Poraba 6,7 l/100km Največja hitrost 195 km/h Cena 26.035 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • štirikolesni pogon
 • konkurenčna cena
 • posodobljena multimedija
 • solidna notranja prostornost
Minusi
 • arhaično upravljanje potovalnega računalnika (palčka med merilniki)
 • infozabavna enota brez fizičnih gumbov
 • varčna zvočna izolacija
 • skopa motorna ponudba
 • premalo novosti za novo modelno generacijo

Se tudi vam zdi, da avtomobilski proizvajalci že kar malce pretiravajo s takšnimi in drugačnimi športno uporabnimi križanci? Občutek vas ne vara! Pri čemer kar tekmujejo, kdo bo ustvaril čimbolj fleten in lušten izdelek, katerega bi skoraj raje postavil v vitrino kot pa na cesto. Rekreativni »terenci«, ki jih boste na terenu srečali vsaj tako pogosto kot profesionalne sommelierje na srečanju anonimnih alkoholikov. A k sreči obstajajo na trgu tudi malce bolj pragmatični in praktični primerki, ki niso namenjeni zgolj postavljaštvu in bahaštvu, zaradi česar veljajo v teh časih že za pravo osvežitev v ponudbi. V to kategorijo vsekakor spada tudi najnovejši Suzukijev S-Cross.

Obsežna posodobitev

SUZUKI S-CROSS 05Ko so pri japonskem proizvajalcu iz Hamamatsuja, ki je sicer svetovni javnosti precej bolj znan po motociklih, pred devetimi leti prvič pokazali svojega športno uporabnega križanca z oznako S-Cross, je bilo v trenutku jasno, da gre za izdelek, pri katerem ima vsakodnevna uporabnost precejšnjo prednost pred modnim lišpom. Na to je kazal s svojo dokaj nerazburljivo zunanjo obliko, ki je le stežka izžarevala kakršnokoli ljubkost ali celo erotičnost. Petdeset odtenkov dolgočasne sivine, torej!

Zato so morali Suzukijevi risarji pri drugi generacijo svojega drugega največjega modela SUV (na voljo je namreč še »Toyotin« Across) krepko nabrusiti svoje svinčnike, da bi ustvarili vsaj malce bolj drzno oblikovanega naslednika. Kar pa jim je v dobršni meri tudi uspelo! Tako se je dodobra otresel oblikovalskih vezi s prvo izvedbo Nissanovega Qashqaja, ki mu je bil več kot očitno precejšnja oblikovna inspiracija.

SUZUKI S-CROSS 06A da ne bo pomote, pri najnovejšem S-Crossu strogo tehnično gledano niti ne gre za povsem novo modelno generacijo (s prejšnjo si namreč deli podvozje, motor ter prenekateri notranji element), temveč zgolj za obsežno osveženo prvo izvedbo. Kar pa niti ne predstavlja pretirane pomanjkljivosti! Nenazadnje se je lahko že njegov predhodnik pohvalil z nekaterimi lastnostmi (odličen 4×4 pogon, uporabna in dovolj prostorna notranjost), ki bi lahko bile za vzor tudi prenekateremu novodobnemu športno avanturističnemu »manekenu«.

Kakorkoli že, S-Cross je postal na zunaj precej bolj možat in nastopaški, na kar kaže že njegova precej bolj monumentalna sprednja maska, ki bi jo lahko uzrli tudi na kakšni Toyoti. Obenem pa je obdržal skorajda identične mere predhodnika (4,30 metra v dolžino, 2,60 metra medosne razdalje) ter notranjo arhitekturo. Okej, pri slednji se vseeno najdejo – povsem pričakovano – tudi določene modernejše rešitve.

Retro scena

SUZUKI S-CROSS 12

Verjetno ni potrebno detajlnejepodrobneje razlagati, da prva generacija S-Crossa, ki je na svet privekala leta 2013, tudi znotraj ni prinašala kakšnih estetskih presežkov. Kar pa niti ni bil njegov namen, da ne bo pomote! Saj je raznoraznih tabernakljev na kolesih tako ali tako že preveč na trgu.

Vseeno je naslednik deležen izboljšav, ki pa so vidne zgolj in samo pri osveženih merilnikih ter posodobljeni multimediji, ki se pri najbogatejšem paketu Elegance ponaša z 9-palčnim zaslonom. In to je to. Okej, za pikolovce je potrebno še omeniti rahlo spremenjen osrednji del armaturne plošče, ki je lahko po novem oblečen v umetno usnje, ter spremenjeno sedežno oblazinjenje.

Vse ostalo je tako znano že iz predhodnika, v katerem so bile tudi posamezne rešitve (npr. neergonomsko in na trenutke tudi nevarno upravljanje potovalnega računalnika med merilniki), ki bi morale že pred desetletjem odromati na smetišče zgodovine. Res pa tovrstne malenkosti ne pokvarijo celotne slike, saj se S-Cross lahko pohvali z zelo dobro ergonomijo, vzorno preglednostjo navzven ter zadostno količino fizičnih gumbov (npr. za klimatsko napravo). Pri čemer gre verjetno za enega redkih novodobnih avtomobilov, v katerem lahko miže vklopite dvostopenjsko gretje sedeža.

SUZUKI S-CROSS 18Nova generacija je bila obenem deležna nekaterih elementov, ki ste jih v predhodniku zaman iskali (npr. nadzor mrvih kotov, 360-stopinjska kamera), žal pa se je neznano kam izgubilo samozatemnitveno ogledalo. In zakaj za vraga si niso sposodili volanskega obroča iz Swifta, ki precej lepše sede v roke, obenem pa se ponaša še z upravljalom potovalnega računalnika?

Nova multimedija je grafično precej bolj dodelana, meniji so dovolj intuitivni, le odzivnost zaslona ni med tistimi najbolj urnimi. Obenem tudi navigacija deluje na trenutke rahlo zmedeno. In ja, zvočna izolacija je še vedno precej podpovprečna, kar se še kako občuti med avtocestnimi hitrostmi.

Stari znanec

SUZUKI S-CROSS 29Da gre pri novem S-Crossu v osnovi zgolj za dodobra osveženo prvo generacijsko izvedbo, razkrijejo v grobem že tehnični podatki ter nenazadnje tudi (trenutni) motorni izbor. Pred prihodom hibridne verzije, ki jo bo predstavljala kombinacija 1,5-litrskega prisilno polnjenega bencinskega motorja (102 KM) v navezi z vgrajenim električnim motorjem (33,5 KM), je tako na voljo zgolj znani 1,4-litrski Boosterjet. Vseeno je vredno povedati, da gre pri omenjenemu agregatu, ki je pred časom doživel tudi rahlo modifikacijo (blaga hibridna tehnologija), še vedno za eno boljših opcij v tem razredu, saj navdušuje z elastičnostjo, prožnostjo ter veseljem do vrtenja.

Blago hibridni sistem, ki je dopolnil pogonski sklop pred tremi leti, vključuje integriran zaganjalnik s funkcijo elektromotorja, 48-voltno litij-ionsko baterijo pod sovoznikovim sedežem ter 48-12V DC/DC pretvornik. Z večjo napajalno napetostjo se poveča zmožnost regeneracije energije pri zaviranju, kot tudi asistenca elektromotorja motorju, kar zmanjša porabo goriva in izboljša vozne zmogljivosti. In kaj to prinaša v praksi? Opazno bolj uglajeno delovanje Start&Stop sistema ter izboljšano odzivnost motorja pri speljevanju. Sam bi si želel zgolj za odtenek bolj natančen 6-stopenjski ročni menjalnik oziroma bi raje posegel po opciji 6-stopenjske menjalne avtomatike, ki se je že v preteklosti izkazala za optimalnejšo. Pa še dodatek k ceni ni pretiran (cca. 2 tisočaka).

SUZUKI S-CROSS 24Vsekakor pa pri nakupu S-Crossa (ter nenazadnje tudi pri njegovi tehnični dvojnici Vitari) nikakor ne prezrite opcije štirikolesnega pogona, ki velja za enega bolj prepričljivih (v tem cenovnem rangu, seveda). Že poznani sistem Allgrip (Haldex sklopka), ki ga je moč preklapljati med tremi oziroma štirimi načini (Auto, Sport, Snow ter Lock, ki zaklene sredinski diferencial), se namreč izkaže na spolzkem za izjemno učinkovitega in je vreden vsakega centa. Nenazadnje to vedo tudi kupci, ki se pri nakupu Suzukijevih križancev v veliki meri odločajo za 4×4 pogon. Obenem omogoča v načinu Sport, pri katerem je zadnji kolesni par deležen za odtenek več motornega navora, tudi nekaj vragolij na kakšnem zasneženem cestišču.

Med vožnjo nikar ne pričakujte, da se obnaša pretirano drugače od svojega predhodnika, ki se je že od samega začetka lahko pohvalil s solidno lego na cesti ter z dobrim požiranjem neravnin. Le volanski mehanizem bi lahko opravil še kakšen dodaten tečaj komuniciranja, saj ne podaja pravih informacij, kaj se dogaja spodaj. Sodobna konkurenca (npr. Škoda Kamiq, Ford Puma) je v tem elementu precej bolj talentirana!

Imun na novodobno norijo

SUZUKI S-CROSS 04V teh časih, ko si s kakšnim sila imenitnim športno uporabnim križancem ne upamo zapoditi niti po zglajenem makadamskem cestišču, postajajo tradicionalisti, kakršen je Suzukijev S-Cross, sila redki. Škoda! Nova generacija Suzukijevega kompaktnega športnega terenca tako ohranja filozofijo predhodnika, pri katerem sta bili racionalnost in praktičnost precej bolj pomembni kot pa golo nastopaštvo. Avtomobil, ki ne želi povsem slediti novodobnim modnim smernicam. Zakaj jim sploh bi?

Obenem ohranja tudi v teh čedalje bolj norih časih, ko se zaradi pomanjkanja polprevodnikov dražita tako kava, kakor tudi toaletni papir, dovolj konkurenčno ceno, kar velja za pravo osvežitev. Bravo, Suzuki! Ter s tem meče rokavico vsem tistim proizvajalcem, ki zaradi malce bolj modne zunanje oprave ter »neverjetnih« možnosti personalizacij iščejo izgovore, da prekomerno dražijo svoje izdelke.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Znani 1,4-litrski Boosterjet agregat, ki je trenutno edina pogonska opcija v ponudbi, še vedno prepriča z elastičnostjo, veseljem do vrtenja ter nenazadnje tudi športno rezkim zvokom v višjih vrtljajih. Ne najbolj natančen in hiter ročni menjalnik, odličen štirikolesni pogon.
  9
 • Notranjost
  Aktualni S-Cross ohranja veliko večino elementov svojega predhodnika, novost v ponudbi so zgolj merilniki, infozabavna enota ter še nekaj nebistvenih detajlov (npr. sedežno oblazinjenje).
  8
 • Opremljenost
  Če smo v preteklosti pogrešali v ponudbi kakšen samoumeven pripomoček (npr. sistem nadzora mrtvih kotov, 360-stopinjsko kamero, ipd.), to dodobra rešuje nova izvedba. Nadstandardnih elementov, s katerimi se ponašajo nekateri rivali (npr. električno odpiranje prtljažnika, HUD zaslon, ogrevan volan) vseeno raje ne pričakujte.
  8
 • Vozne lastnosti
  Tako kot predhodnja, tudi nova verzija ne izstopa v nobeno smer. Avtomobil je korekten med ovinki, solidno požira neravnine in ima ne najbolj komunikativen volan.
  7
 • Gospodarnost
  Eden najbolj cenovno ugodnih štirikolesno gnanih kompaktnih križancev, zaradi česar je v veliki prednosti pred konkurenco. Spodobna, a ne izjemna poraba goriva.
  9
 • Zmogljivost
  129 turbo-bencinskih vrancev ne razganja, a ponujajo dovolj »žmohta« tudi tedaj, ko si voznik želi malce bolj navdahnjene vožnje. Motor zelo spodobno vleče že od najnižjih vrtljajev ter se zelo rad zavrti proti 6 tisočakom, kjer prepriča še s svojim rezkim zvokom.
  8
 • Sklep
  Nova generacija Suzukijevega srednje velikega križanca ne predstavlja pretirane revolucije, gre bolj za obsežno kozmetično prenovo predhodnika. Še vedno pa velja za enega najbolj racionalnih in praktičnih predstavnikov tega razreda, ki se ne uklanja novodobni modi križancev. To nenazadnje kaže tudi s svojo ceno!
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.455
cena testnega vozila (€) 26.035
dolžina × širina × višina (mm) 4.300 x 1.785 x 1.593
dovoljena masa vozila (kg) 1.755
emisija CO2 (g/km) 132-133 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.373
kompresija (1:) 10,9
masa praznega vozila (kg) 1.285
medosna razdalja (mm) 2.600
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 195
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 95/129 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 235 pri 2.000-3.000
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 25.635
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,8-5,9 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 430-1.230
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 73,0x82,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Osvežitev"


meganer
1 mesec 23 dni nazaj

Kakor sem gledal Vitaro, katera je sedaj hybrida.
Slabši pospešek, poraba večja, vleče lahko manjšo prikolico … Skratka …. Slabša.

Cena …. Pa …. Daleč od ugodnega.

Bucko99
1 mesec 19 dni nazaj

Hja, kaj pa spada danes pod ugodno ?

xxl
1 mesec 24 dni nazaj

Včasih je cena bila njegov največji adut.

mrtwelvetrees
1 mesec 24 dni nazaj

Leta nazaj, je bil Suzuki tudi kvaliteta, danes pa vemo kako je skoraj pri vseh znamkah.

 
Na prehodu
Spremenjen recept