Testi

Dacia Dokker 1.5 dCi 75 – Pristaniški delavec

Poraba 3,9/8,1/5,8 l/100km Največja hitrost 150 km/h Cena 13.240 eur
Plusi
 • udobje vožnje
 • prostornost
 • poraba goriva
 • motor
 • dobro preračunan menjalnik
 • prilagodljivost in uporabnost
 • cena
Minusi
 • preglednost nazaj (dvokrilna prtljažna vrata)
 • odročnost ročice desnega krila prtljažnih vrat
 • zvočna izolacija
 • samo petstopenjski menjalnik
 • zunanji ogledali nista asferični
 • volanski obroč nastavljiv samo po višini
 • šipa desnega krila prtljažnih vrat nima električnega ogrevanja in brisalnika

Dacia je ime njihove zadnje pridobitve dobila s pomočjo združitve angleških besed “dock” in “worker” ali po slovensko pristaniški delavec. Z besedno sestavljanko želijo Dacijini tržniki Dokkerja povezati s pojmom prostornega, prilagodljivega in robustnega avtomobila. Pa poglejmo, koliko te marketinške obljube držijo. Test.

V bistvu te odlike še najbolj pristajajo Dokker Vanu, ki je od dvojice razpoložljivih izpeljank novinca bolj obrtniško naravnana. Toda tokrat sem imel priložnost preizkusiti civilnega Dokkerja, ki je namenjen predvsem vsakodnevni uporabi družin. Ne glede na to menim, da bo vendarle možno ugotoviti, koliko držijo napovedi marketinških gurujev iz Dacie.

Dacia Kangoo?

Da je Dokker osnovan na Renaultu Kangoojo je zmotno mišljenje, saj je njegova platforma v resnici skupna kvečjemu bratu Lodgyju. Sorodnost z Lodgyjem se vidi tudi na Dokkerjevem nosu, ki je z masko motorja, obliko pokrova motorja, žarometi in odbijačem sila podoben Lodgyju in hkrati tudi zvest svežemu obrazu znamke.

Se pa podobnost med Lodgyjem in Dokkerjem od stebrička B naprej konča. Lodgy ima tako v drugi vrsti klasična bočna vrata s tečaji, Dokker pa par drsnih vrat. Ob enaki medosni razdalji ima Lodgy še daljši previs preko zadnjih koles, zaradi katerega lahko sprejme do sedem sedežev in je tako tudi za skupno 135 milimetrov daljši od Dokkerja. Na zadku ima Lodgy enodelna prtljažna vrata, ki se odpirajo navzgor, v Dokkerjev prtljažnik pa je možno dostopiti skozi dvokrilna prtljažna vrata, ki se odpirajo vsaka na svojo stran avta.

Prvi in drugi tip vrat imata vsak svoje prednosti ter slabosti, ki se jih lahko na kratko povzame, da so dvokrilna vrata Dokkerja priročnejša in enostavnejša za odpiranje, a slabša, kar se tiče preglednosti nazaj. Pri Dokkerju je ob “priročnosti” dvokrilne različice vrat, ki ju je možno odpreti tudi za 180 kotnih stopinj, potrebno omeniti še nerodno izvedbo ročice za odpiranje desnega krila vrat, saj je ta nameščena precej globoko na notranji strani vrat.

Špartansko zastavljeno

V kabini je Dokker klasična novodobna Dacia. To pomeni, da so uporabljeni materiali, zadržano oblikovanje, “nežna” zvočna izolacija, splošna ergonomija, ergonomija sedenja, prilagodljivost in uporabnost v službi klestenja stroškov. Slednje seveda ne pomeni, da Dokker s temi lastnostmi ne razpolaga. Daleč od tega. Pravim samo, da so jih inženirji pri Daciji pod taktirko Renaulta zasnovali tako, da povzročajo kolikor se le da malo proizvodnih in seveda tudi razvojnih stroškov.

Tako je recimo volanski obroč nastavljiv samo po višini. Tretjinsko deljiva zadnja klop se sicer ponaša s poklopnim tretjinsko deljivim naslonom in zložljivostjo v celoti, a sta obe izvedeni s sila preprostimi zatiči oziroma mehanizmi zlaganja. Na desnem krilu prtljažnih vrat ni gretja šipe in tudi brisalnika ni. Enako tudi voznikov sedež ni nastavljiv po višini, odložišča v kabini so večinoma prostorna, a tudi nezaprta oziroma nepokrita, v njih pa se drobnarije na trdi drseči plastiki med vožnjo “prevažajo” sem ter tja.

Skromno, a bi vendarle moralo zadoščati

Preizkušenega Dokkerja je gnal 1,5-litrski dCi štirivaljnik z največ 55 kilovati (75 KM) moči ter 180 Nm nazivnega navora. Številke so same po sebi seveda daleč od rekordnih in tudi dejstvo, da teče beseda o vstopni stopnički turbodizelskega Dokkerja, da misliti, da zadeva na cesti ne bo ravno poskočna.

V splošnem to kar drži, a v mestu pri manjših hitrostih vožnje Dokker 1.5 dCi 75 zmore biti med bolj dinamičnimi, za kar gredo zasluge predvsem razmeroma skromni lastni masi avta. Nekoliko pomaga tudi, da je sicer le petstopenjski menjalnik dobro preračunan in da pri speljevanju uvodno šibkost pomoči turbopuhala hitro “preskoči”. Na drugi strani motornih vrtljajev se izkaže da priganjanje motorja preko meje 4.000 vrt/min ne prinese nič drugega kot povečano porabo goriva.

Iz tega sledi, da se za najbolj uporabno območje motornih vrtljajev izkaže območje od 1.500 do 4.000 vrt/min. Jasno je seveda, da zaradi skromne konjenice poskočnost Dacie z naraščanjem hitrosti hitro upada, a bi morala biti tudi ta motorizacija zanj, če le ni preveč naložen, za vsakodnevno uporabo povsem dovolj.

Ja, je

Nobenega dvoma ni, da je Dacia Dokker je prostoren avto. Lep dokaz temu je 800 litrov osnovnega prtljažnika, ki ga je možno povečati na skupno tri kubične metre prostora. Tudi s prilagodljivostjo in robustnostjo ne razočara. Slednja je nenazadnje posledica tudi vgrajene in že neštetokrat preverjene podkožne tehnike, ki je v isti sapi poskrbela še za zmanjšanje stroškov razvoja in nenazadnje proizvodnje samega avta.

Rezultat je paket avta, ki prepriča z robustnostjo, prostornostjo in prilagodljivostjo. V svoji splošni surovosti in ponekod tudi cenenosti je tako namenjen sicer nekoliko manj zahtevnim, a toliko bolj smotrno naravnanim ljudem, ki pazijo, kako zapravijo svoj težko prigaran denar.

Več o Dacii Dokker si preberite na uradni strani.

Besedilo: Peter Humar. Foto: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodoben štirivaljnik in dobro preračunan, a le petstopenjski ročni menjalnik.
  8
 • Notranjost
  Prostorna, prilagodljiva in uporabna, a zaradi uporabljenih materialov skromne zvočne izolacije in nekaterih uporabljenih rešitev tudi špartansko skromna.
  8
 • Opremljenost
  Razvajanje z opremo ni prednost znamke. Je pa res, da Romuni ponujajo vse, kar bi si skromno naravnani kupci Dacie lahko zaželeli. Na njihovem seznamu doplačil je po novem celo navigacija.
  7
 • Vozne lastnosti
  V splošnem je vožnja dovolj udobna, ni pa namenjen dirkanju, a to njegovih lastnikov ne bi smelo motiti.
  6
 • Gospodarnost
  Zdaj že tradicionalno paradna disciplina Dacie, ki tudi tokrat ne razočara, saj 13.000 evrov za družinsko večnamensko vozilo s turbodizlom v nosu ni veliko.
  10
 • Zmogljivost
  V mestu prepriča, čim pa se hitrostna povprečja približajo tromestnim vrednostim, od omembe vredne poskočnosti ostane bolj malo.
  5
 • Sklep
  Ja, res je. Dacia Dokker je prostoren, prilagodljiv in robusten avtomobil, pri tem pa tudi cena še naprej, ob upoštevanju paketa avta, ostaja zapeljivo nizka.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 13.240
dolžina × širina × višina (mm) 4.363 × 1.751 × 1.814
dovoljena masa vozila (kg) 1.818
emisija CO2 (g/km) 118
garancija (splošna/mobilna) 3 leta ali 100.000 km / 3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.205
medosna razdalja (mm) 2.809
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 150
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 55 (75) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 180 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 11.900
pnevmatike 185/65 R 15
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,9/8,1/5,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,2/4,1/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 15,9
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 801 - 3.000
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 76,0 × 80,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Dacia Dokker 1.5 dCi 75 – Pristaniški delavec"


xxl
6 leta 10 meseci nazaj

kje ste dobili podatek o pospešku,12,4 do 100 ,se mi je zdelo nemogoče,zato sem preveril,potrebuje 15,9,90KM pa 14,9.Je pa to racionalen nakup.

 
Peugeot 208 GTi – Udoben dirkač
Toyota RAV4 2,2 D-CAT 4WD S/M Executive – kRAVa