Testi

Opel Astra 1.7 CDTI Cosmo

Poraba 5,3/8,8/6,9 l/100km Največja hitrost 195 km/h Cena 27.455 eur
Plusi
 • zunanji izgled
 • sistem Flexride
 • sistem sistem Flexfloor
 • serijska oprema
 • cena osnovenga modela
Minusi
 • kakovost nekaterih materialov
 • prostor v drugi vrsti
 • končna cena

Zato, da bi se izkopal iz krize, Opel bolj kot kadarkoli prej predstavlja zelo atraktivne modele, ki postavljajo nova merila v posameznih razredih. Po insignii, ki je dobro razburkala vode v D segmentu, je podobno storil z astro v tako imenovanem golfovem razredu. Mi smo jo preizkusili z 1,7-litrskim dizlom. Test.

Moderna in privlačna

Da je Opel z novo astro hotel narediti velik vtis, kažejo že njene zunanje mere. V primerjavi s predhodnico je namreč zrasla kar za 17 centimetrov v dolžino, njeno medosje pa je pridobilo dobrih sedem centimetrov. Ob merskem prirastku je bistven povsem nov oblikovalski slog, ki je iz oglatih linij prešel v povsem mehke oblike. Njena silhueta v obliki loka doseže najvišjo točko v višini glav spredaj sedečih in se nato izrazito spušča proti zadku. To avtu podarja izrazito dinamičen videz, a obenem daje slutiti, da je bil v notranjosti zato storjen tudi kakšen kompromis na področju bivalnosti.

Privlačna, skoraj prestižna, a ne pretirano prostorna

Pogled v notranjost razkrije, da astra nadaljuje trend, ki ga je Opel za ponovni dvig znamke vpeljal z insignio. Armaturna plošča deluje bogato, za ta razred skoraj ekstravagantno. Za to so zaslužne bogate obline, položna sredinska konzola in kromirano okrasje. Materiali na splošno delujejo kakovostno, le tu in tam se za kakšen element zdi, da ne dosega standarda kakovosti, ki ga je v tem trenutku postavil golf šeste generacije. Splošen vtis malce pokvarita estetsko in ergonomsko ne najbolj posrečeni obvolanski ročici, ki sta postavljeni nekoliko previsoko. Gosto posejani gumbi na sredinski konzoli delujejo zelo sofisticirano, a to, da med njimi takoj najdemo tiste, ki jih redno uporabljamo, zahteva nekaj vaje.

Športna sedeža ponujata zelo dobro bočno oporo, nastavljiva dolžina sedala pa zagotavlja udobje tudi na daljših poteh. Nekoliko manj pa so nas navdušili zadnji sedeži, kjer je za voljo privlačne zunanje oblike nekoliko okrnjena prostornost. Nad količino prostora tako višjerasli potniki ne bodo navdušeni, pravzaprav ne bodo od veselja vzklikali niti tisti povprečno visoki.

Prtljažni prostor se s 370 litri osnovne prostornine uvršča v razredno povprečje, njegovo uporabnost pa povečuje vmesna polica, imenovana flexfloor, ki tvori dvojno dno. Ko je ne potrebujemo, se ta enostavno spusti na dno prtljažnega prostora, omogoča pa tudi, da pri zlaganju naslona zadnjih sedežev pridobimo praktično ravno površino.

Srednji dizel ne razočara

Turbodizelski stroj z 1,7 litra prostornine in 92 kilovati moči (125 KM) se uvršča na sredino astrine dizelske ponudbe in lahko zadovolji večino uporabnikov. Ob zadovoljivi moči namreč ponuja tudi spoštovanja vrednih 280 njutenmetrov največjega navora. Ta pa je na voljo šele pri 2.300 vrtljajih na minuto, kar ob želji po bolj dinamični vožnji zahteva nekoliko bolj pogosto seganje po prestavni ročici. Ob hladnih zagonih je motor sicer nekoliko bolj glasen in ne posebej uglajen, na delovni temperaturi pa lepo gladko teče in omogoča udobna križarjenja tudi pri višjih hitrostih. Za porabo goriva si po osnovnošolskih ocenah zasluži trojko saj s 6,9 litra »na sto« ni varčnež, obenem pa niti kritično požrešen.

Za doplačilo se zna prilagajati

V vožnji ima lahko astra s prilagodljivim podvozjem Flexride kar trojno osebnost. Poleg privzetega načina Normal namreč s pritiskom na tipki na vrhu sredinske konzole omogoča še izbiro šprotnega načina Sport ter udobnega, ki so ga pri Oplu poimenovali Tour. Najbolj očitno razliko opazimo pri preklopu na športni način, pri katerem osvetlitev merilnikov pordeči, podvozje nekoliko otrdi, trši postane tudi volan, motor pa se hitreje odziva na dodajanje plina. Pravi obraz načina Tour pa se pokaže šele po nekaj prevoženih kilometrih, ko zapeljemo čez več neravnin in ugotovimo, da jih avto bolj nežno požira, kar gotovo prinaša več udobja na daljših vožnjah. Ob tem moramo poudariti, da je astra že v osnovnem načinu dobro vodljiv in za vsakdanje vožnje ravno prav udoben avto, z dodatnima možnostima pa ponuja dodano vrednost, s katero postane bolj zabaven in prijazen do uporabnika.

Veliko serijske ter pestra izbira dodatne opreme

Astra je s serijskimi paketi v primerjavi s konkurenti bogato opremljen avto, pri čemer najbogatejši Cosmo ponuja precej več kot resnično potrebuje povprečen uporabnik. Med drugim na primer vključuje dvopodročno samodejno klimatsko napravo, tipalo za dež, tempomat, usnje na volanskem obroču in prestavni ročici, upravljanje avtoradia na volanskem obroču in 17-palčna platišča iz lahke litine. Žal med serijsko opremo ni parkirnih tipal, ki bi zaradi razmeroma slabe preglednosti, vsaj zadaj, bila zelo dobrodošla. Ob tem Opel ponuja zelo bogat spisek doplačil, ki vsebuje od že opisanega sistema prilagodljivega podvozja, smerno prilagodljivih ksenonskih žarometov, navigacijske naprave pa do privlačnih, kar 18 palcev velikih platišč iz lahke litine. To je ceno testnega avtomobila z razmeroma ugodnih 20.860 evrov dvignilo na že kar zahtevnih 27.455 evrov.

Za konec

Nova astra je ta hip v svojem razredu zelo, najverjetneje celo najbolj, privlačen avto, ki pa v primerjavi s konkurenti ne izstopa na motornem področju ter na področju bivalnosti in prilagodljivosti. Ob privlačnosti in oblikovni svežini je njegova prednost ugodna cena s serijsko opremo. Ta z doplačili sicer nekoliko zbledi, a postane spet bolj privlačna s popusti, ki Oplu niso tuji.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dovolj zmogljiv motor z dobrim menjalnikom.
  8
 • Notranjost
  Privlačno oblikovana, a ne pretirano prostorna.
  8
 • Opremljenost
  Bogati serijski je moč dodati ogromno doplačljive opreme.
  8
 • Vozne lastnosti
  S prilagodljivim podvozjem ponuja za vsakega nekaj.
  9
 • Gospodarnost
  Z dodatki ni več poceni, obenem pa ni niti posebno varčna.
  8
 • Zmogljivost
  Ni raketa, a ponuja več kot dovolj za vsakdanjo uporabo.
  8
 • Sklep
  Ima dovolj dobrih lastnosti, da se lahko kosa z najboljšimi v razredu.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 27.455
dolžina × širina × višina (mm) 4.419 x 1.814 x 1.510
dovoljena masa vozila (kg) 2.005
garancija (splošna/prerjavanje/lak/mobilna) 2 leti/12 let/3 leta/2 leti
kompresija (1:) 18,0
masa praznega vozila (kg) 1.430
medosna razdalja (mm) 2.685
menjalnik/pogon 6-stopenjski/spredaj
največja hitrost (km/h) 195
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92 (125) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 280 pri 2.300
namestitev motorja spredaj/prečno
napake med testom
osnovna cena vozila (€) 20.860
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,3/8,8/6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7/4,2/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 11,5
prostornina posode za gorivo (l) 56
prostornina prtljažnika (l) 370 - 1.235
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 79,0 x 86,0
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajen)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Opel Astra 1.7 CDTI Cosmo"


jangsi
8 leta 4 meseci nazaj

zagotovo najlepši avto v svojem razredu

Marek_
8 leta 5 meseci nazaj

@martk Jo tečem kupit, tisto lepoto.

martk
8 leta 5 meseci nazaj

imprezo boxer diesel dobiš za te sovde…

Mikki
8 leta 5 meseci nazaj

Glede garancije 2 leti. Toliko je splošna garancija, nekatere avtohiše jo pa ponujajo tudi 8 let.

Blinder
8 leta 5 meseci nazaj

Visoka prikazana cena pomaga tudi rabljenim vozilom, da se prodajajo za več denarja. Avto tako bolje “drži ceno”.

 
Nissan Pathfinder 2.5 dCi SE IT Pack
Citroën C3 tendance 1,4i airdream