Poraba 4,3/9,8/5,3 l/100km Največja hitrost 198 km/h Cena 26.230 eur
Plusi
 • zanesljiva lega in vodljivost
 • udobje v vožnji
 • motor
 • odzivnost volana
 • uporabno zasnovan prtljažnik
 • zložljivost naslona sovoznikovega sedeža
 • prostorna notranjost
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • velikost sprememb nastavitev (sistem Multi-Sense)
 • odsev armaturne plošče v prednji šipi
 • premehka stopalka za plin
 • radarski tempomat možno aktivirati samo v območju 50 do 140 km/h
 • mestoma globoko zakopane nastavitve v sistemu R-Link 2
 • tiščanje roba sredinske konzole ob desno koleno

Četrta naklada Renaulta Mégane je še en dokaz, da so se Francozi uspešno vrnili na stara pota. Po drugi generaciji, ki je nekako najbolj razdvajala, je bila tretja že dosti boljša, četrta pa je naredila še en odločen korak naprej. Test.

Zdaj že skoraj legendarni Renault 19 ni v ničemer posebej odstopal od takratnih predstavnikov spodnjega srednjega avtomobilskega razreda. S prvim Méganom so bili s tem statusom Francozi še vedno zadovoljni, z drugim pa so, kot zgodovina razkriva, imeli drugačne načrte. Pri Méganu 2 so se namreč odločili tvegati in oblikovno eksperimentirati.

Rezultat so bili mešani odzivi trga, ki ga je najbolj zmotila okrnjena funkcionalnost v zadku avtomobila. S tretjo generacijo so oblikovalce pripeli na povodce in posledično Mégana ponovno vrnili na staro pot vsesplošnega ugajanja. Pri četrti generaciji so oblikovalcem povod sicer rahlo popustili, a jim v isti sapi zabičali jasno navodilo: “Igrate se lahko samo na način, ki ne bo posegal v funkcionalnost.” Poslanstvo jim je zelo dobro uspelo.

Kot vedno

Renault_Megane_Grandtour_16dCi_01Mégane 4 že na fotografijah deluje všečno, v živo, še posebej oplemeniten z različnimi vizualnimi dodatki, pa še bolj. Na osnovi značilnega svetlobnega podpisa modela, skupnega vsem svežim Renaultom, bodo ponoči Mégana četrte generacije z lahkoto prepoznali tudi nepoznavalci. Se je pa, kot vedno, tudi v povezavi s tem našlo na spletnih forumih nekaj nejevoljnih Janezov, ki najdejo v vsem razlog za pritoževanje. Za novinca namreč pravijo, da je krašenje z LED-icami prešlo vse meje dobrega okusa. No, sam tekom druženja z Méganom osebno nisem srečal niti enega, saj so vsi po vrsti imeli o njem za povedati same lepe in vzpodbudne besede, nenazadnje tudi na račun njegovega izstopajočega oblikovanja.

43 milimetrov

Renault_Megane_Grandtour_16dCi_31Kot je zdaj že običaj, so tudi Méganu Grandtourju četrte generacije razpotegnjeni karavanski zasnovi avta pripeli primerno podaljšano medosno razdaljo. Poleg zagotavljanja merske skladnosti avta so s 43 milimetrov bolj nazaj pomaknjeno zadnjo premo zagotovili dodatne kolenske centimetre na zadnji klopi. Tam bodo v Grandtourju, tako kot v predhodniku, posledično dostojno sedeli tudi normalno rasli odrasli. Dodaten plus karavanove praktično do stebrička D vodoravne strehe je tudi zadostnost višinskega prostora za glave odraslih zadaj. Tja sem tako tudi sam z lahkoto »pospravil« mojih 1,84 metra telesne višine.

Do potankosti

Renault_Megane_Grandtour_16dCi_36Povsem v zadku so Francozi navodilu o zagotavljanju funkcionalnosti avta sledili do potankosti. Uporabnost slednjega dviguje na višjo raven dvonadstropna zasnova z ločevalno polico, ki jo je moč namestiti nekaj centimetrov privzdignjeno ali povsem v dno. Polica je deljena v dve polovici, kar prilagodljivost še izboljša. Tretjinsko deljiv naslon zadnje klopi je moč sila enostavno poklopiti z enoprstnim sistemom, tudi neposredno iz prtljažnika.

Hrbtišče poklopljenega naslona klopi tvori z v zgornjem položaju nameščeno polico osnovnega prtljažnika poravnan prehod. Ob spuščenem dnu se pričakovano pojavi na prehodu nekajcentimetrska stopnica. V svežega Mégana Grandtour je možno nalagati predmete, dolge do 2,77 metra, a le, če je v njem vgrajen sovoznikov sedež s poklopljivim naslonom, kot ga je imel tudi testni primerek. Brez dodatnega razglabljanja pričata o prostornosti Grandtourjevega prtljažnika številki 580 in 1.695 litrov, zato o tem ne bom izgubljal besed.

Optimalno

Renault_Megane_Grandtour_16dCi_18Za optimalno motorizacijo Mégana Grandtour se je izkazala preizkušena opcija 130-»konjskega« dCi-ja. Povsem mrzel, pri temperaturah okolice tik pod zmrziščem, sicer par sekund predgreva zgorevalne komore, a je zato takrat njegov tek med primerljivimi dizli med najmanj grobimi in glasnimi na tržišču. Med vožnjo se dodatno ponaša še z dobro prožnostjo, odzivnostjo in ugodno porabo goriva. Pogonski sklop v lepo zaokroženo celoto zaključuje še natančen in prijetno ter po potrebi hitro tekoč šeststopenjski ročni menjalnik.

Lepa gesta

Renault_Megane_Grandtour_16dCi_20Četudi Renault trdi drugače, se s sistemom Multi-Sense nastavitve posameznih elementov avtomobila spreminjajo le marginalno. Kot v Espaceu in Talismanu je ob štirih v naprej določenih ter petemu v celoti voznikovim željam prilagodljivemu značaju avta mogoče nastavljati obnašanje glavnih komponent. Žal so razlike v nastavitvah človeškim čutilom komaj zaznavne, zato dojemam ta sistem kot lepo marketinško gesto, ki pa ima v praksi dosti manjšo uporabno vrednost za končnega kupca kot prepričuje Renault.

Suvereno

Pri Grandtourju se mi je dopadla tudi uglašenost podvozja. Kljub dinamiki vožnje namenjenim 18-palčnim kolesom, je ponujal testni primerek na cesti zelo dobro kombinacijo vozne dinamike in udobja v vožnji. Sicer mi še vedno ne deluje kot kakšen prvak dinamike, a med ovinki kljub temu deluje zelo suvereno, stabilno in zanesljivo. Prijetno presenečen sem bil še nad zgovornostjo njegovega volana, saj sem v Renaultih doslej občutil boljšo samo v nedavno tega voženem Méganu R.S. 275 Cup.

Malenkosti

Renault_Megane_Grandtour_16dCi_000_Méganu Grandtour v preizkušeni izpeljanki nimam kaj dosti očitati. Tistih nekaj malenkosti, ki so me zmotile, so za marsikoga dlakocepljenje, a tako je to v življenju. Ko te motijo velike stvari, se z majhnimi bodisi ne ukvarjaš ali pa jih celo spregledaš. Z odpravo velikih zamer povsem logično priplavajo na površje vse manjše podrobnosti.

Kakorkoli že, Renault je dokazal, da je naredil v zadnjih letih velik korak naprej, saj je preizkušeni Mégane Grandtour 1.6 dCi 130 Bose kot celota res zelo prepričljiv izdelek z veliko odlikami. Posledično se lahko tudi povsem enakovredno kosa z vsemi sebi podobnimi tekmeci. Če ste torej ravno v fazi nabave tovrstnega avta, vam ne morem reči drugega, kot da ga vzemite resno in pot pod noge v Renaultov salon. Ne bo vam žal!

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  V mojih očeh optimalna motorizacija za nekaj večji in posledično težji Grandtour. Tudi menjalnik se izkaže za prijetnega partnerja na poti.
  10
 • Notranjost
  Dodatek Grandtour mu priskrbi nekaj dragocenih milimetrov vzdolžnega prostora za kolena zadaj. Pričakovano najuporabnejši, najprilagodljivejši in najprostornejši Mégane.
  10
 • Opremljenost
  Paket opreme Bose odkljuka veliko večino »obveznih« postavk za tovrsten avto. Nekaj dodatnih pogojno uporabnih bonbončkov je pokril seznam doplačil, a bi jih sam preskočil in deloma pretopil v druge postavke s seznama doplačil, deloma pa privarčeval denar.
  10
 • Vozne lastnosti
  Navkljub 18-palčni obutvi dober kompromis med udobjem in dinamiko vožnje, zato tudi daljša potovanja ne bodo predstavljala težavo za potnike.
  9
 • Gospodarnost
  Cenovno na ravni konkurence. Dobro pri tem je, da dobiš v zameno zares zrel in dober paket avta. Majhna poraba goriva je dodaten bonus izbrane motorizacije.
  8
 • Zmogljivost
  Ni najmočnejši, je pa vsekakor dovolj zmogljiv. Sam resnično ne vidim potrebe po več.
  9
 • Sklep
  Glede na preizkušeno so se Francozi nedvomno veliko naučili na eksperimentu druge generacije Mégana. Njegova četrta naklada je lep dokaz, da so se vsa ta leta pridno učili in delali korake v pravo smer. Rezultat je avtomobil, ki še posebej v izpeljanki Grandtour prepriča z zelo suverenim nastopom na praktično vseh področjih. Za to izrekam Renaultu iskrene čestitke.
  9.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 23.190
cena testnega vozila (€) 26.230
dolžina × širina × višina (mm) 4.626 × 1.814 × 1.457
dovoljena masa vozila (kg) 1.952
emisija CO2 (g/km) 103
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 15,4
masa praznega vozila (kg) 1.394
medosna razdalja (mm) 2.712
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 198
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 225/40 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,3/9,8/5,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/3,6/4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,6
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 580 – 1.695
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 80,0 × 79,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni) / kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Korak naprej"


3 leta 3 meseci nazaj

To mi je bilo vedno všeč pri renaultu. Imajo jajce narediti nekaj drugačnega in inovativnega (čeprav ni nujno da je to vedno dobro…vel satis?!?! :)). Pri temu meganu mislim, da jim je zadeva uspela v nulo (zadnje luči mi osebno res niso preveč všeč, škoda da niso skopirali cliovih…), ampak ok.
Kar se tiče brezčasnosti oblik drugih znamk pa mislim, da se za golfom 5 obrne enako število ljudi kot za meganom 2, sepravi nobeden. Nevem zakaj bi se torej danes, če kupuješ nov avto obremenjeval z dejstvom, kako bo izgledal čez par let…
Edino kar renaultu zadnje čase zamerim je to, da preveč posiljujejo s tem edc menjalnikom (pri močnejših verzijah), kakšen močnejši dizel (2.0 dci??) in pa kakšen vmesni bencinar (140-160 hp).

3 leta 3 meseci nazaj

Se opravičujem klima je nastavljiva z gumbi , kljub vsemu mi ta R- link ni všeč.

3 leta 3 meseci nazaj

@Polo78, ne vem kateri test si ti gledal, ampak na slovenskem primerjalnem testu (kjer je bil zraven tudi a.com), je bil Megane Grandtour na 2. mestu.

@ban, ne pozabi, da je v ceni (v primeru financiranja) všteta tudi Čista 5ka, ki pa tud nanese ene 2000€.

3 leta 3 meseci nazaj

Avto zelo lep, tudi luči tako spredaj kot zadaj res enkratne in posebne, mi pa nikakor ni všeč ta Renaultov R-Link, je preveč kompliciran in bi bilo veliko bolje , če bi bila vsaj klima nastavljiva z gumbi, ta njihov digitalni merilnik hitrosti in ostale informacije na njem, pa mi sploh niso všeč. To je moje mnjenje, vsak imapač svoje.

cashy
3 leta 3 meseci nazaj

Tudi meni se zdi, da je njegova oblika odraz trenutne mode in ne kaže neke brezčasnosti, ki uspeva denimo golfu (čeprav sem povsem hladen do njega). Zato se strinjam z uporabnikom pskoda, takoj, ko bo “kičasta” osvetljava ven iz mode in jo bo zamenjal minimalistični pogled na avtomobilske luči, bodo ljudje na ta model megana gledali kot na neko ponesrečeno spako, ki nima več kaj iskati na cestah in je nihče več ne bo maral.

 
Igra na prave note
Generacija X