Testi

Peugeot 208 GTi – Udoben dirkač

Poraba 9,1 l/100km Največja hitrost 230 km/h Cena 22.960 eur
Plusi
 • Vozne lastnosti
 • Kvalitetni materiali v notranjosti
 • Bencinski agregat
 • Natančnost volanskega obroča
Minusi
 • Položaj za volanom
 • Premalo možat izgled
 • Majhnost volana

Letos je dolgo trajalo, da se je nad naše kraje razprostrla toplota sončnih žarkov. Že rahlo naveličani prebivalci državice so si končno odahnili. Še pred začetkom šolskih počitnic je na sončni strani Alp zavladala vročina. A sam se nisem ubadal s temperaturami, saj mi je po glavi hodila samo nova 208 GTi. Napovedi, da je dvestoosmica naslednik legendarne dvestopetice, pa so v meni dvignile vročino na nevarno raven.

Vremenska napoved za poletje: VROČE! Na naše ceste sta zapeljala Peugeot 208 GTi, Renault Clio RS, Ford Fiesta ST pa tudi že trka na vrata. Za vse ljubitelje hot-hatchev je to popotnica, ob kateri nikakor ne morejo ostati hladni. Moja poletna avantura se tako začenja z 208 GTi.

Že pogled na tehnične podatke me je navdajal z optimizmom, saj je 1,6-litrski prisilno polnjeni motor z dvesto “konji” in 275 Nm navora pri zgolj 1.160 kilogramih odlična popotnica za popoln vstop v poletje. Ker sem osnovno različico dvestoosmice že vozil in opisal v vzporednem testu, se bom tokrat posvetil le njegovi športni duši.

Pred desetletji je Peugeot z 205 GTI napravil pravo športno zgodbo. Divji, hiter in lahko bi rekli tudi nevaren avto je postavil temelje za nadaljni razvoj “pežojevih” športnikov. Z znamenitim C-stebričkom, obrobami na blatnikih in značajem, ki ni pustil hladnega niti najbolj zahtevnega kupca, je letvico postavil visoko.

V podobno smer so se namenili tudi pri oblikovanju dvestoosmice. A 205 GTI je bil že na pogled poponoma moški avto, česar ne morem trditi za njegovega naslednika. Obrobe na blatnikih me ne prepričajo, C-stebriček pa deluje tako, kot da je tam samo zato, ker pač mora biti. Kljub vsem “športnim” dodatkom je še vedno videti preveč ”chic”. Premalo se razlikuje od navadne dvestoosmice in prav pogrešal sem bolj kričeč in oster zunanji izgled, nekaj, s čimer bi se ponosno razkazoval na cesti.

Odprem vrata in razpoloženje se spremeni. Moj pogled se nemudoma ustavi pri na pogled zelo prepričljivih usnjenih sedežih in ličnih rdečih dodatkih. Kvaliteta izdelave in materialov sta videti na zavidljivi ravni. Pozitivno presenečen – sedi, pet.

V uvodu sem se odločil, da bom pisal le o njegovem športnem značaju, a kaj hudiča se dogaja s položajem sedenja? Morda je še sprejemljivo, da je položaj za volanom neugoden v osnovni različici dvestoosmice, nikakor pa ne v športni izvedenki. Bočne opore na sedalnem delu je povsem dovolj, vendar so sedeži tako ozki, da moški v njih težko sedi. Poleg vsega moraš biti visok vsaj 180 centimetrov, da ti volan ne zastira pogleda na merilnike. Pika na i je še komično majhen volan, ki se ga še vedno nisem navadil in me je med vožnjo vseskozi spravljal ob živce. Negativno presenečen – sedi, nezadostno.

Takšna nepremišljenost jih lahko stane kar nekaj kupcev. Lahko rečem: velika škoda, saj se 208 GTi odlično odreže na slovenskih razritih cestah. Njegovo nekoliko bolj mehko nastavljeno podvozje je bilo razvito predvsem za vožnjo po lokalnih cestah in ne na dirkališčih, kar vidim kot njegovo prednost. Po cesti se pelje uglajeno, udobno in z majhno mero podkrmiljenja.

Celo ob popolnem izklopu ESP-ja je vožnja z  natančnim in odzivnim volanskim mehanizmom še vedno nadzorovana in zlahka ukrotljiva. Da se bo na dirkališču odrezal podvpovrečno, mi ni potrebno poudarjati, a opomnim se, da ga prav veliko lastnikov ne kupi v ta namen. Menjalnik je natančen, a je žal njegov hod predolg. Tudi tukaj se kaže usmerjenost v udobno, lahko in nenaporno vožnjo.

S tem v mislih se človek vpraša ali je 208 GTi pravi naslednik 205 GTI. Osebno mislim, da mu tega poslanstva ni uspelo doseči. Je preveč ljudski in premalo agresiven. Tudi če pustimo ob strani njegov izgled, je med športno vožnjo dvestoosmica premehka, preudobna in premalo divja za oznako GTi. Kot so to potrdili Peugeotu, je podvozje prilagojeno evropskim neugodnim cestam in ni tako dirkaško usmerjeno. Ravno zato si upam trditi, da je navsezadnje bolj GT kot GTi. Človek med vožnjo ne doživi ekstaze ali želje po huliganskem izživljanju, lahko le uživa v udobju med hitrim preganjanjem skozi zavoje. Ker pa vemo, da gre razvoj malih športnih raket v to smer, počakajmo na konkurenco, kako se je odzvala na ”zahteve” trga.

Več na uradni strani Peugeot.si

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Bencinski motor je odličen, tudi v kombinaciji s 6-stopenjskim menjalnikom sodelujeta usklajeno. Menjalniku očitam le daljše hode prestavne ročice.
  9
 • Notranjost
  Kvaliteni materiali, ki jim kraljujejo usnjeni prednji sedeži z veliko bočne opore. Tudi rdeči dodatki so prijetna poživitev. Položaj za volanom je slab in neudoben.
  7
 • Opremljenost
  Že tako dobro opremljena različica GTi je vsebovala še nekaj dodatnih bonbončkov kot je panoramska streha, samodejno bočno parkiranje (ki deluje brezhibno) in paket zvočnikov JBL.
  10
 • Vozne lastnosti
  Udoben, mehak in zelo primeren za hitro vožnjo po naših cestah. Ni tisti pravi brezkompromisen dirkač, ampak udoben športnik, ki med hitro vožnjo klubuje še tako slabim cestam.
  8
 • Gospodarnost
  Ob nakupu športnega avtomobila niti nisi pozoren na porabo, vendar se pri GTi-ju ni dvignila nad 9 litrov. Tudi začetna cena je za tak paket razmeroma ugodna.
  8
 • Zmogljivost
  Pohvale vredna kombinacija moči in navora, ki poskrbi da avto vleče že od "nule".
  9
 • Sklep
  Športnik, ki daje prednost udobni dinamični vožnji. Še vedno se skozi zavoje pelje dobro, le ne tako brez popuščanja, kot bi pričakovali. Najbolj bode v oči slab položaj za volanom in preveč subtilen zunanji videz.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 22.960
dolžina × širina × višina (mm) 3.962 x 2.004 x 1.460
dovoljena masa vozila (kg) 1.640
emisija CO2 (g/km) 139
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
masa praznega vozila (kg) 1.160
medosna razdalja (mm) 2.538
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 230
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 147 (200) pri 6.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 275 pri 1.700
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom Brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 20.490
pnevmatike 205/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 6,8
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 311
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne hlajene
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Peugeot 208 GTi – Udoben dirkač"


kamela
6 leta 10 meseci nazaj

Preveč babji. Fiesta ST je neprimerno boljša

danatory
6 leta 10 meseci nazaj

Glede domneve, da je podpovprečen na dirkališču pa predlagam ogled tega videa: http://www.youtube.com/watch?v=a1_V37NQsH0

danatory
6 leta 10 meseci nazaj

Majhen volan je bolj plus kot minus.

 
Citroën C3 Seduction VTi 82 – Okroglo presenečenje
Dacia Dokker 1.5 dCi 75 – Pristaniški delavec