Testi

Citroën C3 Seduction VTi 82 – Okroglo presenečenje

Poraba 6,1 l/100km Največja hitrost 174 km/h Cena 14.470 eur
Plusi
 • panoramsko vetrobransko steklo
 • dovolj tih in zmogljiv motor
 • dobra funkcionalnost opreme
Minusi
 • nekoliko dolgočasna notranjost
 • zvočno tesnenje pri višjih hitrostih

Citroën C3 je na letošnjem ženevskem salonu paradiral v novih oblačilih, med katerimi ob integriranem emblemu znamke izstopa vetrobransko steklo Zénith neverjetnih razsežnosti, ki v vožnji spaja potnike z okolico.


Kinder jajček

Tak ljubkovalni naziv si je predvsem, a ne izključno zaradi svoje oblike tokrat prislužil naš testni C3. Sicer ni bil prav razigrano otroških barv, še več, diplomatska sivina mu po mojem okusu ne pristaja, je pa zato pod dolgočasno lupino skrival kar nekaj prijetnih presenečenj – no, čokolade tokrat ni bilo, ker po internem pravilniku v uredništvu skušamo delovno okolje ohraniti čim bolj čisto.

Osvežitev modela je C3 prinesla poleg gigantskega prednjega stekla še spremenjeno prednjo masko z emblemom znamke v novem prepoznavnem slogu, pa zdaj že skoraj obvezne dnevne luči z LED tehnologijo in nova zadnja žarometa. Kljub temu, da so osnovne linije vozila ostale nespremenjene, je novejši model precej lahko prepoznati. Če seveda ločite med Citroënom in Oplom.

Čakaj, kaj se dogaja?

Tisti, ki ste pred časom prebrali moj test bencinske različice Peugeota 208, se še spomnite, da sem se pritoževala nad obnašanjem tricilindrskega agregata, ki je bil nagnjen k poskakovanju podobno kot pasji mladič, ki ga prvič pripnete na povodec. Da njegove glasnosti in neodzivnosti niti ne omenjam.

Zato sem bila še toliko bolj presenečena, ko sem se ob prevzemu avtomobila z dvorišča lahkotno odpeljala v C3 z identičnim motorjem iz PSA grupacije. Celo toliko, da sem se ustavila in pogledala najprej v prometno dovoljenje, potem pa še pod pokrov motorja, da preverim, če mi ni kdo podtaknil dodatni cilinder. Ampak ne, po dvakrat ponovljenem štetju sem zaključila, da je vse kot mora biti in sem se počutila … no, zadovoljno, seveda!

PureTech VTi 82 je tokrat zasijal v najboljši možni luči: v vožnji je bil opazno tišji, z minimalnim cukanjem pri speljevanju, ob avtocestni vožnji (prav ste prebrali, kar nekaj sva potovala po Sloveniji) pa so njegovi konji z lahkoto pritopotali tam do 135 km/h, pri čemer sem še vedno povsem razločno slišala, kaj mi govorijo sopotniki. Še bolj spodbudna je novica, da se je C3 izkazal tudi z bistveno nižjo kombinirano porabo, ki se je tokrat približala mojim pričakovanjem.

Pa ni ostalo zgolj pri mojem občutku, za rokav sem pocukala še Gašperja in po krajšem testnem krogu sva zaključila, da je Peugeota 208 med našim testom verjetno ujela kakšna spomladanska alergija ali nadležni prehlad.

Manj nastopaški

Citroën C3 z opremo Seduction osvaja bolj nežno, ni nastopaško pompozen z obilico velikih barvnih zaslonov na dotik, ki bi vam servirali vse (bolj ali manj) potrebne informacije o dogajanju v vozilu. Pa spet lahko rečem, da sem se s pomočjo opcijskega modula Connecting Box enostavno in učinkovito povezala z avdio sistemom za uporabo funkcije prostoročnega telefoniranja ter prenašala glasbo s telefona. Osnovni informacijski sistem je poskrbel za vse potrebne podatke o porabi in prevoženi razdalji, kanček luksuza pa je dodal še digitalni prikazovalnik temperature klimatske naprave.

Njegova edina res ekstravagantna lastnost je vetrobransko steklo Zénith, ki ob odstrtju strešnega zaslona popolnoma spremeni notranjost potniškega prostora. In ker smo imeli v času testa skoraj vsak dan tudi kakšno nevihto, je bil zaslon večino časa odprt, potniki pa so lahko opazovali mistično nebo, posejano z grozečimi oblaki. Le na zunaj deluje stik steklene površine s streho nekako grbavo in pikolovcem malce kvari videz strešne linije. Ampak je notranji efekt vetrobranskega stekla vreden te malenkostne deformacije.

Prikupen

Všeč mi je, ker me je kljub mestnemu karakterju prenovljeni C3 uspel presenetiti in dokazati, da zmore več – pa čeprav le s tremi cilindri. Kljub temu, da gre v osnovi za majhen avto, ga je moč z nekaj dodatki spraviti v zelo funkcionalno in prijetno prevozno sredstvo, saj dodatki v tem segmentu niso predragi – tako na primer vetrobransko steklo Zénith stane 400 evrov (sama ga takoj zamenjam za protivrednost kovinske sive barve), elektronska nastavitev klimatske naprave 370 evrov, Connecting Box pa 250 evrov.

Seveda ga lahko po želji tudi trendovsko okrasite z navigacijskim sistemom e-MyWay in kamero za vzvratno vožnjo s sistemom za pomoč pri parkiranju, ki prikazujeta podatke na 7-palčnem barvnem zaslonu, a vas bo ta odmik stal desetino vrednosti avtomobila.

Več na uradni strani.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kot sem že zapisala: zagotovo se je največje presenečenje tokrat skrivalo pod pokrovom motorja. 1,2-litrski trivaljnik je pokazal voljo in veselje, ki ju v praksi razporeja še zadovoljivo natančen 5-stopenjski ročni menjalnik.
  8
 • Notranjost
  V primeru testnega primerka na videz sicer nekoliko pusta in dolgočasna, a vtis opazno popravi svetloba, ki prihaja preko panoramskega stekla. Brez velikega barvnega zaslona se da živeti, sploh če ti zabavna elektronika v življenju, pardon, v vožnji ne pomeni prav dosti.
  7
 • Opremljenost
  Naš C3 se je lahko pohvalil z večino potrebnih dodatkov, ki vožnjo lajšajo in jo delajo bolj zabavno. Dodatnih lepotnih priboljškov si niti ne bi želela, za mestno vožnjo pa ni nikoli odveč kakšen parkirni senzor tu in tam.
  7
 • Vozne lastnosti
  Lahko vodljiv, spreten v mestni vožnji in dovolj udoben za tako majhen avto. Kaj več bi še potrebovali?
  8
 • Gospodarnost
  Niti nakupna cena niti kombinirana poraba na testu ga na mojem spisku ne uvrščata med najbolj racionalne nakupe, pa se kljub temu zdi, da kupcev ne bo razočaral.
  7
 • Zmogljivost
  Povsem v skladu s pričakovanji glede na nazivno moč motorja in nad pričakovanji po moji predhodni izkušnji z enakim motorjem. C3 se je znašel enako dobro v mestu kot tudi na obmestnih in avtocestnih vožnjah.
  8
 • Sklep
  Ne najbolj vpadljiv in ne najbolje opremljen, skratka povsem povprečen mali avto, ki ima po drugi strani vse tisto, kar voznik v vsakodnevnem prometu na mestnih in primestnih vožnjah potrebuje.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 14.470
dolžina × širina × višina (mm) 3.941x1.728x1.524
dovoljena masa vozila (kg) 1.511
emisija CO2 (g/km) 104
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 leti / 12 let / 2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 975
medosna razdalja (mm) 2.466
največja hitrost (km/h) 174
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 60 (82) pri 5.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 118 pri 2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,2
osnovna cena vozila (€) 12.690
pnevmatike 185/65 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/3,9/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 12,3
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 300-1.000
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 75,0 x 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW R 1200 GS – Teren, cesta? Jawohl!*
Peugeot 208 GTi – Udoben dirkač