Poraba 5,9 l/100km Največja hitrost 172 km/h Cena 27.999 eur
Plusi
 • vozne lastnosti (za dostavno vozilo)
 • pogonski sklop
 • dvojna drsna vrata
 • poraba goriva
 • voznikova ergonomija
 • zvočna izolacija
 • dodelane podrobnosti (obložena odlagalna mesta, obilica predalov)
Minusi
 • cena vozila
 • prenizko nameščen zaslon info-zabavnega sistema
 • nekateri samoumevni kosi opreme zgolj ob doplačilu
 • skrita kontrolna lučka, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov
 • odklepanje pokrova za gorivo s ključem

Med ljudstvom veljajo kakršnekoli interpretacije na temo križancev ter športno uporabnih vozil še vedno za precej frajerske. Pa četudi gre pri marsikaterem primerku zgolj za terensko preobleko, s katero želijo zamaskirati povsem običajne avtomobilske modele. Spomnite se zgolj na Volkswagen Cross Up!, nekdanjo Seatovo Alteo Freetrack ali pa Škodino Octavio Scout. Pa vendarle – lahko tovrstno lišpanje pripomore k temu, da bi malce bolj šminkerski postali celo najbolj duhamorni primerki avtomobilske industrije (beri: gospodarski dostavniki)?

Športno uporaben dostavnik

Resda ideja o tovrstni »maškaradi«, kjer kompaktno dostavno vozilo našemijo v terenca, ni povsem sveža. Tako so že pred desetletjem in pol pri Renaultu ustvarili hribolaznega Kangooja 4×4, s katerim se je bilo mogoče brez težav poditi čez drn in strn, tovrstne dostavniške križance pa so kasneje predstavili tudi ostali proizvajalci (Peugeot Partner Tepee Outdoor, Citroen Berlingo XTR, Fiat Doblo Trekking, Volkswagen Cross Caddy).

A če je šlo pri Renaultovem vsevremenskem Kangooju še za pravi delovni stroj, po katerem so večinoma pogledovali hribovski kmetje, gozdarji, veterinarji in oskrbniki gorskih koč, pa je velika večina kasnejših pol-terenskih »kapel’c« že zajadrala v sfere tako imenovanih trendovskih družinskih velikoprostorcev, ki so nagovarjali zgolj še športno aktivne navdušence. Nenazadnje tudi zaradi manka štirikolesnega pogona, ki je bil na voljo zgolj kot opcija (npr. pri Volkswagen Cross Caddyju), pridih terenskosti pa je bilo mogoče najti le še v višjem odmiku dna karoserije ter plastičnih zaščitah.

VOLKSWAGEN CADDY ALLTRACK 02In ker so se omenjeni dostavniški križanci menda precej dobro prijeli na trgu, ne čudi, da sedaj pri Volkswagnu nadaljujejo zgodbo tudi z najnovejšo generacijo (ali, če želite – podrobnejšo prenovo dosedanjega) Caddyja, ki pa so ga, skladno z aktualnim znamkinim poimenovanjem »prostočasnežev«, preimenovali v Alltrack.

Prepoznati ga je mogoče po sivih plastičnih oplatah okrog karoserije, (opcijski) aluminijasti zaščiti motorja, serijskih levih drsnih vratih, prepoznavnih 17-palčnih platiščih ter nenazadnje tudi po unikatnem peščeno bež karoserijskem odtenku. Pri čemer ravno tovrstni karoserijski dodatki dodobra pripomorejo k temu, da  lahko Alltracka brez težav razglasimo za daleč najbolj fletno različico v Caddyjevi ponudbi. Ter morda celo za najbolj simpatičen dostavnik na trgu …

Caddy-lac

A žal ima omenjen videz tudi svojo ceno. In to kakšno! Tako verzije Alltrack ne boste dobili za manj kot 25 evrskih tisočakov, zaradi česar se pričneš povsem nehote spraševati, zakaj ne bi raje pogledoval za kakšnim bistveno bolj trendovskim športnim terencem (npr. Tiguanom) ali – če je že tolikšna potreba po tovorjenju večjih kosov športnih rekvizitov –  kakšnim poltovornjakom konkurenčne znamke (npr. Mitsubishi L 200). Da o enoprostorcih (novi Touran) niti ne govorim!

VOLKSWAGEN CADDY ALLTRACK 11Resda pa različica Alltrack predstavlja vrh Caddyjeve opremske ponudbe (poleg paketa Highline), kar se kaže tudi v obilju serijske opreme (17-palčna platišča, usnjen paket, zaslon na dotik, boljše oblazinjenje). A je slednja v primerjavi s klasičnimi avtomobilskimi modeli še vedno precej špartanska, saj je potrebno za nekatere samoumevnosti (npr. zadnji parkirni senzorji, avtomatizirana klima, prostoročna povezava) še vedno iz denarnice potegniti dodatne cekine.

Kdor želi pri Caddyju Alltrack še vedno na vsak način iskati vzporednice s podobno dragimi enoprostorci ter športnimi terenci, je povsem zgrešil bistvo tega modela. Zavedati se je namreč potrebno, da gre v osnovi za gospodarski dostavnik, ki navdušuje z ogromno notranjega prostora (750-litrski prtljažnik), precejšnjo variabilnostjo, bogastvom odlagalnih površin ter nenazadnje tudi s precej trpežnimi notranjimi materiali. Pri čemer deluje vse skupaj bistveno bolj imenitno (če temu lahko tako rečemo) ter ergonomsko dovršeno, kot pri bližnji konkurenci (Berlingo, Partner, Kangoo) in ponuja vzporednice na civilnejše avtomobilske izpeljanke (npr. najnovejša generacija  Golfa). Edina resnejša kritika leti zgolj na (pre)nizko lociran info-zabavni sistem, ki zahteva preveč odmikanja voznikovega pogleda s cestišča.

Nastopač

Precej mastno doplačilo za verzijo Alltrack tako pride še najbolj do izraza, če se hkrati ponaša s štirikolesnim pogonom, ki nekako osmisli celoten (pol)terenski paket. Pa četudi njegovo podvozje ni nasajeno nič kaj višje kot pri običajni verziji (zgolj 16-centimetrski odmik od tal), da bi se lahko z njim povsem brez skrbi preganjali čez drn in strn. A žal sem pri tokratnem testnem primerku zaman iskal omenjeni dodatek v obliki petlamelne sklopke Haldex, ki prenaša moč med obema osema do razmerja 50:50, zaradi česar je deloval celoten paket nekoliko … milo rečeno … neposrečeno.

VOLKSWAGEN CADDY ALLTRACK 16In če sem še pred začetkom testa ob ogledu tehničnih podatkov, ki so razkrili, da se pod motornim pokrovom vrti »zgolj« 102-konjski TDI, pričel opazno zavijati z očmi, pa me je omenjena motorizacija že med prvim resnejšim premikanjem izjemno pozitivno presenetila. Dvolitrski agregat, ki sicer predstavlja osnovno različico Alltracka, namreč navdušuje že v nižjih vrtljajih (najvišja vrednost motornega navora že pri 1.300 vrtljajih), sapa pa mu ne poide niti med avtocestnimi preganjanji. Skupaj z natančnim ter dolgo preračunanim 5-stopenjskim menjalnikom predstavlja dovolj varčno pogonsko kombinacijo, ki razveseljuje celo gorenjsko denarnico (zgolj 5,9-litrska testna poraba črnega zlata na prevoženih sto kilometrov).

Resda omenjeni »pivski« dosežek ne zmore povsem zmanjšati grenkega priokusa zaradi precej samozavestno nastavljene cene kolikor toliko opremljenega vozila, a se zna Caddy brž odkupiti z zelo solidnimi voznimi lastnostmi, ki (še vedno) veljajo za ene boljših v razredu dostavnikov. Tako si precejšnjo hvalo zasluži komunikativnost volanskega mehanizma, malce manjšo pa udobnost podvozja, ki zaradi svoje preprostejše gradnje (toga zadnja prema) ponuja na slabših cestiščih bolj »pretresljive« občutke.

Chanometer

VOLKSWAGEN CADDY ALLTRACK 29Polterenska izvedenka Caddyja bi lahko bila ena zanimivejših trendovskih družinskih prevoznih sredstev, pri kateri je sicer potrebno vzeti v obzir malce bolj dostavniške občutke v vožnji, a hkrati navdušuje z obilico uporabnega prostora. Žal zahteva tovrstna stilska preobrazba, ki resda uspešno preobrazi duhamornega dostavnika v malce bolj frajersko prevozno sredstvo, le preveč dragocenih cekinov, da bi lahko ponudila dovolj zanimivo alternativo (še vedno očem prijetnejšim) športnim terencem ter enoprostorcem. Pri čemer sem prepričan, da se bo marsikdo, ki ni ravno slikopleskar ali vodovodni inštalater, ob dani ceni raje odločil za navedene alternative ter morebitno razliko v prtljažnem volumnu po potrebi nadomestil s strešnim kovčkom ali s prikolico.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kljub nič kaj obetavnim podatkom na papirju, se dvolitrski agregat z začetka Alltrackove ponudbe izkaže za izjemno delavoljnega, kultiviranega ter zadovoljivo živahnega. Dolgo preračunan 5-stopenjski menjalnik pa hkrati poskrbi za relativno ugodno porabo črnega zlata.
  8
 • Notranjost
  Kljub robustnemu pedigreju velja Caddyjeva notranjost še vedno za najbolj »civilizirano« med dostavnimi vozili in se lahko pohvali z dobro ergonomijo. Razveseljujejo posameznepodrobnosti, neznačilne pri tovrstnih vozilih (obloženi predali, …).
  9
 • Opremljenost
  Za kolikor toliko opremljen primerek (beri: samoumevni kosi opreme v teh avtomobilskih časih) je še vedno potrebno potegniti dodatne evre iz denarnice, kar dodobra povečuje končno ceno vozila.
  7
 • Vozne lastnosti
  Kljub zasnovi vozila, ki ima svoje korenine še pri Golfu pete generacije, še vedno navdušuje z enimi najbolj uravnoteženih voznih lastnosti v tem segmentu. Odličen volanski mehanizem!
  8
 • Gospodarnost
  Ob dani ceni testnega vozila, ki žal ne pozna kakšnih tradicionalnih popustov francoske konkurence (beri: Berlingo, Partner), podatek o izvrstni porabi kar malce razvodeni.
  7
 • Zmogljivost
  Čeprav tehnični podatki niso prav obetajoči, se v praksi izkaže za dovolj živahnega. Le ob polni obtežitvi avtomobila na kakšnem avtocestnem klancu ne pričakujte čudežev!
  7
 • Sklep
  »Maškarada« najmanjšega Volkswagnovega gospodarskega modela sicer ustvari bistveno bolj »fletno« prevozno sredstvo, ki pa ima žal tudi svojo ceno. Prav zato bo le stežka dosegel, da ne bi za enako pest evrskih bankovcev raje pogledovali k vozno vljudnejšim enoprostorcem, športnim terencem ter karavanom.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.020
cena testnega vozila (€) 27.999
dolžina × širina × višina (mm) 4.430 x 1.793 x 1.861
dovoljena masa vozila (kg) 2.255
emisija CO2 (g/km) 120
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatna 4 leta (200.000 km)/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.457
medosna razdalja (mm) 2.682
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 172
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 75 (102) pri 2.900-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.300-2.800
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
pnevmatike 205/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,3/4,1/4,6
pospešek 0-100 km/h (s) 13,3
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 750-3.030
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Maškarada"


dask
2 leta 11 meseci nazaj

Ne vem, če v to družbo spada Octavia Scout. Kolikor vem, ima od omenjenih edina pogon 4×4, nastavitev off-road voznega profila, višje podvozje, tudi na “terenskih” testih se je obnesla kar dobro…
Bolj bi v to grupo pasala Fabia in Rapid, ki sta res samo našminkana s plastiko.

 
Ruši mite
Mali frajer z miselnostjo velikana