opremskim paketom (S), ki ga je moč prepoznati po črnih platiščih, srebrnih vzvratnih ogledalih, rdeče obarvanih detajlih na armaturni plošči in okrog zunanjih žarometov LED ter izdatni količini sukanca enake barve na pol-usnjenih sedežih in volanskem obroču.

SUZUKI VITARA 11

A navkljub prijetnim oblikovalskim podrobnostim,  ki jih prinaša omenjeni opremski paket, Vitara vseeno ne more povsem zakriti nekaterih zamer, značilnih za proizvode iz dežele tam onkraj vzhajajočega sonca. Pa naj gre za precej arhaično upravljanje potovalnega računalnika s pomočjo majhne palčke med merilniki, skrite tipke levo od volanskega obroča (tudi za precej uporabljano funkcijo izklopa/vklopa sistema Start&Stop) ter pomanjkanje kakršnihkoli uporabnih gumbov info-zabavnega sistema (pri katerem je potrebno tudi za povsem običajno nastavitev glasnosti drsati s prstom po zaslonu, občutljivem na dotik).

Da gre pri Vitari (po Suzukijevi klasifikaciji) za nižje rangiran model od S-Crossa, se hkrati kaže tudi v nekaterih malenkostih, ki jih Japonci namenjajo zgolj večjemu modelu. Tako sem v Vitari zaman iskal tako sprednjo (kakor tudi zadnjo) oporo za roko,  stropni predalček za očala, dodatno stropno osvetlitev spredaj, samozatemnitveno ogledalo, možnost nastavitve sopotnikove temperature ter vsaj kvadratni centimeter mehkejših plastičnih oplat. A da ne bo pomote, navkljub slednji »pomanjkljivosti«, ki sicer doprinese tudi kakšnega zablodelega črička, so kakršnekoli primerjave z nizkocenovnim Dacijinim Dusterjem vseeno precej neumestne.

Divja jaga

Pa saj si človek ne kupi Vitare, da jo bo cele dneve božal po armaturni plošči ter navdušeno ploskal ob inovativnih domislicah notranjih dekoraterjev! Ne, kupci Suzukijevega malega mestnega terenca želijo prvenstveno tehnično korekten in pregovorno zanesljiv avto, ki je hkrati (še vedno) zadovoljivo zmogljiv tudi na terenu, kar sicer dandanašnji novodobni križanci čedalje redkeje ponujajo.

Izjemno tehnično korektnost zna Vitara tako demonstrirati že s pomočjo najnovejšega prisilno polnjenega 1,4-litrskega bencinskega agregata Boosterjet, ki je v celoti plod razvoja inženirjev iz japonskega mesta Hamamatsu. 140-»konjski« motorček se v povezavi z izvrstno delujočo 6-stopenjsko menjalno avtomatiko izkaže za pravi biser, saj je izjemno radoživ v precej širokem vrtljajnem območju in vseskozi ponuja nek neopisljiv občutek, da se v njemu skriva še kakšen dodaten »žrebec«. Precej podobno sem opazil že pri Fiatovem dizlu, ki je poganjal S-Crossa. Zanimivo!

SUZUKI VITARA 24

Za dodatno (ter precej opazno!) dozo dinamičnosti zna poskrbeti še preklop (štirikolesnega pogona) v način Sport, ki pripomore, da avtomobil poskoči že ob najmanjšem pritisku stopalke na plin ter ponuja ob malce bolj togo nastavljenem podvozju (a nič bolj trdem kot pri S-Crossu!) in natančnem volanskem mehanizmu precej uživaško vozno doživetje. Odlično!

A če sem bil izjemno pozitivno presenečen tako nad delovanjem klasičnega avtomatskega menjalnika, ki ni »počepnil« prav v nobenem voznem režimu (še posebej odlično delovanje pri vožnji po strmem klancu navzdol!), kakor tudi nad nadstandardnim štirikolesnim pogonom (tudi z zaporo pogona 50:50 ter sistemom HDC), pa sem bil še najbolj navdušen nad porabo goriva. Le to je – navkljub ne najbolj varčni pogonski kombinaciji – moč ohranjati pri zelo solidnih 7 litrih in pol. Tokratna končna testna poraba (8,1 l/100km) pa je bila rezultat nižjih zimskih temperatur, malce daljših makadamskih ekskurzij ter nebrzdanega otroškega veselja nad igrivim motorjem, ki dovoljuje tudi kakšno vragolijo.

Chanometer

SUZUKI VITARA 05

Če je znala Suzukijeva Vitara pred dobrimi dvajsetimi leti navkljub čistokrvni terenski zasnovi še navduševati staro in mlado, pa dandanes s tovrstno pravoverno off-road filozofijo ne bi mogla več resneje nastopati na avtomobilskem trgu. Zato je bila Vitarina preobrazba iz terenca v križanca povsem pričakovana in logična, pa četudi se bodo še vedno našli nekateri neutolažljivi nostalgiki, ki bodo objokovali »izgubo terenske ikone«. A pri Suzukiju se prav dobro zavedajo, da je delež slednjih bistveno manjši od števila novih kupcev, ki so jih pridobili z novo, »mehkejšo« verzijo. Časi se pač spreminjajo.

Hkrati je japonskemu proizvajalcu, ki ima sedež v mestu z nezanemarljivim deležem brazilskega prebivalstva, uspelo ustvariti izjemno korektno športno uporabno vozilo, pri kateremu le stežka najdeš resnejšo pripombo. H krati ga ponujajo za tako konkurenčno ceno, da bi se lahko celo bližnji rivali s korejskega polotoka pričneli resno spraševati, kako jim to uspeva.

Tekst in foto: Urban Acman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izvrstna kombinacija radoživega bencinskega agregata, odlično delujočega avtomatskega menjalnika ter nadstandardnega štirikolesnega pogona je ena najsvetlejših točk malega Suzukijevega križanca.
  10
 • Notranjost
  Brez posebnih oblikovnih ekskurzij v neznano, pri čemer bi jo lahko kdo označil tudi za rahlo dolgočasno. A se brž odkupi s solidno ergonomijo ter zadovoljivo prostornostjo za ta avtomobilski razred.
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket S ponuja ob zelo solidni ceni precejšnje bogastvo standardnih in malo manj standardnih pripomočkov (tudi dobro delujoč radarski tempomat).
  10
 • Vozne lastnosti
  Malce bolj togo nastavljeno podvozje ter natančen volanski mehanizem zagotavljata ob odličnem pogonskem sklopu dovolj veselja tudi med ovinki. Precej nadstandarden štirikolesni pogon za ta segment!
  8
 • Gospodarnost
  Za 22 tisočakov, kolikor je stal tokratni testni primerek, je na trgu skorajda nemogoče najti avtomobilski paket, ki združuje kombinacijo živahnega agregata, štirikolesnega pogona, avtomatskega menjalnika ter bogate opreme. Zgolj za primerjavo - podobno opremljena Oplova Mokka X je skoraj 10 tisočakov dražja. Solidna poraba goriva.
  9
 • Zmogljivost
  Delavoljen in radoživ turbobencinski agregat deluje v praksi bistveno bolj živahno kot to obljubljajo tehnični podatki!
  8
 • Sklep
  Če je Suzukijeva Vitara veljala v preteklosti za kraljico gozdnih vlak, pa je njena zadnja generacijska izvedba dodobra razširila svoj življenjski prostor proti mestnim središčem.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 22.100
cena testnega vozila (€) 22.900
dolžina × širina × višina (mm) 4.175 x 1.775 x 1.610
dovoljena masa vozila (kg) 1.730
emisija CO2 (g/km) 128
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.373
kompresija (1:) 9,9
masa praznega vozila (kg) 1.235
medosna razdalja (mm) 2.500
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103 (140) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 220 pri 1.500-4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4/5,0/5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 375-1.120
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 73,0 x 82,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Mestni jager"


3 leta 3 meseci nazaj

Lustn avto za zelo konkurencno ceno.edino naslon za roke bi lahko bil ze v serijski opremi.

pskoda
3 leta 3 meseci nazaj

Slabi pospeški za te koje. Tovarniška poraba je pa tudi za lase privlečena. Vse pod 8l je škoda besed razen, če se iz gorjancev spuščaš. Če bi bil dizel bi še verjel pa še dizla moraš mirkat, da imaš tako porabo

4momo
3 leta 3 meseci nazaj

Še enkrat https://www.youtube.com/watch?v=JbiSGye95E4 s to pripombo da je Vitara s pogonom samo na prednja kolesa in avtomatik. In še ta tabela http://www.zeperfs.com/en/fiche6153-suzuki-vitara-s.htm
Lp

nejc1
3 leta 3 meseci nazaj

Na pospeške na papirju se tudi ni vedno za zanašat in se da v nekaterih primerih tudi v nepopolnih pogojih dosečt boljše čase (kot da bi tovarniško testirali delno obremenjene avtomobile, ampak tega nikjer ne napišejo)… En primer: https://www.youtube.com/watch?v=F9FLn2-WoYk Pa še kar nekaj je drugih avtomobilov, pri katerih je stvar podobna…

4momo
3 leta 3 meseci nazaj

Najprej preizkusi in pol komentiraj 😛 Jaz sem računal do zdaj samo enkrat in je bila poraba mešan cikel pa dolgo laufanje na mestu (zijala sosedov, branje navodil itd. 😉 ) točno 6,7litra. Motor še zdaleč ni utečen! Pričakujem tako kot sem napisal med 6-7,5litra.

pskoda
3 leta 3 meseci nazaj

Če bom jz probal bo +12l porabe ker ta tip avtomobila ni za mene. Kot izgleda bodo bencinarji imeli nižjo porabo kot dizel. Izgleda, da bo to 1 avto na svetu.
Na testu so imeli +8l porabe pa če sklepam po drugih testih vozijo bolj nežno kot ne tako, da tukaj se lahko o normalni vožnji pogovarjamo z +8l porabe vse drugo je dobesedno cjazenje tako da 8l je čisto lepa povprečna poraba

xxl
3 leta 3 meseci nazaj

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/48-Suzuki/426-Vitara.html?fueltype=2&constyear_s=2016&power_s=140&power_e=140&powerunit=2 , od 6,4-9,4 (zadnjega ne bi vštel, ker je samo en tank), odvisno tudi od izvedbe. Čeprav je še premalo uporabnikov, meni se zdi odlično.

Bucko99
3 leta 3 meseci nazaj

pskoda je doma na Nürburgringu, tam so drugačne omejitve, zakoni in porabe 😉

mrtwelvetrees
3 leta 3 meseci nazaj

Pa veste zakaj imajo vozniki Vitare občutek da je motor bolj močan v resnici kot na papirju ? Ker je Vitara zelo lahek avto v svojem razredu, če ni najlažji.

4momo
3 leta 3 meseci nazaj

Ga imam v garaži 🙂 Samo da je ročni menjalnik. Gume so lahko 215/55R17 ali 215/60R16 imam oba kompleta. Gume me ne motijo čeprav so v tej dimenziji drage 🙁 Motor pa je top in res bolj živ, kot navajajo v tovarniških podatkih. Poraba bo pa med 6 in 7,5 litri.
Ima pa par “napak” info-zabavnega sistema se moraš navadit. Naslon za roko pa SE LAHKO naroči. In “plastika” bo mogoče koga motila, mene ne, ker jo z lahkoto obrišeš.
Za zdaj top motor , poraba , pogon!!

nered
3 leta 3 meseci nazaj

Kateri motor pa imas ? Jaz sem se zelo zagrel za avto ampak me je na testni voznji 1.6 zelo razocaral samo 2 osebe v avtu pa se nikamor ne premakne. Ni mi vsec trda plastika povsod ampak to se prezivim ce bi bil motor sposoben. 1.4 Booterjet pa se nisem uspel probati.

4momo
3 leta 3 meseci nazaj

Zdravo! Imam 1.4 boosterjet 140KS tak kot je testiran, samo da imam rdečega z ročnim menjalnikom. Jaz sem pred nakupom (poleg drugih firm!) vozil tudi 1,6l120KS. Pa se ta 1,4l vozi dosti bolje in malo majn porabi. 1,6 ima 156Nm/4400obratih 1,4S 220Nm/1500-400obratih in to se ne da primerjat 🙂

3 leta 3 meseci nazaj

Tašča je pred mesecem dni kupila točno takšnega, samo v drugi barvi, paket opreme S. 1.4 boosterjet ji po prvih 1.500 kilometrov porabi 7,3 litra in je zelo zadovoljna, nje ne moti malce trša plastika in da mora malce bolj zaloputniti z vrati. 🙂

Ivan36
3 leta 3 meseci nazaj

pnevmatike 215/55 R17 ! In potem ti rečejo saj so poceni ene 380€ za 4 kose za ene 22.000 km do 28.000 km a šparajo na porabi goriva ?!

 
Zadnji napad
Ponastavitev