Poraba 6,6 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 18.250 eur
Plusi
 • bencinski trivaljnik
 • delovanje in preglednost večopravilne enote
 • izjemno prostorna spredaj in zadaj
 • tih agregat in odlična zvočna izolacija
 • matrični žarometi LED in njihovo delovanje
 • lahkotnost na cesti
Minusi
 • visok nakladalni rob oziroma globoka prtljažna luknja
 • ločljivost vzvratne kamere in posledično slabša kvaliteta slike
 • preglednost nazaj in vstran
 • agresivnost sistema za nenamerno menjavo voznega pasu

Preden sem pri uvozniku pobral testno Astro, resnično niti nisem vedel kaj naj pričakujem. S sedmo generacijo Astre do takrat nisem imel dosti opravka, napisal sem nekaj novic, na predstavitvi prevozil nekaj sto metrov in na njen račun poslušal samo hvalo. Za povrh vsega je osvojila naslov Evropski avto leta 2016 in titulo Slovenskega avta leta 2016. A ker tovrstnim nagradam verjamem toliko kot našim politikom, sem zelo previdno zapeljal v prve kilometre.

Balerina

Če bi moral v gostilniški debati ob treh zjutraj, po petih spitih vrčkih piva, v treh sekundah našteti pomanjkljivosti prejšnje generacije Astre, bi kot iz topa izstrelil – preveč tipk na armaturni plošči, previsoka masa in premalo prostora na zadnji klopi glede na njeno dolžino.

Opel Astra 1.0 Turbo_7Ker so pri Oplu novo Astro ustvarili povsem iz ničle, so imeli inženirji proste roke pri optimizaciji velikosti in končne mase vozila. V povprečju je Astra z vstopom v novo generacijo izgubila 130 kilogramov, kar je neverjetnih 21 odstotkov v primerjavi s predhodnico Z uporabo jekla različnih debelin in eksotičnih materialov, kot je magnezij, jim ni bilo potrebno ogroziti zmogljivosti, obenem pa so lahko zaradi manjše mase pri izdelavi vzmetenja uporabili več aluminija, skrčili platišča in zmanjšali zavore.

A vse to ni vidno le na papirju, temveč Astra že po nekaj kilometrih pokaže iz kakšnega testa je. Lahkotno premaguje kilometre, zlahka opravi z udarnimi luknjami in na koncu voznika nagradi z udobjem ter opazno nižjo porabo goriva.

Na tem mestu v igro vstopi novi litrski turbobencinski trivaljnik SIDI (Spark Ignition Direct Injection), ki je bil Opel Astra 1.0 Turbo_36sicer prvič predstavljen pri malem Adamu, kasneje je prišel v Corso, zdaj pa je na voljo še v sedmi generaciji Astre.

Še tretja verzija

Do sedaj je bil litrski trivaljnik na voljo v dveh različno močnih izvedenkah – s 66 in 85 kilovati moči. Na prvi pogled sicer malce čudno, a v Astri ima vstopni bencinski agregat 75 kilovatov, kar je 10 kilovatov manj, kot jih ima najmočnejša različica tega litrskega prisilno polnjenega agregata. Ponuja pa po drugi strani za trivaljnik razmeroma dovolj navora, ki je povrh vsega uporaben v širokem razponu vrtljajev.

Rokavica je vržena

Opel Astra 1.0 Turbo_6V zadnjih desetih letih se je v Sloveniji dizelski agregat zasidral v mentaliteto kupcev in številni potencialni kupci novega vozila še vedno nekoliko pozabijo na prisilno polnjene bencinarje, ki so z leti pospešeno napredovali. Tradicionalna izbira voznikov ni več tako prepričljiva, alternativa je vse bolj enakovredna, v nekateri primerih celo boljša. Že tako cenejši agregati sedaj ponujajo skoraj enako povprečno porabo kot dizelski agregati, a so pri tem še bistveno tišji in uglajeni.

Nemci so kot odgovor pripravili odličen turbobencinski prečno postavljeni trivaljnik. Motor se najbolje Opel Astra 1.0 Turbo_2počuti tja do 5.000 vrtljajev, kjer voznika nagradi z ugodno povprečno porabo in zgledno odzivnostjo.

Njegov glavni aduti so nedvomno mirnost, tiho delovanje in navsezadnje tudi odlična povprečna poraba. V mešanem ciklu je porabil okoli 6,5 litra goriva, na relacijah tudi manj. To je le liter manj, kot je porabila dizelsko gnana Astra, ki jo je imel na testu Peter. Res je, da ponuja več moči in je motor prostorninsko večji, vendar ob doplačilu 1.500 evrov računica za nezahtevnega voznika ni več samoumevna. Še največja škoda je v mojih očeh manko 6-stopenjskega menjalnika. Na daljših relacijskih poteh pri višjih hitrostih po nepotrebnem trošimo gorivo, ki bi ga zlahka prihranili z dodatno prestavo.

Še dva aduta v rokavu

Opel Astra 1.0 Turbo_15Nad Astro do sedaj nisem vihal nosa in ga tudi zdaj ne bom. Prečiščena armaturna plošča je pregledna, intuitivna in še lepa na pogled. Nekaj časa sem potreboval le, da sem ugotovil, kaj je tista mala škatlica pri prestavni ročici. Ja, govorim o elektronski dišavi, ki nadomesti visečo smrečico na vzvratnem ogledalu. Vsak naj presodi sam, vendar nikoli nisem bil navdušen nad takšnimi vonjavami in me zato tudi elektronske dišavice ne prepričajo.

Še zanimiv podatek: Astra je zdaj manjša od svoje predhodnice, ima krajši sprednji previs in krajšo medosno razdaljo. A je kljub temu v potniški kabini bolj prostorno. Še posebej je to opaziti zadaj, kjer sem z veseljem sprejel dodatnih 34 milimetrov za kolena.

Med Astrine glavne adute lahko v zaključku naštejem še konkurenčno ceno, ki jo v mojih očeh Opel Astra 1.0 Turbo_26podprejo tudi vrhunski matrični žarometi. Gre za odlično zaokrožen paket, ki pospravi z marsikaterim tekmecem. Ne trdim, da je brez napak, a so te manjše in ne vplivajo bistveno na pozitiven splošni vtis. In če bi moral tudi zdaj, sredi noči, z nekaj popitimi pivi, kot iz topa izstreliti njene napake, bi malenkost postal, potem pa izdavil: slaba kvaliteta slike vzvratne kamere, slabša preglednost nazaj in pomanjkanje šeste prestave.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Bencinski prisilno polnjen trivaljnik ostaja eden boljših prostorninsko skromnih agregatov, ki Astri izjemno pristaja. Škoda le, da sodeluje samo s 5-stopenjskim samodejnim menjalnikom, saj bi bil paket s prestavo več skoraj nepremagljiv.
  9
 • Notranjost
  Opel je k sreči poslušal uporabnike in v potniški kabini naredil revolucijo. Število stikal so zmanjšali na minimum ter v povezavi s hitro večopravilno enoto pripravili odlično voznikovo okolje, ki ga zlahka osvojiš in se ga hitro navadiš.
  9
 • Opremljenost
  Motor z dna ponudbe še ne pomeni, da je bila Astra opremljena z osnovnim paketom. Že tako dobri serijski založenosti so se na seznamu pridružili še matrični žarometi, večopravilna enota Intellink navi 900 in napredni parkirni pomočnik spredaj in zadaj, vzvratna kamera ter opozarjanje na mrtvi kot. Več kot dovolj, če želimo ohraniti odličen cenovni nivo paketa.
  9
 • Vozne lastnosti
  Shujšana Astra na cesti deluje zelo lahkotno in se z veseljem zažene med ovinke. Prav zaradi te lahkotnosti se odlično spoprime s slovenskimi cestami ter postreže s presenetljivo udobno vožnjo.
  9
 • Gospodarnost
  Res je, da je litrski trivaljnik osnovni in najcenejši motor v ponudbi, vendar s svojimi zmogljivostmi in povprečno porabo zagotovo ne sodi na dno. Za odlično opremljeno Astro, ki na koncu porabi le malenkost več goriva kot dizelsko gnani primerek in je še okoli 1.500 evrov cenejša, boste za 18 tisočakov dobili res odličen avtomobil.
  9
 • Zmogljivost
  75 kilovatov moči ni za dirkače, je pa dovolj za vsakodnevne vožnje, tudi po avtocesti.
  8
 • Sklep
  Opel je z novo Astro naredil izjemen preskok. Z mirnim in tihim trivaljnikom tvori prepričljivo kombinacijo, ki se z vidika povprečne porabe lahko zoperstavi dizlom.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 13.735
cena testnega vozila (€) 18.250
dolžina × širina × višina (mm) 4.370 × 1.809 × 1.485
dovoljena masa vozila (kg) 1.815
emisija CO2 (g/km) 99
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/korozija) 2 leti/12 let/2 leti
gibna prostornina (cm3) 998
masa praznega vozila (kg) 1.278
medosna razdalja (mm) 2.652
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 75 (100) pri 5.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1.800 do 4.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,2/3,9/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 12,7
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 370 - 1.210
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Igra na prave note"


tomzzi
5 leta 7 meseci nazaj

Pozabil sem vprašati… Katera barva je to?
Cosmic siva?

nejc1
5 leta 8 meseci nazaj

Ste kaj preračunavali porabo na roke? Me res zanima če je tudi v tem primeru računalnik lagal za cca cel liter…

RedBaron
5 leta 8 meseci nazaj

Čeprav mi opli nekako ne “potegnejo”, moram priznati, da tale astra ni tako napačna…
V kakšnem položaju sta prednja sedeža na sliki, kjer je slikana zadnja klop? Ker na pogled je kar precej prostora za noge…

tomzzi
5 leta 8 meseci nazaj

V novi astri je velik več prostora kot v prejšnji! Je med prostornejšimi.
Meni se dopade, da tudi ni visokega tunela med sedeži.
V bistvu so res popravili največje hibe prejšnje generacije. Teža, prostornost, preglednost naprej, prečiščenost armature…

Ivan36
5 leta 8 meseci nazaj

Krat 2, je bila v BTC LJ CityPark in ja je velika not ter kvalitetna ….

srcnik
5 leta 8 meseci nazaj

Kakšen razlog, da cene v članku močno odstopajo od cene v konfiguratorju? (osnovna in testna za cca.1500€?)

srcnik
5 leta 8 meseci nazaj

oz. več kot 2000€ pri testnem (doplačila glede na slike: žarometi, avtomatska klima, design paket, tista dišava…)

srcnik
5 leta 8 meseci nazaj

Potem pa napišite, da gre za akcijske cene in zraven dopišite redne, tako kot pri ostalih

mrtwelvetrees
5 leta 8 meseci nazaj

Motor z 85 kilovati moči tudi nima 6 prestav ?

 
Popoln Passat
Korak naprej