Poraba 5,6 l/100km Največja hitrost 191 km/h Cena 46.340 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • vozne lastnosti
 • bogata oprema Impression
 • izbor notranjih materialov
 • funkcija samodejnega daljinskega parkiranja
 • prečiščena notranjost
 • konkurenčna cena osnovnih različic
Minusi
 • cenovna razlika v primerjavi z ostalimi verzijami
 • majhen rezervoar
 • avtomobil si ne zapomni zadnjih nastavitev (Auto Hold, Lane Assist)
 • uporabnost slikovnega prikaza območja mrtvega kota v instrumentni plošči v slabem vremenu (umazana leča kamere)
 • osrednja konzola brez fizičnih gumbov (npr. klimatska naprava)

Če so bili korejski avtomobili še pred kakšnima dvema desetletjema v slovenskih garažah vsaj toliko zaželeni kot te dni rublji v denarnicah, se je to v zadnjem obdobju dodobra spremenilo. Korejska avtomobilska industrija je namreč v vsem tem času doživela enormen napredek ter se razvila skorajda tako hitro kot avtokracija znotraj Kremlja. Eden boljših pokazateljev tovrstne »hiper« evolucije je vsekakor tudi Hyundajev najpomembnejši model v ponudbi, športno uporabni Tuscon, ki se je skozi štiri generacije prelevil iz sivega povprečneža v pravega mojstra zapeljevanja. Še posebej, če gre za najdražjo različico v ponudbi.

Vesoljska ladja

Korejci napadajo z vseh strani! A pri tem k sreči ne mislimo na tiste s severnega dela polotoka ter njihovega ekscentričnega vrhovnega voditelja Kima. Južna Koreja je že nekaj časa pravi hit – pa naj gre za zabavno elektroniko (Samsung, LG), filmsko produkcijo (Netflixova Igra lignja, »oskarjevski« Parazit) ali pa za vse bolj prepričljive proizvode njihove avtomobilske industrije (npr. letošnji evropski avto leta). Med slednje vsekakor spada tudi drzni Hyundajev Tucson, ki želi s priključno-hibridno različico prepričati vse, ki se odločajo za postopen vstop v svet e-mobilnosti.

HYUNDAI TUCSON PHEV 04Aktualna izvedba športno uporabnega Tucsona, ki se je znašla na trgu v lanskem letu, je vsekakor presenetila z izjemno drzno oblikovano zunanjostjo. Avtomobil, pri katerem si imel nek čuden občutek, da so ga prehitro izpustili iz oddelka za prototipe. A ker v tem avtomobilskem segmentu vlada neizmerna konkurenca, so proizvajalci dobesedno prisiljeni ustvarjati čedalje bolj ekstravagantno oblikovane modele, s katerimi želijo vzbuditi zanimanje novodobnega potrošnika. Izstopajoč nastop je namreč v teh časih še kako pomemben! Novi Tucson je nedvomno tiste vrste avtomobil, s katerim boste na cesti zelo opazni,  Res pa vsaj sprednji del, ki sumljivo spominja na kakšnega novodobnega Mercedesovega električarja (EQC), ne bo prav vsem povšeči.

Kakorkoli že, nova generacijska nadaljevanka priljubljenega Tucsona, ki je od leta 2004 dalje našel kar 7 milijonov kupcev širom sveta, se obenem ponaša tudi z najsodobnejšo tehnologijo, med katero spada tudi priključno-hibridni pogonski sklop. Pri korejskem proizvajalcu ob tem dodajajo, da želijo na ta način ponuditi najboljše iz dveh svetov (električni in bencinski pogon), pa četudi je ob tem potrebno vzeti v ozir tudi prenekateri kompromis. Še posebej ob dani ceni, ki (povsem pričakovano za PHEV verzije) žal ni med najnižjimi.

Dvoživka

Pri najnovejši Hyundajevi motorni »dvoživki« so tako inženirji združili 1,6-litrski T-GDI bencinski agregat (132,4 kW) ter električni motor (66,9 kW), ki skupaj proizvedeta kar 195 kW največje moči. Oziroma, po domače, 265 »konjev«. Elektromotor energijo črpa iz baterije s kapaciteto 13,8 kWh, ki omogoča (laboratorijskih) 74 električnih kilometrov oziroma okrog 45 realnejših v vsakdanjih prometnih situacijah. Če boste ob tem Hyundaiev priključni hibrid polnili na domači hišni vtičnici, boste za popolno napolnjenost akumulatorja potrebovali dobrih 12 ur. Je pa serijsko opremljen tudi z vgrajenim polnilcem z močjo 7.2 kW, zato ga je moč polniti tudi na javni polnilnici (izmenični tok), kjer boste morali počakati slabi dve uri do polne kapacitete.

HYUNDAI TUCSON PHEV 22In kako izgleda vse skupaj v praksi? Zelo spodobno! Za razliko od najbližje konkurence, ki sicer postaja sinonim za hibridna vozila (beri: Toyota), za prenos moči ne skrbi neskončnostopenjski menjalnik, temveč klasični 6-stopenjski avtomatski, kar prinaša za odtenek bolj uglajeno vozno doživetje med priganjanji ali vožnji navkreber. Izdatna zvočna izolacija kabine pa obenem poskrbi, da je zvok turbobencinskega motorja T-GDI dovolj dobro zadušen in nikdar ni pretirano nadležen.

Pogonski sklop se res ponaša z zelo spodobno konjenico pod motornim pokrovom, a se vseeno zdi, da jim manjka malce več živahnosti in energičnosti. To nenazadnje kaže že pospešek iz mirovanja do 100 km/h (8,6 s), ki ni ravno blesteč pri tako namnoženih konjih. Pa saj tako motoriziran Hyundajev SUV, ki na tehtnici pokaže skorajda dve toni, niti ni namenjen preganjanju med ovinki. Podobno kot pri večjem Santa Feju, je tudi njegovo podvozje precej bolj naravnano na udobje kot na dinamiko, pri čemer si posebno pohvalo zasluži spodobno požiranje cestnih jam in neravnin. Tudi na makadamu, po katerem se boste zaradi serijskega štirikolesnega pogona z veseljem zapodili.

Varčevanje z omejitvami

S trenutno najdražjim Tucsonom v ponudbi želijo pri Hyundaiu nagovarjati vse posameznike, ki sramežljivo pogledujejo k električni prihodnosti, a se ne želijo povsem odreči prednostim konvencionalnega pogona (hitrejše polnjenje na bencinskih črpalkah, daljši doseg). Priključni hibridi naj bi bili tako odlična rešitev za dnevne migrante, ki lahko večino dnevnih poti opravijo s pomočjo električnega pogona, na daljših poteh pa ne želijo imeti težav z iskanjem (maloštevilnih) polnilnic.

HYUNDAI TUCSON PHEV 15Ob rednem polnjenju Tucsonove baterije bo njegovo porabo moč vzdrževati brez velikega odrekanja pod 5 litri na 100 km (tudi s krajšimi avtocestnimi ekskurzi), kar pa se kaj hitro sfiži že na malce daljši relacijski poti. Takrat poraba zraste tudi čez 9 l/100 km in kaj hitro ugotoviš, da to ni avtomobil, s katerim bi želel preživljati svoj čas tam, kjer so nekdaj slovenski gradbeni baroni kovali svoje mastne dobičke (beri: avtocestni križ). Še posebej ob zgolj 42-litrskem rezervoarju za gorivo. Tovrstna opcija tako nikakor ni namenjena trgovskim potnikom in ostalim vagabundom, ki tekom leta dodobra izkoristijo ceno letne Darsove vinjete.

Obenem je potrebno vzeti v obzir ceno vozila, ki sicer ni pretirano previsoka za tako motorizirano in opremljeno vozilo, a je opazno višja od ostalih različic. Tako je dobre 4 tisočake dražji od klasičnega (ter rahlo šibkejšega) hibrida ter skoraj 8 tisočakov od turbobencinske verzije s 180 KM s 4×4 pogonom ter menjalno avtomatiko. Razlika, vredna razmisleka!

Napad na najboljše

HYUNDAI TUCSON PHEV 11Priključni hibrid gor ali dol, novi Tucson je postal hudičevo dober avtomobil, ki se ga lahko konkurenca boji kot ruski oligarhi finančne policije. SUV, ki se lahko brez sramu postavi ob bok tudi kakšnemu imenitnežu s precej bolj bleščečim emblemom. Na to kaže že z nekaterimi izjemno nadstadardnimi elementi (parkiranje na daljavo s pomočjo ključa, slikovni prikaz območja mrtvega kota v merilnikih, ipd.), premišljenimi detajli (npr. avtomatski vklop notranjega kroženja zraka pred vstopom v predor, opozarjanje na prisotnost potnikov na zadnjem sedežu ipd.) ter vsesplošno solidnostjo znotraj (izbor materialov). Okej, morda manjka na osrednji konzoli kakšen fizičen gumb (npr. za glasnost multimedije ter klimatsko napravo), a vse skupaj nadgradi s prečiščenim dizajnom ter zelo dobro grafiko digitalnih merilnikov in osrednjega infozabavnega sistema.

Vsekakor eden bolj prepričljivih športno uporabnih križancev v tem razredu, ki bi znal marsikoga, ki na Korejce še vedno gleda rahlo postrani, pustiti odprtih ust.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Priključno hibridna kombinacija 1,6-litrskega T-GDI motorja, elektromotorja, ki črpa energijo iz baterije kapacitete 13,8 kWh, ter 6-stopenjskega samodejnega menjalnika se izkaže v praksi kot zelo dovršena in dobro delujoča.
  10
 • Notranjost
  Rahlo futuristično krojena notranjost se ponaša z odličnim izborom materialov ter izdelavo. Prečiščena armaturna plošča je sicer všečna, a je zelo dovzetna za prah in prstne odtise. Kakšen fizičen gumb (glasnost, klimatska naprava) ne bi bil odveč!
  9
 • Opremljenost
  Po stari korejski navadi se tudi novi Tucson ponaša z dovolj bogato serijsko opremo ter v primeru najbogatejšega paketa Impression tudi s prenekaterim nadstandardnim elementom, ki jih evropski proizvajalci (praviloma) drago zaračunavajo.
  10
 • Vozne lastnosti
  Priključno-hibridna različica Tucsona nima pretirano športnih ambicij (kar sicer tudi ni njegov namen), a zna razveseliti z dovolj komunikativnim volanskim mehanizmom ter spodobno uravnoteženim podvozjem, naravnanim na udobje.
  9
 • Gospodarnost
  Ob rednem polnjenju baterije, čemur so priključni hibridi tako ali tako namenjeni, bo poraba goriva izjemno ugodna (okrog 4 l/100km). Se pa zna vse skupaj dodobra spremeniti že na malce daljši avtocestni poti, ko njegova električna narava ne pride več toliko do izraza. Ne najnižja cena vozila, ki pa je še vedno dovolj konkurenčna.
  7
 • Zmogljivost
  Navkljub 265 sistemskim konjičem, ki jih ponuja kombinacija turbo-bencinskega motorja in elektro agregata, se vseeno zdi, da le niso toliko radoživi, kot bi morda pričakovali od tolikšne konjenice.
  8
 • Sklep
  Najdražji Tucson v ponudbi je izjemno dober pokazatelj hitrega učenja korejske avtomobilske industrije, ki je v zadnjih dveh desetletjih naredila kvantni preskok. Vsekakor eden najbolj prepričljivih srednje velikih športnih terencev na trgu, tudi kadar ne gre ravno za priključno-hibridno verzijo.
  8.8

Tehnični podatki vozila

baterije 13.8 kWh
cena osnovnega modela (€) 22.890
cena testnega vozila (€) 46.340
dolžina × širina × višina (mm) 4.500 x 1.865 x 1.651
dovoljena masa vozila (kg) 2.415
emisija CO2 (g/km) 31,4 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.893
medosna razdalja (mm) 2.680
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 191
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 195/265 pri 5.500
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 132,4/180 pri 5.500
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 66,9/91 pri 2.100-3.300
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.500-4.500
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 265 pri 1.500-4.500
osnovna cena vozila (€) 42.600
pnevmatike 235/50 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,6
pospešek 0-100 km/h (s) 8,2
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 558-1.737
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja priključni hibrid
vrtina × gib (mm) 75,6 x 89
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

33 komentarjev za "Na prehodu"


Ivan36
4 meseci 20 dni nazaj

Koliko pa prevozi kilometrov z 42 litri goriva + hibrid motor skupaj po AC na 120 kmh ali 130kmh? Glede na porabo goriva okrog 500km ? Torej od poln rezervar do vklopa stalne rezerve?

Gosic
4 meseci 20 dni nazaj

Z mojim PHEV-om (Ioniq) sem imel s 120 km/h po AC ( + tri osebe, poln prtljažnik) 4.5 l/100 km za 500 km dolgo pot. Tank je enakega volumna kot pri Tucsonu. Če grem na daljše poti je en tank za cca 950 km – če polnim za tja in nazaj. V kolikor vsak dan polnim in opravljam svoje poti je en tank lahko tudi za 4000 km.

Sicer pa svetujem da zadeve sprobate, pa potem komentirate. Ta test jemljem z veliko rezervo, ker 9l/ poraba… to je dobesedno izživljanje iz avta. S svojim Ioniqom s konstantnim priganjanjem 150 – 170 km/h po AC (150 km dolga pot) je bila poraba na koncu 6.5l in to s prazno baterijo.

xxl
4 meseci 19 dni nazaj

X3 PHEV nam je od Madrida do Valencije in nazaj spil povp. 9, tempo tudi čez 170. Moj crossover 184 KM HEV, od MB do PU in nazaj, pri tempu 130 porabi pod 6.Vse je odvisno od načina uporabe, katera je bolj specifična od ICE.

Ivan36
4 meseci 22 dni nazaj

Uaw koliko smeti od 6 sec do 12 sec do 100 kmh ? Ampak do sedaj sem pa srečal samo 3 NOVE Tucson na dnevni bazi? Pa še to sedaj v maju 2022??? Vsi trije so v Tolminski občini? Mogoče jih ima LJ okolica vsaj 20?
Pišem za MODEL vozila ne po motorjih …

cashy
4 meseci 21 dni nazaj

Jaz nove Tucsone kar pogosto videvam. Zdi se mi, da gre model dobro v prodajo, sploh, če upoštevamo trenutne razmere na avtomobilskih trgih. Zadnje mesece še zadnje generacije golfov ne vidim tako pogosto kot novih Tucsonov.

4 meseci 21 dni nazaj

Zadnja generacija golfa ni niti med top 20 po prodaji tko da ni čudno da je ne vidiš

kseb
4 meseci 22 dni nazaj

Od spredaj je oblikovna katastrofa.

4 meseci 23 dni nazaj

So to pravi podatki? 265 konjev, najvišja hitrost 191 km/h, pospešek do 100 8,6 sekunde?

Ivan36
4 meseci 22 dni nazaj

Po večini tile avti ne bojo vozili več od 100 kmh pa 80% v KOLONAH. Folk bo strah pritisniti vozilo za 45.000€ !

Ivan36
4 meseci 22 dni nazaj

Koliko pa prevozi kilometrov z 42 litri goriva + hibrid motor skupaj po AC na 120 kmh ali 130kmh? Glede na porabo goriva okrog 500km ? Torej od poln rezervar do vklopa stalne rezerve?

4 meseci 22 dni nazaj

PSAjev konkurent (3008 hybrid 300) s “samo” 35 konji več ima konkretno boljši pospešek in končno hitrost (6s do 100 in 235 km/h končna).

Gosic
4 meseci 22 dni nazaj

Ima pa Hyundai električne motorje tudi do 576 KM, medtem ko ima PSA 136 KM za vse njihove E modele (če si že merimo…).

4 meseci 22 dni nazaj

Gre za vprašanje, kje je ta “moč” v primerjavi s konkurenco skrita.

4 meseci 21 dni nazaj

Kje je skrita? Ja to so gara korejska, tu je skrita

xxl
4 meseci 23 dni nazaj

Kako seštevajo sistemsko moč pri Hyunaiju, saj je skoraj identična posamični moči motorjev?! Toyota RAV4 PHEV ima 185 KM bencin, 182 eden in 54 drugi elektromotor, skupaj 306 KM sistemskih. Moj HEV ima 152+110= 262, 184 sistemskih 🙂 . Enako muti Renault 94+49=143, 145 sistemskih (???), ali Captur PHEV, kjer enostavno seštejejo 92+66=158 (68+49=117 kW).

D12J12
4 meseci 23 dni nazaj

Po mojem je odvisno tudi kam je umeščen elektro motor, pri tebi se nahaja v ohišju menjalnika, tako da je že sam prenos drugačen.

cc09
4 meseci 23 dni nazaj

Glede na to, da rav4 phev (4×4) potegne do 100 v 6,0, ta pa v 8,5, bi reku, da toyota vseeno bolj pravilno šteje konje. Zarad 40 konjev več ne bi potegnil 2,5 sekunde hitreje.
Ali pa ne-plugin rav4, ima pospešek še zmeraj par desetink boljši od tuscona, pa 50 konjev manj uradno.

Gosic
4 meseci 23 dni nazaj

https://www.youtube.com/watch?v=u-cUcqMB1Ac
Dejanski pospešek Tucsona je 7.5 sekunde.

D12J12
4 meseci 23 dni nazaj

Stvari so bolj zakomplicirane in se ne da kar sešteti konjenice vseh pogonov. Bencinski motor doseže največjo moč v določenih obratih, elektro motor pa tudi ne deluje ves čas s polno močjo že zaradi same baterije. Pri toyoti imata glede na postavitev elektromotorja oba enak prenos, kako je v tem primeru nimam pojma. Ko so bile ravno primerjave, kje se je pri toyoti phev 2.5 izgubil ves navor? 227Nm je smešno malo, mazda pa pri svojem 2.5 phev izstisne iz sistema 500Nm.

cc09
4 meseci 23 dni nazaj

Če ima rav4 phev pospešek 6,0 sekund, koliko ga ima potem mazda, 4,5?
Pustimo navor, konje in blabla, na koncu je pomembno tisto, kar se zares vozi.
Kolk jaz vem, toyota objavi sistemsko moč, ne pa navora, 227 ima samo bencinski motor. Kaj doda elektro, je pa odvisno. Lahko da tudi nič, ampak nekaj najbrž že. V glavnem, končni rezultat je 6,0 do 100.

D12J12
4 meseci 23 dni nazaj

Na uradni strani in vseh ostalih piše 306hp in 227Nm (skupaj). Ne vem če bi izbrali sistemsko moč in zraven dopisali navor bencinskega motorja. Za mazdo mi vrže ven 5.5 samo mph, tako da kašna stotinka več do 100.

cc09
4 meseci 22 dni nazaj

Lahko piše karkoli hoče, 227 ima navora samo ice motor. 2,5 bi ga težko imel manj.
Pol sekunde manj (oz še toli ne) za 2x navora več, obrati bi težko bili kaj dost drugačni med avti, ni nek dosežek. Ostali pač malo pretiravajo s temi sistemskimi močmi in navori.

 
Fenomenalna celota
Osvežitev