Največja hitrost 194 km/h Cena 20.543 (s popustom 16.417) eur
Plusi
 • odlično izdelana potniška kabina
 • kombinacija samodejnega menjalnika in motorja
 • matiran videz
 • upravljanje klimatske naprave preko namenskih stikal
 • igriv značaj
Minusi
 • premalo odlagalnih površin
 • prestavljanje navzdol iz druge v prvo poteka prepozno
 • cena ni več primerna velikosti vozila
 • pogled na merilnike

Naj bo prenovljeni Peugeot 208 še tako majhen, njegov ego je na nivoju Donalda Trumpa. Ne le, da ostaja eden izmed najbolj zapeljivih predstavnikov svoje vrste na cesti, po novem je lahko opremljen s posebno matirano barvo laka, trivaljnim bencinskim agregatom PureTech in, pozor, 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Zgodba o uspehu z vmesno prekinitvijo 

Si lahko mislite, da Peugeot na začetku devedesetih let ni želel nadaljevati uspešnega niza, ki ga je začrtal legendarni 205? Brihtne glavce so takrat predvidevale, da bo segment v močnem upadu, prodaja naslednika pa vse prej kot profitabilna. Postopoma so ukinili 205-ico, kupcem pa ponudili dve izbiri – 106 in 306. Prvi naj bi prevzel manj zahtevne kupce, drugi pa tiste, ki iščejo več prostora in boljšo vozniško izkušnjo.

A na našo srečo in žalost Peugeota je bil to račun brez krčmarja. Konkurenca je podobne produkte prodajala kot vroče žemljice, segment pa ni padal, temveč rasel. Francozi so spoznali svojo zmoto in leta 1998 predstavili model 206. Zgodbo od tu naprej poznate. 206 je nasledil manj uspešen, vendar v celoti gledano boljši izdelek, ki ga je leta 2012 zamenjal aktualni model 208.

Peugeot 208_9Če je model 208 pred prenovo s čvrstimi argumenti in karakternim stilom nagovarjal predvsem mlajše kupce, je tokratni testni primerek nekakšna mešanica stilov. S teksturirano barvo Silky grey (600 evrov doplačila) v oči pade predvsem moški publiki, z lično potniško kabino in majhnim volanskim obročem se bo prikupil dekletom, na koncu pa bodo nad samodejnim menjalnikom navdušeni predvsem starejši uporabniki.

Sam se nimam za starega, vendar se mi zdi zadnja Peugeotova akcija, ki prinaša samodejni menjalnik v vsak avtomobilski segment za zmerno ceno, odlična ideja. Še vedno me očara kvalitetna potniška kabina, le majhen volan, ki mi omejuje pogled na števce, mi še vedno ni po godu.

Razganja ga od samozavesti

Premislite: kdaj ste nazadnje pobožali kakšen avtomobil? Najverjetneje je od tega minilo že kar nekaj časa. JazPeugeot 208_3 sem nazadnje prav nežno malce pogladil LaFerrari Aperto, še prej pa skoraj vsak dan testa Peugeot 208. In ne boste verjeli, nisem bil edini. Skoraj vsak, ki me je srečal v času testa, se je odločil, da ga malce poboža po smrčku. Presenečen sem bil, da je očaral tudi kakšno gospo, ki ji poznavanje avtomobilov ni ravno domače.

Peugeot je posebno matirano barvo razvijal štiri leta in jo na nova vozila nanašajo samo v obratu Poissy v Franciji. Spodnji sloji (protikorozijska obdelava, temeljni premaz in barvna osnova) so enaki kot pri klasični kovinski barvi, sestava in nanos laka pa sta prava inovacija. Lak vsebuje teksturne sestavine, drobne delce silicija in mikro kroglice poliamida. Silicijevi delci, zmešani s smolo, dajejo barvi mat učinek, vzdržljivost in zrnatost, medtem ko poliamidne kroglice zagotavljajo čisto posebno teksturo barve. Pri Peugeotu pravijo, da je preprosta za vzdrževanje in pranje. Oboje sem lahko dokaj preprosto preveril – avto sem opral na domačem dvorišču in se glede praske na desnem blatniku odpravil v bližnji Peugeotov salon.

Torej, ne glede na hrapavost in reliefen barvni nanos, je čiščenje enako kot pri običajni barvi. Zmočiš, očistiš, zmočiš in posušiš.

Drugi del detektivskega dela je zahteval malce manj truda. Testni primerek je imel na desnem blatniku manjšo prasko, ki ni bistveno vplivala na videz in ni bila prav globoka. Z njim sem se oglasil na uradnem servisu, kjer sem povprašal, kako bi najceneje rešili oziroma popravili lepotno zaznamovan blatnik.

Če bi imel mali korenjak na sebi običajno barvo, bi lahko naredili preliv ali prasko celo popravili z namensko korekturo, v mojem primeru pa bi bilo potrebno barvati celoten blatnik. Ne zaradi obsega poškodb, temveč zato, ker za strukturirano barvo ni korekture s čopiči in zato, ker ni mogoče narediti preliva. Blatnik je potrebno v celoti prebarvati in to samo na uradnem servisu, saj je barva edinstvena. Kaj to pomeni v praksi? Čez deset let (ali pa v prvem tednu) bo vaš lep avtomobil nekdo popraskal na parkirišču. Če slučajno ne bo imel primernega zavarovanja, se boste morali po rešitev odpraviti na uradni servis, ki bo zadevo rešil bistveno dražje kot vaški ličar.

Peugeot 208 1.2 Puretech praska_

Pozabite ostalo

S prenovo je je Peugeot 208 pridobil še dve ključni novosti. Prva je nova generacija prisilno polnjenih bencinskih agregatov družine PureTech in 1,2 litra delovne prostornine, druga pa je možnost izbire samodejnega 6-stopenjskega menjalnika pri najmočnejšem 81-kilovatnem agregatu. Točno takšna kombinacija je krasila tudi testni primerek, ki tako ni bil le lep, temveč tudi dobro tehnično pripravljen.

Peugeot 208_19

Peugeot se trudi, da bi bil samodejni menjalnik logična izbira v vsakem segmentu. Naj si bo to pri malem 208 ali največjem 5008, doplačilo mora biti zmerno, delovanje zanesljivo in vožnja bistveno bolj udobna. Res je, da je cenovno takšen paket na vrhu bencinske ponudbe, vendar je na drugi strani cenejši kot dizelsko motoriziran avto z enako stopnjo opreme. Razen višje povprečne porabe govori v prid bencinskemu agregatu praktično vsak vidik. V prostem teku je skoraj neslišen, vibracij v potniško kabino se skoraj ne čuti, še vedno je zgledno poskočen in skupaj s samodejnim menjalnikom tvori res res dobro kombinacijo, sploh za pretežno mestne vožnje. Francozi so s tem zadeli v polno.

Peugeot 208_21Ker gre v obeh primerih za preverjeno tehnologijo, ki smo jo pri nas že dodobra preizkusili, sem bil nekoliko presenečen nad sodelovanjem agregata in menjalnika pri zaviranju oziroma pri prestavljanju iz druge v prvo prestavo. Zmotilo me je, da je menjalnik prestavil dokaj pozno, obrati so padli pod optimalno mejo in ko sem prvič sedel za volan, sem dobil občutek, da bo motor zamorilo in se bo ugasnil. No, to se ni zgodilo, vendar se tudi po tednu dni na ta ”pojav” nisem navadil. Motilo me je, želel bi si, da bi menjalnik prestavljal nekaj sto obratov hitreje ter vse skupaj izpeljal bistveno bolj elegantno.

Srečen konec

Peugeot 208_4Avantgardni frajer se je med testom dokazal kot precej samozavesten. Podprt z unikatno matirano barvo je izstopal na vsakem koraku, še večji odmik od običajnega pa predstavlja samodejni 6-stopenjski menjalnik. Gre za posrečen skupek videza, tehnologije in kvalitetne izdelave, vendar še vedno ne gre brez nekaterih težav. Zaradi i-Cockpita moj delovni prostor ni optimalen, menjalnik bi lahko deloval bolj uglajeno pri prestavljanju nižje in matirana barva je v primeru poškodbe bolj zahtevna. Naj se vam na koncu še ne zavrti ob pogledu na ceno, ki jo k sreči možno zniža popust – 16 tisočakov za vozilo takšnih dimenzij ni malo, saj za podoben denar lahko dobiš že večjega brata 308, a je seznam doplačilne opreme res dolg.

Besedilo, fotografije in video: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Gre za zanimivo kombinacijo v zanimivem avtomobilu. Trivaljni bencinski agregat je naravnost odličen, dobro sodeluje tudi s samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom. Oceno manj si je zaslužil menjalnik, ki iz druge v prvo prestavi prepozno, zato dobi voznik občutek, da bo motor zaradi prenizkih obratov ugasnil.
  9
 • Notranjost
  Pri Peugeotu so se tokrat res prekosili in pripravili ličen in kvalitetno izdelan paket. S pomočjo personalizacije je možnosti skoraj neskončno, skupaj s prenovo pa so prispele še nekatere najnovejše varnostne tehnologije. Če vas nova zasnova voznikovega prostora ne moti, gre edina zamera pomanjkanju odlagalnih površin.
  8
 • Opremljenost
  Testni primerek je imel na sebi za 3.273 evrov dodatne opreme, kar pomeni, da je bil že tako bogat paket Allure obogaten s številnimi dodatki. Poleg posebne matirane barve Silky Grey je bil opremljen še z navigacijo, sistemom za samodejno zaviranje v sili, električnim pomikom stekel in ogledal, dnevnimi lučmi LED in programsko nastavljivim tempomatom.
  9
 • Vozne lastnosti
  V prvi vrsti gre za udobno vozilo, ki skupaj s samodejnim menjalnikom in skoraj neslišnim bencinskim agregatom postane še toliko bolj prijetno za vožnjo.
  8
 • Gospodarnost
  Za ceno brez popusta si zagotovo zasluži bistveno nižjo oceno, vendar ravno zaradi bogato odmerjenega popusta le-ta ni več tako strašna. Bencinski trivaljnik bi lahko bil malenkost bolj varčen, a stanje še zdaleč ni kritično.
  8
 • Zmogljivost
  Moč 81 kilovatov zadošča za običajno vožnjo z občasnimi močnejšimi pritiski na stopalko za plin. Ni dirkač, bo pa voznik zmogel dodobra pretresti sopotnike.
  8
 • Sklep
  Peugeot je še enkrat potrdil, da si prav vsak avtomobilski segment zasluži samodejni menjalnik. Njihov izdelek sledi preizkušeni tehniki, a skupaj z najnovejšim trivaljnikom pričara posebno doživetje. Udobje je zaradi tega nedvomno na višji ravni, a je prav tako nekoliko višja tudi končna cena.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 17.270
cena testnega vozila (€) 20.543 (s popustom 16.417)
dolžina × širina × višina (mm) 3.962 × 1.739 × 1.460
dovoljena masa vozila (kg) 1.515
emisija CO2 (g/km) 104
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.199
masa praznega vozila (kg) 1.080
medosna razdalja (mm) 2.538
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 194
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81/110 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 205 pri 1.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 205/45 R17
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7/3,8/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 9,8
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 311/1.076
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Mali frajer z miselnostjo velikana"


pskoda
3 leta 7 meseci nazaj

Točmp uradni serviserji so po večini površni in bi veliko bolje naredel kakšni privatnik z dolgoletno izkušnjo

yashica
3 leta 7 meseci nazaj

Malček je odličen imam pa pripombo na del teksta, ki se tiče ličarskega popravila. Zakaj bi moral popravilo izvesti le en izmed Peugeotovih pooblaščenih servisov, če tudi ti uporabljajo storitve pogodbenih ličarskih delavnic, enako kot ostale znamke?
Bom bolj jasen. Priznani proizvajalec barvnih sistemov Standox (skupina Axalta Coating Systems) ima za to posebno teksturno barvo jasna in točna navodila o mešalnih razmerjih za dosego zahtevane stopnje mat efekta in načinih nanašanja finiša s teksturnim adativom, ki zajemajo podrobna navodila o nastavitvah pištole, prehodih brizganja, razdalji, odzračevanju in sušenju. Posebna pozornost je pa potrebna predvsem zaradi mat efekta in teksturnosti, ki ne dopuščata napak pri nanosu iz razloga, ker te barve zaradi smetk ali defektov v barvi ni moč sanirati z brušenjem in poliranjem.

3 leta 7 meseci nazaj

Opažam da v zadnjem času med tehničnimi podatki ne navajate več povprečne porabe goriva na testu, ne vem zakaj to delate , mislim pa , da je bil in je ta podatek vedno zanimiv, saj so uradni podatki o porabi goriva od proizvajalcev popolnome nerealni in to pri vseh firmah.

 
Maškarada
Vrnitev elegance